Mie imi place cind oamenii recunoaste

Monday, 19 March, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Stiti c-am scris gresit titlul ? Da ? Bravo!

Io am crezut mereu ca suntem cu totii prosti, macar din cand in cand (zic ca lumea s-ar putea imparti in prosti din cand in cand – geniile ar fi incluse aici – si prosti in general)

Unii constientizeaza si incearca sa nu impunga cu prostia din dotare, ba chiar se educa straduindu-se sa corecteze.

Altii insista, chiar cu pretentii spoite in jocuri de artificii cum ca prostia ii sclipire. Am facut si io d’astea, stiu cum ii si-l inteleg pe Lotus. Ii destul de aiurea cand vrei sa-ti impui realitatea ta :)

Se zice (nu de catre mine, de catre clinicieni batrini) ca a' mai simpla metoda de-a distinge intre nebun si sanatos la cap e sa constati daca posibilitatea ticnelii proprii face parte au nu face parte din fluxul cognitiv. Ala care nu ca ii convins ca-i sanatos, da' nu poate nici macar sa gindeasca propria ticneala ca o posibilitate e numa' bun de legat, cum ar veni. Ala care nu-i dispus s-o chiar considere da' se preface c-ar lua-o in calcul (dindu-i evident si instantaneu cu virgula) nu-i chiar de legat da' nici bun-teafar si gata de-nsuratoare nu se poate considera (si tot aici intra si aia care obsedeaza neproductiv pe tema propriei ticneli, ca tot aia-i). Si-n fine aia care vin la doctor si asa, sfiosi, din poarta "Dom'doctor... cre' ca m-am ticnit de cap" niciodata veci pururi nu-s de fapt zdruncinati. Li s-o parut. O trecut o mita in mare viteza prin viziunea periferica si-or interpretat ei gresit meandrele concretului. Ii bate nevasta la cap. Ceva de-astea.

Motivul pentru care lucrurile stau astfel este ca (n-o sa va vina sa credeti) creieru' cetateanului stie preabine care-i situatia si cam care-s problemele. Ar fi si culmea sa nu stie acuma, dat fiind ca locuieste chiar acolo, in miezu' lucrurilor. Cum sa nu stie ? Si-atunci, stiind el ca-i ticnit nu mai are loc de inca un fir pe care sa se analizeze chestiunea asta dat fiind ca-i alocat unul deja. Ca asa functioneaza creierul, pe principiul maximei economii. El se afla deja intr-o tensiune serioasa incercind sa balanseze ticneala cu nevoile supravietuirii de zi cu zi, sa n-o dea chiar in catatonie acuma. Evident ca n-are nici timp nici chef nici loc sa discute problema cu inca niste nepriceputeni cum ar fi de exemplu scoarta cerebrala a proprietarului cit si scoartele diversilor care se cred doctori de nervi. Ca nu e loc, echilibrul e prea tensionat si cine stie ce mai sparg stingacii ceia pe-aici.

Ei, dar nebunia nu-i singura tulburare de functionare a gugustiucului care se manifesta astfel. Prostia e totidem si la fel. Se zice ca prostu' nu stie ca-i prost, si-i adevarat daca prin "a sti" consideram starea sensibila, ce se percepe din exterior. Intr-adevar, privit de-afara prostu' face buna impresie de inconstient, aproape ca ne poate convinge ca el se crede minim ok daca nu cumva o idee deasupra de ok. Daca-l intrebi asta zice, de exemplu. Da' creierasu' lui, asa firav si obosit cum se gaseste, stie preabine, in birocratia lui interna, ca apartine de-un prost. Cam tot asa cum daca-i intrebai pe comunisti in public si-n sedinta cum merge economia Romaniei in 1985 mai-mai ca te convingeau acolo pe loc ca mai avem un cincinal-maxim doua si cumparam SUA de-a gata. Da' pe de cealalta parte-n intimitatea caminului oricare dintre vice-prim-secretarii-de-ma-sa-pe-gheata recunosteau fara inconjur ca inca doua succese ca anu' precedent si ne putem duce sa ne spinzuram in grup dat fiind ca inca se mai gaseste si funie si sapun asa ca tre' profitat, cine stie cum o fi situatia aprovizionarii mai incolo.

De-aia prostu' care recunoaste si-i macar aparent constient de prostia proprie (asa ocazionala cum o fi ea, dat fiind ca nici macar un campion olimpic la sportu' asta nu poate fi prost mereu si fara exceptii, da-o-n ma-sa) are mult mai bune sanse sa nu fie idiot in mod ireparabil in situatii concrete decit ala care sarmanu' e prea marunt tocat de propria recunoastere interna ca sa-si mai ingaduie sa observe-n public sau eventual - Trompi apara si pazeste - sa si ia ceva masuri asiguratorii contra zisei.

Deci cam asta. Si da, recunosc ca am scris titlu' gresit. Uite asa s-a intimplat, nu mi-a venit forma verbala corecta pe moment. Promit sa studiez gramatica si sa scriu mai bine data viitoare.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

23 Responses

 1. Eu cred ca asta-i scris de Lotus :D

 2. Cornelius`s avatar
  2
  Cornelius 
  Monday, 19 March 2012

  Beeeee

 3. @Mircea Popescu

  Adevărate cuvinte. Dar dacă în articolul ăsta ai simţul proporţiilor ("nici macar un campion olimpic la sportu’ asta nu poate fi prost mereu si fara exceptii"), de ce de regulă (din ce am observat eu) arunci foarte rapid cu etichete de prost, idiot, tont etc înspre diverse persoane pe baza unor manifestări singulare ale lor? Gen face/scrie omul 10 chestii inteligente, le omiţi, zice o prostie, îl dai exemplu de prost întregii naţiuni. Sincer vorbind nici nu-mi imaginam că deţii acest simţ al proporţiilor pe un blog axat foarte mult pe critică brută/grosolană (nu-mi vine în minte alt cuvând mai adecvat).

  @Diana Coman

  Articolul e chiar ok.

 4. @Lotus
  Binevoieste a ne da un exemplu concret de 10 chestii inteligente zise de un exemplar de prost si explica pe scurt in ce fel cele 10 afirmatii sunt potential reprezentative in 91% din cazurile in care deschide gura.

 5. pletzalcoatl`s avatar
  5
  pletzalcoatlinsigna de criptograf 
  Monday, 19 March 2012

  Sau chiar doua.

 6. @Dr.A

  N-o să merg pe calea alunecoasă şi lungă ce-ai propus-o. În schimb, presupun că citeşti Trilema de ceva vreme bună. Şi atunci te întreb: simplul fapt de a numi pe cineva idiot pe baza unei singure manifestări a lui/ei în acea direcţie nu consideri că denotă tocmai ignorarea acestor proporţii?

 7. Mircea Popescu`s avatar
  7
  Mircea Popescu 
  Monday, 19 March 2012

  @Lotus Deci cum, viteaz revolutionar pe drum, mielusel in piata ?

 8. Mircea Popescu`s avatar
  8
  Mircea Popescu 
  Monday, 19 March 2012

  PS. Omg Cornelius!

 9. @Mircea Popescu Da' io n-am venit cu arsenalul pregătit sau ceva, am pus şi io o întrebare. Poţi să răspunzi la ea, s-o confirmi sau s-o infirmi...

 10. Mircea Popescu`s avatar
  10
  Mircea Popescu 
  Monday, 19 March 2012

  N-ai chiar reusit sa pui o intrebare. Ai venit cu pretentia c-ai pune o intrebare, da' cind o fost s-o chiar pui te-ai scapat pe tine inainte sa apuci.

  Nu-i bai, este vreme.

 11. @Lotus
  Sa ne lamurim: tu ai propus calea si nu eu. Eu iti sugerez ca gura ta vinde bilete pe care cu "fizicul" existent nu le poti onora.

  In ce priveste intrebarea ta, ea de fapt este construita cap-coada pe o presupunere "pe baza unei singure manifestări" cu care ne ceri sa fim de acord. Nu suntem. Chiar daca dintr-o anume pozitie asa pare*.

  *
  Intr-o seara Ion si Maria in pat.
  Aude Ion de la fereastra cioc, cioc.
  Se duce el la fereastra si aude o voce:
  - Vezi ca Maria te inseala cu Gheorghe pe sub plapuma.
  Se duce Ion, se uita sub plapuma, nu vede nimic.
  Se culca si aude iar la geam:
  - Vezi ca Maria te inseala cu Gheorghe pe sub plapuma.
  Se uita iar Ion, nu vede nimic, deschide usa si se uita prin curte.
  Cauta ce cauta, la un moment dat se aude usa trantindu-se.
  Se duce el la usa, se uita pe geam si zice:
  - I-a uite ba ca de-aici asa pare.

 12. @Mircea Popescu

  Dacă ieri aş fi intrat pe Trilema, aş zice. Dar aşa, ok, şi evitarea răspunsului face parte din opţiuni.

  @Dr.A

  Păi dacă eşti nelămurit atunci da, să ne lămurim. Era, oricum, o întrebare adresată altcuiva.

 13. erată: dacă ieri aş fi intrat pe Trilema prima dată*

 14. Gen face/scrie omul 10 chestii inteligente, le omiţi, zice o prostie, îl dai exemplu de prost întregii naţiuni.

  Ca unu' care-o citit Trilema cam de pe la inceputuri, pot sa-ti spun ca aia care-or scris chestii inteligente pe-aici mai mult de 10 is numarabili pe degete (e.g. grid). Da' nu platitudini dictate de bunul simt comun, contributii chiar meritorii, mbine?

  Da un exemplu care se apropie cat de cat de modelul tau teoretic, sa vedem la cine te gandesti c-o fost numit pe nedrept 'prost'.

 15. Mircea Popescu`s avatar
  15
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 20 March 2012

  @Alex Esti integralist apropo ?

 16. Excluzand seriile de prz arhscrt, cam da.

 17. Mircea Popescu`s avatar
  17
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 20 March 2012

  E ceva, ca nu cred ca sunteti foarte multi.

 18. Primul articol fara link(uri) de pe Trilema? :D

 19. Mircea Popescu`s avatar
  19
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 20 March 2012

  Ia de curiozitate sa vedem

  SELECT * FROM `posts` WHERE `post_content` NOT LIKE '%a href=%' AND `post_status` LIKE 'publish'

  Showing rows 0 - 29 ( 2,299 total, Query took 0.0016 sec)

  Cam aproape jumatate (2`299 / 5`212 = 0.441) n-au nici un fel de link-uri. Daca mai iei in considerare si faptu' ca imaginile apar ca a href= img src= rezulta ca noi de fapt am cautat articole fara link-uri si fara imagini. Doar fara link-uri or fi fiind inca si mai multe.

  Este cit de contraintuitiva e Trilema ?

 20. Mihai B`s avatar
  20
  Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
  Tuesday, 20 March 2012

  chestii inteligente aici scrie doar mircea popescu. si dadatroll.

  ca-s mai multi! ;)

 21. Mircea Popescu`s avatar
  21
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 20 March 2012

  Pai nu-s aceiasi ?

 1. [...] si deci intangibila de diversii dementii) tradeaza clar frica, si frica ne arata ca intr-adevar, el stie ca-i dement. Doar ca nu stie ca stie asta, si ca ne spune asta, si ca noi stim la rindul nostru asta. Trist [...]

 2. [...] si deci intangibila de diversii dementii) tradeaza clar frica, si frica ne arata ca intr-adevar, el stie ca-i dement. Doar ca nu stie ca stie asta, si ca ne spune asta, si ca noi stim la rindul nostru asta. Trist [...]

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.