Micrototul

Saturday, 28 July, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Eu - ma rog, vorba vine ca eu, prin reprezentante asea - am gradina in care cresc diverse vegetatii in principal leguminoase dar nu numai. Si cu asta am spus totul!i

mircototul-1s

mircototul-4s

mircototul-2s

mircototul-3s

Deci, plante de patlagica vinataii care-au crescut din Aprilie si pina Azi cam opt, hai zece centimetri. Si asa prapadite s-au apucat de inflorit, si-au legat rod, pe care l-or creste fara indoiala la dimensiunile unui ou. Poate, cu putin noroc, de rata. Ardeii au inaltime cam cit o pereche de ghete, si produc ardei - ala nu-i iute, e ardei obsinuit, atita creste el. Cit unul iute.

Si asa mai departe, totul si peste tot. Am pus hollyhocks (Alcea) carora nu mai retin cum le zice pe romaneste si s-au facut, de prin Mai pina astazi, cam de trei centimetri inaltime.

Totul, totul este miniaturizat. Probabil la toamna voi avea lebenite de dimensiunea unei nuci, rosii cit o mazare, mazare cit un bob de mei si scobitori din trunchiuri intregi de bambus. Asteptam Japonia.

PS. Are cineva de vinzare un trenulet electric ? Daca tot ne-am apucat...

———
 1. Ce fraza idioata, este ? []
 2. Ei, daca asa se numeste... []
Category: Zsilnic
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

11 Responses

 1. Cineva sa-i explice pufoseniei cum ii cu gradinaritul. Da di ce pamantul ti-i asa de uscat? Da di ce atatea buruieni/iarba - in dreptul ardeiului? Da ce moasa-sa pe gheata iti face compostu' cel laudat intr-un articol trecut?
  Io am facut anul trecut rosii, ardei si ceapa, fara ingrasamant, numa' plivit, copilit si udat din cand in cand, de mi-o ajuns si de pus pe iarna, mai ales bulion, din care am facut mai bine de 70 de litri.
  Anul asta n-am avut timp, da la anu' ar trebui sa mi se aprobe faza cu timpul, fapt pentru care ar trebui sa-mi iasa macrototul.

 2. @ Mircea Popescu:

  Consimtesc si acilea! Trebuie numaidecat oleaca mai multa apa! Dat fiind specificul aista arid al pustei banatene, trebe macar numaidecat mai multa apa, daca nu si gunoi si plivit. Uite, la cativa pasi mai colea, rosiile mamei sunt imense - drept e ca-s mai mult frunze decat rod -, iar leusteanul tinde sa ajunga ca dimensiune comparabil cu tufisul de ploaie - de - aur, ceea ce, in copilarie, in ograda bunicilor, unde am crescut, nu mi-a fost dat sa vad (leusteanul, cat si toate celelalte leguminoase erau de dimensiuni cuviincioase, nu pareau niste Guliveri!) Apa, apa, apa numaidecat, daca doresti sa se mai indrepte ceva pana-n toamna! :-)

 3. Mircea Popescu`s avatar
  3
  Mircea Popescu 
  Sunday, 29 July 2012

  @Florin Bai pe puncte, hatere!

  1. Nu eu. Ci ele.
  2. Tu nu ai idee cam ce inseamna seceta. Iti atrag atentia ca 2/3 din Oltenia-i nisip si nici Banatu' nu se simte prea bine. In decursul celor 6 luni ale acestui an au cazut precipitatii de 15 centimetri si am irigat de 35. Da-ti tu seama, vine juma' de tona pe metru patrat IN JUMATATE DE AN.
  3. Rosiile se fac in mod absurd imense, anul trecut un prapadit de fir a scos ~20kg, fara a mai socoti porodicile. Fusese instalat prin Iunie, deci nici n-o apucat sa se desfasoare.

  @Ioana Da' tu esti oficiu' consimtirii ? Dar da, leusteanul creste imens chit ca lui ii place teoretic apa. Si menta creste cam la dimensiunea unui nuc batrin.

 4. 1. Ci ele cine? Ce?
  2. Tu n-ai idee ce insemna seceta pe moasa-sa pe geata. Maica-mea ii din Craiova, pana la sfarsitul anilor 80 mi-am petrecut vacantele de vara in Oltenia, primo, iar secundo, tocmai acum doo zile mi-am facut un camin de vizitare pentru alimentare cu apa si-am remarcat ca niciodata ca pamantu-i uscat chiar si la adancimea aia. Din poze, pamantu' cu vegetaia microleguminoasa pare uscat.
  In schimb, ii imbucurator ca ai irigat de pana-n 35 de cm/mp.
  3. Ie, rosiile se fac, vezi doamne, ele is fructe si cresc, numa legumele ti-s haterite si pe modelu' micro! :P

 5. Mircea Popescu`s avatar
  5
  Mircea Popescu 
  Sunday, 29 July 2012

  Vrei poze bre ? Sau ti le trimit pe posta sa ti le bagi in mod placut in fund, lubrifiat numa' de constiinta faptului c-ai avut dreptate ? A ? :D

 6. Ie, vreau poze cum le uzi pe ele pana-n 35 de cm :D

 7. Mircea Popescu`s avatar
  7
  Mircea Popescu 
  Sunday, 29 July 2012

  Apai ie simplu sa stiu cit le ud ca am planu' constructiei cu suprafetele, am masurat debitu' pompei (ca le ud din hidrofor)... O chestiune de minima matematica, chestii ce astia carora nu le-or folosit radicalurile la bambalaureat nu cunosc.

 8. Radem glumim, alea alea, baga matale explicatiile pentru ce ti-s micro. Daca apa ("ca le ud din hidrofor" - banuiesc ca nu in timpul zilei cand ti-i apa rece si plantele incinse, ci seara ori dimineata) si compost le-ai dat, care ar fi motivul pentru care sa-ti fie piticanii?

 9. Mircea Popescu`s avatar
  9
  Mircea Popescu 
  Sunday, 29 July 2012

  Noaptea bre. Si nu am nici un fel de explicatii, e un micromister motiv pentru care am si scris. Ca daca era ceva banalitate cu rezolvare evidenta nu scriam, dat fiind ca aici e Trilema nu colectie de banalitati cu rezolvari evidente.

  Compost nu le-am dat pentru ca nu merita*, aia-i problema probabil, tembelii pun iarba si pe urma o tund ca "asa or vazut ei in filme" si pe urma rezultatul... il arunca. Si dupa cinci ani de-asa ceva ti se fac legumele cit putulica lor de corporatisti. Alea care au noroc sa necesite ce s-o gasit prin mizeriile chimice de le-or aruncat ei compensativ (gen rosiile, menta etc) merg bine, alea care nu merg prost si foarte prost. Impactul stupiditatii omului asupra ecologiei : is defecte legumele, dom'le.

  * N-am avut facut dat fiind c-am inceput gramada cam pe vremea asta anu' trecut.

 10. Gmo amirite?

 1. [...] in oras intre altele cu gindu' special de-a cumpara o vinata normala din piata pentru a le-o arata alor mele. Pe teoria ca cine stie... poate nu stiu ca se poate ? Poate problema lor e lipsa de modele, daca [...]

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.