Live Flesh

Thursday, 29 March, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Live Fleshi e populat cu ingerii pe punctul de-a se sinucide, femeile in chinurile facerii prin autobuze si tot restul menajeriei rubiconde cu care ne-a obisnuit Almodovar.

E povestea complicata a unui baietel care se naste intr-o lume fragmentata (apropo de care chestie : nici un guvern nu are nici dreptul nici autoritatea nici calea prin care sa "suspende" diversele drepturi ale indivizilor). Spania franchista, o aiureala complet paralela si-n buna masura comparabila Romaniei ceausiste, cu planuri aparent "mari" trasate-n guase groase de niste intelecte pirpirii si aplicate dupa principiul telefonului fara fir. Si fara receptor. Si fara sens.

Iar mai apoi "libertatea", care nu-i panaceul universal pe care si-l inchipuie toti incompletii, ci este pur si simplu situatia aia in care ei n-o mai sug pentru ca asa zice Taticul ci o sug pentru ca atita merita. Libertatea este, pentru o importanta majoritate a populatiei, mai mare insulta decit dictatura. Ultima le ia ceea ce ei presupun c-ar trebui sa aiba dar in realitate nu merita. Prima le arata exact cit de putin merita, si de ce anume merita atit de putin. Cum sa nu te revolti contra dictaturii si cum s-a n-o regreti mai apoi ?

Pe linga salata asta de cruditati spaniole sunt scene hazoase (tot spaniole), ca de exemplu aia-n care doi barbati sunt intrerupti din actul de a-si rupe coaiele pentru o femeie (serios, e straveche, si maimutele tot asa procedeaza-n caz de dispute de-astea) de faptul ca la televizor un fotbalist da gol. Deci va dati voi seama, exista pe lume oameni carora chiar le pasa de alergatura aia stupida. Inexplicabil. Cum sa nu te revolti ? (Ca femeie, zic).

Povestea-i cam asa : trei barbati, doi adulti si unul tinar fut trei femei. Doua adulte si una tinara. Adultii-s casatoriti fiecare cu a lui, si-n afara caminului politisti. Unul dintre ei fute ambele neveste, celalalt bea si-o cam bate pe una. Tinerii si-au descoperit veleitatile reproductive, da' nu-s inca impreuna, si-n afara caminului infractori, curve, vagabonzi, de-astea.

francesca-neriO altercatie ambigua a tinerilor atrage interventia adultilor (intotdeauna o idee proasta) care rezulta intr-o razbunare a betivului bataus : futacul ramine paralizat, si deci nu mai fute, da' se imperecheaza cu tinara. Doar ca dupa ce tinarul iese din carcel (cum intotdeauna astia tineri cad la bulau, ati observat ?) se apuca el s-o futa pe biata femeie batuta de betiv. Si-n acelasi timp isi gaseste de lucru in acelasi loc ca si tinara, acum adulta si maritata (Francesca Neri e o draguta, apropo).

Noa, oare ce-ar putea iesi de aici ?!?!?!

Va dati voi seama.

- Mi-ai furat sase ani din viata.
- Tu mi-ai furat infinit mai mult.
- Clara nu ti-a apartinut tie.
- Viata ta tie, cu atit mai putin.
Nimeni nu-i proprietarul tineretii sale.

———
  1. 1997, de Pedro Almodovar cu Penelope Cruz, Angela Molina, Francesca Neri []
Category: Trilematograf
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.
Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.