Kynodontas

Thursday, 29 March, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Am adaugat filmul astai pe lista pentru ca l-am vazut la Raluca si acolo parea interesant. Teapa mea, pentru ca am ramas sa-l privesc de unul singur, abandonat cam in primele cinci minute de tot restul trupei. Si inca in termenii cei mai acizi, "this is too artsy for me" si chestii.

dogtooth-1dogtooth-2Teapa lor, pentru ca au ratat probabil cea mai absurd-mecanicista acuplare din toata istoria. Pina acum credeam ca Pasolini e recordmenu' la neinteles futaiul, da' poate ca a fost depasit. Deci, un baiat si-o fata intr-o camera, tatal le pregateste grijuliu patul. Pleaca, nu inainte de a-i indrepta sprincenele cu scuipat odorului, ca orice baba nesuferibila. Ei se dezbraca clinic, sed, el pe vine, ea cu genunchii desfacuti si gleznele peste fundul lui. Si-asteapta. Din cind in cind se mai uita la pula, se mai uita unul la altul... in cele din urma se scoala si misioneaza si ei ceva acolo. Bai frate... trist.

Fetele - ca tipul are doua surori, pe care din motive inexplicabile nu le futeii - se joaca de-a doctorul cu eter si fac concursuri de care-si revine prima (o dovada in plus atit a teoriei ca abuzul de stupefiante e o practica mai veche decit civilizatia si care fara indoiala ii va supravietui precum si-a faptului ca disfunctia sexuala e principala cauza a stupefactiei femeilor).

Pisicile, acest inamic dintotdeauna al plicticosilor.

Pisicile, acest inamic dintotdeauna al plicticosilor.

In acest panopticon inutil precit de absurd copiii isi dezvolta abilitati bizare, precum de exemplu sa latre. Literalmente. Nimeni nu stie sa scrie dar fetele se ling pe umar. E si asta un inceput, sau - ca sa completam un citat celebru - orice tehnologie suficient de dezvoltata e homomorfa magiei ; orice civilizatie suficient de dezvoltata e homomorfa retardarii mintale severe. Nu e o butada, e un adevar : civilizatie inseamna selectie. Abuzul de selectie nu poate fi deosebit de simpla lipsa.

Filmul e o atrocitate tezista. Atrocitatile sunt multe si diverse, de la pisica eviscerata la copila care-si sparge fata cu o gantera ca sa-i cada caninu' ca asa i-o spus decerebratu' de Tata, ca daca-i cad caninii poate sa-si inceapa viata. Si ea ar cam dori sa-si inceapa viata. Suficient cit sa-si sparga fata pentru asta.

Teza e una si singura : ca vederea catre ceilalti e atit de importanta in economia intima a individului incit normalitatea, sanatatea ori bunastarea ar fi imposibile altminteri. Ca nu poti dansa daca nu intelegi ca altii se uita la tine, si la ce se gindesc ei cind se uita la tine (sa te futa, adica). Ca nu te poti fute daca nu intelegi functionarea intima a celuilalt, ce-s alea zone erogene si asa mai departe. Ca nu exista, pe scurt, om fara colectiv.

Teza este bineinteles falsa, si ca atare intreaga incercare decade in ridicol : nu-i nimic mai mult decit ceea ce englejii numesc strawman iar romanii nu numesc nicicum dat fiind ca in Romania nu se studiaza cum nici nu se cunoaste logica. Ca nu-i nevoie, noi avem ziduri si garduri peste tot, nu ca fraierii aia de engleji cu tapsanele lor neingradite prin orase. Plus ca spre deosebire de ei multimilenaraistorieriulramul.

Ciocolata amaruie e un dulce cu umbre, si concluzia mea e un fel de ciocolata amaruie : fetele-mi se prind in cinci minute, eu am nevoie de o ora si jumatate si tre' sa pun in miscare complexe masinarii cognitive ca sa ajung pina la urma tot acolo. Nu zic ca-mi pare rau sau ceva, da' in tot cazul sunt mindru de ele.

PS. Dialogurile sunt in greaca, ceea ce-i placut. Stiti ce-nseamna paradigma ? Da' anapoda ?

———
  1. Dogtooth, 2009, de Giorgos Lanthimos cu niste unii, nu conteaza. []
  2. Nu panicati, ca le fute pina la urma. Mamica le piaptana frumos si le duce-n odaia odraslei sa le initieze - tout en famille []
Category: Trilematograf
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

6 Responses

  1. Dogtooth (Greek: Κυνόδοντας, translit. Kynodontas) is a 2009 film directed by Yorgos Lanthimos about a husband and wife who keep their children imprisoned on their property into adulthood.

    Sa-i trimiteti o caseta lui Fritzl.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Friday, 30 March 2012

    Fritzl parca o futea pe aia, nu ?

  3. http://en.wikipedia.org/wiki/Fritzl_case

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Saturday, 31 March 2012

    Da, si ce parte n-ai inteles din articolu' ala ?

  1. Kynodontas pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    "Teza e una si singura : ca vederea catre ceilalti e atit de importanta in economia intima a individului incit normalitatea, sanatatea ori bunastarea ar fi imposibile altminteri. (...) Ca nu exista, pe scurt, om fara colectiv."...

  2. [...] parte negativa sexul e atit de absurd reprezentat ca te apuca cheful sa urli, faceam eu misto de Pasolini pe tema cit si de Dorit Henke pe tema asta, da' nici japonezul Wakamatsu / japoneza Kozakura nu-i [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.