Ipopepifania.
A, n-ati mai intilnit cuvintul ? Ei, asta este, se mai intimpla pe interneti sa intilniti cuvinte pe care nu le-ati mai intilnit. Ca-n viata.
Da' la subiect : un cetatean de bine de-i zice Cosmin Maricari se exprima apropo de un articol intitulat "Note la cald de la audierea publica- Ponta adecvat- Antonescu jenant- Constantin balast" ca "Băi, v-am zis cât îmi place Ghinea?"
Adevaru-i ca si mie-mi place Ghinea. Imi place chiar foarte mult. Doar ca... doar ca este o mica problema, am ca o mica retinere.
Ce problema "este" ? Ce retinere am ?
Pai hai sa va zic. Urma sa-i raspund zicind ca "Adevaru-i ca si mie, doar ca de cind cu derapajele lui Sever Voinescu mai recent si Horia Patapievici mai demult si Emil Constantinescu inca si mai demult si asa mai departe pina la greata si vertij ti-e si frica sa iti mai declari simpatia pentru vre-un" hmm. Si-aici nu gaseam cuvintul. Intelectual ? Eventual si publique, ca-n Francia ? Parca la noi cuvintul "intelectual" e mai aproape de-o injuratura decit de orice altceva. Stiti cum fuge robotelul de-i zice MOCA daca se face vorbire de un intelectual, sau poate doi intelectuali ? Mnoa cam asa.
Da-n tot cazul, cuvintul ce s-exprime adecvat adevarul nu l-am mai gasit dat fiind ca pina-l cautam m-a fulgerat o ipopepifanie de-asta. Stiti cum ziceam je mai demult ca
Un popor compus din oameni care la nivel individual nu-s capabili si mai ales nu-s doritori sa recunoasca valoarea nu are absolut nici un fel de sanse. La nimic.
Stiti, ca abia ce s-o petrecut. Si mai inainte de asta ziceam ca
Deci, dragii mosului, ce ati facut voi pentru a promova un blog care va place voua ? Ca uite, deja Romania online a pierdut un autor, din lipsa de sustinere. A, ca era prost. Sigur ca era prost. A, ca poate nu era el cea mai buna alegere. Sigur ca nu era. Si ? Tot l-ati pierdut, prost cum era el.
la articolu' cu Romanul si marea, si inca si mai inainte ziceam ca
Nu-i dificil de explicat : intr-o societate mai inclinata sa invidieze decit sa admire (mult, mult mai inclinata), este mai rational sa te adresezi invidiei decit admiratiei semenilor.
la articolu' mai vechi despre cocalari si Romania.
Pai ce facem aici ? Deci pe de-o parte criticam o chestie (ca-s toate trei exemplele de fapt acelasi singur lucru, mi se pare ca transpare) da' pe de cealalta parte cind e vorba sa ne aflam in fapt procedam tot cum n-o fost bine la teorie ? Pai tu quoques sau nu quoques, ce-i aici ?!
Asa ca ma vad silit (de sinergia faptelor) sa admit ca-s numaidecit mai prost decit realitatea, si ca reprezentarile mele oricit de stralucite sunt totusi un ce inferior realitatii, careia iata ca ne bucuram sa ajungem in pozitia de-a i le mula mai bine. Si anume : e adevarat ca inaderenta societatii la indivizi si idei de calitate e o problema serioasa a societatii (si nu a indivizilor cum nici a ideilor) care-i reduce semnificativ sansele la bunastare (ei, societatii, nici intr-un caz indivizilor si cu atit mai putin ideilor). Da' pe de cealalta parte merita observat ca aceasta inaderenta nu survine din defecte structurale, "genetice" ale societatii, ci este pur si simplu rezultatul indelungatei istorii in care indivizi si idei care pareau de calitate s-au dovedit jeguri.
Si-atunci oamenii-s circumspecti. In privinta aderentei culturale toti romanii-s ardeleni (si ardelenii n-am idee ce-s, ca iesim din scala deja). Cauza probabila fiind deosebit de proasta calitate morala a indivizilor, dispusi sa se vinda oricind pe nimic si inca avind obraznicia sa sustina ca respectiva vinzare-i cumva o garantie ori dovada a "succesului lor"i si respectiv deosebit de proasta calitate intelectuala a indivizilor, incapabili sa discearna adevarul de minciuna si griul de neghina (ce-i drept nici nu-s invatati la scoala sa discearna, ca-n lumea civilizata, ci sa inghita, ca-n estul salbatic).
Solutia ar fi atunci trei chestii, notate dupa ce-mi pare mie a fi ordinea importantei lor :
- Educarea cit mai multor indivizi in sensul abilitatii intelectuale de-a distinge griul de neghina. Chestia asta-i o problema de massa, decit o suta de mii de oameni educati astfel in valoare de zece unitati mai bine zece milioane educati astfel in valoare de o unitate, admitind ca exista sute de mii, milioane si respectiv unitatiii
- Educarea cit mai profunda a indivizilor in sensul moralei si virtutii. Chestia asta-i o problema de elita, decit o suta de tipi educati de o suta de unitati fiecare mai bine zece educati de doua sute fiecare. Metoda practica este exclusiv sclavia, metoda practica este exclusiv violenta, bataia, umilinta, daca din o suta de studenti nu mor nouazeci va pierdeti vremea.
- Denuntarea de-o virulenta extrema-n sensul ca absolut maximala a tuturor jegurilor care trec drept indivizi sau idei de calitate. Virulenta respectiva nu are a fi proportionala cu abaterea, ci invers proportionala cu abaterea, adica cu cit jegul e mai aproape de-a trece drept chestie de calitate cu atit mai sulfuros tre' tratat. Chestia asta tre' urmarita universal si cu un abandon absolut chiar cu riscul creerii haosului - de fapt daca nu rezulta haos inseamna ca va pierdeti vremea.
Da, stiu, nu este "practic". Se "destabilizeaza situatia". Eventual si agenturili straine.
Ca-n viata.
———- In particular si anecdotic vorbind obraznicie dusa pina acolo incit piscotari rizibili isi exprima (pe la colturi, ca sobolanii, ca ei asta si sunt) opinia deosebit de relevanta ca Trilema nu-i un blog bun pentru ca nu face reclama piscoturilor pe care le slavesc ei pe-o cutie de piscoturi. Deci cu alte cuvinte daca nu esti centurista e din cauza ca nu esti femeie frumoasa, nu din cauza ca ai ce minca acasa si fara ajutorul camionagiilor in trecere prin oras. [↩]
- Nu rideti, ca nu-i gluma, problema asta cu "aveti grija sa folositi doar simboluri definite in instante-n care ele au sens" va da peste ochi cu o regularitate trista-n toate intreprinderile in care va lansati fiecare-n parte cit si-n grupuri indiferent. [↩]