Hai sa dam si exemple pozitive

Tuesday, 03 January, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Ma uitam pe wordpress.com mai inainte :

Freshly Pressed:
The best of 278,983 bloggers, 761,540 new posts, 435,206 comments, & 159,487,279 words posted today on WordPress.comi.

Fratii mei. Una suta cincizeci si noua DE MILIOANE de cuvinte. Azi. AZI! A publicat blogosfera romaneasca un milion de cuvinte in ultima luna ? Mira-m-as. Nu prea cred, ca nu-i cine si nu-i cind si nu-i unde si nu-i cu ce. Ca n-avem, cu o floare nu se face treaba.

Deci, e adevarat ca exista-n lume cincizeci de vorbitori de limba engleza pentru fiecare vorbitor de limba romana. Da' nu-i adevarat ca 160 * 30 / 50 e subunitar. Si nu-i nici supraunitar in sensul ca-i asa, unu-virgula-ceva. Nu e unu-virgula-ceva si nu e nici zece si-un pic. E mai aproape de o suta, doua ordine de marime. Sau cu alte cuvinte, o fi adevarat ca strainezii sunt de cincizeci de ori mai multi, da' sa vezi chestie ca pe linga asta, in plus, extra sunt si de-o suta de ori mai muncitori. Ceea ce-i destul de trist, dupa parerea mea, ca inseamna ca salariile romanesti de o suta-doua de dolari sunt exagerate, s-ar cuveni sa coboare mai aproape de treizeci de para. Ca sa fie cinstit, nu de altceva. Nu ?

Lasind aceasta trista tema la o parte, observam ca 160 de milioane cuvinte la sapte sute de mii de articole revine... 230 de cuvinte per articol, in medie ? Adica pentru fiecare "articol" compus din doua clipuri ciordite de prin filme (tot cu placa de tiunar lucrezi, bre ?) si urcate pe iutub de irelevantii lor, cineva undeva publica cite-un articol serios, bine documentat, de la cinci sute de cuvinte-n sus. Ei dracie, mai da-o-n puncte de suspensie, mi-am zis eu in mintea mea. Pai ce, astia n-au zosii si zoaiele lor ?

Asa ca am intrat de curiozitate si absolut la intimplare sa vaz dom'le minunea, click pe primu' link recomandat de ei acolo : Why you should NEVER fly into Washington National Airport. Ia dati si voi un ochi asa, de curiozitate, si pe urma va fac eu un sumar dinjos :

  • 1300 de cuvinte.
  • Pe care le-am citit cu placere si dintr-un foc.
  • Alaturi de trei scheme inedite si informative, puse in context, din care m-am mai culturalizat si eu. Uite ca nu vazusem foi de-alea pina acum, da' de-acum am macar o vaga idee pe ce se uita pilotii de avioane de linie.
  • Si un film facut de autor.
  • Plus alte materiale vizuale despre care nu-i clar ce-i cu ele, si nici caricatura aia n-o fost prea amuzanta.
  • Dar din tot articolul ala am invatat chestii. De la o persoana competenta si calificata, pe un domeniu de interes si ingusta specializare altfel inaccesibil. Aia e marea chestie cu blogul : traiesti o bucatica din viata cuiva ca si cum ai fi el. Poate ca is si io curios ca prostu' oare cum o fi cu avioanele astea si pilotatu' lor. Ce fac acuma, merg la scoala de pilotaj si petrec cinci ani cu asta ? Sau intru cinci minute pe-un blog ?
  • Priviti putin la comentarii. Seamana cu ce vedeti prin blogosfera romaneasca ? (Minus Trilema, bine, bine)

Mnoa cam astea ar fi problemele. Ziceam ca vreau chestii pentru 2012. E adevarat, vreau, da' nu-s toate negative.

Vreau si chestii pozitive. De exemplu, vreau un blog al pilotilor de avioane. Da' scris ca si asta, ma intelegeti voi, fara aferatii si figuri in cap, fara pretentii false si glumite "intre noi" stupide, ca nu de-aia-i blogu' blog, sa ne etalam in toata splendoarea complexele de inferioritate si teama de alteritate. Blogul e blog pentru a ingadui curiosilor sa ne traiasca viata noastra cea interesanta pentru cinci minute si cu costuri minime.

Deci, nu e nevoie de inca un blog de student, mersi, mars, ma pis pe voi de imbecili. N-aveti ce sa vorbiti si despre ce sa vorbiti, banalilor si nefututilor. Nu e nevoie de inca un blog de proasta casnica care "creste copii", nu e nevoie de inca un blog de expert in internete, marketinger, piarizd si alti plicticosi si plicticoase, idioti si idioate, banali si de-astea de care ne doare la banana. Pur si simplu nu intereseaza pe nimeni, nu conteaza pentru nimeni, muriti in chinuri da-n tacere in pula mea de anonimi supranumerariii.

Blog de pilot de avioane. Blog de imblinzitor de tigri. Blog de aurolac. Blog de curva la Cotroceni. Blog de ceva, ma, orice, da' ceva identificabil si concret, care sa contina altceva decit herp derp ce-am mai facut io la posta cum o fost cu incasatoarea de la metrou ce m-as fute cu Bianca si restu' de cacaturi fumate dinainte de epoca fierului. Ca nu-i oracol si nici hirtie de buda Internetu' asta, aveti un minim respect ba alfabetizatii saptaminii trecute.

Si scrise, retineti, cu onestitate, cu precizie, cu luxurianta abundenta de detalii, cu personalitate, pentru cititor nu pentru autor. Hai ca se poate. Luati-l pe ala de model daca nu, faceti putina practica, n-o omorit pe nimeni.

———
  1. Aparent s-au dublat fata de anul trecut sau ceva. Asta da succes online, crestere de 100% pe an la asa ditai baza. []
  2. Da, am exagerat. I'm making a point here. []
Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

36 Responses

  1. Aruncatoru de flacari`s avatar
    1
    Aruncatoru de flacari 
    Tuesday, 3 January 2012

    Ai uitat sa inchizi un tag.

    Other than that, fain blogu' gasit. Problema in blogosfera romaneasca ar fi ca nu prea avem meserii interesante practicate de oameni capabili. Si aia care au astfel de meserii nu-s pe internet.

    Cu exceptiile de rigoare, bineinteles. Ti-ar placea sa citesti un blog de .. taximetrist, spre exemplu?

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 3 January 2012

    Bai sa mor. "Un tag". Care ?

    Doua chestii am de zis : o laie ca nu avem meserii interesante practicate de oameni capabili. Blogu' de tehnician de la Cernavoda, unde e ? Blogu' de tip care lucreaza la stabilizatoare inertiale sau alte mecanici fine, unde e ? Blogu' lu' sefu' politiei capitalei unde e ? Blogu' grefierei de la Tribunalul Bucuresti, a 2-a penala unde e ? Blog de executor judecatoresc, de ridicator de masini parcate aiurea, de nas pe personal, de doctor ginecolog, de pizda ma-sii pe gheata. Avem, tati. Avem doar ca avem in plus tot felul de ceturi pe creier. Bun simt, alea.

    Si da, mi-ar placea sa citesc un blog de taximetrist. Asta ie taximetrist, sau ma rog, era. Chestia cu meseriile interesante e problema secundara. Problema majora e acolo in ultimul paragraf, "cu onestitate, cu precizie, cu luxurianta abundenta de detalii, cu personalitate, pentru cititor nu pentru autor". Aia.

  3. Aruncatoru de flacari`s avatar
    3
    Aruncatoru de flacari 
    Tuesday, 3 January 2012

    Tu chiar nu vezi ca tot textu' incepand de undeva e italic, incluzand si comentariile? Ai un care nu-i inchis. Incepand cu caracterul "." din lista, sa nu zici ca te las neajutorat.

    Revenind.

    Am zis ca aia care practica meseriile alea nu-s pe net - nu des si nu cu interesul sa impartaseasca ceva cuiva. Cati tehnicieni de la Cernavoda te citesc? Ce i-ar putea face sa inceapa un blog? Parca s-o mai purtat discutia asta pe-aici, tot in termenii ca tu ierai optimist ca internetu' romanesc se va umple de oameni care chiar conteaza. UNDE-S ?!

    Din partea mea, succese nenumarate cu discursul din finalul articolului; si io astept interesat sa vad un blog scris bine de cineva care chiar are o meserie certa, nu ziaristi si liceence. Da' realist si fara sperante de an nou ... pula mea. Pregatesc rabdarea si tutunu'.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 3 January 2012

    Bai deci eu il vad normal. Bizara chestie pana mea.

    Ceva bani probabil ca ar ajuta, pe criteriul ca n-au cum sa strice. Nu cred ca impiedica mare lucru. O cultura a exprimarii si-un obicei al constructiei culturale e problema. Rezolvabila, banuiesc. Deocamdata problemele publicului sunt un foarte 1990-ish "vai, dar cum sa spun ceva, de ce sa-mi asum riscuri bla bla bla". Nu poate dura.

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 3 January 2012

    Pfoai ca l-am gasit, dupa autor.

    Deci fii atent, Opera inchide em la /li, restul nu :
    http://browsershots.org/screenshots/ba0ff062126e2689db77290ec5e76c48
    vs
    http://browsershots.org/http://trilema.com/2012/hai-sa-dam-si-exemple-pozitive/

  6. Sa iti aduca noul an tot ce iti doresti.

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 3 January 2012

    Sa fie.

  8. Si nevasta, si copii, de toate sa fie la Popescu acasa ;D.

  9. io o sa fac blog de sharepoint

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 3 January 2012

    Cu cit te-o platit Microsoft!!1

  11. Anonimosu`s avatar
    11
    Anonimosuinsigna de prim sositinsigna de tehnolog 
    Tuesday, 3 January 2012

    Where in the world is WordPress.com used?

    We host WordPress blogs written in over 120 languages. Below is a break down of the top 10 languages:
    English 66%
    Spanish 8.7%
    Portuguese 6.5%
    Indonesian 3.5%
    Italian 2%
    German 1.8%
    French 1.4%
    Russian 1.1%
    Vietnamese 1.1%
    Swedish 1.0%

    Deci numai doua treimi in limba engleza.

  12. Vietnamese 1.1%
    Indonesian 3.5%

    Y U NO CENSORSHIP ?!

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 3 January 2012

    @Anonimosu Chiar si asa.

  14. Eu sunt curios sa vad cum arata blogul unui alt inginer mecanic (pe-al meu l-ati vazut). Cred ca ar aduce la fel cu al meu. Suntem prea mari ca sa luam in serios agitatia blogeristica si prea obositi ca sa explicam si reexplicam(unii pricep greu) dedesubturile dedesubturilor.

    Nu m-as apuca pentru nimic in lume sa scriu ce fac pe la lucru. Apoi este asa de plictisitor...

    Blogul pe care il am a fost facut initial pentru rafuieli cu Zoso si gainarii de moderatori de pe un anumit forum. De cand cu blogurile, nu a mai mers smecheria cu banarea si stergerea/modificarea postarilor si se fac mici ori de cate ori trec pe langa ei. Si nemaiavand eu ce babardi, am facut din blog colectie de chestii haioase. Din cand in cand il mai incalec pe Visulete, cum am facut azi, sa stie cine e seful. :)

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Thursday, 5 January 2012

    @Morom3t3

    Suntem prea mari ca sa luam in serios agitatia blogeristica si prea obositi ca sa explicam si reexplicam(unii pricep greu) dedesubturile dedesubturilor.

    Pai mori odata, daca ai terminat-o cu viata, ce mi te plingi mie ? Astepti sa mucezesti vertical sau ceva ?

    Nu m-as apuca pentru nimic in lume sa scriu ce fac pe la lucru. Apoi este asa de plictisitor…

    De ce faci ceva ce te plictiseste ?

  16. Pai mori odata, daca ai terminat-o cu viata, ce mi te plingi mie ?

    :))
    Chestia e ca le-am vazut si facut pe toate si ca la Politehnica chiar trebuie sa tragi deoarece in inginerie se poate vedea imediat daca esti habarnist. Nu e ca ca gargara avocatilor, economistilor si a doftorilor.
    Cum spuneam, m-a obosit agitatia cu cursurile si sesiunile intr-atat incat n-as invata pe nimeni si nu mi-as pierde timpul aiurea. A, si spre deosebire de altii eu ii vreau prosti pe cei din jurul meu. prefer sa-mi bat joc de ignorant decat sa-i explic si n-am nimic impotriva luarii prostilor in sclavie.

    De ce faci ceva ce te plictiseste ?

    Plictiseala, plictiseala dar plictiseala ce-o prestez aduce bani.
    Apoi eu ma plictisesc foarte repede. zilele trecute eram la tara si, intr-un moment maxim de plictiseala am deschis TV-ul pe AXN si mi-am zis ca doar o poarta stelara mi-ar mai putea capta interesul: sa trec dintr-o lume in alta si sa ma minunez de ce gasesc pe-acolo... alta viata.
    Ma gandeam sa-mi fac un laborator de-ala in care sa creez plante modificate genetic sau sa gasesc vreun leac la vreo boala. :D

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Thursday, 5 January 2012

    Pai foarte bine, nu vaz problema, fa-ti laborator din ala, care-i problema ?

    Io am asa ca o suspiciune ca problema reala e ca tu te temi sa inviti lume la tine-n interior sa nu cumva sa observe ca nu-i chiar la standardele la care iti reprezinti tu din ceva motiv ca ar trebui ea neaparat sa fie. Ceea ce-i oarecum bizar.

  18. Aruncatoru de flacari`s avatar
    18
    Aruncatoru de flacari 
    Friday, 6 January 2012

    Gargara avocatilor lol. Dincolo de legaleza in care te poate invalui un avocat, sa stii ca se vede destul de repede cand doar abureste - nu stie precedente de case law, nu stie cam cum se judeca cazurile de un anume tip de obicei, etc.

    A, ca un neofit nu poate discerne? De parca un neofit in inginerie discerne.

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Friday, 6 January 2012

    Zici tu ceva acolo.

  20. Atunci facem laborator, mama lui.

    Partea ciudatzica de care pomenisi ar avea o expilicatie: mie imi place sa am ultimul cuvant (aveam si un nick -Invincible) si, in virtutea apucaturii asteia l-am violat verbal pe Petrov (ala cu Milfa) timp de 8 ani pana si-a facut blog si s-a incuiat in el, la fel ca toti moderatorii retardatii ai defunctului forum.

    Daca m-apuc sa scriu cate ceva pe blog intotdeauna se va gasi un lache sa faca gat iar cum eu sunt antiBAN, m-apuc sa ii raspund cu aceeasi moneda, treaba ce solicita timp, ca nu e doar un lache... Iar daca omul e atat de prost incat nici sa-l injuri nu poti, imi tocesc nervii degeaba.
    Asa ca mai bine merg eu din blog in blog si imi aleg eu sacul de box (in momentul de fata e Visulete).

    @Aruncatoru de flacari:
    Pe un inginer prost il gineste si un taran cand o vedea ca lucrul primit nu isi face treaba asa cum a cerut. Tocmai ce-am venit de la tara; am o ruda care il facea albie de porci pe un pulete de "inginer" in constructii care ii facuse o soba de teracota- nu ii incalzea camera(foarte mare). Am vazut si eu minunea si am dedus ca ala doar construia. Dimensionare in functie de calcule termodinamice ioc!

    In inginerie ori e alba ori e neagra pe cand in avocatura sunt nuante. Daca un avocat pierde procesul (pe bune) crezi ca va recunoastea ca e din vina lui? Nu! e vina ta, bibicule, si-o sa-ti turuie ala cate si mai cate... mergand pana la reaua vointza a judecatorului.
    In cazul unui esec, "inginerul" de care am vorbit mai la deal nu poate spune decat ca e habarnist si ca mai bine se apuca de sapat santuri, ca alea merg facute si din ochi.

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Friday, 6 January 2012

    Daca m-apuc sa scriu cate ceva pe blog intotdeauna se va gasi un lache sa faca gat iar cum eu sunt antiBAN, m-apuc sa ii raspund cu aceeasi moneda, treaba ce solicita timp, ca nu e doar un lache…

    Da' tu realizezi ca descrii exact ce fac eu de uite ca-s patru ani deja ?

    Sa stii ca mie avocatii-mi recunosc fara probleme cind or bulit o cauza. Parte din explicatie este si ca io-s genu' de angajator inteligent dispus si capabil sa distinga intre erori umane si probleme externe. Ia vezi tu clientu' mediu al avocatului mediu cum are el dreptate indiferent de orice. Pe partea cealalta, garantat ingineru' tau iti va spune ca nu i-ai dat bine specificatiile daca-i pina acolo, minciuni se gasesc de catre mincinosi.

    Apropo de sapat santuri din ochi, m-o durut capu' sa vad ce minunatie de sant or sapat astia in Parcul Rozelor, pe partea dinspre riu. Bai frate, merge ca un melc beat, pe o distanta de 30 de metri cam opt curbe face, intre douazeci si optzeci de centimetri. Asa ceva n-ati vazut, am trimis lume sa se uite la el ca la Mecca. Si cum ne plimbam mai multi in sus si-n jos admirind necplusultramul de arhitectura civila numa ce-am observat ca de fapt nici aleea asfaltata pe care ne plimbam noi nu-i dreapta. Chestie pe care initial n-am observat-o, dat fiind ca-i mai aspectuos pentru o promenada sa fie sinuoasa decit trasa la rigla.

    Doar atit ca asta era nedreapta in exact acelasi stil ca si santul, ceea ce sugereaza ca n-o fost facuta sinuoasa intentionat. Ci asa o iesit.

  22. Da’ tu realizezi ca descrii exact ce fac eu de uite ca-s patru ani deja ?

    Da, tocmai voiam sa spun ca n-am rabdarea si nici dispozitia ta de a da raspunsuri in parte chit ca am timp berechet; dar am uitat.
    Chiar imi facusem un blog (eu sunt Anihilator si Masacru) in care sa-mi atarn trofeele dar am realizat ca ma lupt cu morile de vant; mi-am atarnat armele-n cui si m-am apucat de colectionat virale.

    "Pe partea cealalta, garantat ingineru’ tau iti va spune ca nu i-ai dat bine specificatiile"

    Daca e doar executor poate sa te si injure daca-i reprosezi ceva insa, cerinta omului aluia a fost "soba de teracota sa nu murim de frig la iarna", chestie care implica si proiectare. Cica imediat i-a spus de ce materiale si cantitati are nevoie ceea ce ma duce cu gandul ca avea un singur proiect pe care-l credea universal.
    De-mi cerea mie asta ii ziceam sa-mi arate camera si eu ma uitam intai cum este pozitionata, apoi ii calculam volumul, ma uitam la pereti sa vad din ce material is facuti, ce grosime au si daca au izolatie, calculam pierderile de caldura si dimensionam soba in asa fel incat omu' sa aiba constant 22 grade in camera timp de 10-12 ore.

    La partea cu "sinusoidalele", cam greu de crezut fiindca facem si noi santuri si merge de minune cu o sfoara intinsa. Totusi, zic sa te uiti la curbele alea mai cu atentie(n-am mai fost de 8 ani pe acolo); nu cumva ii vreun hidrant, canal sau stalp de iluminat pe-acolo? am avut si noi cazuri in care a trebuit sa ocolim tot felul de obstacole.

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Friday, 6 January 2012

    Mai frate, tu tragi sant sa pui apa. Ocolesti cu el hidrantii ? Stilpi de iluminat in mijlocul rondului de flori ? Ce prapastii vorbim aici, mai urmeaza sa aflu ca erau vestigii turce sau ceva.

    Asta nu era excavat, 20 de centimetri adincime, o nimica, facut de mina.

  24. Cum spuneam, n-am mai fost de mult pe acolo si nu stiu cam la ce te referi(o poza ar fi buna). Apoi am citit repede si am inteles altceva: ca santul ala a fost facut ca fundatie pentru vreo alee noua si mi-am adus aminte ca sunt pe-acolo stalpi si hidranti pentru udat florile si ca nu puteau sa-i acopere. Ma rog...

    Noi am fost nevoiti sa ne abatem de la proiect de nenumarate ori fiindca este sub pamant o incalceala de cabluri de curent si de telefon de te doare capul - nici aia de la Enel nu mai stiu pe unde trec cablurile si cand se intampla asta trimit oameni cu detectoare. Chiar si asa, multe carttiere am lasat in negura...

  1. [...] studentii neidioti fara exceptie au in timpul studentiei) nici nu au de ce sa-si faca bloguri, ca nu intereseaza pe absolut nimeni si nu servesc la absolut [...]

  2. [...] de 82533 login-uri inregistrate). Sau cu alte cuvinte la bitcoin Romania sta mai bine decit la bloguri, ceea ce confirma o suspiciune straveche, si anume ca Romania conteaza prin virfurile si elitele [...]

  3. [...] sa caute prin arhive si-a gasit o chestie de n-o mai stia nimeni pina la el. Adica fix ce ziceam eu ca-mi doresc sa vad mai des. Pai bravo lui, ce sa mai [...]

  4. [...] indirjire poti ajunge sa ne amuzi, dar probabil va fi involuntar. Altfel, in blogosfera se cauta pilotii de avioane, expertii in chestii, oamenii cu experienta, cu o perspectiva unica (ceea ce nu inseamna "o [...]

  5. [...] mine nu am cunostiinta sa vorbeasca nici unul pe un blog propriu (inca un exemplu de domeniu-n care ar fi nevoie). E adevarat ca exista diverse chestii facute deliberat sa pregateasca fraierii in vederea [...]

  6. [...] sa contribui ceva, tre' sa ma duci intr-un loc in care poate mi-as dori sa ajung da' n-am cum. Camera ta de camin sau cotloanele mintii tale infierbintate pot fi un loc unde n-am cum ajunge, [...]

  7. [...] prin Decembrie 2010, doar ca nu m-am prins atunci ca de asta ma pling de fapt. M-am repetat in Ianuarie curent, si-abia azi am inteles-o. Daca va uitati pe articolele citate, Freshly Pressed: The best of [...]

  8. [...] Altfel, sa dam si exemple pozitive. [...]

  9. [...] fie un considerent. Din nefericire este un considerent, pentru ca din motive inca obscure pe la noi nu prea ai ce alege, cel putin deocamdata. Chiar si aia care cit de cit s-ar ridica ceva mai sus de genunchiul broastei [...]

  10. [...] din Hai sa dam si exemple pozitive. [...]

  11. [...] players than me I have no knowledge of any one that keeps a blog (another example of a field which could use it). There do exist various things made deliberately to prepare chumps for the chumpatron, as there [...]

  12. [...] His blog sucked in every conceivable way, except for onei. That one happens to be exactly what I was pontificating @romanians, in 2012 : Not everything I want [for the new year] is negative. For instance, I want a blog by an airline [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.