Calvaire

Tuesday, 03 January, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Primele cinci minute din filmul de azii au meritul absolut remarcabil de-a explica pe intelesul oricarui barbat posibil, oricit de primitiv si chiar nevorbitor de limba franceza la rigoare cam care-i problema cu avansurile amoroase nedorite. Fie si numai sub acest aspect merita privit : lamureste dom'le o chestiune, simplu si pe inteles, definitiv si irevocabil. Sunteti printre aia care cred ca "toate femeile is curve si toate alearga dupa pula", ca "orice moment e un moment bun pentru pus mina pe cur" scl ? Priviti Calvaire, se rezolva. Nu, nu orice moment e un moment bun, si mai ales nu, avansurile nu-s binevenite din partea oricarui nea Biluta. Asta este.

Laurent Lucas e infernal de prost. Nu-i capabil sa plinga, nu-i capabil sa se futa-n cur, nu-i capabil sa nimic, sta acolo ca o mula, zici ca-i manechin de-ala de Debenhams. Nu inteleg nici ce drac il lauda astia nici ce-o cautat in jdemii de filme (ce-i drept toate proaste). Jackie Berroyer e convingator, joaca un fel de Tartuffe sau asa ceva.

In rest, vesnica tema a satucului rupt de lume unde se intimpla chestii si oamenii-s ciudati, de parca ar mai exista in Franta petecut de ruralitate si kilometru patrat fara macdo. Adevaru-i ca filmul cam sufera la credibilitate (oricit o fi de prostalau Laurentiu cela, sta el sa se uite cum ii da ceva bosorog foc la masina ? alearga zece mile cu miinile legate la spate fara sa-i dea prin cap sa se dezlege ?). De asemenea o domnita nascuta-n Vicosa, Minas Gerais insista sa mentionez ca filmul mai contine si-o scena care-i pare o reprezentare excelenta a atmosferei general-dansante dintr-o discoteca europeana medie.

Cinematografia e destul de buna, regizorul nu-i neaparat incompetent, da' chestia rezultata e cel mult un documentar. Prost. Mai degraba e o incercare, una din chestiile alea care tre' facute ca sa te poti apuca sa faci filme bune. Se poate sari fara mari regrete.

———
  1. Calvaire, 2004, de Fabrice Du Welz cu []
Category: Trilematograf
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.
Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.