Dr. Faustus, sau despre Constitutie si incalcarea ei

Wednesday, 04 July, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Doctor Faustus este, intre multe toate, si un filmi deosebit de prost.

Elizabeth Taylor e trecuta prima pe afis desi n-are rol vorbit, e doar asistenta de-aia care se ocupa cu livrarea de tite, sau mai in cazul concret de buci :

curu-lu-taylor

Apare si ea de 3-4 ori prin film, se fitiie de colo-colo (nu-i nuda decit o singura data si n-are minimu' de bun simt de-a isi expune pizda onest, o tot foarfeca astia din unghiuri). N-am inteles de ce-i pe afis, da' mnoa, curvet. O aveti intr-o reprezentare mult mai lamurita pe dtng.

Filmul e un nesfirsit monolog al lui Burton, care e drept ca are o voce frumoasa da-n schimb vorbeste dincolo de infect limba latina. Andreas Teuber (Mefisto) e cam speriat de bombe, da' sa zicem acceptabil. Si asta-i tot, "film" adica o forfecare obositoare a unei piese de teatru. Nu se-ntimpla nimic, tot monologheaza astia pe-acolo, ca pe scena. Pe post de efecte speciale (ca asta ar fi beneficiul unui film pe tema, un Iad simtitor mai bine conturat decit ce se poate face pe scena) aveti suprapuneri de imagini din camera, un ce la nivelul abilitatilor tehnice ale absolventului mediu.

Dincolo de proasta realizare, povestea-i de-o platitudine obositoare si de-o naivitate dureroasa. Deci vai, ca sa vezi, vine dracu' sa vinda chestii in schimbul unui contract. Ca asa functioneaza cele ale spiritului, cacomertu', semnezi acolo pe factura, iei marfa, dai banii in 60 de zile. Iar in caz ca nu-i dai banii...aaaa... te da in judecata la curtea cereasca, condusa de taica-tu. Si ala il baga in seama si-i da nestemata familiei. Frate, ma lesi ?

Cit de penibil sa fii sa-ti chiar inchipui aberatii de-astea ? Bine ca nu vine urgia-n timpul furtunii pe mare sa puna matelotii sa semneze de luare la innec, bine ca nu se opreste focul din mistuitul casei ca sa ceara imperativ pe-o mie de voci titlul de proprietate al imobilului. Bine ca nu umbla lupii cu certificate de deces in tolba, sa le completeze inainte de-a se repezi la prada. Voi sunteti normali la cap ?!

Singuru' motiv pentru care exista porcaria de Faust este ca sa introduca-n subsidiar respectu' pentru contracte in discursul public ca si cum ar fi un ce natural si important. Toata agitatia aia cu diavoli si salvari si popi si curve si toate timpeniile e acolo ca sa distraga pulimea in timp ce li se baga pe git hapul deosebit de pedestru ca atita-s de valoroase contractele astea incit pina si dracii le iau in serios, atit de in serios ca-si lasa toate lucrarile imparatiei pe mina lor. Si aia-i imparatie serioasa, ce au ei acolo (sau cel putin era, inainte sa inceapa delapidarile si scandalurile induse peste tot si fara exceptii odata cu introducerea hirtiilor in administratie). Toata povestea-i o incercare de instituire culturala de profundis a institutiilor burgheziei, cu exact mijloacele si pe exact filierele pe care s-a instituit, mincinos, si crestinismul.

Pe scurt, piesa este din capul locului o imensa reclama de televiziune, cu tot cu emisiunea care-o vinde. E "pretul corect" cu tot cu "priviti cum cerneala penetreaza" la pachet. E "romanii au talent" cu tot cu "cumparati aia si aialalta". E o productie destinata televizorului.

Si pe cale de consecinta nu poate fi niciodata un film. Cum nici nu prea are ce cauta in teatru. O modesta portie de buci prost livrate nu are capacitatea de-a inlatura problemele astea.

A, va asteptati sa zic de "incalcarea constitutiei" si "atacul la institutiile statului" si cacaturi ? Ia mai mergeti spre pula mea.

———
  1. Doctor Faustus, 1967, de Richard Burton cu Richard Burton, Elizabeth Taylor []
Category: Trilematograf
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

One Response

  1. [...] ca nu si-o fi plagiat teza de doctorat, si deci ii om cu doxa si pricepere, si ce-i cere dinsul ? Ceva de futut ?! Bani ?! Nustiuce cacaturi gen sclave ? Bai [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.