Diablo III

Sunday, 03 June, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

(click pentru 1024px)

(click pentru 1024px)

Ce aveti in imagine e witchdoctorita mea, cu o chestie de bonus la inteligenta si +69 pe viata.

Am urmarit oarecum dezabuzat lansarea Diablo III, in sensu' ca is atita de ars pina-n sufletul sufletului de jocuri bune refacute prost (in special de nepriceputeni a la Ubisoft de la care ce sa ceri, ei sarmanii-s francezi respectiv de diversi asiatici care habar n-au ei ce-i pe lumea asta, au impresia ca daca scriu pe-o cutie BANI MULTI sunt de-acum bogati sau ceva)...

Din ce rapoarte am vazut de la diversi tolomaci (nu in sensu' ca ar fi ei prosti neaparat, da' in sensu' ca n-au rafinamentu' intelectual cit si larga experienta in antropologie, teoria reprezentarii, istoria miturilor si ideilor religioase si asa mai departe cit sa se poata exprima-n limbaj comun cu mine) nu parea ca e altceva : Diablo III e o distrugere intru comercializare a lu' Diablo II (care intr-o oarecare masura e sub Diablo intiiul, privind strict si oarecum sovin din directiile care ne intereseaza). In principal credeam ca dom'le, l-or timpit. Adica, nu iti mai alegi singur pe ce sa cheltui punctele de atribute, faci nivelu' ti le aloca direct jocu'. Pai ce porcarie mai nasoala de atit.

Aceasta presupunere este de fapt falsa. Jocul este un remake absolut pios al Diablo II. Singurele modificari sunt in sensul punerii in valoare a elementelor si ideilor care functionau acolo. Grafica e mult mai buna, cum e normal sa fie zece ani mai tirziu, dar nu este mai buna altfel decit era. E pur si simplu ideea aia luata si dusa mai departe cu mijloace tehnice superioare. In loc sa introduca zoom si invirtit camera - o idiotenie absolut inutila si de-a dreptul enervanta - asa cum au facut prostalaii cu Heroes V Blizzard prefera sa lase ce mergea cum o fost. E o ratiune a perspectivei asteia, nu aia trebuie reparat, sau cu alte cuvinte nu facem chestii doar pentru ca putem face chestii.

Mai departe au curatat jocul de toate crapaturile si fisurile unde agata. Un exemplu excelent in acest sens e Town portal. In D1 chestia fusese clar adaugata ca un fel de gluma minimalista, mai gasesti din cind in cind cite-un scroll. Cind D2 a devenit mult prea mare si nu se mai prea putea fara Town portal au adaugat cacaturile alea de tomuri, adica sa poti totusi tine douazeci de town portal cu tine. De ce cari ditai cartea care-ti taie din inventar ? A... pai... pentru ca nu ne-am gindit la asta. In Diablo 3 e un buton, nu mai tre' sa le cumperi (oricum n-o stat nimeni in toata istoria D2 sa gindeasca "bai, oare astia zece bani ii dau mai bine pe-un town portal sau pe inca 0.000001% dintr-un gamble ?) si gata inghetata. Au scos adica un ghimpe care ajunsese in editia precedenta dintr-o evolutie fireasca da' nu neaparat convenabila privind din scaunul utilizatorului.

Asa-i peste tot. Te uiti la o bucata de echipament ? Ai si-un pop-up cu ce ai tu echipat, ca sa nu te mai tot futi dind click-uri aiurea pe inventar. Ai un quest ? Iti pune sageti pe harta ca incotro, ca sa nu mai trebuiasca sa omori orbeste cacaturi si sa te bagi prin toate cotloanele ca oare unde-i quest itemu'. A, vrei sa te bagi in toate cotloanele ? Baga-te, tati. Doar ca acum nu mai esti obligat sa te bagi, si vrei si nu vrei. Deci cam asta-i ideea : sa faca omu' ce doreste el, nu ce il obliga jocu'. Sa nu fie silit sa dea lol tot la citeva drumuri in oras si-un click pe carte ca altfel lol, se trezeste suspendat in beciuri. Chestii de bun simt, si pe temeiul asta Diablo 3 s-ar putea numi Diablo UX.

Chestia cu skill-urile se inscrie in acelasi trend : ce sens are sa "iti alegi" distributia punctelor dat fiind ca veci pururi n-o sa pui tu inteligenta pe barbar si strength pe amazoana. Lasa sa faca jocul. Tu iti alegi in schimb skill-urile, si-aici marea chestie : le poti schimba. Oricind, oricum. Nu mai trebuie sa faci un caracter nou ca sa incerci alt build, dai doua click-uri, astepti un cooldown si gata inghetata. Sub acest aspect e mult mai placut sa joci Diablo decit a fost oricind, afara de cazul ca nu sunteti masochisti bizari si va place sa aveti opt feluri de necromani pentru ca vai, am dat click gresit si am futut buildu'. Da, stiu, exista diversi duri care vor injura pe tema asta, sa le fie de bine, io n-am avut relatii nefericite cu parintii sa simt nevoia intractabila sa ma chinui singur toata viata ca altfel ma simt lipsit de valoare sau ceva.

Sistemul oarecum dubios cu gamble pentru artefacte a fost inlocuit cu un sistem de crafting, care se bazeaza pe descompus diverse chestii inutile da' magice gasite-n drum, si din praful lor se compun altele (cu niste mici costuri). E un sistem mult mai bun, si de asemenea face exact acelasi lucru : ia un afterthought, un turnulet asezat la intimplare si-l polizeaza, il rafineaza si-l integreaza seamlessly intr-o structura unitara, coerenta si pina la urma frumoasa.

Vocile sunt evident superbe, suntele sunt evident superbe, grafica e magnifica si toate alea.

Eu il joc literalmente pentru ca am avut noroc de sclave competente. Adica, una dintre fete fiind mare fana D2 si-o cerut voie sa faca experimente, o descoperit cum sa-l instaleze pe linux, s-o tot extaziat pe-acolo, l-am incercat si eu, mi-o placut si cu asta basta. Da, il joc pe Ubuntu. Se mai blocheaza din cind in cind da' nu ma supara, e ca un fel de level restart.

Ce merita retinut de-aici e cit de importanta e inteligenta cit si hotarirea femeii in bunastarea barbatului, precum si de asemenea ca Diablo III e un joc reusit.

A, si moare Cain.

Category: Trolloludens
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

38 Responses

  1. Dacă-i pe așa atunci putem să mai băgăm spoilere? Că eu nu l-am jucat deloc, însă m-am uitat la cinematic-uri doar pentru a vedea cât de meh poate fi povestea. Că e meh rău, mai ales spre sfârșit.

  2. Mihai B`s avatar
    2
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 3 June 2012

    oh, bai mircea, mi-ai futut noaptea...

    de ce mi-ai zis ca moare cain? :D

  3. Mihai B`s avatar
    3
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 3 June 2012

    e fain, dar as fi vrut mai multa staticitate pe builduri. adica nu imi prea convine ca le poti schimba.

    in diablo 2 am incercat fel si fel de builduri exotice. aveam barbar care se transforma in lup cu mercenar cu delirium. sa vezi ce senzatie faceam pe servere, toti erau ooooooooooooo, cand vedeau ca ma fac lup si ca si mercenarul se face in fetish din ala mic. :D

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Sunday, 3 June 2012

    @spyked Baga linistit, io nu-s roleplayer, io-s poweryplayer. Am 120 dmg la lvl 19 si-s fericit.

    @Mihai B Pai poate-nvie.

    De ce sa nu le poti schimba ? Oricum delirium era haios.

  5. Mihai B`s avatar
    5
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 3 June 2012

    pai e o chestie de consuming aici. cum ar fi tu mircea, ca in viata reala sa te duci cu 14,4 km/h la magazin sa ceri un pachet de marlboro si tust cu el acasa la sclave? ar fi real. stii ca ai dat banii pe marlboro si asta e alegerea ta.

    dar cum ar fi ca atunci cand ajungi acasa sa zici: azi sunt gay si prin urmare fumez camel. e decizia mea finala. si pac, pac, abracadabra... pachetul rosu se transforma intr-unul galben cu o camila sefa pe el. ar fi cam nerealist, nu?

    scopul lui diablo 3 pe langa entertaiment si agatatul de pizde calculatoriste este sa te invete si sa iti formeze notiunea respectiv bazele unui sistem economic liberal. chestia aia cu fututul buildului in caz de neatentie era foarte utila imho, deoarece era o presiune, un risc, care te determina sa fii atent si sa nu pui totul la vrajeala. te determina, de asemenea sa nu intri beat sau mahmur pe realm, ca mno, faci prostii. acuma stau si joc cu fata aia de relaxed ca doar stiu ca-s acoperit pe risc. nu se poate intampla nimic rau daca sunt neatent ca se poate corecta tot. se pot intampla doar lucruri bune, cum ar fi sa gasesc obiecte din ce in ce mai pizda. :D

    p.s. e ca si cu foile scrise la masina de scris din aia veche si scrisul pe calculator cu ceva doc editor, dai erase lejer daca ai gresit ceva. :-< si asta e nasol, nu mai are farmec jocul. diablo tre sa se joace pentru builduri, nu pentru restul de chestii. :(

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Sunday, 3 June 2012

    Si totusi ca sa vezi chestie ca pe vremea masinilor de batut eu am scris in total cinci pagini si de cind cu editoarele astea digitale fo' cinci milioane.

    Aparent economia liberala asa cum o descrii tu ori nu-i liberala ori e economie in sensul de-l dadea Ceausescu acestui termen.

  7. Mihai B`s avatar
    7
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Monday, 4 June 2012

    hitlernuicaobama iar obamanuicahitler iar ceausescuecelmaisefever.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Monday, 4 June 2012

    Faci economie de pauze ?

  9. Mihai B`s avatar
    9
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Monday, 4 June 2012

    e noul trend pornit de gurul mircea popescu in articolul acela despre antreprenorii sanisedeie. ;)

  10. Da, al doilea Diablo e sub primul, dar mie nu mi-a placut prea mult niciunul dintre ele. Diablo 3 am jucat mai mult fortat de imprejurari si joc in continuare (literalmente toti prietenii mei il joaca). Deja e cam boring, dar dupa ce aduc doua personaje la level 60 o sa-l abandonez :)

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 6 June 2012

    Lol dubios. Mie-mi place, e un fel de fuziune intre Nox si Baldur's Gate practic vorbind. Sigur, story-ul si e mai mult din Nox (care n-avea) si mecanica idem, da-n fine.

  12. Da dependenta, asta e clar...dar n-ai satisfactia aia a unui joc sanatos. Totusi, la cat am jucat, n-as zice ca "nu m-a prins".

    Apropo, au dat drumul la Commodity Market din nou (nu ca-mi trebuie, am ajuns de nevoie sa-mi fac toate mizeriile de gems).

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Friday, 8 June 2012

    Mei, sa stii ca eu am avut. Satisfactia aia, zic. Ma rog, poate ca eram constipat de prea mult timp pe tema.

    AH mi-a fost foarte util, am dat 18k pe 12 topazuri patrate de mi-am presarat pe echipament. 34 int aici, 34 acolo, ajuta mult. Acum am ~700.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Thursday, 28 June 2012

    Bai incredibil, am scris cincisprezece articole despre d3 in nici o luna ?! De unde dracu' le tot scot...

  15. Pai doar ai dat bani ce zda masii, mai lipsea sa nu fie bun la ceva.

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Thursday, 28 June 2012

    Deci cum ?

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Monday, 9 July 2012

    Deja vaz ca primesc spam cu "ghiduri" de d3, "servicii" si alte cacaturi similare. Oi fi rankind.

  18. http://us.battle.net/d3/en/blog/10974978/

    (..) It became increasingly clear that despite the benefits of the AH system and the fact that many players around the world use it, it ultimately undermines Diablo's core game play: kill monsters to get cool loot.

    With that in mind, we want to let everyone know that we've decided to remove the gold and real-money auction house system from Diablo III.

    Deci cum? Abilitatea de a tranzaction chestii nu e un ceva fundamental, in orice economie?

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 18 September 2013

    Cre' ca mai adecvat era comentariul la celalalt articol, care chiar asta discuta : cum AH ala va fi probabil moartea jocului.

    Acuma situatia ii cam asa : cind construiesti un univers virtual pe care il doresti stabil, ori il construiesti bine ori il construiesti de asa natura incit sa nu se poata interactiona cu el. Cu alte cuvinte, ori faci mecanisme bine unse si atent calibrate, ori faci statui. Alternative nu exista.

    In plus, in orice situatie concreta cind constati ca mecanismu' tau de-i credeai atent calibrat si bine uns nu-i de fapt functional, in prima faza te apuci si-l ungi in exces, ca cine stie (ceea ce ei or si facut) dupa care ii bagi niste ciment si ceva cuie, transformindu-l in statuie (ceea ce ei tocmai or facut). Asta este, ca alte optiuni nu exista.

    Chestia e universala, pasul urmator in SUA de exemplu e desfiintarea monedei, dat fiind ca sa faci o economie functionala nu-i o chestie asa, la indemina birocratiei. Asa ca nu ar fi mult mai bine daca oamenii n-ar mai putea sa tot tranzactioneze intre ei chestii, punind astfel in evidenta cit de grav scirtiie rotitele ? Pai daca tot continua in felul asta au sa strice masina !!! (Ei o strica, nu-i chestie ca-i ea defecta in virtutea faptului ca si-or bagat nasu' birocratii si ideologii socialismului, nici vorba). Asa ca decit sa strice piata masina mai bine s-o facem statuie si pe urma sa ne uimim ca oare de ce-o fi cazut USSR et al.

    Ca-n viata.

  20. N-am jucat Diablo1 mai deloc caci nu l-am prins la vremea lui, in schimb am jucat Diablo 2 vreo 10 ani ca disperatu. Era unul din jocurile excelente sa-mi dea un pic de adrenalina dupa turele lente de HoMM3, impreuna cu Quake 3 Arena.
    Diablo 3 doar l-am studiat si per total pare mult mai gandit, ceea ce rar se intampla la un sequal din pacate. Cei care au lucrat la Diablo 2 au plecat de la Blizzard si au facut prostia aia de Hellgate London sau ceva, care n-a rezistat mult.
    Misto sa vad ca l-ai jucat pe Ubuntu, si eu tot asta folosesc si eram curios cum merge, imi tot ofera un prieten Diablo 3 de cand a luat Collector's pack la lansare, culmea e ca s-a cam plictisit de joc dupa cateva luni, fiind mare jucator de D2 si el.
    Cam toate jocurile de la Blizzard merg foarte bine pe Ubuntu cu Wine, chiar daca nu suporta Linux in mod official, tot e bine; Poate Diablo 4 va fi si oficial pe Linux.
    Imi pare bine ca au inchis aution marketu sa nu mai fie toata faza cu play-to-win. Strica placerea jocului si parca il facea sclavie / munca. Treaba asta ma tinea pe mine departe de joc. Pare sa aibe un feeling similar cu Nox, poate din cauza contrastului / paletei de culori si a intunericului bine utilizat, pretty cool.

    In Diablo 2 am incercat foarte multe builduri; jocul in sine era scurt, dar faza era sa ai lvl mare si gear apoi; eventual sa te distrezi in PVP un pic. Am prieteni buni care n-au priceput asta si au terminat jocul doar ca sa se afle in treaba.

    Mi s-a intamplat la o sala de net sa fiu plecat de la calculator o vreme, cu Diablo 2 deschis si pastrasem o gramada de stats pe caracter. S-a gasit un puradel aflat prin preajma sa dea click pe buton si sa-mi bage stats-urile de-am pulea :-\
    A trebuit sa o iau iar de la 0. O gramada de ore irosite.
    Addonul Lord of Destruction a adus doua caractere noi, insa nu prea au fost gandite iar Enigma facea Barbarul OP, lame teleportation is lame. Imi place in schimb sa vad cum toate clasele sunt puse la punct in D3, pur si simplu au logica.
    Presupun ca te-ai lasat de joc de ceva ceva vreme :D

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Monday, 28 July 2014

    AH la D3 o fo' prost gindit de la inceput, asta e. Economia e ca politica, fotbalu' si fututu', tot puletele considera ca el s-ar pricepe.

    Dar da, l-am lasat demult. Este Path of Exile care-i o clona bunicica si dupa parerea mea mult mai bine gindita decit d2/3. Si indie pe deasupra.

  22. Stiu de Path of Exile, nu l-am jucat dar am considerat ca arata destul de bine. L-am recomandat la prieteni si le-a placut. Oricum astia joaca cam tot ce apare...

  1. [...] in care pozam zimbitori pentru o fotografie de familie gasiti evident familia mea de ciudati din Diablo 3. Vedeti acolo in ordine de la stinga la dreapta golemul, patru bucati de ciini-zombie (care din [...]

  2. [...] doua zile adica Luni am jucat eu Diablo III pina la extenuare mentala. L-am batut pe Belial soloi, pe urma am jucat in Act III cit sa fac [...]

  3. [...] revenind : l-am batut pe Diablo (pe Normal), ceea ce nu a fost dificil. Ai acolo doua fintini cu HP, care aici spre deosebire de D2 [...]

  4. [...] dupa asta in iarna ne-am facut bineinteles fortificatii de zapada si-am petrecut zile in sir jucind Diablo OOOiv pe-acolo uzi leoarca in vintoasele Clujului care n-or fi chiar siberiene acuma da' nici cald [...]

  5. [...] jbang, imi pica un staff. Cica rar, zic ei, desi nimic nu-i mai frecvent decit obiectele rare in Diablo III. Pe bune acuma, obiectele nemagice sunt mult mai rare decit cele rare, care-s poate mai frecvente [...]

  6. [...] la subiect : In implementarea concreta a Diablo III, alocarea uneltelor intre jucatori are o piata dedicata special, numita Action Houseii. Aceasta AH [...]

  7. [...] se confirma in practica ramine un exercitiu la latitudinea cititorului. ———Diablo III e un joc de generatie 1, primitiv adica, si nu implementeaza un circuit al banilor in sensul in [...]

  8. [...] cu tot cu riu, fabrica de avioane sau punga de titei light sweet crude) nu m-am putut juca Diablo III asa cum altfel as fi facut, nu luati in considerare discutiile despre vecine si tite ca is puse [...]

  9. [...] atins nivelu' maxim in Diablo III, care este 60, ceea ce-i cam suspect. Dat fiind ca io parca-mi amintesc ca in Diablo 2 aveam [...]

  10. [...] am trecut de-o suta de ore petrecute-n Diablo III. Ca sa sarbatoreasca evenimentul Blizzard s-a apucat de-a facut ceva patch, prin care-au mai [...]

  11. [...] nu prea aveam ce face cu cei 600k ramasi (ca in Diablo III banii curge, ma-ntelegeti ?) m-am apucat de-am pus 590k bid pe-o sabie. Eu am 840 dps 145 int 1.3 [...]

  12. [...] tot despre Diablo III vom discuta. Pentru ca asta conteaza, si cui nu-i convine... hm. Aici este o problema. Daca zic [...]

  13. [...] dupa ~150 de ore de Diablo III (din care ultimele 70 si ceva la nivelu' 60 precit si ultimele 50 intr-o saptamina, dind astfel o [...]

  14. [...] de gind sa va povestesc pe larg ce hainute imbrac cind ma joc de-a papusica Witch Doctor in jocul Diablo trei. Sa purcedem! Sheltering Mantle (Rare Shoulders) 249 Armor +24 str +130 int +70 vit +17 cold +13% [...]

  15. [...] si Blizzard a dat-o-n diverse, nu s-au putut abtine sa lase Tristram un biet satuc, l-au facut in Diablo III resedinta de regat cu rege si tot, bleah). Grafica e de asemenea foarte frumoasa si mai ales [...]

  16. [...] this we of course fortified our space in snow once Winter came, and spent day after day playing Diablo OOO around the half-frozen walls, wet to the very bone in the chilling winds of Cluj, which may not be [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.