Cum se construieste in Romania
Intr-o vreme ma ocupam inter alia cu constructii civile, faceam pe antreprenoru' general slash dirigintele de santier din motivu' evident ca nu exista asa ceva in Romania (si anume nici-nici).
"Mesterii" - ca asa era si probabil inca mai este organizata munca la noi in patrie, niste prosti cu vechime in virtutea faptului ca nimeni nu vrea slujba lor de cacat, care-s "mesterii" si niste tineri straduindu-se sa faca din rahat bici, tineri in virtutea faptului ca dupa relativ putin timp se prind ca aia nu-s prosti din gresala, is prosti ca asa vor si doresc ei sa fie, asa ca-i lasa si se duc in alte parti, unde managementu' chiar functioneaza in sensu' ca vita se intelege ca vita, nu se crede ceva imparat imaginar al Imaginariei - erau fascinati de faptu' ca io stiam stasu'.
Adica, citisem dracului cartile alea de curios la inceput, ca asa procedeaza omu' sanatos la cap cit si intelectual, incepe in orice domeniu prin a citi textbucele, dom'le. Si odata ce-l citisem il retinusem, ca asa functioneaza mintea mea. Iar ei nu stiau citi, analfabeti alcoolisti cum se gasesc, si azi ca si acum 80 de ani (4 generatii) exact, si pe cale de consecinta se uimeau ca uite dom'le, il poti intreba pe asta ce vrei tu si el iti stie spune ce zice cartea. O fascinatie asa de maimutica, nu stiu cum sa ma exprim mai lamurit.
Si-atunci asta era, se gaseau acolo cu mine si ma intrebau ce zice cartea nu ca sa foloseasca asta la ceva cum ar fi fost normal si rational, si cum s-ar fi petrecut intre niste oameni relativ neretardati mintal. Nu, ei ma intrebau ce zice cartea pentru ca fascinatia ca uite dom'le, deci asta stie, e posibil ca cineva sa stie!!! le provoca asa ca un fel de gidilituri in ganglionu' la purtator. Suita de idei ca nu doar cartea zice si eu stiu dar ei chiar fix aia trebuie sa si faca, precum si faptu' ca in masura in care nu fac sunt niste oameni gresiti, inutili si de nedorit in viata le raminea complet opaca si cristalin straina. Ca doara "oricum stiu ei mai bine".
Noa, hai cu un drum sa va arat ilustrat in poze cum stiu ei mai bine : lemn vechi si cu lemn nou amestecat in constructie, "grinzi" de sustinere din material inadecvat, ca n-ai voie sa pui brad la asa ceva, lemn pus in opera fara a fi fost uscat corespunzator, o suita completa.
Aveam mai multe poze, inclusiv una in care se vede albastrul cerului prin "acoperis", da' nu le-oi pune acuma chiar pe toate.
De-asta nu puteti avea lucruri frumoase.
Thursday, 20 September 2012
La mine trec tevile de tur-retur pentru radiator pe sub usa de la balcon.La montaj, sefu' de echipa a gasit ca e ok cum am cerut noi, si anume puse vertical una peste alta, aveam fiind pragul usii inalt si fiind mai bine decat sa le pui una langa alta, riscand sa le calci fara sa vrei.
Mesteru' a ascultat, a dat din cap, si s-a apucat sa le puna orizontal, fix invers deci. Ca asa i s-a parut lui, ca n-ar incapea. Ca nu are loc sa puna cleme, si anume daca le punea in acelasi loc pe fiecare teava ramanea distanta prea mare intre ele (putea sa le puna in locuri diferite, dar n-ai ce cere). Momentu' trist ensues cand sefu' de ~30 il mustruluieste si-l face incompetent pe unu' de ~40 la zenitul "carierei" in fata noastra.
C'est the life, vorba neamtului.
Thursday, 20 September 2012
Tre' batuti.
Friday, 21 September 2012
Pe mine ma uimeste de fiecare data insistenta mesterilor de a-i "desfiinta" pe mesterii precedenti.
Cand vine zugravul il injura pe zugravul precedent pentru anumite operatii facute neglijent/aberant. Cand vine faiantarul se ia de zidar care a facut zidurile inegale. Cel care pune parchetul se plange de toti ceilalti.
Am avut la un moment unul care mi-a facut mai multe operatii (zugravit, gresie etc). Eram curios daca se plange. Ei bine, da, se plangea de materiale, ca sunt proaste ("nu lucreaza, dom'le, nu lucreaza"). Materiale pe care dealtfel le-a ales singur din magazin, eu doar le platisem...
Friday, 21 September 2012
Cam ca si femeile primitive, vor sa asigure lumea ca tot restul femeilor anterioare-s o gresala.
Friday, 21 September 2012
Nu stiu ce cartulie oi fi citit, da am impresia ca ceva nu o fost bine.
Primo, n-au nimic rasinoasele, diferenta intre ele si esentele tari ii data de faptul ca-s undeva pe la jumatate ca rezistenta si se vantuiesc ceva mai tare, treburi care se rezorva fara probleme prin suplimentarea grosimii, asa ca, de asta se si fac "grinzi" de sustinere din rasinoase si uite, minune, nici un coperis nu o cedat pana acum.
Ca dimensionare, structura acoperisului se dimensioneaza la incarcarile din greutatea proprie a invelitorii plus incarcarile date de zapada unde, chiar daca ai tigle ceramice sau din beton, cea mai mare incarcare ii data de zapada. La ce unghi se vede ca ai acolo, asta n-ar fi o problema, si nici nu va fi.
Daca lasi lemnul sa se usuce natural, ii normal sa-ti apara "crapaturi", insa asta nu-i neaparat o problema, problema ii cum sunt dispuse fibrele. Daca ai doua grinzi sau doi capriori a caror sectiune insumata ii egala cu a unuia singure, asta nu inseamna ca pierzi musai din rezistenta (in mod special daca "inaltimea" pe care sunt dispuse eforturile ramane aceeasi).
Ii de preferat sa uscam lemnul fortat, in felul asta scapam de defectele dinsus mentionate, dar aici ii alta problema, mai serioasa, noi nu tratam lemnul mai deloc, incepnd de la ignifugare si sfarsind cu protejarea lemnului de factorii externi.
Ar mai fi, da mi-i lene si-i oarecum fara rost atat timp cat generalizezi atat de uracios. Pe viitor sa faci poze si cu coperisuri care fac sageata si isi pierd forma ori, mai rau, sa le videm cum le suprinzi frante toate.
Friday, 21 September 2012
Mei, in momentul in care grinda iti crapa vertical rezultatul net la prima ninsoare mai sanatoasa (sau chiar la o ninsoare banala dupa ce iese soarele si topeste juma' de coperis numa') este ca ele fac burta in parti si se rup. I => || => <>. Si-adio. Asa ca teoria asta cu "suplimentarea grosimii" se bazeaza pe niste iluzii fara acoperire in realitate. Da, ea functioneaza la betoane, da' lemnele sunt fibroase nu amorfe. Ar functiona poate la lemne uscate tehnologic si tratate, sigur ca bineinteles ca da.
Friday, 21 September 2012
"Asa ca teoria asta cu “suplimentarea grosimii” se bazeaza pe niste iluzii fara acoperire in realitate", mai om bun, cate acoperisuri prabusite ai vazut tu pe la noi? Ca io de cand ma stiu, niciunul.
Io de aia am pomenit de sageata (ca aia inseamna ca fac burta), de asta am si sugerat ca daca pui doo grinzi de sectiune mai mica, una langa alta, pot prelua aceleasi incarcari ca si una cu sectiunea cat a celor doua. Atat timp cat ai dispus grinzile cu fibrele pe directia pe care o vrei, nu ai voie sa ai probleme.
Friday, 21 September 2012
Bun mei da' tu vezi acolo-n poza stilpu' vertical crapat vertical ? Ce esti capos.
Friday, 21 September 2012
Stalpu' nu-i grinda, da? Dara ca l-am vazut si gandeste-te ca "crapatura" ii in lungul fibrei, adica, asa cum ii normal sa-ti apara. Acum, daca iti fac un calcul de dimensionare si-ti pun doi stalpi de 100x100 unul langa altul sau unul de 200x100, nu-i diferenta. Ca fapt divers, probabil ca stalpul ala (pop) ii in dreptul coamei, asa ca nu preia mari incarcari si, mai mult de atat, incarcarile sunt in lungul fibrei, caz in care nu-s probleme, lemnul cedeaza mai usor cand ai incarcari perpendiculare pe fibre, cum ii prima poza, acolo ii ca si cum ai avea doua grinzi una peste alta, nu una langa alta, caz in care pierzi la rezistenta (insa, de regula, cum rasinoasele sunt cel putin la jumatate pretul fata de esentele tari, se merge pe supradimensionare, cam dintodeauna s-o mers)
Ce ai matale acolo, probabil ca-i acoperis cu un unghi pe undeva pe la ~ 45 de grade, ceea ce-i foarte mult, io nici n-as mai fi pus astereala la unghiul ala (aia poate sa-ti fie toata numa sipci, aschii, ca nu conteaza - poza 3).
La poza 5 ai o imbinare pentru care trebuia sa le rupi mainile mesterilor si sa-i bati cu ele pana nu mai stiu cum ii cheama nici cu buletinul in fata. + diverse
Friday, 21 September 2012
Iti faci casa BIO, cu termen de valabilitate :D?
Saturday, 22 September 2012
@Florin 1. Nu e normal sa-ti apara crapaturi in piesele de rezistenta ; 2. O matura de nuiele de grosimea fi nu suporta aceeasi sarcina fixa ca un trunchi de stejar de grosimea fi ; 3. Conteaza, ba, tigane. Conteaza, ca io nu pun aschii in ce fac. Pricepi, tigane ? Si daca tai ceva tai drept ca io is timplar, nu tigan. Pricepi in pizda ma-sii de meserie ce e ea ; 4. Ce ma tot caci la cap cu implementarile voastre de cacat, tocmai asta-i ideea articolului, ca sunteti prosti. Am senzatia ca suntem fix la momentu' "nu e ok sa te caci in parc" "da' daca-ti vine ??!?!?!?!". Pai mai ales daca-ti vine. Ca daca nu-ti vine nu e nici o problema oricum.
Ps. Toate pozele sunt exact egale din punctul de vedere al profesiunii discutate cu poza 5.
@krossfire Pai fix asta e problema, ca in socotelile financiare tu cica ai construit casa pe care o platesti 30 de ani si-o folosesti 100, da' in realitate o platesti 35 si-o folosesti 28. Macar jumatate din batjocurile construite in 2000-2010 vor trebui demolate incepind din 2030, ori poate chiar 2025.
Saturday, 22 September 2012
1. In afara de astereala, toate-s piese de rezistenta, de la cosoroaba pana la capriori, si-i perfect normal sa-ti apara crapaturi daca lemnul se usuca natural, nu fortat in uscatoare. In schimb nu-i normal sa-ti inchipui ca nu se folosesc rasinoase pentru popi (stalpi - grinzi cum le zici tu) sau pentru orcare alt element al acoperisului.
2. Meri ma in Croatia si pune mana pe cartea aia pe car te lauzi ca ai citit-o, vezi formula pentru calculul rezistentei la capriori, pana, popi, si apoi mai discutam.
3. Io ti-am spus ca-i in plus si degeaba, tu Batman ca tai drept, meri iar in Croatia, ca de asta radeau si oamenii aia de maimutica.
4. Aberezi.
5. Tu vii cu aiureli de genul "lemn vechi si lemn nou", "nu se fac grinzi din brad" (desi la ce-i spuneai tu grinda numa grinda nu-i) "nu e normal sa-ti apara crapaturi in pesele de rezistonta" si alte aiureli, dupa care o dai in diverse ca tu tai drept. Pai taie, ca io n-am zis nicaieri sa nu tai drept, si dupa ce tai drept, poate vii si cu exemplele de coperisuri cu sageata sau care or cedat.
Saturday, 22 September 2012
so happy to find out that we now have an entrepreneur in our country. si da, e chiar mircea popescu.
ca sa vedeti cat de antreprenor este acest mircea popescu, dragi cititori ai trolemei, va rog sa urmati urmatorii pasi:
1. accesati: http://www.mfinante.ro - no worries, e siteul ministerului de finante din romania;
2. scroll down pe la mijloc, pe coloana din partea dreapta, click pe informatii fiscale si bilanturi;
3. alegeti nume si judet si apoi polimedia si timis. interogati si vedeti situatiile financiare a firmei patronate de marele antreprenor mircea pe 2011. puteti sa le vedeti apoi si pe cele anterioare, ca nu e o rusine;
4. radeti.
5. radeti si mai cu pofta, cand veti constientiza ca, pe langa antreprenor popescu sa mai autointituleaza si diriginte de santier.
p.s. orice replici a lui mircea de genul, eu fac afaceri mari cu bitcoin sunt doar trollituri ieftine, dupa cum cred ca oricine care cunoaste ce e bitcoin cat de cat, deja stie.
Saturday, 22 September 2012
Noa ma ce bine ie pe interneti cu iexpertii.