Corectul lui peste
Vom cita dintr-un articol semnat in Romania literara de catre un Prof. dr. doc. Eugen Tanase. In pofida lantucului de titluri care-i preceda numele cetateanul e perfect anonim. E posibil ca vecinii sa fi auzit de el si eventual sa-l recunoasca pe strada, dar altminteri in sfera publica nu exista (ma rog, ar exista un Eugen Tanase care-i seful sectiei ginecologie-obstretica CF2 de se mai exprima pe la tembelizor apropo de sarcinile sprintarelor curve de interes tembelizionistic, da' banui ca respectivul isi vede de meseria lui, ceva mai banoasa de altfel). In tot cazul, sa purcedem.
Dupa care, reportera indica numita forma, aflata in principiu in Dictionarul Academiei.
Asta-i probabil din Peppino Turco citire, reporteri reportera reporteri reporteraaaaa. Altfel Societatea Anonima a Chelnerelor, Strumfelor, Doctorelor, Magarelor, Reporterelor si Restului de Meserii, Ocupatii, Caracteristici si Stari la Feminin (SACSDMRRMOCSF) ne anunta ca prefera totusi terminatia-n -ita. Gen restulita, meserita, ocupatita, caracteristita, starita si feminita. Ma-ntelegeti voi.
Mai departe. A, nu, inainte de mai departe : exces pervers de virgule-n text, domnu' prof, dr, doc,.
Nu stiu daca la inceputurile emisiunii s-a definit notiunea de "corect", respectiv care este (sau sunt) criteriul(iile) de etichetare a ei ca atare.
"Ei" tine locul substantivului "notiunea". Notiunea nu se eticheteaza ca nimic. N-ar fi rau lucru daca s-ar reusi cumva impletirea armonioasa a logicii-n preocuparile critico-normative cit si cetatenesti ale stimabilului.
1. (Etimologismul) Din numitele explicatii se deduce ca, uneori criteriul de baza al corectitudinii cuvântului e etimologismul.
Din practica repetata se constata (si nu se deduce!i) ca asa-zisul profesor nu stie plasa virgula-n fraza.
nu proprietate, deoarece cuvântul vine din francezul propriété
Cineva si-a incurcat degetele in masina de batut. Cum adica "nu proprietate" ? Da' cum, popietate ? Pietate ? Pamplezir ?
E "faimoasa" scoala a lui Al. Graur, (cu simpózion cu accentul pe primul o, deoarece asa se pronunta in greaca veche;
Greaca veche n-are z acolo. Doar sic.
Exemplele declarate "gresite" arata ca in procesul de vorbire factorul etimologie nu mai functioneaza, altfel n-ar fi aparut greselile.
Formularea asta pedestra a unui principiu altfel valid sufera de timpenie.
In latina cifra a opta in tabloul unitatilor suna octo. Cum binomul ct nu era in spiritul foneticei vorbitorilor daco-romani,
Fonetica, foneticii. Nu foneticei, nu foneticai, nu alte minuni.
delinquent: alt grup, de trei consoane (nct) nu usor de pronuntat nici el (nu zicem imposibil - dovada instinct) si de aceea redus la ct, de unde delicvent
Lasam la latitudinea cititorului sa explice ce-a fumat cetateanul, ca din alcool nu cred ca se poate reproduce starea de confuzie mentala.
care se intâlneste la Kretzulescu, Russo, si chiar Iorga (care nu se poate spune ca nu stie frantuzeste).
Despre care nu se poate spune. Suferintele bietelor care, obligate sa duca de parc-ar fi carute sarcini care-n general s-ar imparti cu pe, cu despre si cu alte ajutoare sunt un ce de neprivit. "Care nu se poate spune" nu exista in limba romana, tovarase sapator de santuri Eugen Tanase, fi-ti-ar rusine obrazului de mameluc nepriceput.
"Coboara jos, luceafar blând" al lui Eminescu ar fi dupa etimologisti un pleonasm; când in fapt adverbul vrea doar sa intareasca ideea exprimata de verbul in cauza.
Versul e citat gresit. De asemenea Eugen Tanase trece drept idiot, cind el de fapt vrea doar sa se bage in seama prin foi de cultura. Cita nedreptate.
Desigur ca hepatita la ficat si gastrita la stomac sunt niste barbarisme, care se vor rezolva atunci când subiectul vorbitor va intelege ca substantivele in cauza inseamna deja boala la...
Fara indoiala. Ca si tuberculoza la plamini. O, wait...
Un lucru, de care emisiunea pare a nu sti e ca limba, oricare ar fi ea, reprezinta mai multe nivele socio-lingvistice. Jos de tot sta argoul, deasupra lui limba populara
Hai sictir. Si da, daca va intrebati, acestui tembelism de calibrul Vulpescu ii datoreaza stimata fosila tratamentul cu Tix Trilema. Vezi sa nu stea ma-ta deasupra argoului, bai Tanase. De mai multe ori, si eventual sa-i si placa.
De asemenea, a merge pe plaja si a intreba tineretul cum se accentueaza Spiru Haret, despre care el n-a auzit pâna acum, e de asemenea o greseala (intrebarea poti s-o pui la nivelul cuvenit: dascali, pedagogi, oameni de stiinta matematica chiar, dar nu... omul de pe strada care nu are nici in clin nici in mâneca cu asemenea "probleme".
Corect, tineretul de pe plaja nefiind absolventi de Spiru. Bietul Spiru. )
8. (Conceptul de perspectiva) Ce s-ar mai putea reprosa autorilor emisiunii este lipsa viziunii de perspectiva,
Sper c-ati ris. Eu am ris. Daca voi n-ati ris ati pierdut afara.
———- Nu se deduce pentru urmatorul motiv : deductia este acel procedeu prin care afirmatii valide de un grad mai mare de concretete se obtin din afirmatii valide de un grad mai mare de abstractiune. Inductia in schimb este procedeul prin care afirmatii valide se obtin din constatari empirice. O diferenta a carei necunoastere tradeaza o proasta educatie, indiferent de ce-ar sugera titlurile universitare, diplomele si alte marafeturi. Pentru ca da, atunci cind ajungi sa te exprimi ca un picat la Bacalaureat orice titluri si diplome asociate sunt simple marafeturi. [↩]
Saturday, 21 January 2012
http://www.litere.uvt.ro/publicatii/CIEFT/pdf/Colloque_1_2004_Programme.pdf
Cristina si Eugenia sunt simple coincidente de nume, sa nu iti imaginezi ca e vorba de o sindrofie de tocat bani cu pretentii nejustificate cum se intampla la alte universitati.
Saturday, 21 January 2012
Eu cind ma duc sa dorm am cosmaruri cu Internetul.
Saturday, 21 January 2012
Meercea Popescu, acest cetatean, vigilent indispensabil al, brigadei antiantiprostie romanesti.
Saturday, 21 January 2012
It's a dirty job but someone's gotta do it.
Saturday, 21 January 2012
Cetateanul a devenit prof.dr.doc. la "Spiru Haret", nu??? :))
Saturday, 21 January 2012
Este posibil, desi improbabil.