Ce ne facem cind descoperim ca am incalcat o marca inregistrata ?!?!?!?!
Cum Romania incepe incet-incet sa iasa dintre sarantoci si sa participe la viata normala a lumii iata ca si cetatenii raspinditi printr-insa incep sa confrunte chestii noi, infricosate si nemaiauzite precum sunt de exemplu formele de altfel destul de vechi ale vietii comerciale.
In primul rind, sa intelegem despre ce vorbim. O marca inregistrata este un semn, fie scris fie desenat fie cum o fi, dupa care se poate recunoaste un anumit produs. Consumatorii pot astfel sa stie ce-i aia, si ii scuteste de insemnatul efort cit si de importanta cheltuiala de-a tot gusta. Stiti cum va duceti in piata sa cumparati brinza proaspata si aia va dau o bucatica s-o gustati ? Mnoa, si dac-aveti guma-n gura ce faceti ? Daca n-aveti chef sa mincati de la ala din mina ce faceti ? Daca vreti sa cumparati la telefon cum procedati ? A, nu cumparati brinza decit fata in fata, fara guma in gura si doar de la oameni pe care i-ati putea angaja si drept dentisti ? Cam multe restrictii, si ca o nota de subsol importanta, restrictile asupra comertului sunt o marca specifica societatilor primitive compuse din trogloditi. Cu cit oamenii sunt mai prosti (si deci neaparat mai saraci) cu atit restrictiile asupra comertului sunt mai numeroase. Si reciproc.
Ca atare a introduce produse sub o marca fara a fi proprietarul ei este cea mai simpla forma a fraudei comerciale. Asta-i un punct important de digerat intelectual : a folosi marcile altora este o frauda. Nu-i fapta de om cinstit, si-a gindi despre tine ca esti om cinstit implica neaparat si numaidecit si asta, ca nu vinzi pupaza drept cocos ca marele povestitor.
Merita subliniat ca marca nu este indesine o garantie a calitatii produsului in discutie, cum nu este nici o dovada a superioritatii lui fata de altul sau multe toate. Ea este pur si simplu semnul indiscutabil ca vorbim de un produs anumit. Nu este unul, este unul anume. Ca atare a spune ca "e ok sa folosesc marca altuia pentru ca si eu am produse la fel de bune" e un exercitiu in absurd. Nu aia se discuta, daca-s bune sau proaste. Se discuta daca is alea anumite sau nu-s alea anumite.i
Si-atunci, sa venim la concret : patru prieteni cu aspiratii la civilizatie din ceva satuc cu aspiratii la urbanitate se intilnesc ei si fac impreuna o chestie. Nu conteaza ce-i, coclender de optsprezece sau asociatie culturala, un ceva anumit. Evident, tre' sa-i dea un nume. Stau ei si se gindesc, discuta, povestesc si vin cu un nume.
Moment la care - catastrofa loveste! Acel nume exista deja, este o marca inregistrata a altcuiva. Un om rau, fie proprietarul marcii insusi fie un tert oarecare le atrage atentia celor patru prieteni ca uite, bre : numele vostru exista deja ca marca inregistrata.
Noa... ce-i de facut ?
Cea mai simpla solutie este... sa aleaga dinsii alt nume. Si gata, problema s-a rezolvat.
O solutie alternativa ar putea fi, in anumite conditii, folosirea marcii altuia in afara domeniului in care si-o inregistrase respectivul. Pentru ca marcile nu se inregistreaza asupra cuvintelor sau semnelor insele, ci asupra unui anumit domeniu, e vorba de identificat produse aici nu de trecut semnele lumii-n proprietatea privata a cine stie cui. Deci, faptu' ca Apple are in proprietare marca aia, cu maru', nu inseamna ca un taran nu mai poate vine mere acuma, sau nu mai poate sa-si numeasca merele mere. Ca el vinde mere, si Apple nu vinde mere, vinde un fel de telefoane sau nu-i prea clar ce-or fi alea, da-n fine.
Aceasta solutie alternativa nu functioneaza insa decit in miini competente. Fara sfatul unui jurist calificat in domeniu (si mare atentie ca nu toti juristii care se afirma calificati chiar is calificati, mai ales nu in Romania) care sa chiar verifice daca uzul pe care-l propuneti nu contravine marcii existente aveti bune sanse sa va treziti ca vi se impune plata unor daune. Simplu' fapt ca Gigel simte el asa in sufletu' sau ca exista o diferenta suficienta scl nu-i de mai mare valoare decit faptu' ca simte Ionel ca nu-i cancer, ii eczema. Nu-i prea sanatos sa va bazati pe de-astea.
In fine, cea mai proasta "solutie" este sa ignorati avertismentul. Faptul este ca tatarii vin si daca aveti capu' in capita si daca n-aveti capu' in capita, leu' maninca si strutii cu capu' in nisip ca si strutii cu capu' afara din nisip la fel de bine si asa mai departe.
In termeni practici, odata ce incalcati o marca tot ce-ati reusit este sa va scrieti o asigurare ca nu veti avea vre-odata succes. Pentru ca daca veti avea un minim succes vine proprietarul marcii si va confisca toata munca. Toata. Ca asa-i facut sistemul, cine cultiva pamintul altuia fara drept pierde recolta si cine foloseste marcile altora fara drept pierde orice beneficii - nu ca nivel maxim, ca nivel minim al penalitatii. Chestia asta nu e un vis si nu e un zvon, nu e o teorie, e realitatea cea mai cruda si va spun din experienta : n-ati fi primii care sa pateasca asa ceva, nici macar in Romania.
Evident pentru oamenii deosebit de prostovani, din soiul celor care cred ca reprezentarile care si le-au format ei sunt obligatorii pentru tot restul lumii dat fiind ca-i prea mare efort pentru ei sa si le schimbe plus ca oricum "au demnitate" mai exista solutia inca si mai proasta de-a te lua la cearta cu proprietarul pe proprietatea lui. Ca adica cum isi permite el sa aiba o proprietate, si ce chestie de cacat ii asta ca exista proprietati si cum este posibil asa ceva, cunoasteti placa si daca nu o cunoasteti vorbiti cu o proasta de prin clasele de jos ca are o lista completa de argutii, mostenire de la mula-sa. Chestia asta sfirseste indeobste cu diverse pedepse, dat fiind ca mersul obisnuit al vietii comerciale nu ingaduie prostul obraznic. E permis sa fii prost, da' ai datoria sa rectifici, e permis sa fii obraznic, daca iti permiti, da' e sinucidere curata sa fii prost si obraznic (pentru ca n-ai cum iti permite sa fii obraznic fiind prost dat fiind ca prostii-s intotdeauna saraci, e o regula a capitalismului, nu mai revin).
Si, evident, o data ce v-ati hotarit sa va ocupati cu seriozitate de-o chestie oarecare denumita intr-un fel anumit e o idee buna sa va inregistrati marca respectiva. Chestie pe care-o pot face pentru dumneavoastra diversi experti, da' aveti grija sa nu alegeti un mincinos incompetent. Sau la rigoare v-o puteti inregistra chiar singuri, da' aveti grija sa va informati si sa intelegeti problemele in discutie intii. Operatiunea inregistrarii nu este bineinteles gratis, si nici nu are de ce sa fie : ce nu merita facut pe bani nu merita facut deloc.
Succes!
———- In practicular pseudo-rationamentul ilustrat mai este defect si pentru ca nu distinge intre consumator si producator, presupunind naiv ca producatorul poate fi capabil sa evalueze calitatea produsului ca si cum ar fi consumator. Problema cu asta teorie din nou nu-i c-ar fi falsa (cum nici problema cu produsul substituit nu-i c-ar fi prost neaparat) ci ii ca-i absurda. Nici macar n-apuca a fi falsa, moare inainte de-a fi posibila asa o evaluare. [↩]
Monday, 2 July 2012
dar ce se intampla in cazul inregistrarii ca marca a unor produse traditionale, gen palinca, magiun etc. ?
Monday, 2 July 2012
In general inaintea inregistrarii unei marci exista o perioada de gratie in care toate partile interesate pot introduce contestatii. Daca partile interesate nu introduc contestatii se considera ca nu-s interesate.