Ca tot vorbeam de tigani

Thursday, 10 May, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

A, nu vorbeam. Pai io vorbeam, cu diversi cetateni, pe #trilema. Voi de ce nu vorbeati ? A, ca sunteti copii de maxim 15 ani cu net free ? Trist.

Deci, ziceau diversii ca sa fie macelariti tiganii, si io ziceam ca sa nu fie, ca au gagici faine. Pe bune acuma, e bancu' ala ca nu-i macelarim pe unguri pentru ca unguroaicele-s UDMRu, da' aia-i doar inceputul (si-i adevarat, citi unguri cunoasteti care sa nu fie un ciudat desocializat, slab si ogirjit, pe drumul spre sinucidere ?). La tigani e si mai si, toti cocalarii fricosi, slabi si ofticosi (si-i adevarat, ala caruia i-i frica de tigani tre' ca-i defect la cap, tiganu-i mai fricos ca un ciine maidanez, de unde si toata propensiunea pentru teatru, sabii, grupuri, figuri si impresii - se caca pe ei de frica) is mentinuti in viata artificial numa' pentru nevoile de-a pui tiganci vrednice in viitor. Cam tot asa cum is tinuti si lupii prin Alaska : sa aiba unde trimite omu' catelele de Husky tot la a 2-a sau a 3-a generatie sa nu li se piarda ochii lor frumosi.

Noa da' daca tot am purces la a considera aceasta tema cu tiganii (si nici nu-i prima oara de altfel), hai sa impartasim niste observatii de bun simt.

Tiganii au doua cuvinte pentru bani : ori bistari, ori lovi/lovele. Tot ei au doua cuvinte pentru bataie cu scandal de julitura : a cafti si-a mardi. De asemenea se imbata-n dublu exemplar : ori se pilesc, ori se matolesc. Numa' furatu' se petrece (fara indoiala din nevoia de-a plati pentru toate astea) in triplicat : ori ciordesc, ori sutesc, ori manglesc.

homunculus_statue_medNoa, ati auzit poate teoriile aia (complet false, de altfel) ca eschimosii au patruzecisinustiucite de feluri de-a spune zapada, si mongolii douazeci de feluri de-a spune cal (asta uneori prezentata ca arabii si camile), totul in virtutea foarte finei intelegeri cit si amplei preocupari in etniile respective pentru tocmai acele subiecte anumite ? De fapt probabil ca aici merge o ilustratie.

Ce aveti in partea dreapta (preluat de-aici) este un homuncul proportionat dupa dimensiunea pe care senzorii localizati acolo o ocupa pe creier. Miinile si buzele sunt disproportionat de mari pentru ca mare parte din scoarta se ocupa cu gestionat informatia lor. Buricul e minuscul pentru ca nu i se acorda cine stie ce atentie-n creier.

Mnoa, asta e baza stiintifica a aiurelilor alora pseudolingvistice, ca limbile nu functioneaza chiar asa.

Si apropo, stiti de unde vine danci, un cuvint intre timp pierdut da' care acum nici o suta de ani denumea orice pui de tigan ? De la den ci, care-ar insemna "da-mi ceva". Da' intre timp procedeul s-a asimilat si deja nu mai are rost sa te referi asa la un copil de tigan, dat fiind ca toata clasa de jos e exact la fel si la orice virsta.

(Ca sa fim oameni cinstiti : nu toate influentele lingvistice ale tiganimii-n romaneste se rezuma la penibil, ridicol si rizibil. De exemplu, ditai/ditamai vine de pe aceeasi radacina care-a dat dic/dec, intre timp pierdute, de la un pur si simplu "iata!/uite!". A, si de asemenea : gagi inseamna-n tiganeste ce goi inseamna-n evreieste si ghiaur in turceste : persoana de alta etnie. Evident o radacina comuna.)

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

4 Responses

  1. nimic de muzica? cine are degete pentru furat are si mana pentru cantat...

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Friday, 11 May 2012

    Aia poate in alt episod.

    Sau eventual http://trilema.com/2012/romica-puceanu-evolutia-manelelor/

  3. fai pula mai mare, ca e gresit desenu.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Saturday, 12 May 2012

    Io nu ma cert cu cercetatorii. Daca ei zic ca-i mica o fi mica.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.