Black Swan

Thursday, 10 May, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

La insistentele repetate ale Grupului Fetelor Omonime Care Se Preocupa De Bunastarea Mea, Atit Din Punct De Vedere Cit Si Cultural m-am apucat de-am privit Black Swani), ca cica-i fain. Este prima oara cind privesc un film produs in mileniul curent in ultimele hm... sase luni ? Asa ceva.

Dialogurile sunt un ce infect. N-am idee daca cei invatati cu conventiile momentului mai observa sau nu mai observa, da' de-un exemplu porcarelele caracterizarii "indirecte" prin declaratii ferme ale personajului secundar catre personajul principal sunt de-a dreptul indigeste. Bai frate, cine-s mulele astea doua, de ce le bag eu in seama ? Poate aia-i o mincinoasa funesta, poate-i cu capu', ce facem aici ? Trista marturie a halului in care-a ajuns gindirea critica a poporului privitor la ecranul argintiu - sau daca preferati, uite unde se ajunge pe masura ce largesti baza consumatorilor : scade inevitabil media inteligentei lor si deci necesarul de inteligenta consumat per unitate de produs finit.

Cinematografia aduce oarecum a cantar, minute in sir petrecute urmarind peisaje in unghi scurt de dupa zulufii personajei, pacat ca n-ai buton sa schimbi armele. Totul bineinteles pe-o muzica de-aia de ascensor da' cu pretentii. Trista marturie a halului in care-a ajuns gustul estetic al publicului, in curind vom vedea filmu' slideshow ma gindesc. Totusi... ce logica are ? Adica, indivizii model feminin care ar privi la drame cu balerine nu au experienta indivizilor identici doar ca model masculin care-s obisnuiti sa priveasca fisii inguste de realitate din spatele lui Max Payne sau cum il cheama pe ala. Ce fel de calcul incape aici ? Ca n-o sa-mi spuneti acuma ca nu-i vorba de nici un fel de calcul, ci pur si simplu atit de limitat e universul experientelor umanitatii incit puletele ala de Aronofsky pur si simplu n-a reusit sa-si imagineze altceva.

Povestea e dincolo de stupid : fetele de liceu o birfesc pe profa de romana, ca-i batrina, dupa care fetele de la sala (aceleasi) se lesina-ndesine pe ele insele ca au instructor nou si-i tinar si vai dar vai DAR VAI l-ai vazut!!?!!?!? Trista proba a ingustimii lumii-n care traiesc behaitele, pe bune acuma.

Socanta alienarea, distanta absurda intre persoane de-o ilustreaza filmul asta. Da, inteleg, traim intr-o epoca a autismului, copchii nu mai is capabili sa se priveasca, nu mai au voie sa se atinga, nu mai is capabili sa comunice decit in linii institutionale. Am cistigat razboiul cu sexul, cu "bullying-ul", cu violenta, cu gregaritatea, cu dezordinea, cu exuberanta si cu orice urma de naturalete, suntem niste progresati si niste avansati, da' totusi. Chiar in halul asta ?! Aparent da, chiar in halul asta. Nici un singur personaj (si, banuiesc, mai nici unul dintre actori) nu-s sanatosi la cap. Pur si simplu.

Am rezistat ca la douazeci de minute. Productia prezinta cel mult interes clinic.

———
  1. Black Swan, 2010, de Darren Aronofsky cu Natalie Portman, Mila Kunis. []
Category: Trilematograf
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

5 Responses

  1. Deci ce?

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Thursday, 10 May 2012

    Da.

  3. Mda, e pierdere de vreme clara, oricat de multe aprecieri ar fi primit filmul de la unii. Nu am reusit sa stau sa vad nici jumatate din el.
    Slabut.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Friday, 11 May 2012

    Nua! Deci nu-s singur!

    Te pup Irino.

  5. Meh Aronofsky e acolo doar de director, povestea nu e a lui. Filmul e amuzant.

    Nina e ceva virgina care nu scapa din mana ma-sii si da peste una Lily care o scoate prin oras, ca tot virgina sa ramana.

    Isi imagineaza chestii, ea neagra, lebaga neagra sau fata eliberata din mana ma-sii, contrastata cu alba, pura, inocenta, etc.

    Thomas ala, profesorul de balet, e un curvar cu vocabularul unui antrenor de fotbal la unicef sau ceva.

    Pana la urma se omoara Portman singura, dupa ceva visuri lesbice si cum ca s-ar fi eliberat de ma-sa.

    Nu fi hater pe evrei. Actorii principali ovrei, si directorul, ce esti antisemit, cum sa te consumi doar 20 de minute!?!?!?!?!!?

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.