All politics is local politics

Wednesday, 01 August, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Da, titlul e in engleza. Se mai intimpla.

Am sa va deranjez din somnolenta cu o scurta privire aruncata asupra publicatiei de mare angajament Monitorul Primariei Comunei Dumbravita | Ujszentespolgarmesterihivatalhavilapja. Sper ca se intelege.

monitorul-dumbravita

Ne-am mai intilnit cu el de altfel cu ocazia vinzarii fetelor la tirgu' de juninci organizat reglementar anu' trecut ca si-n toti anii de la facerea fetelor pe lume si intitulat preventiv "Lada Cu Zestre Festival-Concurs" pentru orice eventualitate.

Asa cum cei mai perspicaci dintre dumneavoastra precum si cei dotati cu memorie fotografica au remarcat fara indoiala, alt chip zimbeste din fruntea coloanei editoriale. Intr-adevar, figura de broscoi ferice a fostului primar, Geza, de la UDMR e acum inlocuita cu figura extrem de satisfacuta de sine a noului primar, Malac, de la PSD. E o chestie si asta, deci unguru' s-o apucat sa faca o publicatie inutila da' mnoa, aspirationala asa. Iar astalaltu' i-o cucerit reduta primariei luindu-i astfel femeile, intre care dulce hippodameie tocmai coloana din ziar! Ma rog, tiparitura inutila cit si gratuita care se tipareste-n fo' mie de exemplare si se distribuie gratis. Cam ca Adevarul cu alte cuvinte. Deci ziar.

Ca, daca va amintiti discutia despre cit is de toleranti romanii, da' sa citam :

Si nu-i vorba strict de mine, sa nu trageti concluzii gresite. Uite Dumbravita, un satuc de linga Timisoara. Are o veche istorie, a fost construit de unguri ca Ujsentes (Noul Sentes), si este si azi populat de o comunitate strinsa de vreo 800 de persoane, etnici maghiari, cetateni romani. Care si-au ales un primar, etnic maghiar, cetatean roman, Geza nustiucum.

Satucul e chiar linga Timisoara, oamenii bogati migreaza incoace de ani de zile, deja ungurii sunt o enclava, inconjurati de vreo 3000 de romani. Care sunt si mai multi decit ei, si mai bogati decit ei, si care nu voteaza. Deci in orice alta tara cu pretentii la civilizatie, aia 3000 votau, il zburau pe primaru’ si isi manifestau superioritatea. Chestie de care toata comunitatile din toata America se tem de moarte, problema serioasa acuma cu californienii care s-au mutat din California, ca s-a cacat urit de tot traba acolo, in Utah si-n Texas si fac scandal (vrind evident sa modifice legile locului sa semene mai bine cu ce-au lasat in urma, ca-s tolomaci si nu vad legaturile de cauzalitate intre legile proaste si cacarea situatiei).

De ce nu voteaza ? Pai pentru ca sunt niste oameni eleganti si civilizati, si nu-s nici agresivi nici alte alea. Daca astia s-or descurcat aici niste ani, pai foarte bine, sa-i lasam in pace atunci. Sigur ca daca se acumuleaza probleme situatia se va rasturna, dar ce conteaza in discutia noastra e ca in prima faza cel putin romanu’ te lasa in pace sa traiesti.

Chestie care vorbeste mult mai mult despre nivelul lui de civilizatie decit orice altceva. Si e de departe chestia cea mai faina la Romania, chit ca romanii o percep exact invers, asa cum de altfel face toata lumea. Romanilor le pare ca sunt fraieri, ca de-aia nu merg lucrurile pentru ca sunt calmi si toleranti. Fals, bineinteles. Lucrurile nu merg pentru ca multi cetateni nu stiu chestii, nu pentru ca vasta majoritate a cetatenilor sunt toleranti cu cei din jur. Asta din urma e cauza pentru care lucrurile merg inca cit merg.

Mnoa, or fi romanii toleranti da' astia uslasii nu-s, is indraciti rau sarmanii. Trecind peste : precum vedeti in partea stinga pina in final s-a ajuns la ceva compromis, au pus un viceprimar ungur, si-au impartit ei comisiile cumva pe-acolo (ce comisii au astia frate, Trahanache ar fi mindru) si in formula consacrata "pacea domneste".

In caz ca va intrebati, am scris acest articol din doua motive. Primul ar fi c-am remarcat ca se anunta sapte nunti si patru inmormintari, fenomen as zice eu cam atipic pentru mediul rural, si al doilea ca dintre cele patru inmormintari doua sunt barbati de cincizeci de ani si doua femei de saptezeci si doi respectiv optzeci si cinci, fenomen as zice eu atit tipic cit si nedrepti. Pentru ca hai s-o spunem pe ai' dreapta : in toate inchisorile lumii sunt mai multi barbati decit femei, in toate cimitirele lumii sunt barbati mai tineri decit femeile, pai voia vi se pare drept ? Barbatii ar trebui sa primeasca la nastere (sau eventual la majorat, sau la trecerea Bacului) o frumoasa suma de bani obtinuta prin impozite colectate de la femei in toata viata lor. Cu titlu compensatoriu. Ce, femeile nu primesc ca nasc ? Pai ?

Iar al doilea motiv ar fi ca adica foarte frumos ca Primaria se ocupa cu publicitarea referendumului, asa si trebuie precum e si sarcina de serviciu, si foarte elegant se abtine domnul primar de la a da indicatii neavenite, nu ca altii, ca de exemplu asa-zisi preoti si etcetera. Bravo lor. Dar, ma intreb eu mai degraba retoric, daca nu avea Curtea intelepciunea sa introduca o clauza de validare dupa cvorum oare nu vedeam trei sectii de votare in toata tara, una la Teleorman, una la Mehedinti si una volanta, dupa care erau transporati acolo numa' membrii de partid cu garantii in regula ? Oare nu era program de vot de la 12:13 la 12:16 ca-n Fantozzi, oare nu lipseau misterios stampilele si nu era tus ? Am ca o presupunere ca ba da, si mai ales vazind fascinanta organizare a alegerilor peste hotare sunt destul de ferm convins.

Pentru ca toata politica-i locala iar puletii de la Bucuresti is politicieni numa' dupa parerea lor. Parerea mea.

———
  1. Ambele aceste realitati va sunt netangibile gasindu-se ei pe coperta IV si de altfel ultima a stimatei publicatii, pe care n-o vedeti in poza datorita grosimii hirtiei. []
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

3 Responses

  1. Stai, pe primar il cheama Malac :D?

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Thursday, 2 August 2012

    Dap.

  3. Rasis. Si e si socialist, deci o tu atotprofetitorul..

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.