A Conversation With Frank Zappa - VI

Tuesday, 21 August, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

DR: Dar platesti impozite si locuiesti in Royal Biscayne.
FZ: Ti se pare ca-i asa de regala Biscayne asta ? Ai observat tapetul ? Deci asta-i Royal Biscayne. Crezi c-as fi mai moral daca as locui intr-un apartament cu niste blogari ?

DR: Dar faptul ramine ca un tip traitor in SU are mai multe oportunitati decit oricine altcineva.
FZ: Un tip traitor in SU are dificultati serioase in a primi o buna educatie. Pe de cealalta parte, la ce serveste educatia ? Cei mai bogati oameni din lume nu-s cine stie ce destepti ori fericiti. Si cei mai fericiti nu-s cine stie ce destepti sau bogati.

DR: Si-atunci tu unde te inscrii ?
FZ: Eu ma inscriu la muzicieni, chestie despre care nu putem discuta.

DR: Nu putem discuta nici macar intelegerea mea partiala a muzicii ?
FZ: Nu, pentru ca ar duce la misconstructii, sau miscontuzii daca preferi. Si-n plus, tu nici nu doresti sa discuti despre muzica mea. E captiva-n anii '60. E aceasta micuta capsula a timpului care nici nu trebuie desfacuta inca vreo doua sute de ani.

DR: Ii tratezi pe cei apropiati diferit de oamenii cu care lucrezi ?
FZ: N-am apropiati. Am o nevasta si trei copii.

DR: Cit de apropiati ti-s ?
FZ: Sunt cei mai buni prieteni ai mei, singurii pe care-i am.

DR: Tot restul e biznis ?
FZ: Da. Oamenii din familia mea sunt singurii oameni pe care-i cunosc carora nu trebuie sa le tai cecuri.

DR: Ce te straduiesti sa-ti inveti copiii ?
FZ: Nimic.

DR: Si-atunci cum te vezi, ca tata ?
FZ: Numa' sedem. Au idei foarte fixe despre cine sunt si ce doresc sa fie si despre cum functioneaza lumea. Foarte rar le discutam. Au realitatiile lor proprii. Mie-mi pare convenabil. Dar pe de alta parte nu ma consider judecatorul realitatii nimanui, bineinteles.

DR: Si daca nu ti s-ar parea convenabil ?
FZ: Probabil c-as face scandal si-as tine predici. Dar asta numai din cauza ca-i probabil o nevoie biologica. Uneori daca-i vad caftindu-se le zic c-arata ca o trupa de naspeti. Toata lumea vrea sa fie cool, asa ca in general functioneaza.

DR: Cu nevasta cum te intelegi ?
FZ: Suntem casatoriti de unsprezece sau doisprezece ani. Ma gindesc ca tre' sa ne intelegem destul de bine.

DR: Iti intelege muzica ?
FZ: Atit cit poate. Nu o scrie ea, dar e-n casa in timp ce se scrie. Deci exista factorul de proximitate. Nu-i vre-o Linda McCartney, daca-ntelegi ce vreau sa spun.

DR: Faci ceva ce sa n-aiba nici o legatura cu muzica ?
FZ: Nu. Totul pe planeta asta are legatura cu muzica. Muzica functioneaza pe tarimul aerului sculptat. Asa poluata cum este atmosfera noastra, aerul e chestia care face muzica sa fie. Dat fiind ca tot ceea ce se-ntimpla in domeniul sonor ajunge la urechile noastre prin acea masa invirtejita, functie si de cit de larga esti dispus sa trasezi definitia, poti percepe sectiuni destul de largi ale experientei umane in termeni muzicali. Poti sa asculti un ambuteiaj si sa te hotarasti daca e o compozitie reusita. Exista si cealalta extrema. Muzica pe hirtie e ca mincarea sub forma de reteta. Partitura unei simfonii e reteta unei sculpturi sonice. Invers privind, te poti uita la o bucata de partitura si observa organizarea notelor in pagina. Te poti uita la orice alt obiect vizual, si daca stringi ochii putin vei vedea o partitura si-acolo. Cum de exemplu si tapetul asta ar putea fi o partitura - poate pentru ceva disco.

[continuare]

Category: SUA care este
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

3 Responses

  1. Deci asta-i Royal Biscayne. Crezi c-as fi mai moral daca as locui intr-un apartament cu niste blogari ?

    Bwhaahha, I see what you did there.

    FZ: Atit cit poate. Nu o scrie ea, dar e-n casa in timp ce se scrie. Deci exista factorul de proximitate. Nu-i vre-o Linda McCartney, daca-ntelegi ce vreau sa spun.

    Mna, din păcate baba (că acu' e deja babă) a luat-o pe aceleași căi ca Warner de care vorbea Zappa la început. Și-a făcut trust și a început să facă claim-uri și toate alea, că nu mai poți pune măcar un clip mai răsărit pe iutub. Să o fută lupii.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 22 August 2012

    Pula, ce cinta ea si in 1979 ? Dadea din cur linga ala acolo ? Fis.

  1. [...] [continuare] Category: SUA care este Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback. [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.