A Conversation With Frank Zappa - III

Sunday, 19 August, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

DR: Cum ai traduce respectivul limbaj neverbal ?
FZ: Depinde de la client la client. In general sunt oameni care-s tensionati si au probleme emotionale, incercind sa-si gaseasca alinarea de la orice se nimereste prin preajma.

DR: Nu se aplica asta aproape oricui ?
FZ: Sa fii tensionat si sa ai probleme emotionale e una, da' sa fii tensionat, sa ai probleme emotionale si sa le manifesti pe-un ring de dans sclipicios in timp ce porti hainute speciale e cu totul altceva. Poti fi tensionat si anxios pe gratis. Da' sa te duci sa platesti pentru asta e cu totul altceva. Fie exemplifica o nevoie deosebita de atentie a unui anumit segment al populatiei sau e un act de deosebita disperare. Mie intotdeauna mi-a placut muzica cu ritm. [Zimbet malitios]

DR: Ce zice asta despre anii saptezeci si poate chiar optzeci - faptul ca disco se-ntimpla acum dar nu exista cu zece ani in urma ?
FZ: Exista de multa vreme, doar ca acum lumea s-a prins intr-un final si mai ales au gasit un mod de-a o folosi. Traim intr-un timp foarte particular, astazi.i Niciodata in istorie n-a existat atita dezamagire in massa in raport cu asteptarile din partea functionarii statuluiii. Cei mai multi nu doresc sa confrunte asta. S-a dovedit din nou si din nou ca imparatul n-are nici un fel de haine, dar cei mai multi prefera sa nu priveasca la imparati in pielea goala. In timp ce-si intorceau ochii au nimerit peste discoteci si citeva alte chestii si s-au agatat de ele.

DR: Simti nevoia de-a schimba societatea ?
FZ: Nu, pentru ca n-am nici un motiv sa presupun ca ideile mele despre ce-i mai bine chiar au vre-o legatura cu ce-i mai bine. Imi displace cind alti oameni incearca sa-si impuna ideile de mai bine asupra mea. Nu cred ca stiu ce vorbesc. Si nu vad nici o autoritate la orizont care sa aiba raspunsuri demne de luat in seama. Majoritatea chestiilor care se propun sunt probabil nocive sanatatii mentale.

DR: Ca de exemplu ?
FZ: Pseudoreligiile astea, de exemplu. Cred ca-s foarte rele. Dar ce le poti zice ? Unii cred ca a alerga e minunat, eu cred ca-i stupid. Altii cred ca tenisul e baza, eu cred ca-i stupid. Restul vor sa fie Scientologi si eu cred ca totu-i stupid. Dar nu sustin ca-s singurul care stie, zic doar ca pentru mine e complet aiurea. Luind in considerare modul meu de viata. Pur si simplu n-am nici o nevoie de toate alea. Dar daca cineva ma intreaba, nu vad nici un motiv sa nu-i spun : toate alea-s stupide.

DR: Ai alergat vre-odata ? Ai jucat tenis ?
FZ: Jucam tenis cind eram copil, si-am alergat in clasele primare. Acum tin turnee. E mai dificil si mai obositor decit toate cele de mai sus impreuna.

DR: Crezi ca exista religii adevarate ? Exista unele la care privesti si-ti zici "oamenii astia nu-s pacaliti" ?
FZ: Religiile sunt pacaleli prin insasi natura lor. Toata chestia-s banii. Ce treaba au banii cu bunastarea spirituala inca tot nu mi-e clar. Dar religiile se organizeaza intotdeauna in jurul banilor, indiferent cum deghizeaza chestia asta. Daca ai nevoie de tipul asta de asistenta pentru a te tine la un loc s-ar putea sa platesti mai scump participind la ceva abureala religioasa decit te-ar costa un psihoterapeut. Ceea ce nu inseamna neaparat ca psihoterapeutul iti va da mai mult per dolar cheltuit. Daca doresti sa ai de-a face cu realitatea va trebui sa faci o mare descoperire : realitatea e ceva ce-ti apartine ca individ. Daca vrei sa cresti mare, ceea ce majoritatea oamenilor nu vrea, toata chestia-i sa-ti asumi responsabilitatea propriei realitati si sa te descurci cu ea in termenii tai. Nu te astepta ca daca platesti niste bani cuiva sau promiti nustiuce sau intri intr-un club sau fugi in sus si-n jos pe strada sau porti ceva cearsafuri speciale sau faci un sport oarecare sau pur si simplu bei apa minerala, ca astea vor rezolva toate problemele tale. Pentru ca totul vine din interior. De fapt, acolo si ramine.

DR: Citi ani aveai cind te-ai prins de toate astea ?
FZ: Cam optsprezece.

[continuare]

———
  1. Asta-i probabil cea mai veche idee politica, notiunea ca timpul de fata-i deosebit de timpurile trecute. []
  2. Ati mai auzit ? Ati, dat fiind ca asta-i placa usor zgiriata a anti-etatistilor din toate timpurile. []
Category: SUA care este
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

One Response

  1. [...] [continuare] Category: SUA care este Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback. [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.