Un defect romanesc

Saturday, 08 January, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

As I mentioned in my post about how I learned to speak Romanian, there exists something in this country which I call the Righteous Scolding, known in some parts as the Scolding of Righteousness.

I got to bust out a good Scolding of Righteousness yesterday and I’m about to pitch a big one on Monday so I thought I’d go into it in more depth here so you too can join in (in a virtual manner) on the fun.

Citatul ne survine de pe un blog cu o proprietate interesanta : este unul dintre putinele bloguri scrise de o persoana civilizata pe care sa se trateze subiecte intr-o oarecare legatura cu romanii, Romania si problemele lor. Este, cu alte cuvinte, concurenta, si ca atare credincios principiilor ma grabesc sa-l recomand cu caldura.

Well have you ever heard of an Anglophile? Well I am the world’s only “Romanophile”. Or maybe it’s Romanianphile. I don’t know. There’s no agreed-upon spelling for it for a good reason: nobody in their right mind loves Romania as much as I do. Yep. I mean that literally.

Dar sa lasam chestiunea asta deoparte un moment, si sa ne concentram pe-o alta directie. Deci, intr-o societate normala cam toate faptele ce constituie viata oricarui om sunt in fapt interactiuni cu alti oameni. Acei alti oameni fiind agenti liberi, asa cum este si omul in discutie, succesul tuturor in toate scopurile lor depinde de negociere. Daca reusesc sa se inteleaga atunci vor avea bani, masini, neveste, copii si-o viata fericita. Daca nu reusesc sa se inteleaga, nu vor avea de nici unele. Ca atare, asa cum e si de asteptat, incet-incet, cu toata impotrivirea de care-i capabila prostia din om, mintile lor vor dezvolta abilitati diverse care sa le ingaduie sa se inteleaga intre ei, tot mai usor, tot mai rapid, tot mai profund.

Dimpotriva, intr-o societate anormala, asa cum de exemplu a fost societatea romaneasca minim treizeci de ani, de prin '60 pina prin '90, abilitatea negocierii sociale nu serveste la nimic. La absolut nimic. Nici un om nu-i agent liber, nici sclavii care compun suprafata cenusie a vitelor, nici vatafii suiti cu cizmele murdare direct pe spinarea lor, nici tiranul sef peste vatafi. Nimeni. Ca atare, nu exista nici un fel de comunicare sociala, si reprosul adus tiranului cum ca "ar fi refuzat dialogul cu poporul" este cel putin hilar venind din partea unor oameni care se dovedesc cu asupra de masura incapabili de dialog in aceeasi sedinta.

Ce negociere ? Intre "da sefule", "sa traiti tovarase militian", "ce femeie superioara esti tu Marioara" (excelenta ilustratie ne ofera Tomita apropo, multumiri maestre) pe de-o parte si "furia justificata" descrisa de amicul de la care am inceput discutia dinsus nu exista nici un fel de spatiu. Nici macar cit sa arunci un ac.

Pur si simplu nu exista spatiu. Romanul Prostul de nationalitate romana este fie intru totul multumit de oferta asa cum se prezinta ea, absolut Fantozzian, "non c'e speranza", apucindu-se bizantin chiar sa explice de ce portia scapata pe jos e chiar mai buna decit cea nescapata pe jos (are proteine in plus, nu ?) fie intru totul nemultumit de oferta in intregul ei, "nu-i adevarat tototot ce-o spus", nu se va supune umilintelor de-a fi umilit fiind tinut sa astepte pe scaun intr-o incapere cu aer conditionat scl.

Romanul Prostul de nationalitate romana nu actioneaza rational, trimitind un mesaj in functie de realitate, care mesaj sa varieze in intensitate in functie de intensitatea pagubelor sau cistigurilor, ca nu are asa un exercitiu, si nici prea multa sanatate mintala. Romanul Prostul de nationalitate romana actioneaza in schimb irational, trimitind doua categorii de mesaje : cele foarte abrupt, total si complet pozitive, si respectiv cele prapastios, catastrofic si infernal negative. Alese nu in functie de ceva proprietati ori calitati ale obiectului in discutie, ci, culme a josniciei slugii, in functie de perceptia pe care emitatorul si-a format-o asupra relatiei de putere.

Deci, seful va fi prapastios nemultumit de practicile, rezultatele si livrarile subordonatului indiferent de livrari, in virtutea faptului ca el e sef si subordonatul subordonat, sa pastram clara aceasta diferenta. Nevasta are in schimb datoria sacra (doara o jurat la biserica, nu?) sa fie abrupt multumita de practicile, rezultatele si livrarile sefului sotului, in virtutea faptului ca el e sotul si ce dracu' vrea si curva de ea ?

Traznaia se manifesta peste tot, in toate situatiile, in toate locurile unde interactioneaza romani prosti de nationalitate romana. Si este ridicola, si-i insemneaza cu pata sceleratului in toate cazurile, fara exceptii. Chiar si daca nu exista nici o persoana civilizata cu ei acolo de fata, sa poata face constatarea.

Romania, romanii si tot restul se gasesc, bineinteles, in alta parte.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

10 Responses

  1. Si tu zici ca asta e specifica romanilor? Depinde si cata incredere are seful in angajat si chestia cu nevasta e si prin telenovele mexicane/sud americane.

    Aveam un sef (CEO) elvetian care era mereu prapastios de nemultumit si probabil s-a prins si el de smen ca numai in scolding dinasta de cacat o tinea pana m-am enervat si i-am zis managerului meu ca-mi bag pula si nu mai vreau sa-i mai vad fatza, apoi a trebuit sa-i aloce o persoana ca sa-l poata scoldui in voie :))

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Saturday, 8 January 2011

    Nu-i specifica romanilor, tot asa cum tendinta Fordului Pinto de-a exploda nu-i specifica nici masinilor Ford nici gagicilor numite Pinta (ma rog, mai des vaci decit femei, da' sa nu intram in detaliuri). Dar cu siguranta e una din caile favorite prin care prostii ce se considera romani tind sa-si manifeste prostia lor, nespecifica, ci prosteasca.

    Ce gasesc eu ciudat e ca intr-o companie de-asta de mari pretentii se considera inacceptabil si ingrozitor sa-i angajezi o pizda lu' cutare CEO ca sa aiba ce fute, da' se considera perfect normal si obisnuit sa-i angajezi un tont sa aiba si el la cine injura. Pai ce facem aici mey ppl, war not love ?!

  3. Avea si pizda, si-o avea tot din companie, dar nu cred ca facea o treaba prea buna la futut, ca erau de nustucati ani impreuna si inca trebuia sa se prefaca ca munceste ca manager la nustuce mega proiecte ozn.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Saturday, 8 January 2011

    Vezi, si pe urma vine expertul in eficienta eu, recomanda sa-l deie afara pe elvetian si s-o promoveze ori pe pizda ori pe muppet in locu' lui, si lumea zice ca se promoveaza pe pile.

  5. Nu cred ca e un defect romanesc. Este intalnit si la romania, dar si la alte popoare latine....

  6. nu e, imposibil, deci trebuie să fie o glumă proastă?! cum dracu poate să iţi placă România? Bucureştiul în centru e un mic Vatican, la periferie e India şi restul ţării e Africa, numai că avem iarbă verde. Rahat de ţară, plin de incultură.

    Cine ştie, cum Cluj e oraş de secui, poate au ştiut aia să facă ceva mai bine, ceea ce nu m-ar mira deloc.

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Monday, 28 February 2011

    @Critic Deci cum ?

  1. [...] si audiati jumatate de ora de proceduri de divort sau alte partaje ca sa va faceti o idee. "Nu-i adevarat tototot ce-o spus" e abordarea de departe mai [...]

  2. [...] articolul asta diversele nulitati care se cred si se presimt valori vor trage concluzia ca "nu-i adevarat tototot ce-o spus", pozitionare subiectiva fata de adevar care in mod miraculos-inexplicabil nu va reusi sa [...]

  3. [...] stock answers, the very stupid peasantly complete denial (that "nu-i adevarat tototot ce-o spus" previously discussed here) and the fundamental article of faith of any practical attempt of socialism : "it will be resolved [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.