Tu cine esti ?

Thursday, 06 January, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Ahh, identitatea, aceasta problema filosofica (pe bune, daca va mai amintiti manualul de filosofie din liceu - nu ala cu un tip cu manifesta durere de dinti pe coperta, celalalt, ala a carui coperta nu v-o puteti aminti nicicum, este ca nu v-o puteti aminti ? haha ce v-am psihologizat, acum nu va mai ginditi la cum nu va puteti aminti coperta hahaha)...

Dar sa revenim. Identitatea e o problema importanta, mai importanta decit cariera, pentru ca tre' intii sa stabilim cine si de-abia apoi ce face cinele ala, mai importanta decit iubirea, pentru ca tre' intii sa stabilim cine iubeste ca sa putem intr-un final considera pe cine ori ce iubeste dinsa/ul si cum anume. Sigur, in practica lumea nu-si pune problemele astea, si foarte bine si face, pentru ca in practica lumea nu-i pregatita precum nu-i nici capabila sa le dea o rezolvare cit de cit coerenta. In schimb chestiile ulterioare, iubireacarierablabla au deja raspunsuri proaste gata formulate si larg aplicate, asa ca n-au sanse sa dea dureri de creier nimanui, si cu durerile de cap izbit in zid e bine invatata deja toata lumea.

Ca atare, solutia cea mai des vazuta in practica a problemei identitatii este "Salut, eu sunt Andrei." Sau ma rog, VladAlexandruMarinGheorghe etc. Alternativ, ca o alternativa stupida dar intr-o vreme folosita abundent pe internet (si prin "intr-o vreme" am numit perioada aceea salbatica dinaintea momentului binecuvintat cind profetul eu a coborit din ceruri in hirzob ca sa aduca Adevarul, Trilema si Viata internetautilor localnici), "Salut, eu sunt paharhiknoxploxdoxmoxsuxcox". Trista stare de troglodeala mai e si aia, da-n fine, nu putem fi toti oameni, e nevoie si de banci de organe pe lumea asta.

Problema cu solutia cea mai des vazuta in practica este ca nu scaleaza. Sigur, la 16 ani, cind cunosti in total cam douazeci de tipi si inca cinci hai mult zece tipe iti pare destul de simplu. Mie nu-mi parea simplu nici atunci, spre exemplu in agenda telefonului (caramida de-aia Ericsson cu ecran monocrom) aveam asa Bibi, Bibi B, Bibi C, Bibi D, Bibi De, Bibi Di, pentru ca dracu' stie ce le placuse doamnelor mame ale dinselor numele asta Bianca, fusese prin ceva telenovela cred, altfel nu-mi explic. Si cum era o grozavie sa tastezi litere pe tastatura numerica (inca mai este), faceam si eu economie de spatiu.

Dar astazi deja ma doare capul, am ajuns sa confund oameni, prea multi Vlazi, prea multi Razi, prea multi Andrei, Alexandri, Cristi, Mihai, ca si lumea e pacatoasa, nimeni nu-si mai boteaza copchilu' Zaharia sau Chirila, toata lumea buluc pe nume de-astea cocalaresti, auzi colo Dan. Eleonor ce-are, in pana mea ?! Ziceti-le Guy si Francois, mamelor din lumea-ntreaga, s-asa numa' gay si fra'n'cois mai puiti de la o vreme incoace, drac stie ce va baga in apa da' nu pot zice ca face bine.

Revenind #2. Imi este mie cel putin imposibil sa tin contu' diversilor Andrei care au un proiect online, diversilor Radu care tin un blog, diversilor Vlad care sunt experti SEO, diversilor antreprenori Alexandru, ca si pustimea e pacatoasa, nimeni nu se mai face zidar sau sculer-matriter, toti buluc pe aceleasi cinci-sase titluri cocalaresti, auzi colo freelancer. Zi-i cersetor si las-o-n ma-sa, ce mai atita hir-mir ? Panhandler daca tre' neaparat sa fie in engleza si pace buna. Busker. Idem "antreprenor", idem ce mai este pe-acolo c-am uitat.

Asa ca va propun, ca o solutie alternativa, sa revenim la acel sumit nec-plus-ultra de rafinament si civilizatie in care crestinii botezati au doua nume. Ca nu suntem papuasi din Papua-Noua Guinee, si nici trinadragi sau tiobagi de-aia din Trinadrag & Tiobago. Traiesc pe lumea asta ceva mai mult de o suta douazeci, hai o suta treizeci de romani, asa ca e imperioasa nevoie de nume pe formatul clasic, persoana + clan. Sa revenim la nivelul acela inalt de dezvoltare culturala pe care-l atinsesem in anul 100, cind Marcus Ulpius Nerva Traianu' i-a tras-o fara menajamente lu' Burebista si pe urma l-o pus pe Decebal sa faca podu' pe sabie, o figura sexual-acrobatica de mare dificultate din care i s-a si tras dezvirginarea peritoneica completa bietului dac.

Hai ca nu-i asa greu. Uite de exemplu eu sunt Mircea Popescu, nu Mircea, si ma gindesc ca fiecare s-a nascut din niste parinti, care aveau si ei un nume, mai ales tatal, care banuiesc (fara sa stiu cu siguranta, ce-i drept) ca-n marea majoritate a cazurilor e cunoscut. Ei da, nu v-ati fi gindit voi, da' asta-i primul gind pe care-l trezeste prezentarea de aer "Eu sunt Florin". Florin din flori esti tu ? Tata n-ai ? Sigur, exista consemnate in istorie cazuri de cetateni simpatici nascuti din valize, da' daca ati avut rabdare sa cititi pina la un capat se descopera in final un nume de familie si pentru bietu' Ernest. Si nu, nu-l cheama Ernest Geamantan.

PS. Daca acest articol nu v-a convins, poate incercati sa vedeti aici de ce nu-i o idee chiar asa buna cum pare numele asta mic.

Category: 3 ani experienta
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

31 Responses

  1. Multămit acum Popescule?

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Thursday, 6 January 2011

    Hahaha!

    Mult, dar ce zic eu, imens, colosal, magnificent, stupendous mai bine!

  3. pletzalcoatl`s avatar
    3
    pletzalcoatlinsigna de criptograf 
    Thursday, 6 January 2011

    Hahaha @sux cox lol

  4. Florin carabusul`s avatar
    4
    Florin carabusulinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Thursday, 6 January 2011

    Nu-s omi care sa zica ca-s doar Florin. Toti florinii-s fie Carabostes, Piersici, Caisi, Narcisi ori Garoafa. In realitate, ca pe interneti [comentariu autocenzurat]

  5. Eu n-am nevoie de al doilea nume, ca nu-s atat de multi gheorghe, sau cel putin nu in cercurile mele si chiar daca ar fi, sunt destul de usor de recunoscut printre alti gheorghe.

  6. pai sa cedeze aolalti cipslimi la nume ca eu is cel mai faimos.

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Thursday, 6 January 2011

    @pletzalcoatl It is the truth of truths.

    @Florin Carabusul Florin Garoafa ?! Ohoho pfoaioaioai, chiar se exista. Grav.

    PS. Autocenzura duce la adenom de prostata. Chiar si pe interneti.

    @gheorghe Ce-i drept, tu ai un nume asa mai din fundu' gredinii.

    @cipslim Si cel mai roman.

  8. Salam. Florin Salam

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Thursday, 6 January 2011

    As-Salamu Alaykum.

  10. Da' acu preluand intrebarea de pe Twitter, cati byrev si dAImon zici ca ai mai vazut pe internet?

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Thursday, 6 January 2011

    Problema este ca nu poti "fi" dAImon decit daca esti dispus sa fii animal de companie. Oamenii au nume.

  12. Da di ce trebuie sa fim identificati intr-un anume fel pe interneti ? Di ce Marcel Popescu sau Pircea Mopescu si nu Pardeporc ?

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Thursday, 6 January 2011

    Nu "trebuie" in sensul ca-i obligatoriu. Trebuie in sensul ca identitatea e un prim pas spre existenta. Pe care existenta orice fiinta vie dotata cu inteligenta si-o asuma mai devreme sau mai tirziu. Nu c-ar fi graba, ca nu este, da' incolo curge viata.

  14. Pe interneti ?

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Thursday, 6 January 2011

    Dap.

  16. Mbun, sa lasam deoparte existenta din mediul virtual, sa preupunem ca trebui sa te identifici si pe interneti dar, asea cum intrebasem, de ce intr-un anume fel. Cand am avut foxterrier, omii ma identificau ca fiind Pardeporc (sau ala cu foxtterieru), io ii identificam pe ceilaltii omi tot dupa ce caini aveau si, in mediul ala, o fost mai bine asa, pentru ca nu interesa pe nimeni cum pustie il cheama pe stapanu lu dobermanu' ala maro. Care ar fi motivul pentru care identificarea pe interneti sa se faca dupa nume/prenume si nu dupa cum ii place omului sa-si spuna ?

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Thursday, 6 January 2011

    Pentru ca internetul nu este o subzona a "vietii reale" ci o suprazona a "vietii reale". Ceea ce faci tu cu ciinele e un subset al vietii tale, ca si participatia la clubul de balet sau artilerie usoara pentru amatori. Dar ceea ce faci tu pe internet e un supraset al vietii tale, sau reciproc, tot ce altceva mai faci tu pe linga internet e un subset a ceea ce faci tu pe internet.

    Adevarata ta existenta este pe internet, cu subclasele ei, tu cel de acasa, tu cel cu nevasta, tu cel de la servici, tu cel cu ciinele. Spre deosebire de pina acum, de cind cu internetul viata ta a capatat un referent concret, pina acum era un ce abstract, desfasurindu-se in capul tau si doar acolo.

  18. O fi pentru unii, nu zic nu :)

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Thursday, 6 January 2011

    Chestia grava e ca nu-i la alegerea muritorului, cum isi organizeaza esentele manifestarile.

    Sigur, tu poti sa negi, da' negi asa cum neaga virgina posibilitatea sexului : pentru tine, si spre uimirea lumii.

  20. Flaviu Luchian Comanescu-Balla`s avatar
    20
    Flaviu Luchian Comanescu-Ballainsigna de criptograf 
    Thursday, 6 January 2011

    io

  21. Si anume cei fara de internet se cheama ca-s fara de viata (fundul africii gen)? Sau altfel zic, cum poate fi supraset o chestie facuta complet de mana omului si bazate pe masinarii?

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Thursday, 6 January 2011

    @Flaviu Luchian Comanescu-Balla Judicios :p

    @dAImon Fundul Africii, gen. Incearca faza, mergi sa traiesti o luna cu taranii, nu cu aia din Congo care mesteca nustiuce radacina, cu ai nostri, fara teveu, fara curent, fara telefon, intr-un virf de munte.

    Tot ceea ce conteaza pe lumea asta e facut de mina omului. Tot ce survine natural e noroiul.

  23. nu trage dom' Semaca!... sunt eu, Lascarica!

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Thursday, 6 January 2011

    Hahahaha.

    Bang-bang.

  25. Io n-am probleme d-astea. De obicei îmi rețin omii prenumele din prima, unii chiar și numele. Am avut chiar surpriza ca niște omi pe care îi știam din vedere să îmi știe numele complet.

    La job am în birou 3 de Gabi, 3 de Paul și 2 de Cristi. Când apelez verbal unul, răspund mai multi.... așa că mai bine îi sun sau le scriu mail. :D

  26. Mircea Popescu`s avatar
    26
    Mircea Popescu 
    Thursday, 6 January 2011

    Norocoasa, ce mai.

  27. Eu de obicei is strigata in atatea feluri ca ... ma intreb daca-s perceputa cu mai multe identitati nah ...

  28. Mircea Popescu`s avatar
    28
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 11 January 2011

    Posibil sa chiar ai mai multe identitati. Sau sa-ti apara.

  29. As di ipocrita sa zic ca am doar una ...

  30. Poate daca toata lumea ar avea un cod unic, unul dat de stat la nasterea fiecarui copil. Dar nu exista asa ceva. :)

  31. Mircea Popescu`s avatar
    31
    Mircea Popescu 
    Thursday, 1 November 2012

    Eventual vezi http://trilema.com/pgp/

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.