Topul Blogurilor Romanesti - companion statistic pentru editia III

Friday, 24 June, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Sa incepem cu datele : topul-blogurilor-romanesti-ed3.cvs. Mai departe, citeva observatii :

I. Cit ce priveste totalurile :

  • scor: 185`965 puncte, rezultat din
  • 17`376 voturi (deci 173`760 puncte) si
  • 4`305 comentarii (deci 4`305 puncte)

Scorul total a scazut cu 12.0% fata de editia precedenta, reflectind o scadere a voturilor cu 10,9%, a numarului de publicari cu 26% (158 fata de 214) iar a comentariilor cu 22.1%. Numarul blogurilor calificate in top a scazut de asemenea de la 638 la 523 (adica -18.0%). Se poate astfel observa un efect de amplificare in feedback : mai putine voturi acordate inseamna mai putine articole publicate, ceea ce inseamna mai putine puncte de karma disponibile utilizatorilor, ceea ce inseamna mai putini utilizatori capabili sa introduca articole, ceea ce inseamna mai putine voturi, articole publicate precum si mai putina varietate.

Intr-o abordare teoretica acest fenomen este un lucru bun, pentru ca demonstreaza empiric centralitatea votului in functionarea procesului de selectie pe fain, ceea ce ne confirma ca am construit acea masinarie pe care ne-am propus s-o construim si nu altceva. Intr-o abordare practica acest fenomen este sau macar poate sa fie foarte nociv, pentru ca se poate constitui intr-un cerc vicios care sa duca la stingerea reactiei.

Intr-o alta abordare practica, privind dinspre utilizatori, n-a fost niciodata mai usor de obtinut un loc bun in topul blogurilor romanesti decit este acum. Dat fiind acest considerent (ca adica piata se poate regla si singura), si data fiind de asemenea explicatia la indemina a variabilitatii sezoniere (e vara, s-a facut cald afara, lumea are lucruri mai bune de facut decit sa butoneze pe interneti), ma voi abtine de la a aduce modificari parametrice cu aceasta ocazie (chiar daca in principiu ar exista cauze valide de interventie pentru a evita riscurile subliniate in paragraful precedent).

Posibilitatea unor ajustari parametrice ramine bineinteles deschisa pentru urmatoarea ocazie, si iata cum ati avut ocazia sa participati (in liniste, ce-i drept) la o miniatura a unei sedinte de fixare a ratei scontului intr-o banca nationala. Este ca-i fascinanta puterea blogurilor, si-a internetilor ?

II. Cit ce priveste artefacte, singularitati si alte manifestari particulare :

  • Adevarul.ro pare ca s-a stabilizat pe locul 4. Acolo-i place, acolo se simte bine, asta e. Judecind sub acest aspect, ca unic ziar care are si isi mentine o pozitie intre primele 10 in top, Patriciu ar avea motive de mindrie. Rezultatele contrazic cvasi-masuratorile SATI, care plaseaza un numar de 5 alte site-uri de ziare deasupra Adevarului (din care 5 doua nu se regasesc deloc si celelalte 3 se gasesc sub pozitia 100 in preferintele blogerilor). Gindul se mentine de asemenea in zona onorabilului, Dilema si Evenimentul reusesc ridicari insemnate, din zona cu trei cifre pozitiile 20-30.
  • Dintre site-urile colective, mai notabile se regasesc timesnewroman (umor) si contributors (politica), ambele urcind semnificativ.
  • Mari fluctuatii intre blogerii de agentie, zoso a urcat 400 de pozitii pina la #155, arhi a disparut, chinezu a cazut de pe #15 pe #78 etc.

In general se observa un mix interesant intre stabilitate si fluctuatie, exista bloguri care se mentin precum exista si bloguri care evolueaza meteoric, in ambele directii. Nu cred ca avem inca suficiente date la dispozitie pentru a incepe o evaluare serioasa a cauzelor din spatele acestor fenomene observate.

Si-n rest, sa fiti iubiti, si spor la scris pina la editia urmatoare (care, precum ati intuit, se va desfasura tot in ultima Vineri a lunii, adica pe 29 Iulie).

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

2 Responses

  1. În principiu serviciul va secreta karma pentru a acoperi nevoile dacă va creşte volumul iarăşi, mă gândesc. Nefiind monedă în cantiate fixă, karma nu-mi pare că se pretează unei spirale descendente. Doar dacă sunt oameni foarte uşor de descurajat ...

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Friday, 24 June 2011

    Karma este echivalenta in toate sensurile relevante unei monede moderne. Ca atare, ea apare "din neant", dar numai in paralel cu activitatea economica (sau mai propriu spus, activitate echivalenta in sistemul dat activitatii economice).

    Orice stare de recesiune (si mai ales deflatia) are o importanta componenta psihologica. Asta-i si motivul pentru care se folosesc banci centrale conduse de oameni, chiar daca ipoteza pietelor eficiente ar propune inutilitatea (sau chair nocivitatea) lor.

    Important de subliniat insa ca legatura nu-i intre karma si volumul brut al activitatii, ci intre karma si volumul util al activitatii, iarasi ca intr-o economie reala : simpla munca, fara utilitate economica (deci neproductiva) nu-i capabila sa scoata un grup din criza.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.