Supa [de idei inspaimintatoare]

Sunday, 26 June, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Cum sedeam eu cu un blid de supa-n fata (productie proprie, pornita de la resturile unui pui fript + tortellini cu brinza + fusilli + orez, + o ceapa + hribi de padure + patrunjel + salvie + piper negru macinat + piper rosu intreg + alte mirodenii si sare) ma gindeam ce mare chestie-i supa.

Pentru ca este intr-adevar o mare chestie, adica, supa-i cu atit mai buna cu cit e mai variata. Doua feluri de legume-s mai bune-n supa decit un singur fel, doua feluri de paste-s mai bune decit unul singur si asa mai departe. Supa are proprietatea absolut remarcabila de-a face "cel mai mic numitor comun" sa fie nu doar mai mare decit media componentelor, dar de-a dreptul mai mare decit componenta cea mai mare. Rareori se nimereste asa proprietate intre cele facute de om, cel mai adesea adunarile noastre sunt de fapt scaderi.

Nu mincam singur, ci impreuna cu oameni, care se gindeau de asemenea si independent ce mare chestie-i supa. In sensul ca ce mare chestie-i supa facuta de mine, ziceau ele*. Si ce bine-am gindit sa pun doua feluri de paste, si cit de bine merge asta-n supa. Eu le-am raspuns modest ce v-am zis si dumneavoastra dinsus, cu proprietatile magice ale supei, la care-am auzit comentariul ca probabil supa e primul lucru gatit de om. Comentariu corectat de indata de autoare, ca-i fata desteapta si-i umbla mintea, dindu-si ea seama ca n-are cum fi chiar primul, asa ca l-a transformat in "sau mai degraba, omul s-a apucat de facut supa de indata ce-o fost tehnologic posibil".

Chestia-i ca intr-adevar n-are cum fi supa primul lucru gatit de om. Friptura-i cu siguranta primul lucru gatit de om, da' inainte de-a ajunge acolo, sa o luam catinel si pe departe, ca s-ar putea sa ne placa.

Omul a fost dintotdeauna ceea ce se numeste-n engleza scavenger. Teoria aia cu "vinatoarea si pescuitul", cu "culegatori si cultivatori" e doar o teorie, scrisa sa sune bine, sa ne umfle in pene. Omul a fost, din cele mai vechi timpuri si cam pina-n zilele noastre un oportunist, un fel de mucegai. S-a indopat cu fructe, radacini, tulpini, cadavre si orice altceva a mai gasit pe drum. Se cunoaste dupa dantura, dupa osatura, dupa pozitii, obiceiuri, preferinte, etnografie si folclor. Omul e un gunoier prin structura lui cea mai intima.

De fapt, principala competitie a omului in ecosistemul naturii n-au fost leii, nici tigrii, ci hienele. Noi si hienele, cele doua tipuri de gunoieri ai Miocenului, precum si de-atunci incoace. E bine documentat ca imparteam cam aceleasi adaposturi (stim asta dupa depozitele de oseminte din numeroase pesteri ocupate alternativ de oameni si hiene), si e chiar probabil ca un trib mai numeros de hominide evacuau hiene din pesterile mai rasarite in anii in care haitele mai numeroase de hiene nu evacuau hominidele din aceleasi.

E destul de clar ca imparteam cam aceleasi surse de hrana, si inca mult mai important, e destul de clar ca din cind in cind faceam chiar si schimb de personal. Exista chiar si astazi printre noi cazuri de copii-lup, crescuti de diverse canide mai ales prin pustietatile Indiei, e plina istoria de povesti despre copii preluati si crescuti de canide (Roma insasi fu fundata de doi tipi veniti nu dintr-un trib de oameni, ci dintr-un trib de ciini). Insasi prezenta ciinelui, hiena domesticita, dovedeste destul de clar ca unele hiene se alaturau grupurilor de oameni, tot asa cum unii oameni se alaturau grupurilor de hiene.

Ca atare, prima idee inspaimintatoare : tentatia unor femei de-a copula cu ciinii, cit si tendinta unor ciini de-a se catara pe femei nu-i nici neaparat bizara, nici neaparat excentrica, ci o continuare perfect coerenta a unei istorii indelungate petrecute impreuna. N-o fi fost asemenea impreunari norma niciodata in ultimul milion de ani, dar cu siguranta nu-s o inventie recenta, ci au existat probabil cam de cind a existat si homosexualitatea. Sau poate chiar dinainte.

Si-acum, istoria mincarii : in lume au existat incendii, cum se petrec in stepele rusesti sau in midwest-ul american de exemplu chiar acum, dintotdeauna. In aceste incendii, un numar de animale au murit. Dintre ele, o parte au murit fripte.

Si noi, si hienele, hranindu-ne cu cadavre, am avut ocazia sa mincam carne fripta natural, si probabil ca ne-a chiar placut. Diferenta a aparut cind perversitatea tipica omului s-a manifestat in actiuni deliberate menite sa arda cadavrele obtinute prin alte metode (intre care "alte metode" vinatoarea probabil ca detine un rol minor - majoritatea cadavrelor ingurgitate de specia umana in zorii ei au fost cadavre de la natura, nu le-am omorit noi). De-aici incolo au urmat tot mai multe deosebiri, si-asa am ajuns din hienele de-atunci hienele de astazi.

Teoretic acelasi lucru, doar ca mult, mult mai perverse. Observatie la care o hiena ar subscrie fara rezerve, si un om ar adauga precizarea ca "depinde ce intelegem prin perversitate"**.

---------
* Ei da, iata ca-n anumite contexte chiar si femeile-s oameni. Cind ne lauda supa, de-un exemplu.

** "That depends on what is is", vorba singurului presedinte cit de cit remarcabil produs de SU in ultimii douazeci de ani.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

27 Responses

  1. Si cele care copuleaza cu cai?

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Sunday, 26 June 2011

    Aia-i fantezie, noi aici discutam realitati. Si uneori inghetati.

  3. De fapt, principala competitie a omului in ecosistemul naturii n-au fost leii, nici tigrii, ci hienele. Noi si hienele, cele doua tipuri de gunoieri ai Miocenului, precum si de-atunci incoace. E bine documentat ca imparteam cam aceleasi adaposturi (stim asta dupa depozitele de oseminte din numeroase pesteri ocupate alternativ de oameni si hiene), si e chiar probabil ca un trib mai numeros de hominide evacuau hiene din pesterile mai rasarite in anii in care haitele mai numeroase de hiene nu evacuau hominidele din aceleasi.

    pics, please. pdf. ceva

    (Roma insasi fu fundata de doi tipi veniti nu dintr-un trib de oameni, ci dintr-un trib de ciini).

    haha, si vorbind de romulus si remus tocmai am citit cum eliade a zis ca religia dacilor, numele lor, statul lor era bazat pe ceva misticism cu lupi.

    care fratilor mei are dreptate in istoria asta.... care se copiaza si care baga strambe.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Sunday, 26 June 2011

    "Although the interaction between hyenas and hominids is a constant throughout human evolution, consumption of these animals by our ancestors has never before been documented," said researcher Antonio Rodríguez-Hidalgo of the Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social at the Universitat Rovira i Virgili in Tarragona, Spain. His paper announcing the discovery appeared in a recent issue of the Journal of Taphonomy.

    http://news.discovery.com/human/humans-hyenas-cave.html

    Probable Human Hair Found In a Fossil Hyaena Coprolite From Gladysvale Cave, South Africa

    http://unimelb.academia.edu/RobynPickering/Papers/197002/Probable_Human_Hair_Found_In_a_Fossil_Hyaena_Coprolite_From_Gladysvale_Cave_South_Africa

    Neandertals not only fought for their lives against hyenas and other large predators but also battled with them for caves and food.

    That's the conclusion drawn by scientists who found a 41,000-year-old Neandertal leg bone in a European cave littered with bones. The bones had been gnawed on by large carnivores or showed the cut marks of stone tools—or both.

    http://news.nationalgeographic.com/news/2005/05/0503_050305_neanderthal.html

    Asa, la repezeala.

  5. mdeci obiceiul de a avea matze pe la case nu e tocmai recent.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Sunday, 26 June 2011

    Ala e foarte vechi, dat fiind ca asa se reproduce specia, futind-o pe pisi.

  7. sa inteleg ca propaganda fascista cum ca barbatul e stapanul femeii si ea trebuie sa-i acopere nevoile oricand ti-ar fi picat excelent. deh, te-ai nascut in blocul comunist.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Sunday, 26 June 2011

    Da' e libertate, draga, fiecare-si gaseste ce-si doreste. Sau ma rog, ce-si cauta.

    Sau in fine, ce poate duce. Nu e clar.

  9. Ori cit il duce capul.

  10. Mihai B`s avatar
    10
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 26 June 2011

    jucam si poker cu ele in pestera. :D

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Sunday, 26 June 2011

    Da. Pe dezbracate, din lipsa de bani si chibrituri.

  12. Eu zic ca-i ciorba in general (supa e o chestie de fite) si in cazul tau... fiertura. Interesant e la cate te-ai gandit tu pornind de la un blid si-o lingura (trebuia sa-i faci o poza, sunt curioasa cum arata :P ).

    Cat despre oameni si hiene, alaturarea imi pare tare naturala de unde si "hiena" = om rau, josnic, nemernic, feroce. Se pare ca am invatat si noi ceva de la unele animale, nu neaparat de la cele purtatoare de virtuti. Cum ar fi fost de pilda sa fim nobili ca un cal?

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Monday, 27 June 2011

    Deci fiertura, ai ? Las' ca te tin io minte!

    Conform comentatorilor anteriori, daca am fi fost nobili ca un cal probabil eram si mult mai largi. Ma rog, unele dintre noi.

  14. Sa nu intram in tainele evolutiei caci nimic din ce e acum n-a fost de la inceput asa. Firea omului insa e tradata de o constanta: adaptarea (morala sau imorala, caii sa ne judece!)

  15. "Caii să ne judece" - de unde le scoţi, Soare? Să-mi dai şi mie numărul muzei tale :)

  16. Nu e adevarat, e o calomnie la adresa umanitatii.
    Oamenii au castigat planeta datorita comunicarii si uneltelor si in primul rand al omeniei. Faptul ca aveau grija de semenii lor raniti spre exemplu, le asigura o supravietuire mai mare. Faptul ca ucideau animale fara a risca sa fie raniti sever, deoarece foloseau unelte. leul cand omoara cate o zebra cateodata isi ia cate un sut in abdomen de ramane cu hemoragie interna. Omul cand ii futea un cataroi in muie la gazeloi nu mai misca ala de nici o culoare. Ca prima arma asta a fost, pietroaiele si omul a invatat sa arunce cu bolovani (cum se observa de altfel la varii colocvii pe teme de fotbal) este un lucru instinctiv, copilul nu trebuie invatat sa arunce cu pietre.
    Povestea cu hienele... asta e o prostie, oamenii traiau in grupuri mult mai mari decat hienele, daca omul avea nevoie de barlog evacua tot de acolo. Deoarece omul nu este doar pradator, este si uneltitor. Spre exemplu lupii lasa carcase vanate de ei neterminate si se fac ca le ignora. Candvine sacalul il lasa sa manance pana intra haita in pozitie si pe urma il hacuie. Ori omul este mult mai inteligent si mult mai uneltitor. Ca dovada ceilalti pradatori stau deoparte de om. Ei fug de oameni si de asezarile lor, nu au curajul sa se apropie si in general se feresc de tot ce miroase a om ca de plantele otravitoare. Deoarece tot ce miroase a om poate fi o capcana menita ori sa il manance ori sa il lichideze.
    Pentru ca un leu sa omoare un om are nevoie de cam 30 de secunde. In 30 de secunde de cand l-a pus jos ceilalti oameni faceau din leu carpa de sters pe jos prin sulite, bolovani in capastru etc.
    Deci nu zic ca omul nu a fost scavenger oportunist pe alocuri, insa omul este un pradator in primul rand.

  17. ce aveau grija ma ca cica according to new sapaturi era canibalism berechet. scapa care poate nemancat, si victimele fara nici o jena si resentiment.

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Monday, 27 June 2011

    @dAImon Caii si cu talentu' nu cunoaste falimentu'.

    @cipslim Principala calitate, abilitate si unealta a omului e sa se cace pe el. In general de frica, da' la rigoare gaseste si alte justificari. Doar zic.

    @Critic Mai ales femeile.

  19. oricum nu cred in teoria evolutiei, nici nu stiu de ce ma bag...

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 28 June 2011

    Pai foarte bine ca nu crezi in ea, ca nu-i religie. Nici eu nu cred in teoria gravitatiei, pina la urma.

  21. care mananci resturi!

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 28 June 2011

    Da' tu ce maninci ?

  23. @cipslim : u jelly ca nu esti pokemon? :))

  24. @MP gresit! raspunsul era: Be that as it may, your comment has no relevance hence you lose the argument
    mey ppl

    @critic nu-mi place mema asta

  25. Mircea Popescu`s avatar
    25
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 29 June 2011

    Pai io de unde sa stiu ce parte din adevarurile universale tre' sa ti-o repet eu tie, mey ppl ?

  1. [...] e de fapt un homomorfism al pulii, nu mai revin (decit pentru a observa coincidenta ca si acolo tot despre hiene-i vorba). Sigur, in majoritatea cazurilor clitorisul e arhisuficient pentru un orgasm lesinat. Sau chiar [...]

  2. [...] Supa [de idei inspaimintatoare] [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.