Strategii in promovarea online - studiu de caz
Sa admitem ca exista un tip care si-a facut un blog luna asta, si sa admitem ca acel tip doreste sa atraga atentia asupra lui. Nici una, nici cealalta dintre aceste presupuneri nu este, pina la urma, chiar atit de hazardata.
Sa admitem ca ai noroc sa te remarce un grup de discutii, asa cum de altfel se chiar poate intimpla. Nici asta nu este o presupunere hazardata in culturi mature, asa cum si mediul online.ro este de cind exista fain-ul in el (si nu a fost cita vreme mediul online.ro era pastorit, in virtutea absentei mele, de trupa de idioti anterioara).
Evident, grupul de discutii e compus din cetateni cu opinii si obisnuinta exprimarii lor in termeni lamuriti si fara prea mari menajamente - s-ar putea crede ca asta e o racila a personalitatii mele care s-a impus pasiv si pe fain, dar aceasta credinta e falsa. Respectiva atitudine e de fapt conditie sine qua non a intregului esafodaj, si principalul motiv pentru care trupa de idioti anterioara n-a ajuns la nici un capat si n-a avut nici un succes. Cheia, necesara si inevitabila a oricarei comunitati functionale e libertatea de expresie, certa si folosita.
Asa ca vin aia la tine si-ti zic vreo doua. Mostre :
Mircea Popescu says (September 20, 2011 at 9:33 pm) :
Parerea mea este ca nu esti calificat sa porti aceasta discutie, chestie invederata de slaba calitate a gindirii investite-n identificarea punctelor tari. Ce ai tu acolo sunt niste nonsensuri.
Diana Coman says (September 21, 2011 at 3:24 pm) :
Trei curiozitati, poate ma lamuresti, ca eventual inceput de dialog:
1. De ce-s unele puncte tari mai tari si altele slabe mai slabe decat restul (adica subliniate)?
2. Cum ai identificat tu ca astea-s punctele cele mai importante ori macar relevante, ori macar reale?
3. Ce anume califica pe cineva sa faca o analiza pe subiectul uniformelor scolare?
Evident, astia se intimpla sa fie dintre cei mai interesati de problemele educatiei, si s-au nimerit sa citeasca respectivul articol pe fain. Daca era despre filme poate scandalul venea de la Raluca, sau de la Marian, sau de la Adina Chitu sau de la Cristina sau de la cine mai stie cine. Daca era despre poezie poate se nimerea Madalina sau Tony sau Sonia, daca era literatura poate scria Balsu sau daca era politica Cosmin sau daca era istorie Bogdan sau in fine, cine stie, din sute de oameni relativ competenti si manifest interesati de diverse domenii se gasea cineva sa scrie doua vorbe. Si destul de probabil vorbele alea erau relativ tari, sau in tot cazul mult mai tari decit se-asteapta oamenii in Romania, invatati cum se gasesc ei cu tristetea melasei pseudo-sociabile si anti-culturale cu "lasa sa nu suparam pe nimeni" si "persoanele de fata se exclud" si etc.
Si-acum, ce faci, ca tip care doreste atentie ?
O strategie cel putin interesanta e sa identifici grupul, sa-i identifici liderul, sa identifici pe careva mai bine plasat in ierarhia implicita si sa-l ataci la baioneta, in timp ce lauzi lideru'. Cu mostre :
Dacă o isterică ca Diana Coman mă apostrofează atunci eu mă simt onorat deși la început eram mirat.
Am constatat că există o comunitate “trilema”. Am remarcat la M.P. stilul clar și consistența sa incredibilă în scris.
Strategia nu este in sine proasta, chiar dimpotriva, e perfect rationala si indubitabil eficienta daca e bine aplicata. De fapt, am aplicat-o si eu, chiar daca nu in aceleasi scopuri ca si tipul in discutie : e in acelasi timp si-un mijloc eficient de-a evalua taria si substanta legaturilor intr-un grup. Adica, ce-i tine pe oamenii astia impreuna ? Cit de impreuna sunt ei ? Etc.
Sub aspectul executiei, tipul are niste parti tari (faptul ca a pus o inregistrare cu sine citind articolul e o indicatie clara de seriozitate, de dorinta de-a munci, si semnalizeaza astfel un raspuns pentru cea mai importanta intrebare care si-o pune cineva despre un roman doritor de atentie, adica, "e dispus sa munceasca asta ?", chiar daca are si dezavantajul de-a expune o voce nelucrata) dar si parti slabe (in particular asaltul la adresa Dianei sufera de un prea evident misoginism, real sau afectat - totusi, a te naste cu pizda in loc de pula nu este si nici nu poate fi o vina, precum nu este nici un defect, cel putin nu online).
Tipul se numeste Costi Andriescu, blogul se numeste scrisulfacebine.ro (un nume poate inadecvat, da-n fine). E tinar, se agita, se straduieste, si ca atare promite.
Sa-i uram, nu-i asa, succes.
Friday, 30 September 2011
Nu vad eu bine, sau tu imi scoti linku?
Friday, 30 September 2011
Adica ?
Friday, 30 September 2011
http://trilema.com/2011/aduceti-va-prietenii-pe-fain/#comment-65495
Pai uite aici, de exemplu, nu mai am link pe nume.
Friday, 30 September 2011
Io nu ti l-am scos, ii fi uitat tu sa-l pui ?
Friday, 30 September 2011
Să ataci pe cineva, chiar şi pe enervanta de Diana, fără argumente întemeiate, doar cu scopul de a atrage ceva atenţie, cred că e oarecum deplasat. Funcţionează în viaţa reală, cum să nu, dar până la un punct. De lăudat liderul, daa, că de aia-i lider, că-i capabil şi se justifică osanaua. Poate că cea mai bună recomandare ar fi calitatea şi frecvenţa scrisului domnului blogăr respectiv. Succes să aibă.
Friday, 30 September 2011
Pai sigur ca-i deplasat in sensul propriu privind, ca nu-i adica rectiliniu aliniat spre Adevar.
Dar pe de cealalta parte si a invita o fata la cafea e deplasat in acelasi sens. Pina la urma socializarea se compune din gesturi deplasate in sensul asta.
Friday, 30 September 2011
@varaton Unora le ajunge argumentul enervarii. Reactia de atac e pana la urma doar o masura a nesigurantei.
@Mircea Popescu Nu-mi dau seama: cum e deplasat in sensul abaterii de la directia Adevarului invitatul fetei la o cafea?
Friday, 30 September 2011
Pai afara de cazul in care va aflati amindoi la Serviciul de Facut Perechi, inseamna ca va adunaserati acolo cu un alt scop, mai explicit sau mai implicit, fata de care initiativa e deplasata.
Vorba ceea, noi nu suntem aici in excursie ca sa ne pipaim, ci ca sa vizitam manastirile! MAGARILOR!
Friday, 30 September 2011
Pai si de cand un anume scop (decis anterior) e mai aliniat spre Adevar decat un alt scop (decis spontan)?
(Nu pipaiti manastirile! Mai ales voi, magarilor!)
Friday, 30 September 2011
Pai tocmai in virtutea anterioritatii.
Friday, 30 September 2011
Mdeci cum e aia? E Adevarul anterioritatii, sau cum? Imi pare ca ce zici tu acolo e mai degraba alinierea (ori o anume rigiditate/consecventa) de scopuri, nu vad ce-are a face cu Adevarul asta (si cu A mare dom'le, pfuu).
Friday, 30 September 2011
Pai ala e Adevarul, nu ? Cel dintii scop.
Friday, 30 September 2011
Si cum, vizitatul manastirilor e cel dintai scop iar pipaiala, sau cum? Zic ca daca o iei intr-adevar de la ...hm, originea lumii, cel dintai scop e dintotdeauna pipaiala si cu asta punct. Si deci socializarea nu-i nicidecum deplasarea fata de Adevar, ci poate cel mult invers. Ma rog, se mai poate cel mult discuta atacul ca forma de/in raport cu pipaiala, dar in fine.
Friday, 30 September 2011
Bre, esti haterita cu ideile mele. Deci, Adevarul e un ce pur, sublim, abstract, nu pipaiala! NESIMTITO!
Friday, 30 September 2011
Dar de ce pipăială și nu mângâiere?
Friday, 30 September 2011
Chestie de virsta.