Statistica da rezultate uimitoare...

Friday, 20 May, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

... daca sunteti noi pe lumea asta, bineinteles.

Fapt este ca avind la dispozitie un an si mai bine de date agregate de pe fain, pot face niste observatii statistice garantate sa va dea pe spate. Sau nu. In orice caz, poftiti :

I. Oamenii sunt semnificativ mai inclinati (doua ordine de marime) sa adauge un articol de pe blogul lor decit de pe blogul unui prieten/ruda/cunoscut de care n-am auzit. Chiar daca este aproximativ a cincizecea (suta ? mia ?) oara cind adauga un articol de pe blogul lor propriu. Poate ca ne-am uitat ? Poate ca n-am inteles exact cit de des scriu ei, cit de variate abordari poseda, cite numeros de minunate stiluri diferite, cite idei proaspete si nemaivazute, cite intimplari socante li se intimpla lor, doar lor, numai lor, dintre toti cei pe care-i cunosc ei, ei, ei si numai ei sunt demni de atentie!!!

La prima vedere rezultatul asta pare contraintuitiv. Pe un site creat pentru a da o sansa la expunere globala acelor "blogeri mici" care altfel se pling ca nu au sanse sa acceada la asa ceva, si intr-o lume construita pe teoria ca "bogatul nu crede la sarac", si respectiv numai cei mici, slabi, nedreptatitii soartei sunt capabili sa inteleaga lumea "asa cum este" te-ai astepta sa vezi manifestata si in practica amplificarea altruismului pe masura ce te indepartezi de elita pe care o propune ideologia.

Ideologia e bineinteles falsa, cei mai aspru elitisti (dupa manifestari) sunt fix cei mai prapaditi si cei mai saraci, atita doar ca ei recunosc o elita foarte ingusta (compusa, in general, strict din ei insisi) si nu-i intereseaza absolut nimeni ori nimic altceva. Stiam asta, da' confirmarea neostoita in practica a chestiei este oarecum amuzanta, asa cum era amuzanta constatarea in practica a preocuparilor sexuale ale femeilor in perioadele cind "doar barbatii vor sex".

Pe de alta parte, chestia nu-i neaparat uimitoare. Societatea educa omul sa fie absolut obsedat cu sine insusi (pentru cine munciti ? a, pentru dumneavoastra, nu pentru un sef de trib, boier, stapin feudal etc ; pentru cine faceti cumparaturi in magazin ? a, pentru dumneavoastra, nu pentru stapin etc) si ca atare... omul e obsedat de sine insusi.

Daca miine se deschide intre McDonalds si KFC un restaurant unde cei mai buni chef-i ai lumii gatesc mincare din cele mai fine ingrediente, chestii care ar costa o mie de dolari portia pe piata libera, dar le ofera populatiei in regim de all you can eat buffet, trei lei intrarea cu conditia sa aduca un om nevoias, cam citi vor merge sa manince zilnic acolo cu... nevasta ? Dupa statistica, cam 80% asa. Chestia asta e asa de bine cunoscuta incit are si un nume de specialitate, ii zice Sturgeon's Law.

II. Oamenii sunt mai inclinati (un ordin de marime) sa discute decit sa faca. Pur si simplu, intre a spune o poveste si a face o chestie ce are macar sanse de-a deveni o poveste oamenii prefera prima alternativa.

Nu-i nimic rau in asta neaparat, povestirea serveste multe roluri sociale, culturale, educative, de calibrare, de relaxare si dizolvare a frustrarilor, povestea e practic mecanism parte a functionarii normale a creierului, asa incit comparatia nu-i neaparat cinstita - este de fapt oarecum echivalenta cu a observa ca google pune reclame pe paginile de cautare indiferent dac-a gasit ce cautati sau nu.

Totusi, din perspectiva celor care depind de actiune toate aceste explicatii probabil suna mai degraba a justificari. In tot cazul stiu ca-n Romania care astepta dupa salvare de la americani faptul ca ei isi petreceau timpul sporovaind prin China la cel mai inalt nivel n-a trecut nici neobservat si n-a fost nici bine primit.

III. Oamenii nu sunt inclinati sa povesteasca prietenilor ce fac. Pur si simplu, ca o manifestare a exploziei de altruism si comunicare autentica in straturile adinci ale societatii facilitate de Internet, nimeni nu-i capabil, inclinat sau dispus sa spuna ce face. Nimanui.

Cam asa se explica de fapt, cel putin pentru mintea mea, succesul unor traznai precum twitter sau foursquare. Nu-i gaselnita tehnica pe care se bazeaza ele, twitter a existat implementat pe platformele pe care rula PDP10, de exemplu, acum jde ani. Pur si simplu oamenii sunt fascinati de posibilitatea de-a comunica celorlalti o farimita infima din viata lor.

Mica, minuscula, irelevanta si neimportanta, pentru ca mai mult de atit NU SE POATE!!! De ce nu se poate ? Din acelasi motiv pentru care toate geamurile de la bai trebuie sa fie mate. Crezi tu ca-i pasa cuiva de trupul tau buhait cit sa se oboseasca sa se uite ? Slabe sperante, da' nimeni nu-si pune problema-n termenii astia (rationali, adica). Pentru ca toata lumea are probleme mult mai importante, si abordari mult mai interesante, care se pot rezuma relativ simplu sub forma canonica eu, eu, eu, eu, eu, eu, eueueueueueueue. Intimplator, asta-i si motivul pentru care chestia zisa European Union nu va disparea niciodata : NU SE POATE ASA CEVA!

IV. Oamenii sunt semnificativ neinclinati (doua ordine de marime) sa impartaseasca altora metodele de facut papica descoperite de ei.

Fapt este ca vinzarea karmei este principala sursa financiara pentru mediul online romanesc la ora actuala (da, stiu, x-ulescu face bani din vindut reclame pe blog, sigur ca da, y-greceanu face bani din dat click-uri pe ele, sigur ca bineinteles, da' stiti ce ? mai bine laissez). Cei ce-au descoperit chestia o pastreaza cu sfintenie pentru ei. Cei care o descopera o descopera in proportie covirsitoare de capul lor propriu, si nu pentru ca le-ar fi spus cineva.

De ce ? Ei, pentru ca numai saracul crede la sarac, si pe masura ce ne indepartam de elite, de aia care is sus, au, fac, pot, scot bani etc, lumea devine tot mai altruista. Zau. Oricit de contradictoriu realitatii si experientei ar suna, este adevarat. De ce nu credeti ? Haterilor invidiosi care sunteti.

In realitate, faptele sunt destul de simple, oricit de trist ar putea parea asta : intr-o lume in care elitele-s vinovate de o tendinta de-a tine pentru sine in 9x% din cazuri, chestia asta le deosebeste de masse prin aceea ca massele au aceeasi tendinta in 99,99x% din cazuri. E comod si da bine sa postulam inversul, da' e si neadevarat. Pe vremea cind comunicarea se facea in scris si massa nu stia sa scrie asemenea neadevaruri erau mai greu de demontat, da' de cind cu Internetul s-a disipat negura aia.

Elitele sunt elite pentru ca asa discutabile, pline de vini si bube cum se gasesc ele constituie totusi o alternativa preferabila. Politicienii aia hoti care fura si nu se gindesc decit la ei, desi intr-adevar fura si se gindesc numai la ei totusi fura mai putin si se gindesc numai la ei mai putin decit ar face-o cetateanul mediu. De-aia si sunt ei politicieni iara cetateanul mediu nu-i nimic.

Sigur, statistica minte. Doar ca nu pe mine.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

6 Responses

  1. La punctul 1 nu te încadrezi şi tu puţin? A, da, am uitat, fain-u' l-ai făcut pentru noi. Trilema tot aşa. Dar admin fiind, poţi pune orişicâte link-uri spre trilema pe fain, că tot nu pierzi karma şi oricum conceptul de karmă este diferit pentru tine, tu fiind cel care plăteşti karma (altora) şi nu iei bani pe ea (pe a ta). Şi fiind o grămadă de articole propuse, ele oricum vor primi voturi şi normal că Trilema ajunge pe locul zero în top. Că parcă acolo a ajuns... :D

    Iată un alt element interesant care poate fi urmărit statistic pe viitor, câţi dintre membrii fain aleg să piardă karma (în loc să o valorifice financiar) urcându-şi în schimb blogul în top, prin adăugări multiple de link-uri spre propriul lor blog pe fain.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Friday, 20 May 2011

    Pai depinde ce intelegi prin "putin". Ceva de ordinul a 1% din ce adaug e de pe Trilema, si-n general sunt chestii care au direct de-a face cu fain, gen noi reguli. Deci, cu exceptia celor care n-au blog deloc, eu ma incadrez cel mai putin.

    Teoria cu "este diferit pentru mine" am mai discutat-o, nu vad utilitatea in a fi diferit pentru mine. Sigur ca-i in principiu posibil.

    Cam jumatate.

  3. Dacă şi tu te supui regulilor jocului, atunci îmi retrag o parte din afirmaţii. Cam jumătate.

    Întrebarea nu e câte articole de pe Trilema adaugi comparativ cu de pe alte bloguri, ci câte articole de pe Trilema adaugi pe lună.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Friday, 20 May 2011

    Din 19 Martie si pina astazi s-au introdus 26 de articole din care 10 de catre mine.

    "Cam jumatate" era apropo de intrebarea din final, "citi dintre membrii".

  5. (intre timp m-am abonat in reader la trilema ca sa nu ajung sa citesc articolele tale de pe fain :D)

    Asaaa, a venit vremea sa-mi spun si eu of-ul. Neavand prieteni care sa scoata bani din bloguri si neavand aceasta intentie cu meetsun-ul meu, am stat oarecum inafara acestor chestiuni.

    Intre timp insa, pentru ca am niste planuri de viitor ceva mai serioase, mi-am zis sa incep un alt proiect, din care "sa incerc" sa scot bani. Pe de alta parte, ma cunosc, n-as putea sa ma fac frate cu dracul pentru asta, prefer sa strang bani de masina vreo 10 ani de-acum incolo, dar orisicat, omul e dator sa incerce.

    Asa ca m-am apucat de citit clasicele "cum sa faci bani din blog". Toate bune si frumoase, netul e plin, dar informatiile concrete lipsesc cu desavarsire. Reteta lipseste ca ingrediente si cantitati, doar sfaturi de genul cum sa pui faina sau sa bati ouale cu zaharul.
    Culmea e ca acest lucru nu m-a dezamagit. Ma asteptam la el. Romanii sunt dati naiba la treaba asta. Daca gasesti un par care face mere, te duci singur cu sacul la el. Mare mirare sa mai aduci vreun prieten, dar si cu ala ai tu ceva la mana.

    Revenind la faza cu prietenii pe care nu-i am si care sa faca bani din online, am doua posibilitati acum: sa mi-i fac (n-o sa-mi iasa pentru ca nu-s genul...) sau sa imi deschid propria cale - nu cred ca sunt chiar atat de inovatoare.

    Prin urmare, m-am trezit acum cu doua bloguri, unul de suflet si unul pentru flecarerile mele zilnice. Din unul nu vreau sa scot bani nici in ruptul capului, din celalalt as vrea dar nici nu stiu, nici nu sunt sanse sa stiu curand.

    Treaba cu (auto)promovarea sta in felul urmator: cand cred ca am scris bine si ca ar fi o treaba sa nu-si piarda si altii timpul citind, promovez (chiar si pierzand din karma care oricum mai mult imi scade decat creste).

    Mai vreau sa spun doar doua lucruri, oarecum separat de ce e mai sus: 1. mai experimentez si alte agregatoare de articole, dar cand am timp de citit/rasfoit revin pe fain. Se pare ca acest "fain" chiar e fain indiferent ca sunt 5 articole ale lui X unul dupa altul.

    Si 2. ar fi ca daca as afla "secretul" si m-ar intreba un prieten cum sta treaba, i-as spune fara sa clipesc. Nu stiu daca e bine sau e rau, dar cateodata treaba asta cu "competitia inchipuita" a romanilor mi se pare extrem de egoista si de urata. Cand era programul Prima Casa in prima lui faza, mi-am luat apartamentul si apoi am influentat o gramada de lume sa faca asta ca-i tot vedeam ca ezita si ca nu stiau cum sta treaba. Rata mea e tot aia care e, iar unii dintre prieteni sunt multumiti acum. Asta conteaza, nu?

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Friday, 20 May 2011

    Nu cred ca are treaba cu romanii. Si-n engleza si-n orice limba problemele-s exact aceleasi : cei care te invata "cum sa faci bani pe net" ori n-au nici cea mai vaga idee, ori au o buna idee de a scoate bani : tinind seminarii pe tema. Ala-i succesul lor, si-n numeroase cazuri produsul lor : fa bani pe net explicind lumii cum sa faca bani pe net. In cel mai bun caz un fel de piramida asa, in cel mai rau caz litera moarta.

    Despre care secret vorbim, pina la urma ?

    Intelege o chestie simpla : pe fain ai un cost. Deci, ce preferi, sa iti mai introduci inca un articol propriu pierzind o suta, o mie, zece mii de karma, sau s-o vinzi ? In primul caz ai pierdut un euro, in al doilea zece, in al treilea o suta. Cit exact valoreaza pentru tine promovarea ceea ?

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.