Scandalul si promovarea

Wednesday, 05 January, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Una dintre greselile comune tineretii internaute (cealalta fiind in general folosirea Godaddy) este convingerea ca scandalul si succesul coreleaza pozitiv. Sa citam un exemplu mai recent, ca ma flateaza de-mi merg fulgii :

Cele mai aprinse discutii cu cel mai mare trafic si comentarii , le-am vazut ca urmare a unui conflict intre doua sau mai multe persoane. Sau intre grupuri de persoane si tot asa. Deci cu alte cuvinte, tot scandalul si balacareala se vand cel mai bine.

Ei bine, teza este falsa. Am mai spus, dar merita repetat :

trilema-zoso

Si iata cum principalul scandalagiu din online.ro, piticul diform cunoscut si drept zoso (pentru ca asa il cheama pe el, nu puneti botul la fumigene cu Valentin, e o minciuna si nici parinti n-are de fapt, s-a agregat pur si simplu din niste guma de mestecat lipita sub masa intr-un internet cafe oarecare din sectorul 6) nu reuseste, cu tot scandalul si cu toata agitatia lui, sa stringa atita atentie in primele cinci articole cit jumatate din ce stringe Trilema in unul singur. Top 5-ul lui zoso n-ar gasi loc in top 10 al Trilemei, in conditiile in care el polueaza mediul online de vreo sase ani.

Asa contraperformanta ar trebui sa va puna pe ginduri : chiar daca va dedicati viata in totalitate agitatiei din jurul blogului pe parcursul jumatatii mari a unui deceniu tot aveti bune sanse sa nu treceti de carimbii cizmelor unui cetatean care scrie pe blog cite-o ora-doua pe zi, si tot aveti bune sanse sa descoperiti cu uimire ca va fura prajitura din primul an.

Si atunci cum ramine cu scandalul ?! Pai cum sa ramina, ramine cum am stabilit,

Acu, daca tu insisti sa-i zici ca “iau gatii”, ma rog, termenii tai. Dar afirm si semnez : daca jumatate, un sfert, o jumatate de sfert din tinerii veniti in blogosfera “iau gatii” asa cum o fac si eu, blogosfera va creste in doua saptamani cat n-o crescut in doi ani.

Nu scandalul coreleaza cu succesul. Superioritatea intelectuala (asta e absolut tot, pe Internet nu conteaza decit strict, strict ce si cum gindesti, nimic altceva, absolut nimic altceva) coreleaza cu succesul.

In unele cazuri superioritatea intelectuala se manifesta prin scandal, din care inferiorul iese terfelit si superiorul zimbind superior, cum ii sade bine. In alte cazuri (mult mai rare in Romania pentru ca ambitia si prostia coreleaza si ele, si avind foarte putina abilitate intelectuala, ca rezultat avem mult prea multa ambitie la dispozitie) superioritatea intelectuala se recunoaste pur si simplu de catre inferior si nu mai are loc nici un fel de scandal.

A iti inchipui ca succesul rezulta din scandal e echivalent cu a iti inchipui ca banii se fac petrecind cit mai mult timp posibil in interiorul bancii. Nu contest ca exista destui care chiar se gasesc naufragiati la nivelul asta de superficialitate, dar sa nu confundam lucrurile : pentru ca scandalul sa-ti serveasca tre' sa fii mult, da' mult deasupra celuilalt. Nu in termeni de cirje si pseudopode a la trafic, ci in singurii termeni care conteaza : inteligenta, cultura, abilitatea discursiva, chestii de-astea.

Cum sa fac sa fiu si io ? Pai tot asa ca acum doi ani. Si peste doi ani, si peste douazeci de ani raspunsul se va gasi tot acolo. Recomand cu caldura.

PS. Mi se atrage atentia din off ca merita observat cum tweet-ul ala citat mai sus nu este cel mai "de succes" tweet din toate timpurile pentru online.ro. Asta este. Scris tot de mine, dar pe o alta tema.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

15 Responses

  1. Mersi de linkuiala in primul rand.

    O sa incerc sa caut acele bloguri/pagini in care superioritatea intelectuala este mult mai prezenta decat scandalul. Sunt foarte nou si nu stiu care sunt limitele acestei blogosfere.

    Daca ai avea un blogroll ceva, m-ai ajuta :))

  2. Andrei Bibire`s avatar
    2
    Andrei Bibire 
    Wednesday, 5 January 2011

    Makavelis pe de-o parte iti zice ca tu esti bossu`, pe de alta parte te face prost urmatoarea data, cu ocazia scandalului ala cu Piticu. Deci cum ramane? E cu "mixed feelings" sau ti-a zis ironic prima oara, si din suflet a doua oara?
    In rest, e drept, scandalul nu scoate nica productiv din tine. Sub tartacuta fiecaruia se fauresc cheile pentru la mai mare, la mai bine, la mai multe etc.

  3. Acum serios, nu crezi ca posturile astea si-au cam pierdut sensul? Zic si eu...

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 5 January 2011

    @Vlad Eu n-am blogroll da-n schimb am fain, probabil e o idee sa arunci un ochi si-acolo.

    @Andrei Bibire Apai probabil ca tre' sa-l intrebi pe el, nu-mi cere mie sa evaluez ironiile astora cu palariute ca socoteala aia n-are capat si am si io treaba.

    @krossfire Ba, sunt absolut de acord ca si-au cam pierdut sensul.

    Chestia e ca primesc intrebarea asta din diverse unghiuri la postari diverse, fiecare dupa specializarea lui, ala care stie greaca bine ma intreaba daca nu mi se pare ca articolele mele introductive si-au pierdut sensul, altu' care stie medicina ma intreaba ca ce sens au articolele inteligibil scrise pe tema, aia satui de sex vor sa stie daca mai are rost sa scriu despre sexu' anal, cine cunoaste economie nu prea pricepe de ce sa ne jucam de-a pestii sarati si forturile, e perpetua si nesfirsita.

    Da' cum nu pot scrie cuvintul ce exprima adevarul, scriu si io cuvinte ce exprima adevaruri.

  5. ce sa-si piarda sensul domle, lumea trage la scandal ca musca la cacat.
    Daca apare maine un filmulet porno su Obama se prabuseste internetul in PLM.

  6. @cipslim
    Si te tine ? daca se prabuseste tot internetul in ea zic?

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Thursday, 6 January 2011

    @Dr.A Numa' bine ajunge la o dimensiune apreciabila. Zic si io :D

  8. da ce PLM e backup system?

  9. upfront sau backup, depinde cum o folosesti.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Friday, 7 January 2011

    @cipslim O metoda de arhivare, practic vorbind.

  11. Gicu Seoistu
    11
    Gicu Seoistu' 
    Monday, 29 August 2011

    Ala nu stie ce e un backup system, da' comenteaza pe bloguri... pff

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Monday, 29 August 2011

    In Soviet Russia the lol has you.

  13. Prea multe certuri degeaba !

  14. Mersi de linkuiala in primul rand.

  1. Scandalul si promovarea pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    Cele mai aprinse discutii cu cel mai mare trafic si comentarii , le-am vazut ca urmare a unui conflict intre doua sau mai multe persoane. Sau intre grupuri de persoane si tot asa. Deci cu alte cuvinte, tot scandalul si balacareala se vand cel mai bine....

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.