Sa curga singe

Monday, 28 March, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

sa-curga-singe

Sa explice cineva, pe baza pozei dinsus, de ce am suspendat votarea de pe 79.116.x.x si respectiv nu mai admitem link-uri de pe worldinaphoto.wordpress.com, ca sa nu mai trebuiasca sa explic eu.

Morala ar fi pe de-o parte ca e bine sa te crezi destept, dar e rau sa te crezi mai destept decit e cazul, si pe de cealalta ca-i riscant sa-ti inchipui ca nu observ. Observ.

Succese.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

24 Responses

  1. a făcut mai multe conturi pentru a băga acelaşi link sau cum?

  2. Tulai, Doamne! Multi-account, tentativă de înșelăciune, trafic de influență ș.a.m.d.

    ... ai fost mult prea blând!!! :D

  3. Da' e singurul caz? !!!

  4. @Mircea Popescu: Eu m-am înscris pe fain fără să trebuiască să confirm prin mail. Puteam să mă înscriu dând adresa de mail a lui Băsescu sau o adresă fictivă. Acum, nu c-ar fi mare lucru, că oricine îşi poate face 100 de conturi pe yahoo, dar totuşi cred c-ar fi o idee bună să se implementeze o astfel de confirmare. Măcar pentru a verifica că într-adevăr id-ul ăla e al meu.

    Apoi: eu personal aş bana conturile, id-urile de mail de pe care s-au făcut acele conturi (da' tocmai că nu-i sigur că sunt bune) şi aş descalifica articolul propus. În urma reacţiei tale este posibil ca anumite persoane inocente să fie afectate în sensul că au un IP de forma aia şi săracele nu au făcut nimic dar nu mai pot vota. Mai mult, dacă eu am pică pe blogul X, s-ar putea să fac şi eu chestia asta votând similar de N ori un articol de pe X, în urma căruia tu vei interzice pe viitor propunerea de articole de pe blogul X.

  5. ps: şi o altă idee ar fi ca, pe lângă mail, cei care se înscriu să poată trimite şi adresa blogului propriu. că îi mai greu să trimiţi 20 de adrese de bloguri pt 20 de conturi fictive şi să puşte sau să nu te depisteze cineva întâmplător. bine, presupun că nu îi musai să ai blog pentru a activa pe fain, dar na... e un plus de informaţie care de stricat nu cred că strică.

  6. Parcă fusese ceva poll în urma căruia rezulta că aproape jumătate din fainioţi n-au blog. Deci .. nu prea are sens. Există câmpul respectiv, dar nu prea merge enforced.

    Cât despre mail, Mircea încă de la început a spus că i se fâlfâie ce adresă foloseşti la înregistrare. Probabil are metode numerice pentru a determina trişorii ..

  7. @dAimon: Da, am găsit acel câmp acum, îi zice acasă, poate nu e cea mai inspirată denumire. Dar el nu este oferit spre completare (chiar opţional) când te înregistrezi. Am verificat vreo 7 utilizatori random, unul singur avea trecut blogul.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 29 March 2011

    @Critic Asa ceva.

    @Mari Tii, tu lurkereai prin zona ? Io te socoteam pierduta-n cimpu' muncii :p

    @Ukavra Pai acuma depinde.

    @Lotus Eu nu cred c-ar fi o idee asa de buna, sau mai bine zis cred ca mai mult strici plictisind oamenii cu confirmari decit cistigi de pe urma lor. Sigur, chestia-i deschisa reevaluarii, dar deocamdata asa imi pare.

    Chestia cu persoanele inocente e cam asa : dupa orice criterii rationale, IP-urile din pool-uri alocate dinamic sunt de fapt un singur IP toate. Persoanele inocente care stau la comun cu alte persoane pe un singur IP vrind nevrind raspund de actiunile acelor alte persoane. Practic diferenta intre un abonament la internet de-adevaratelea si unul pe IP shared e vreo 5 sau 6 euro pe luna, daca omul evalueaza ca merita riscul, problema lui. Daca evalueaza ca nu merita riscul isi ia IP dedicat si gata povestea.

    Daca ai pica pe blogul X poti sa incerci sa faci chestia asta, da' n-ai nici o garantie ca-ti si iese. Intra la partea intii, aia cu a te crede mai destept decit e cazul, zic eu.

    Sub jumatate din utilizatorii de fain au blog. Ce propui tu e similar cu a cere legitimatia de jucator oricui vrea sa cumpere bilete la meciul de fotbal. Sigur ca-i posibil ca intre spectatori sa ai si jucatori la diverse cluburi, da' nu-i o regula.

  9. gheorghe`s avatar
    9
    gheorgheinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Tuesday, 29 March 2011

    @Mircea Popescu Si cat e un internet mobil cu IP adevarat? Sau cat o sa mai fie in cativa ani un abonament terestru cu IP adevarat avand in vedere ca s-au terminat clasele ipv4?

  10. ipv6?

  11. @Mircea Popescu: Eu văd un gen de discrepanţă între ce spui la punctele 1 & 2. Pe de o parte nu pui confirmare în numele comodităţii utilizatorului, pe de alta cine vrea să fie safe să-şi cumpere IP. Da' nu mă bag.

    În ce priveşte punctul 1: el implică logarea pe contul de mail şi un click pe link-ul de activare. După părerea mea, activitatea pe fain este mult mai dificilă şi implică anumite eforturi pe lângă care această confirmare este o joacă de copii. Eu în locul tău nu cred că aş accepta oameni pe fain care nu sunt dispuşi la acest minim efort de a-şi confirma, o singură dată la început, contul creat, că ăia sigur nu for face mulţi purici pe acolo. Da' mă rog, e serviciul tău.

  12. gheorghe`s avatar
    12
    gheorgheinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Tuesday, 29 March 2011

    @Critic, tu ai ipv6? ISP-ul tau suporta? Stii sa-ti bagi? Stii cum se foloseste? Nici eu... si in aceeasi situatie e majoritatea lumii. Ca sa nu mai zic ca implementarile curente sunt pline de gauri de securitate, mai ales la partea de autoconfigurare, care de obicei e activata by default pe sistemele de acum, si care e cam necesara daca e sa migrezi toata lumea pe ipv6.

    Eu cred ca o sa mai traga de clasele astea ipv4 inca vreo 5-10 ani lejer. De exemplu, o sa inceapa cu IP-ul tau. De ce-ai nevoie de IP adevarat? Ah, ca sa-ti mearga p2p-ul, mbine. O sa ia clasele luserilor si-o sa le dea alora care au servere. Plus ca sunt sigur ca majoritatea companiilor nu folosesc nici 30% din clasele lor.

  13. deci urmeaza a se implementa. suficient.

    "Ah, ca sa-ti mearga p2p-ul, mbine. O sa ia clasele luserilor si-o sa le dea alora care au servere."

    pai n-au facut asta deja, lol. totul e pe dinamic acuma.

  14. gheorghe`s avatar
    14
    gheorgheinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Tuesday, 29 March 2011

    Eu nu vorbesc de IP public dinamic, eu vorbesc de NAT cu ip-uri private, cum e la internetu mobil.

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 29 March 2011

    @gheorghe Astea sunt scuze din categoria mi-a mincat pisica tema. Nu ii obliga nimeni sa stea pe v4, Trilema merge si pe v6 perfect.

    @Critic Noa da aia ce-i ? :p

    @Lotus Explica discrepanta. De exemplu, la dealershipu' de BMW-uri nu te obliga sa te dezbraci in pielea goala ca sa nu le furi o oglinda ceva si sa ti-o bagi in bluza, da' in schimb masinile se vind tot pe bani. Vezi o discrepanta ?

    Mi se pare ca nu pricepi o chestie fundamentala din comert : omul tre' pus la plata dupa si numai dupa ce a inteles ce plateste. Tu propui sa-i ceri putin si orbeste, eu n-am sa cer nimanui niciodata oricit de putin orbeste, ca n-are sens.

    @gheorghe Om bun, nu tre' sa stii absolut nimic, e de-a dreptul transparent ce plm. E problema ta acuma ? Zi-mi ca tu esti la curent cu modurile in care IE9 trateaza problema tagsoup. A, nu esti ? Pai si CUM FACI SA VEZI PAGINI DE WEB OMG!!!11

    In cel mai rau caz se vor face IP-urile ca si domeniile, dai 10$ pe an ai IP-ul tau. Nici n-ar fi o idee proasta, sa vezi cum le trece diversilor nuliferi chefu' de-a cumpara clase B cind costa cite 655k$ pe an una.

  16. Nu-mi ramane decat sa spun ca exista un nas pentru fiecare...

    In prezent se desfasoara un anumit concurs unde votarea se face prin poll, iar anumite persoane capatau brusc cateva zeci de voturi intr-o ora, printre care si lumea intr-o... fotografie. Rugandu-mi colegii de munca sa citeasca si sa voteze mi-am dat seama ca ei n-ar putea ca avem toti acelasi IP extern, dar oops! s-a putut vota, deci poll-ul se baza doar pe cache... De-aici se poate continua pe multe cai votarea mai ales ca nu exista premii pentru care sa te bati, iar sistemul eurovizion iti lasa un gust amar....

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 29 March 2011

    Apropo de poll-uri si o solutie tehnica pentru ele, eu folosesc in general twtpoll.com, care-i solid sub aspectul ala (adica nu permite mai multe voturi de pe acelasi IP).

  18. gheorghe`s avatar
    18
    gheorgheinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Tuesday, 29 March 2011

    @Mircea Popescu Pai si daca e 10$ un IP, nu crezi ca primii care o sa ramana fara sunt clientii de internet rezidential?

    Eu zic de ipv6 ca tot urmeaza sa fie implementat de 10 de ani, si tot nu l-au implementat, si la cat de mare interes are pentru publicul larg, probabil ca o sa mai dureze inca 10 ani, daca nu se sictiresc de tot si fac alt standard :) Nu e chiar asa de simplu cu ipv6. Routerul meu wireless de cacat nu suporta, multe aplicatii nu suporta si nici n-o sa suporte vreodata, il tunelezi, sau il faci dual stack? etc. E atat de fucked up incat nimeni n-are chef sa-si bata capul cu el si sa depuna efort ca sa-l faca sa mearga calumea. Daca o sa fie implementat vreodata, majoritatea implementarilor o sa fie praf.

    Un posibil motor pentru adoptie ar fi in momentul in care internetul rezidential va avea numai ipv4 cu NAT, o sa-si bage lumea ipv6 ca sa le mearga torentii mai bine.

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 29 March 2011

    Pai nu, dat fiind ca ei platesc la ora actuala intre 50 si 500$ pe an pentru Internet. Pur si simplu ISP-urile vor avea inca o chestie de scris in dreptul unui ✔ de pe la mijlocul ofertei in sus. Iei internet de Medium, Large, Profi ai un IP. Eventual 3 la Profi. Iei mini/elevi/bla bla, nu ai. Simplu.

    Primii si singurii care vor ramine fara sunt companiile care au alocate in unele cazuri si din anii 80 si-s astazi falite. Deci practic ar disparea spatiul folosit de tot soiu' de indoielnici.

    Sunt probleme minore ce zici tu, intr-o lume dominata de planned obsolescence. CISCO scoate in doua saptamini un NAT care gestioneaza corect IPv6 si in compatibility mode mapeaza tot ce-i din spatiul extins in 192.x.x.x de-un exemplu. Ca nu vei avea tu acuma deschise simultan conexiuni cu 16777216 de masini din spatiul extins. Ii costa cinspe dolari bucata, le vind cu cincizeci, profit record, ura si la gara.

    E drept ca se discuta de zece ani. Uite de exemplu posibilitatea de-a distruge un asteroid se discuta de mai bine de-o suta. Totusi n-am distrus niciunul. Rezulta de-aici ca daca miine vine unu' sa dea-n noi nu-l vom putea distruge ? Zic ca nu neaparat.

  20. Am venit ca m-a invocat Mihai, intr-o altă postare.

    Ie, mi-s pierdută în câmp și la propriu, dacă socotim după localizarea plantației!

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 29 March 2011

    Deci cum ?! Te-ai maritat ?!

  22. Se poate spune și așa... depinde mult de unghiul din care privești lucrurile. :D

  1. Sa curga singe pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    "Morala ar fi pe de-o parte ca e bine sa te crezi destept, dar e rau sa te crezi mai destept decit e cazul, si pe de cealalta ca-i riscant sa-ti inchipui ca nu observ. Observ."

    Numa' zic....

  2. 24
    Mama lui de trafic: no Fain! « Teo Negură (via Pingback)
    Thursday, 31 March 2011

    [...] ori a sferelor de influenţă, ce pot să le ridice ori, dimpotrivă, să le lase „jos”. S-a discutat şi despre user-i, cu unul sau mai multe conturi, mai şmecheri sau nu [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.