Reprise

Saturday, 26 November, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Filmuli este radigrafia putoiului norvegian (perfect utilizabila de altfel ca harta a putoismului de inceput de mileniu trei, pentru ca nimic nu-i mai simplu, mai banal, mai frust si deci mai universal-comun decit un putoi) realizata pe fundalul schimonosit si probabil exagerat al unei tari decapitat-elitiste si protofasciste-ntr-un mod atit de ridicol si disfunctional cit sa se potriveasca sinergic putoilor din prim plan.

Singura chestie la care incita si pe care-o provoaca filmul asta-n privitorul normal e dorinta de a-i lua pe toti si pe fiecare-n parte la bataie. Nu orice fel de bataie, ci o bataie fara sfirsit si fara sunet, desfasurata sub lumini de halogen in ceva pivnita muceda, pina la completa aneantizare, nu simpla destructurare a putoilor ci de-a dreptul topirea materiei componente in ceva energie sau de s-ar putea chiar mai putin decit atit, disparitia ei pur si simplu din lume pentru vina de-a se fi agregat in asa intolerabile nereusite.

Vezi doamne scriu carti, vezi doamne "sunt Zaharatustra", vezi doamne stiu ei cum ii cu femeile si lumea feminina si ascultatu' de muzica si moasa-sa pe gheata. Colonii de ciuperci cu pretentii la umanitate pur si simplu-n virtutea tolerantei exagerate a unor adulti ticniti si motivul principal pentru care nici eu nici fetele nu prea suntem interesati sa cunoastem baieti de virsta lor, cu flocii aia facial-unsurosi atit de specifici cu tot.

Lasind detaliile irelevante la o parte insa, putem spune ca Trier frizeaza genialul. E o intelepciune calma de arhivist in finetea cu care realizeaza fiecare cadra, se gasesc prin hrubele prafuite unde ne pastram burdufurile doua feluri de batrinei cocosati, tacuti si, pentru naucii de-afara, "ciudati". Unii-s acolo pentru ca n-au gasit altceva mai bun de facut, altii-s acolo pur si simplu pentru ca acolo e locul lor. Trier e un ciudatel care-si scrie singur filmele, care nu lucreaza cu actori, care asa si pe dincolo. Totusi, acolo e locul lui. Afara de cazul in care o da-n psihoze, il calca masina, cade-n orcare dintre nenumaratele gropi fara fund de impresoara si-mprejmuiesc locul lui (gropi in care putoi nechemati se arunca orbeste doar pentru a avea astfel dovada cred ei incontrovertibila ca "au fost acolo" unde se poate da-n gropi) sper ca vom vedea cite ceva de la el cu timpul. E tinar.

Filmul este o alternativa mai realista la Trainspotting. Ca atare nu are cum sa fie popular : tinerii de azi (si dintotdeauna) sunt curve, si ca atare tot ce-ti cer este sa-i minti frumos.

———
  1. Reprise, 2006, de Joachim Trier, cu Silje Hagen. []
Category: Trilematograf
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

12 Responses

  1. Mama ce hater esti.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Saturday, 26 November 2011

    A nu fi mamos cu niste unii obisnuiti sa stea sub closca != a fi hater.

  3. Lasa ma, ca filmul vorbeste de unii care vor sa publice si nu pot, tu ai publicat si n-a citit-o nimeni. Herp derp cartiile au murit ca a murit tirajul meu nevandut. Mda.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Saturday, 26 November 2011

    Mei, eu n-am nimic impotriva : daca tu vrei sa-ti construiesti o realitate dupa propriile nevoi de reprezentare baga mare. Da' totusi, poate te intereseaza sa aflii ca obiceiul (la oameni sanatosi la cap, cel putin) este exact pe dos : sa-si construiasca propriile reprezentari ale realitatii dupa nevoile dinsei.

    Deci in acest mod (ce-i drept vetust si anacronic) de-a interactiona cu lumea, "eu cred ca sunt incapabil deci Mircea Popescu crede si el ca-i incapabil ca si mine deci Mircea Popescu publica dar nu vinde si de aceea trage concluzia cacartile au murit" e gresit. Nu doar pentru ca nu explica cum dom'le de asta care cica-i tot incapabil ca si mine face chestii pe care eu nu le fac (da, pentru ca "nu vreau" herpderplalala) ci mai ales pentru ca pune calul inaintea carutei.

    Ce te face pe tine sa crezi ca eu as trage concluzia ca "au murit" din aia ca "nu s-au vindut" ? Dincolo de dorinta ta de-a fi eu ca tine, ceea ce-i iarasi gresit : tu trebuie sa fii ca mine, nu eu ca tine, daca se pune problema de-o identitate aici, ca nu m-oi transforma la batrinete in colegii de clasa de care rideam cu fetele prin scoala ? A ?

  5. Ahahahaha megahater.

  6. Am adormit la asta. Nu cred ca Joachim Trier poate da mai mult decat da deja, mie imi pare ca aduce la stil cu Gus Van Sant.

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Saturday, 26 November 2011

    Mie mi se pare ca-i de fapt mai bun.

  8. Chestie de gust. Si daca tot ai ajuns la danezi apai incearca si Reconstruction - http://www.imdb.com/title/tt0366943/

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Saturday, 26 November 2011

    Incet-incet. Trier fiind, bineinteles, norvegian.

  1. 10
    Traduceri comparate pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu. (via Pingback)
    Sunday, 27 November 2011

    [...] neaparat ca volum de text, da’ ca sens vorbind) si ce mi-a mai ramas am plasat convenabil in recenzia la Reprise, unde de altfel se si potriveste. Asa ca iata care-i soarta planurilor omului : nu ies. Ori pentru [...]

  2. [...] zisa si "occupy wallstreet"... nu are negri prin ea. Dat fiind ca... pai ca... pai ca tre' sa fii un pustan cretin tinut in viata pe respiratie artificiala de parinti idioti ca sa ai timp sau chef de asa ceva. Iar negri au alte treburi, daca nu-i cu furat din magazine ei [...]

  3. [...] nu neaparat ca volum de text, da' ca sens vorbind) si ce mi-a mai ramas am plasat convenabil in recenzia la Reprise, unde de altfel se si potriveste. Asa ca iata care-i soarta planurilor omului : nu ies. Ori pentru [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.