Problemele altora

Wednesday, 13 April, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Altii, in cazul de fata locuitorii din Statele Unite, au o problema cu ideea ca unele femei se gasesc tinute-n lant fara voia lor, si puse sa faca chestii utile pe linga casa, gen copii, spalat, gatit, de-astea. Sigur, exista si o minoritate de locuitori din Tadjikistan, Senegal sau Bucuresti care au aceeasi problema, da' e cazul sa recunoastem sincer ca-s o minoritate absolut neglijabila. Majoritatea-i de opinie ca foarte bine, ca asa trebuie, si pina la urma scrie si-n Biblie.

Altii, in cazul de fata locuitorii din Statele Unite, au capacitatea de a-si modifica comportamentul in urma comunicarii. Intr-o oarecare masura aceasta capacitate se manifesta pozitiv chiar si in urma unor comunicari atit de subtiri cum este de exemplu o "campanie de comunicare", adica niste reclame. Sigur, exista o minoritate de locuitori din Patagonia, Zululand sa Bucuresti care afirma cu tarie ca si locuitorii Romaniei au aceeasi capacitate, in ciuda faptului ca dupa douazeci de ani de incercari pe tema nu se poate documenta nici un singur caz de comportament modificat prin simpla comunicare, toate rezultatele desfasurindu-se fara exceptie prin jocul consecintelor directe si imediate (bita + morcovul).

Ca atare, sa nu va mire daca discutam de problemele altora. Si anume, concret : un tip pe numele lui Kutcher (de care ati auzit numai daca va intereseaza twitter, unde a cistigat ceva concurs, ca altceva n-o mai facut in viata asta) si-o tipa pe numele ei Moore, maritata cu el (de care poate c-ati auzit daca aveti de la patruzeci de ani in sus, si va uitati la filme pe vremea cind Michael Douglas era star) s-au apucat sa faca o campanie pentru a rezolva macar in parte problema femeilor-sclave.

Atit ca au ales o metoda... hmm... sa-i zicem creativa. Au lamurit niste cunoscuti de-ai lor (si numai de-ai lor, ca cine drac ii Justin Timberlake ?!) sa se scalambaie in fata camerei, calcindu-si saorma cu fierul de calcat, barbierindu-se cu drujba (asta chiar ar fi fost o idee buna, daca se aplica intocmai) sau desfacind sticle cu telecomanda. Ideea ar fi fost ca uite cum se descurca de bine tipii astia, n-au nevoie sa cumpere o femeie pe care s-o tina-nlantuita-n beci, asa ca mine. Si eventual sa sugereze ca metrosexualul cu palariuta e barbatu' adevarat, si astia care isi incearca joarda pe alabastrul feselor muieresti in cel mai propriu sens (asa, ca mine) is de fapt adevaratii metrosexuali.

Mnoa, dincolo de completa opozitie cu logica cea mai elementara, abordarea lor cea creativa a intrat si intr-o oarecare nemultumire de clasa. Sa citam, cu traducere :

“This is what happens when celebrities do an issue divorced from the movement. Once you chose an issue and don’t do it in collaboration with people who have been doing this for a long time, this is what you end up with," Norma Ramos, Executive Director of the Coalition Against Trafficking in Women told FOX411.com
("Asa se intimpla cind celebritatile se apuca de actiuni fara sa consulte miscarea. Odata ce ai ales o tema si nu lucrezi in colaborare cu oamenii care se ocupa de ea deja de multa vreme, asta-i rezultatul", a declarat Norma Ramos, Director Executiv al Coalitiei Impotriva Traficului cu Femei pentru FOX411.com)

“Donald Trump is CEO of a beauty pageant which simply fosters reducing women to sex objects. Once you reduce a human being to a thing they become disposable and putting him in this category of people,” Ramos continued. “I would have chosen the men a little more carefully.”
("Donald Trump este directorul executiv al unui concurs de frumusete care pur si simplu sustine reductia femeilor la obiecte sexuale. Odata ce reduci fiintele umane la obiecte devin dispozabile si punerea lui in aceasta categorie de oameni (sic)" a continuat Ramos, "As fi ales barbatii cu ceva mai multa atentie.")

Si iata cum problemele altora se pot pina la urma reduce la problemele noastre, exprimate in termenii nostri : X sau Y s-a improprietarit pe un domeniu, si se simte lezat(a) daca cineva isi permite sa faca ceva fara sa-i valideze impresiile de auto-importanta cerindu-i sfatul. Tot asa cum profesorul universitar mediu crede sincer ca o idee care nu i-a fost umil prezentata este cu necesitate nestiintifica, tot asa cum blogerul mediu crede sincer ca o initiativa care n-a venit sa-i ceara intii voie e neaparat sortita esecului, tot asa cum etc scl.

Este ca-i interesant de satisfacator sa constati cit de putin progres incape de fapt in lume ?

Category: SUA care este
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

One Response

  1. [...] Problemele altora [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.