Planeta pizdutelor

Tuesday, 15 November, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Haios titlu, este ? Mbine.

Teoretic vorbind lumea ideala ar fi o planeta pe care femei mereu nude, uneori incatusate si intotdeauna supuse (da' supuse asa, spiritualiceste, ca traire nu simpla fapta) isi ofera prinosul de umilinta & recunostiinta unor tipi duri (nu duri neaparat in sensul violentei fizice, da' in sensu' vointei descatusate, asa niste supraoameni nitscheeni, niste oameni ideali de-ai existentialismului, niste titani de sfirsit de modernism), sublimi, divini. Care traiesc eventual in perpetuu razboi (nu se stie cu cine anume, nu se cunosc detalii de strategie, nu exista istorie si nici cauzalitati economice ori ideologice, ci pur si simplu tre' sa fie razboie ca creuzete-n care sa se forjeze oamenii de otel necesari fictiunii-n discutie) si se orienteaza dupa "traditii" al caror adevar deplin e manifest si inteligibil imediat (fara mediere adica) absolut oricui. Practic vorbim de-un fel de clingonieni de-aia cu sexualitate bonus, ca nu mai suntem la televizor.

Din nefericire realitatea cruda nu pusca cu acest nobil ideal, din multe motive : si pentru ca otelul ie aleator distribuit pe genuri, existind poate chiar o majoritate colectata-n femelele speciei (si nu doar din cauza abundentei lor numerice relative) si pentru ca mai mare-i diferenta intre barbati si respectiv intre femei decit intre "barbatul mediu" si "femeia medie" (tot asa cum mai mari is diferentele intre albi, respectiv intre negri, decit is diferentele intre "albul mediu" si "negrul mediu") si pentru ca nu exista razboi fara interes, cum nu exista istorie fara minciuna, si nici intelegere fara gresala si nici fiinta fara pata. Chiar daca razboiul este pentru unii, citiva, mijlocul prin care-si forjeaza pirita sufletului intr-o forma oarecare de otel pentru tot restul vietii, totusi asta-i exceptia : in general orice incercare e o nenorocire pentru cei mai multi, si-o ocazie fericita pentru citiva, putini, norocosi sau alesi sau ce-o fi acolo.

Cu alte cuvinte reprezentarea nu functioneaza de nici o culoare-n realitate, ceea ce n-o impiedica bineinteles sa se manifeste-n fictiune. Si-i plin spatiul fictiv de incercari pe tema "planeta pizdutelor", de la heavy metal la fanfic-uri bdsm-iste. Teoretic virful, epicentrul, nava-mama a preocuparilor astora oniric-normative s-ar gasi in scrierile unui cetatean pe numele lui John Norman Lange, care si-a facut viata in jurul descrierii zisei planete a pizdutelor (el o numeste Gor, din motive inscrutabile).

Ei, chestia-i asa : io nu l-am citit. N-am idee de ce, nu m-o interesat, in perioada lecturilor sefistice de prin gimnaziu si inceput de liceu am preferat Norman Spinrad (Alte Americi, Masinaria rock'n'roll), A. E. van Vogt, A. C. Clarke eventual chiar si ceva O. S. Card (da, am citit alea cu Ender, nu pot zice ca m-or impresionat) sau Herbert (Dune e ok-si-atit, bun ?) si de-atunci incolo nu m-am mai putut apleca spre chestia de-i zice genre fiction daca sunteti binevoitori si pulp-fiction daca sunteti onesti, adica in romana pseudo-literatura, kitchosenii scl. Deci asa s-o nimerit, ma gindesc, oi fi ratat momentul. In fine.

Chestia enervanta ie ca mi-l recomanda lumea cu o pasiune demna de o cauza mai buna. Cum nu se puteau intilni adolescenti in anii 90 fara sa se intrebe daca or citit Dune, si sa-si recomande unul-altuia superior sa citeasca cine stie care carte lipsa din colectie, cum nu se puteau intilni adolescenti in anii 80 fara sa se intrebe daca or citit... ce era, prostia aia cu japonezi, Shogunii sau ceva ? ca nu mai retin. In fine, cum nu puteau aia nu pot dom'le astia de leaga si bat femei fara referinte la ala cu goru' lui. Mintea ma doare, sincer sa fiu, intre ce prosti am ajuns (iarasi, pe alt plan, un Ulise modern sunt eu, sa mor de nu).

Asa cum probabil intuiti sunt si prea lenes si prea infumurat sa ma apuc sa citesc, plus ca n-am rabdare. Asa ca aleg solutia cea mai simpla : io zic ca-s proaste fara sa le fi citit deloc, voi imi demonstrati ca gresesc, cu referinte concrete. Se primesc orisice sustineri inteligente, elegant structurate, bine argumentate, poftiti cu incredere.

Multumesc.

Category: AICMF
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

25 Responses

  1. Boobies won't protect you against SCUM.

    Da di ce Dune și Jocul lui Ender sunt bune-și-atât? Mai ales prin comparație cu Spinrad?

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 15 November 2011

    Posibil sa fie un caz de PEBKAC, da' pur si simplu o transpunere sontica a realitatii crizei petrolului in "spatiu" nu ma convinge si nici nu ma intereseaza, poci citi wikileaksurile si singur, n-am nevoie sa mi le traga cineva-n zahar prima.

    Idem povestile cu pustanu' genial mi-or parut mai degraba rupte din filmele educative pentru scolari cu "nu omoriti in bataie colegii, ei saracii sunt importanti si asa retardati cum se gasesc pot salva planeta", un fel de Dreamcatcher daca ai vazut porcaria.

  3. Mhm, ce numesti tu genre ori pulp-fiction, SFul? Ca daca da, atunci dai acolo o lista groaznic de redusa. Dune e de altfel foarte inegal din toate punctele de vedere, zici ca le-ai citit pe toate de zici ca e ok? Ender a lui Card de la un punct incolo cam bate apa in piua si i se vad suruburile din schelet, Clarke face mai degraba un fel de fiction science decat science fiction, iar Spinrad n-as putea spune ca a venit cu o idee sa o tin minte serios (desi retin mai degraba Solarienii din ceva motiv decat ce-ai citat tu pe acolo).

    Culmea-i ca de Gor de care zici nici ca am habar.

  4. Bai sa mor daca-m inteles despre ce vorbesti.

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 15 November 2011

    @Diana Coman

    Pulp magazines (often referred to as "the pulps"), also collectively known as pulp fiction, refers to inexpensive fiction magazines published from 1896 through the 1950s. The typical pulp magazine was seven inches wide by ten inches high, half an inch thick, and 128 pages long. Pulps were printed on cheap paper with ragged, untrimmed edges.

    Tot ce-i scris da' nu-i literatura, de la Sandra Brown si Sven Husserl la Tolkien si Rowling, sitcomurile, talkshourile, filmele made for tv si "emisiunile" cu care televiziunea-si umple ziua de emisie. Doar ca ma rog, in scris.

    @Freud Pai si e prima oara ?

  6. Am recitit si ma ce Gor, does not compute.

    Plm Gor e un fel de diminutiv pentru georghe/gheorghe etc in caucaz.

    Cica popular in anii 80. Mdeci sa-i fie de bine castigurile.

  7. Lumea Fluviului ai testat? River World, adică. E amuzantă. Singura problemă e că a murit autorul înainte să ajungă la o concluzie. :D

    Dar Dune zău că e mult mai complexă decât "criza petrolului". Și, dacă nu mă înșel (și s-ar putea, că mi-e lene să caut acum), multe dintre ideile tale despre exercitarea puterii și pedeapsă (disproportionate & ruthless & shit) de-acolo ți se trag. :) Că Herbert a vorbit despre soft power înainte de Nye, doar că n-a numit-o așa.
    La fel Ender. Nu e despre geeks vs. jocks, în niciun caz. De fapt, că tot m-a lovit acum, cam tot SF-ul bun e despre putere, how to get it and what to do with it. :)

  8. A. Autorul este John Lange, doctor (in filosofie iirc). John Norman e un pseudonim.

    B. magnet:?xt=urn:btih:d58fbce278a2deeec10a6f45d3b0d6bfa5bb517e&dn=John+Norman,+Books+of+Gor&tr=udp://tracker.openbittorrent.com:80&tr=udp://tracker.publicbt.com:80&tr=udp://tracker.ccc.de:80

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 15 November 2011

    @Freud Ce zici ca citisi ?

    @cosminmaricari Mda, un fel de cum se numea cartoiul ala despre ceva familie de chinezuti, aparut relativ recent ? Nu doamna vaza & prunisor de primavara (deci ala clasic si bun) ci ceva aiureala recenta, familia Liu ? E foarte greu s-o faci pe Balzac. Rar iese.

    A spune ca mi se trag din sf e cam ca si a-i spune lu' fata lui Voiculescu ca banii din buzunaru' ei se trag din faptu' ca s-o angajat vinzatoare la saormeria lui Mircea Badea sau care-s ai lor pe-acolo pe la Antene.

    @lexy229 A, da ? Multumiri.

  10. Articolul tau si dupaia l-am dat pe John ala pe Jewpedia, ca a vandut vai milioane de copii in 80 cu seria lui de pseudotarzan cu filozofie, futai si ce-o mai scris el pe acolo chipurile relevant.

  11. Si ce ziceai ca e anume literatura? Ori cum spuneai ca poti face clar distinctia intre "ceva scris" si literatura?

    (P. S. Aia stiam si eu ca ar fi pulp-fiction, dar de cand zici ca a fost Dune -ori una dintre celelalte citate acolo- publicat ca atare in revistute frunzalite?)

  12. "doamna vaza & prunisor de primavara" => Lotus de Aur, Vaza şi Prunişor de Primăvară

    Domnu' varza a la Cluj.

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 15 November 2011

    @Freud Bun deci wikipedia naste monstri-n ratiunea adolescentina. Ce-i nou sub soare, sau ce discutam ?

    @Diana Coman E, Shaw. Sartre. Wilde. Voltaire. Oameni de-astia serios, de la coada alfabetului, nu incepatori.

    Da' pe bune acuma, tu zici ca Dune este sau macar aspira la literatura ? Ca eu n-am avut impresia, mi-a parut ca-si stie locul.

    PS. Ai vazut ce bine zice Ioana apropo de ce nu ieste literatura ?

    @lexy229 Y u so hate ?

  14. Anonimosu`s avatar
    14
    Anonimosuinsigna de prim sositinsigna de tehnolog 
    Tuesday, 15 November 2011

    De pe magnetul lui lexy229:

    Witness of Gor
    Chronicles of Counter-Earth Volume 26
    by John Norman

    ONE
    I looked about. No one was looking.
    I crossed the perimeter of small, sharpened stones, a foot or so deep, about ten feet wide, which lined the interior wall of the garden. This hurt my feet, which were small, and soft, and bare. Even the soles of our feet must be soft, and this is seen to, by creams and lotions, and the nature of the surfaces upon which we are permitted to walk, such things.
    It was during the heat of the day.
    The bangles on my left ankle made a tiny sound, and I stopped, looking about. I was frightened. But no one saw. How pleased I was that I had not been belled! Normally it is a new girl, or even a free woman, who is belled. To be sure, we may be belled at any time, and, naturally, if it is wished, kept that way. But usually one is belled, if at all, in serving, or in the dance. To be sure, it is sometimes required of us in the furs. Bells have many purposes, as might be supposed. Only one of these is security, making it easy, for example, to detect the presence, the movements, of a girl. This is particularly useful at night. One of the reasons too, why new girls, and sometimes free women, may be belled is that they may begin to understand what they are, or are likely to become. This is not hard to understand when one has bells locked on one's limbs. What sort of girl or woman would be belled? Later, of course, bells are unnecessary for such a purpose. Later, obviously, there will be no doubt as to what one is, either in the minds of others or in one's own mind.

    509 pagini. Nu pare ca ai pierdut mare lucru.

  15. E sub demnitatea ta de elitist să recunoști că SF-ul sau pulpu pot să te învețe ceva sau măcar să te distreze, literar vorbind? Eu zic că dacă te-ai obișnuit cu cușeta, te-obișnuiești tu și cu Arrakis. :)

    Ziceam chestia de mai sus pentru că am citit la un moment dat pe Trilema o formulare care mi s-a părut identică cu una din Dune. Ceva cu pedepse și bătut femei și alte preocupări de-astea de burghez decadent.

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 15 November 2011

    @Anonimosu Am pierdut tot ce n-am cistigat (si probabil ceva pe deasupra).

    @cosminmaricari Da' n-am inteles, recunosc cu placere ca m-o distrat, doara asta-i si subiectul articolului de fata, nu ?

    Zi concret cu formularile, ca nu poate fi decit instructiv.

  17. Dune in sine mie imi pare atat de inegal incat e cam imposibil de pus asa cu totul undeva. Primele doua volume de exemplu sunt de altfel mai degraba un fel de fantasy, iar apoi (nici nu mai stiu fix de unde, dar prin volumele ulterioare) sa o dea aproape de incercari de filosofie. Poti evident sa o scoti din categoria literatura fie si pentru atata inconsecventa, cel putin cand incerci s-o evaluezi ca un tot.

    Pe de alta parte cata vreme n-am definitia pentru literatura, chiar nu pot spune la ce aspira ori nu o scriere anume. Uite de exemplu vorbind de SF, eu as pune macar pe Cordwainer Smith (aka Linebarger) la categoria literatura. Si pe Vance si... E un subiect ceva mai amplu, mai ales ca imi pare ca acestia nu-s altminteri scosi la inaintare la capitolul cei mai populari (cum e Dune ori Jocul lui Ender etc.)

    Totusi, per total zic ca echivalarea SF=pulp-fiction tinea pe la inceputuri, dar asta nu inseamna ca ar mai tine inca. Doar daca ai cumva ideea ca ceva din natura SF-ului in sine descalifica din start un text de la pretentia de literatura (ce ar fi aceea?).

    Da, am vazut observatiile Ioanei si subscriu la ele. De altminteri toate cele trei texte ale ei imi par ca merita citite.

    (P. S. Lumea lui Gor ala chiar suna ingrozitor din fragmentul cu pricina, dar tot nu-l face reprezentativ pentru SF, chiar deloc).

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 15 November 2011

    In masura in care prin SF intelegem o indeletnicire fixata formal, "care-i cu nave" sau "care-i cu explozii" atunci nu are cum sa fie literatura, e manufactura. In masura in care prin SF intelegem altceva decit aceasta parada modei atunci termenul e aplicat impropriu, cam ca o impartire a fetelor in "curve" si "neveste" dupa culorile in care si-au vopsit parul.

    Diferenta e veche, si survine pe linia deosebirii intre writing si copywriting. Toate genre fiction-urile, ca-s "cu nave spatiale" sau "cu dragoni" sau "cu beneficiile picaturilor de nas X" sunt copywriting. Continutul lor se subsumeaza unor nevoi straine scrisului in sine (si toate piesele scrise cu tendinta politica/ideologica intra tot aici, de-aia productiile epocii de aur nu-s arta, de-aia literatura "cu tarani" nu-i decit un nonsens si de-aia Marin Preda nu conteaza in cultura romana, de exemplu).

    Mie mi se pare ca lumea lui Gor, ca ochiul lui Aragorn ala citat si toate exemplele de la #5 sunt absolut acelasi lucru. Sigur, unele realizate cu mijloace mai rafinate si altele realizate cu mijloace mai primitive, dar absolut si indisputabil acelasi lucru : copy. Adica pulp.

  19. Definirea cum o zici tu e o metoda foarte buna de a transa problema prin impartirea textelor in literatura sau nu cam dupa metoda de impartire a fetelor in "neveste" si "curve" dupa cum isi vopsesc parul. Indiscutabil.

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 16 November 2011

    Lmao te-ai trezit in Dimineata Sentintelor sau ceva ?

    Mai multa munca, mai putine sentinte. Parerea mea.

  21. Daca intrebi, sa raspund: nu, nicidecum. Exprimam de altfel sentinta data de tine mai sus, nu dadeam eu una.

    Mai multa munca nu prea strica niciodata, dar nu vad relevanta in discutia asta, poate o zici in clar.

  22. Mai mult timp, aia trebuie. Ca le raceste pe toate, inclusiv entuziasmul pentru multe.

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 11 September 2018

    Tulai, iote ca se exista de n-am pus io ultimu' comentariu la ceva pe Trilema, fekete kutja etcetera.

    Deci cum tu om, zici tu ca intre

    daca-s brunete la cap, is maritate, da' daca-s blonzii is tirfulite de-alea mici, le stim noi

    pe de-o parte si

    daca is scrise de niste unii care-or avut ceva de scris atunci is scrise, da' daca is scrise de niste altii pe care i-o pus Dusmanu-n visca si le-o zis, "pile nu va dau si nici leviere nimic, da' uite aici creion si hirtie, cine stie, poate va scoateti cumva ha-ha-ha"

    nu ieste nici o diferenta ? Pai vezi ce zice Miller de cit de gunoiera-i existenta asta, de "literat" care scrie sa-l plateasca, ce pleazna. Vezi din experienta proprie, ce nu meri sa faci "stiinta" in Laboratoru' Stiintei de Stat ?

    Literatura e produsul omului liber, nu produsul cacanarului care coincidentimplator stie mizgali litere pe foaie.

  1. [...] rezultat al discutiei anterioare cu Planeta pizdutelor rezultatele nu s-au lasat asteptate sa apara, rezultind ca rezultat urmatorul dialog rezultant din [...]

  2. [...] you seen Dreamcatcher ? I haven't even reviewed it, it's so fucking horribly bad ; but here's a comment from 2011 : Idem the stories about the genius kid, they seemed directly lifted from brainwashing footage for [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.