Paywall si paigard

Tuesday, 29 March, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

In mod poate neasteptat, in discutia asta romanu-i cu paywalu' si englezu' cu paigardu', sau mai exact cu oistea si gardu', da' sa nu anticipam.

In tot cazul, inspirat de-o recenta discutie pe teme de paywall si New York Times m-am gindit sa fac o comparatie factuala intre liderul de piata challenger, pe baza datelor oferite de Google, ca mnoa, acolo le-am gasit :

Lider de piata Challenger

Articole gratuite pe luna 90 (+ 4 extra) 20

Structura de cost 1 eurocent per 100 10 articole,
in pachete de cite 5 euro
(5000 de articole)

  • .99USD (.70EUR) in prima luna, pina pe 13 aprilie
  • 15USD (10.60EUR) pe patru saptamini, pentru acces desktop
  • 20USD (14.14EUR) pe patru saptamini, desktop + tableta
  • 35USD (24.74EUR) pe patru saptamini, desktop + tableta + telefon
  • Modalitate de plata Via paypal, direct la adresa de email Inregistrare cont, nume-adresa-numar-de-telefon-alte-oferte-partenerii-nostrii-card-de-credit-partenerii-nostrii-vulnerabilitate-a-serverului-conturi-compromise-alte-oferte-ale-partenerilor-nostri.

    Alte facilitati Acces pe baza de cookie sau IP, la alegerea utilizatorului (ceva mai ieftin pentru IP) "Investment in our future."

      Si-n fine, chestiunea care-i pe buzele tuturor :

      - Can people go around the system?
      - The answer is yes. There are going to be ways. Just as if you run down Sixth Avenue right now and you pass a newsstand and grab the paper and keep running you can actually get the Times free.

      In caz ca nu stiati, au comis-o intentionat. Pentru ca asa au vrut ei. De ce-ar fi vrut asa ceva ? Pentru ca asa au vrut! Dar de ce n-au spus ei, daca stiau, si-au asteptat sa observe altii ? Pentru ca asa au vrut! Ati intilnit vre-odata prost adevarat care confruntat cu propria-i prostie sa nu se refugieze in "asa am vrut eu" ?

      Morala ar fi ca ofer prea multe articole gratuit, si costul per articol este prea mic, plus ca ignor (cu naivitatea care-i caracterizeaza pe amatori) segmentarea pietei dupa criteriile perfectionate de industria ospitalitatii la litoralul Marii Negre : "ba asta are bani!". Cum sa ratezi ocazia de-al taxa dublu pentru acelasi serviciu pe unu' care-si permite si telefon si tableta ?

      Cealalta morala ar fi ca managementul NYT e complet degeaba, si trustul ar iesi per total mai bine platindu-mi mie sutele mele de euroi pe ora decit persistind in a le plati respectivilor nuliferi sutele lor de mii in salarii anuale + bonificatii + etc.

      Va alegeti care va convine.

      Category: Meta psihoza
      Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

      11 Responses

      1. gheorghe`s avatar
        1
        gheorgheinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
        Tuesday, 29 March 2011

        Problema e urmatoarea. Sa zicem ca NYT implementeaza sistemul tau, fara sa dea pomana vizitele venind de pe twitter si facebook. Sistemul este aproape perfect, ca NYT prin marimea lui ar consuma instant IP-urile proxy-urilor si TOR si astea. Singurul mod de a trece peste el ar fi un fel de aplicatie p2p distribuita, care sa imparta creditele moca intre useri, sau ceva de genul.

        Dar, din momentul ala, tu le dai oamenilor 3 alegeri:
        1) plateste
        2) fura
        3) citeste altceva

        De ce ai mai da pe twitter link la NYT, stiind ca probabil multi nu vor putea sa-l citeasca? Ce ar face aia cu blogurile de pe NYT, care vor avea mai putini vizitatori si probabil ca multi s-ar muta in alta parte decat sa-si ia x centi comision sau ceva.

        Chiar daca le dai la un pret "corect", unde corect inseamna mai putin decat deranjul de a da click pe site-ul competitorilor, pierzi foarte multi useri.

        Acum eu nu-s specialist de-asta in marketing sa stiu si sa-mi dau cu parerea, dar ochiometric, dupa parerea mea, miscarea ar fi cam dezastroasa.

      2. Mircea Popescu`s avatar
        2
        Mircea Popescu 
        Tuesday, 29 March 2011

        Tu cam citi dintre unicii cu care se lauda NYT iti inchipui ca citesc mai mult de 3 (7) articole pe zi / 90 pe luna ?

        Dintre cei nu stiu, doua-trei mii care ma urmaresc pe mine pe twitter, citi zici ca au citit deja 3 articole de pe NYT pe ziua in curs ?

        De curios te intreb, sa calificam putin "multi" ala si alte zone nedefinite din rationament, pentru ca tocmai nedefinirea lor il duce in gard.

      3. gheorghe`s avatar
        3
        gheorgheinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
        Tuesday, 29 March 2011

        Daca pui 90 pe luna, probabil ca nu foarte multi, daca pui 20, probabil ca tot nu foarte multi, dar insasi ideea mi se pare aiurea. Una e cand dai un link la ceva si stii ca ramane acolo, alta e cand dai un link la ceva care poate sa mearga sau poate sa-ti ceara sa decartezi niste bani.

        Sau poate au facut asta doar de frica sa nu le scada unicii si sa arate ceva naspa in rapoarte. La o adica, daca au pus gardu asta acum, nu garanteaza nimeni ca in viitor n-o sa puna ditamai zidul cu turnuri pline de arcasi.

      4. Mircea Popescu`s avatar
        4
        Mircea Popescu 
        Tuesday, 29 March 2011

        Deci am ajuns unde trebuia sa ajungem de fapt : e o problema psihologica in discutie, un blocaj mental ca sa zic asa. Ceea ce nu e interzis, bineinteles, cum nu-i neaparat nici uimitor, se intimpla oricui. Dar blocajele mentale nu schimba realitatea subiacenta, acum douazeci de ani lumea de bine de prin satele romanesti trata drept curve pe alea de "tin murdaria in casa", folosind closetul cu apa in loc de privata din curte. Trece cu timpul.

      5. pacat ca n-a auzit inca de tine NYT

      6. Mircea Popescu`s avatar
        6
        Mircea Popescu 
        Tuesday, 29 March 2011

        Pai daca sunt blocati in provincia aia a lor si nu citesc limbile care conteaza, eu ce pot sa le fac ?

        Si apropo de bancu' cu calu' : nici diversii africani n-or auzit de mine.

      7. 1 eurocent per 100 de articole, in pachete de cite 5 euro(5000 de articole)

        Conform regulii-de-3-simplă, dacă 100 de articole fac 0.01 euro atunci de 5 euro ar trebui să primim cutoţii 50,000 de credite.

        Probabil voiai să spui că costul per articol e de 0,01 centi.

      8. Mircea Popescu`s avatar
        8
        Mircea Popescu 
        Wednesday, 7 September 2011

        Noa ca scrisesem gresit. Mersi, am corectat.

      9. inb4 jew fight

      1. [...] care sa foloseasca un overlay. Cele doua nu sunt echivalente, chiar si facind abstractie de slaba implementare in practica a ideii (dovada ca e nevoie de-o oarecare abilitate intelectuala si ca sa furi chestii pe de-o parte, si [...]

      2. [...] buna traditie a comparatiilor instructive intre chestii care da si chestii care nu, sa privim putin la raportul [...]

      Add your cents! »
        If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.