O problema de proportii

Saturday, 09 July, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Articolele pe care le public eu aici pe Trilema au in jur de-o mie de cuvinte, sau pe-acolo. Asta le face printre cele mai voluminoase din blogosfera romaneasca. Undeva intre o treime si jumatate dintre blogurile existente scrise in limba romana (deci nu neaparat active, ci pur si simplu existente) contin cu totul mai putin text decit un articol mediu de-aici. Asta deja pune lucrurile intr-o anumita perspectiva.

Cele o suta si de articole care apar pe luna pe Trilema reprezinta o fractie oarecare, o jumatate de procent acolo din numarul de articole publicate intr-o luna in blogosfera romaneasca (chestiunea s-a mai discutat anul trecut, aici). Daca adaugam si considerentele de intindere, probabil ca Trilema scoate capul spre un 1-2% din volumul productiei de continut pe blogurile romanesti, sau cam pe-acolo pe unde-o plaseaza si numarul de comentarii. Cu alte cuvinte, un blog din cincizeci sau o suta de mii produce a suta sau a cincizecea parte din continutul total. Asta iarasi pune lucrurile in perspectiva.

In cursul zilei care tocmai se incheie, Trilema a publicat cam 50 de articole, totalizind spre zece milioane de cuvinte, cam 60,000,000 de caractere. Asta inseamna, intr-o aproximare grosiera, ceva intre jumatate si trei sferturi din totalul productiei lunare a blogosferei romanesti. Ca sa punem lucrurile in perspectiva :

productia-de-continut-dotro

Am ales numele cam la intimplare, adevaru-i ca rezultatele ieseau exact identic cu orice alte zece nume (sau oricit de multe, pina la urma).

Si-acum, baza acestei totale, complete si universale dominatii este, ca sa citam dintr-un comentator de-aici

da’ uite aici truda. muncile lui popescu, nu alta. :)) abia-i pe la iesi. si cand te gandesti ca isi pune pe blog doar cam 1% din populatia estimata a tarii(19 mil). :D

Observatia este valida. Rezultatele la Bacalaureat totalizeaza ~212,000 de nume, care sunt 1% sau cam asa din populatia tarii. Despre care se spun doua-trei vorbe : cum ii cheama, la ce liceu au studiat, ce note au luat la citeva discipline. Deci, intreaga blogosfera este mai mica decit continutul textual obtinut prin a aloca citeva cuvinte unei sutimi din populatia tarii. Daca fiecare cetatean roman ar primi alocate cite o suta de cuvinte pe zi, productia totala de cuvinte romanesti astfel obtinute ar depasi productia totala a blogosferei cu aproximativ trei ordine de marime. Tot ce se scrie pe bloguri, impartit la toata populatia, revine cam un cuvint de persoana o data pe saptamina.

Observatia asta simpla pune intr-un final lucrurile in perspectiva, si anume in perspectiva corecta. Cind spunem ca blogosfera-i o preocupare de nisa, marginala, fara impact social cam la asta ne referim : tot ce se scrie pe bloguri revine cam la un cuvint per capita per saptamina. E un nimic, consumul audiovizual pe cap se masoara in ore pe zi, abilitatile descriptive ale blogurilor se masoara in litere pe saptamina.

Dintr-o data, aproximarea pe care-o aplica agentiile de publicitate, alocind intre nimic si citeva procente blogurilor si blogosferei se vadeste chiar foarte adecvata. Dintr-o data afirmati banale precum "mai e mult pina departe" incep sa-si releve adevaratul inteles.

Pina la urma, totul este o simpla problema de proportii.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

20 Responses

  1. Şi făcând comparaţia folosind datele din alte luni?

    Ştii tu, luni în care n-ai publicat conţinut obţinut prin scrapping. Presupun că tot e mare diferenţa, da' nu în halul ăsta de mare. Luna de faţă fiind o excepţie în curgerea normală a Trilemei.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Saturday, 9 July 2011

    Pai iti dai seama ca graficu' ala e mai mult la trololo.

  3. No, da tu numai algebra ai invatat la scoala ... aplica si niste derivate, ceva, sa inteleaga tot omu care n'a luat Bacu' :)

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Saturday, 9 July 2011

    Lasa ca incet si cu pasi mici ajung fetele curve si baietii experti in social media.

  5. ce muţă-i această blogosferă, care este. vezi de ce pun io poze ?

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Saturday, 9 July 2011

    Ce, crezi ca alea face cit o mie de cuvinte ?

    Nu face, te-a mintitara cine-a zis.

  7. Mihai B`s avatar
    7
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Saturday, 9 July 2011

    lol, apoi la propriu daca te pui sa descrii o poza in cine stie codificari cred ca iese chiar mai mult de 1000 de cuvinte. amu depinde de rezolutie.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Saturday, 9 July 2011

    Fa o proba zic :D

  9. Mihai B`s avatar
    9
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Saturday, 9 July 2011

    nu ma risc. da' cred ca de acolo vine aia cu o imagine face mai mult decat o mie de cuvinte. :)

  10. vezi, popesscule !ce ţ-am zâs ?

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Saturday, 9 July 2011

    @dan g Mei auzi, tu te lauzi ca gasisi punctu' g ?

  12. poi pana la urma tot romanu'i expert in ceva, viitoarele tute devin pitipoance si evolueaza la rangul de curve, cum ai zis ... s'apoi, trebe si blogerii sa evolueze in cocalari onlineri, ca e la moda sa ai blog azi, doua poze s'un adsense acolo, banu' sa mearga, ce daqu !

  13. Nu l-am găsit ! l-am atins !

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Saturday, 9 July 2011

    @ByREV Asa sa ne-ajute Trompi!

    @dan g Pai mai atinge-l o data. De doua ori :D

  15. mp tăt coiesc, da" nu-mi mai iese a doua !

  16. anonimosu`s avatar
    16
    anonimosuinsigna de prim sositinsigna de tehnolog 
    Thursday, 14 July 2011

    "Freshly Pressed: The best of 313,555 bloggers, 393,893 new posts, 395,073 comments, & 98,433,404 words posted today on WordPress.com."

    Daca evaluarile tale sunt corecte, cele 10mn de cuvinte au fost cam 1% din universul wordpress.com care ar putea fi poate 10% din universul .com

    Romania (~20mn) produce pe luna ~0.1% din o zi de .com(~1mld), deci productivitatea productiei de continut in Romania este cam 0.4% din cea de-afara.

    Sau cu alte cuvinte suntem retardati. Rau.

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Thursday, 14 July 2011

    Socant, tre' sa recunosc. Absolut socant.

  1. [...] O problema de proportii [...]

  2. [...] Mai e mult pina departe. ———Chestie pe care de altfel am mai zis-o. Sau, mai propriu spus, am zis-o [...]

  3. [...] luna ? Mira-m-as. Nu prea cred, ca nu-i cine si nu-i cind si nu-i unde si nu-i cu ce. Ca n-avem, cu o floare nu se face [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.