O problema de mentalitate ?

Wednesday, 08 June, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Acum niste vreo sase luni sau cam asa i-am cumparat uneia dintre onor pizde (ea neavind defel) un set de speakere ieftine, vreo zece-douazeci de dolari. Aratoase ele asa, un profil subtire. Sweex.

Puse in opera, am constatat ca speacuie chiar bine, ca sa ma exprim astfel, adica din punct de vedere al sunetului emis de ele. Ceea ce m-a bucurat.

Astazi am zis sa-mi cumpar si mie tot idem. M-am dus la locul de unde le cumparasem, care in mod surprinzator se gasea amplasat atit fizic cit si brandic in acelasi spatiu fizic respectiv simbolic. Sau cu alte cuvinte, mai simple, acelasi magazin se afla in acelasi loc. Unde am procedat la a solicita o extruziune adica vreau sa zic, niste speakere. Sweex. De-alea cum mai cumparasem eu. Pai de care ?

Pai uite acolo in cutiuta magica cu ecran luminos, unde tineti evidenta clientilor, ce speakere Sweex am mai cumparat eu, si da-mi tot din alea. A, dar stiti... n-avem. Cum, deloc ? Ba, avem de loc, da' n-avem de alea. Da' de care ? Uite, de astelalte. Care nu-s la fel, ci diferite, nu in sensul ca functional, sau ca pret, sau altfel logic. Ci in sensul ilogic, adica au un bec pe baza de led ultraviolet inca si mai puternic (ca asa e culeanu, ultraviolet, sa bronzezi retina), si un profil mai putin fain, si alte defecte rezultate din imbunatatirea de design inexorabila, cam asa cum si fermentatia este inexorabila pentru orice lasat vara in soare. Ca asta-i soarta tuturor obiectelor in civilizatia noastra : mucegairea in timp. Precum si asta-i utilitatea dizainarilor pe lume : ei sunt saprofitele societatii noastre, ei mucegaiesc chestii.

Venind pe drum m-a intrebat onor pizda, ca am gasit ? Da. Pai nu seamana ? Pai nici nu au cum sa samene, ca-n Romania nu este posibil, precum nici ingaduit de la natura ori permis prin legislatie cit si prin cutumele, datinile si obiceiurile locului sa mai gasesti acelasi ceva dupa un interval de timp, orice ar fi ceva-ul ala. Ci trebuie sa se schimbe, sa fie altfel, altceva, doar nu acelasi, la fel. Ce dac-o fost bun, sau multumitor ? Tre' sa fie schimbat!

Chestie care m-a dus cu gindul la un citat citit recent pe-un site de umor jurnalistic involuntar :

Însă Carcea are un teribil defect, când se nimereşte să chiar apreciez vreo năstruşnicie pe care o încearcă el şi mi-o înfundă pe gât: în terminologia specializată se numeşte obsesia patologică de a nu-mi face o mâncare la fel cum mi-a făcut-o prima dată, odată ce am apucat să-i spun că mi-a plăcut şi că mai vreau.

De pildă, acuma recent, mi-a trimis la serviciu, din alt oraş, să gust musai-musai, o supă cremă de leurdă, cu pită prăjită cu ulei de măsline şi usturoi. Am zis fie. Bag în gură. Călin şi Cami de la Vitrina desigur că au fost extaziaţi. Am făcut o concesie şi am apreciat-o şi eu: Bravo, tati, eşti o divă.

Aşa că îl sun să-i dau feedback, îi zic că vrea şi Grindean, deci să ne facă o ulcică. Care-a fost reacţia lui? “Le-o plăcut? Da’ la toţi? Şi să vă mai fac, deci? Păi, bine că data viitoare vă fac cu măcriş, că se poate şi cu măcriş, să vedeţi cum îi cu măcriş.”

DE CE CÂCAT SĂ VEDEM CUM ÎI CU MĂCRIŞ? CE PIZDA MĂ-SII ARE LEURDA?! NE PLACE CU LEURDĂ! Se poate cu măcriş?… Da’ cu leurdă, cum ai făcut deja şi ne place, cu leurdă se poate, oare, să ne faci o supă cremă de leurdă, care să conţină leurdă, în loc de măcriş, care nu vrem?!

Mnoa, este o problema de mentalitate sau ma surexcit eu degeaba ? Voi ce credeti ? (tm)

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

13 Responses

 1. Un set de boxe bine făcute şi care-ţi scot din buzunar trei cifre în dolari nu se schimbă aşa uşor. Producătorii de monitoare de studio nu se grăbesc să schimbe modelele odată ce-au descoperit ceva care funcţionează. La obiect: ofertele Genius se tot schimbă, oferta Microlab românească are 3 modele şi recent s-a restrâns la două (Solo 6 şi Solo 7, retras Solo 2).

  La căcaturile low-end mi se pare că le schimbă fie şi doar ca să pară că nu-i aceeaşi chestie ce o are şi Maricica de la 4. Boxele tale vor avea LEDURI în plus, noile creme de faţă au noua coenzimă Q14 (cele cu Q10 sunt atât de last season), noul iaurt este Model Îmbunătăţit cu Substanţe Active Intestinal.

  Pe scurt mişcarea asta de găină decapitată îmi pare o secreţie a capitalismului. Să-i arătăm râtanului chestii noi în aparenţă, oricum nu pricepe el prea bine care-i diferenţa. Noul detergent e mai bun ca toţi ceilalţi detergenţi, scrie la TV şi garantează Ptela Sopescu.

 2. Mircea Popescu`s avatar
  2
  Mircea Popescu 
  Wednesday, 8 June 2011

  Ca io in naivitatea mea ma asteptam sa fie exact invers, adica sa se schimbe ifoanele de care oricum n-are nimeni nevoie si sa ramina la fel nokiile si ericsoanele alea de baza.

 3. Mie imi pare ca de cacat sunt aia de se plang in citatul tau. Daca cineva gateste de placere si ii da sa guste asta nu inseamna ca-i masa sa-i trimita de-a moaca sufertasul cu mancare pentru el si tot cartierul. Daca zici ca lucreaza prin presa cred ca inteleg mentalitatea da tot de cacat ramane pana la urma treaba.

  Cat despre boxe, imi pare ca
  http://www.sweex.com/en/where-to-buy/?land=97
  sau
  http://www.amazon.fr/gp/search/ref=sr_nr_n_0?rh=k%3Asweex+enceinte%2Cn%3A340858031%2Cn%3A%21340859031%2Cn%3A429877031&bbn=340859031&keywords=sweex+enceinte&ie=UTF8&qid=1307523398&rnid=340859031#/ref=sr_ex_p_n_feature_browse-b_0?rh=k%3Asweex+enceinte%2Cn%3A340858031%2Cn%3A%21340859031%2Cn%3A429877031%2Cp_4%3ASweex%2Cp_36%3A428406031&bbn=429877031&keywords=sweex+enceinte&ie=UTF8&qid=1307523490
  ar trebui sa-ti fi rezolvat problema.

 4. mei tu parca nu erai comunist. deci competenta. mai multe firme, mai multe produse, marci, optiuni, vrajeli. deci sa fii sanatos. deh, acuma 40 de ani radio-ul si tv-ul de la rusi era identic intotdeauna.

  eu am dat 20 de euro pe doua boxe mici cu un subwoofer, le am de patru ani si merg foarte bine, precum calitatea sunetului. people dictatorship of asia 3sudest werks.

  au si astea beculete si sunt extrem de enervante noaptea. am zis ca le desfac sa le scot .. cam de cand le-am cumparat. am zis doar, ca-n rest...

 5. Mircea Popescu`s avatar
  5
  Mircea Popescu 
  Wednesday, 8 June 2011

  @Dr.A Pai intimplator ii ma-sa, in sensu' ca-i ta-su, si pe la ei pe la Zalau asa e, cu reversie de roluri, barbatii gateste, femeile isi rotunjeste mustata, chestii.

  De la plumb e.

  La cealalta chestie : eu doresc in general sa externalizez cit mai multe dintre preocuparile servile asupra diversilor servitori din mediul social imediat, ca de exemplu baietii de vind in magazine. Sa faca ei ce spui tu acolo, la indicatia mea orala doresc.

  PS. Boxele de le-am cumparat sunt proaste, in sensul ca biriie si introduc tensiune in placa de sunet. Cele mai proaste boxe cumparate vre-odata, mai proste decit orice chinezism. Ceea ce impreuna cu celelalte, care fura cele mai bune etc, scoate intreaga poveste in zero si neremarcabil. Asta e.

  @Critic Problema nu este atit pretul mare sau mic, cit perfecta imposibilitate de-a evalua anterior cumpararii calitatea obiectului cumparat. Chestie care n-are legatura cu capitalismul sau comunismul cit are legatura cu timpenia, fara afiliere politica.

  Eu le sparg.

 6. cacat externalizezi.
  externalizezi inseamna ca dai un search si comanzi (pe amazon si ei se ocupa de gasit si de livrat) nu ca pierzi o ora ca sa comanzi intr-un butic boxe de 10 euro.

 7. @mp a pai daca tie-ti place violenta, io zic ca neste cleste pe fire era suficient.

  pai cum sa nu? daca era comunism, era acelasi produs permanent pe raft. acuma ca numai e, azi e 1, maine-i 2. se vinde, se 'imbunatateste', se etc. y u capitalist victim.

 8. Mircea Popescu`s avatar
  8
  Mircea Popescu 
  Wednesday, 8 June 2011

  @Dr.A Chestie de perspectiva.

  Daca ma apuc si comand, tre' sa fiu pregati sa administrez o tranzactie. Deci, tre' sa tina cineva cont ca am comandat, si de unde. Sa verifice in extrasele de cont cit au tras aia, si de cite ori. Sa verifice ce termen de livrare si-au dat, si daca-l respecta. Sa verifice produsu' livrat, si daca-i ce s-a cerut. Sa trateze de la distanta, cu ceva serviciu suport, orice neajunsuri pe toate aceste teme.

  Nu ma intereseaza. Eu nu-s dispus la a deschide tranzactii care trebuie apoi managerizate. Oricum nu fac un drum special ca sa ma duc la buticu' lui peste.

  @Critic Aia crezi tu, ca n-ai prins comunismu', si-ti formezi idei teoretice din capu' tau, ca si ei. In comunismul cel real produsele nu existau pe rafturi, existau in mintea cumparatorilor, intreaba numa' un om batrin.

 9. a pai acuma daca Sistemul dadea filme cu lazi pline cu haleala cand defapt erau poze, din ceara sau plastic nu ma priveste.

 10. Genul de probleme descrise de tine nu exista IR(WE)L decat teoretic. Pe de alta parte tu locuiesti in Romania IR(EE)L si asta poate sa explice perspectiva ta asupra problemei.

 11. Mircea Popescu`s avatar
  11
  Mircea Popescu 
  Wednesday, 8 June 2011

  Pai da. In SUA imi luam apartament in chirie via doua email-uri. Din vreo zece incercari n-am avut decit o singura problema, o singura data, ca s-o confuzat o toanta (si s-a rezolvat de altfel in citeva ore).

  Da' ce-i drept asta era mai demult.

 12. absoluuut

 1. [...] O problema de mentalitate ? [...]

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.