O poveste despre magie

Saturday, 23 April, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu
    Hai sa va traduc o povestioara din Lexicon.

Acum niste ani, eu (GLS*) cotrobaiam prin dulapurile care adaposteau PDP-10-urile laboratorului de Inteligenta Artificiala de la MIT** cind am observat un intrerupator mititel lipit de una dintre rame. Era evident ceva adaptare ad-hoc, introdusa de unul dintre hackerii hardware ai laboratorului (desi nimeni nu stie cine).

Regula e ca nu te atingi de un intrerupator neidentificat : daca nu stii ce face lasa-l in pace, pentru ca s-ar putea sa buleasca sistemul. Intrerupatorul avea mizgalite indicatii dintre cele mai inutile. In dreptul uneia dintre cele doua pozitii se putea citi "magie", iar in dreptul celeilalte "mai multa magie". Cind l-am descoperit eu se gasea in pozitia "mai multa magie".

Am chemat alt hacker sa se uite la intrerupator. Nici el nu-l mai vazuse pina atunci. La o examinare mai atenta a rezultat ca intrerupatorul nu avea decit un singur fir conectat, al carui capat se pierdea undeva in mataraia de fire din interiorul computerului, dar totusi, e o proprietate fundamentala a electricitatii ca un intrerupator nu poate face nimic daca nu e legat la doua fire. Iar acest intrerupator avea conectat un singur fir intr-o parte, si nici un fir in cealalta parte.

Era deci clar ca intregul ansamblu fusese ceva idee glumeata de-a cuiva. Convinsi de acest rationament, am comutat intrerupatorul. Computerul a murit pe loc.

Inchipuiti-va uimirea noastra. Ne-am zis ca-i coincidenta, dar pentru siguranta am readus intrerupatorul la pozitia "mai multa magie" si-am reinviat computerul.

Un an mai tirziu, am spus povestea asta altui hacker, David Moon daca bine retin. In mod evident nu m-a crezut, ori considerindu-ma ticnit ori patruns de ceva convingeri mistice apropo de puterea magica a unui intrerupator nelegat, sau poate si-a inchipuit ca incerc sa-mi bat joc de el cu saga intrerupatorului. Ca sa-i demonstrez chestia, i-am aratat intrerupatorul vietii, inca la locul lui, lipit de dulapul computerului, cu un singur fir legat, si tot in pozitia "mai multa magie". L-am purecat pe toate partile, intrerupatorul solitar cu firul lui singurel, descoperind ca la capatul opus firul in discutie era conectat ce-i drept la computer, si anume... la masa. Ceea ce indiscutabil facea intrerupatorul inutil, in doua rinduri : o data pentru ca nu avea electric vorbind cum sa faca ceva, si-a doua pentru ca era legat la o chestie care... n-avea cum sa faca nimic. Asa ca l-am comutat.

Computerul a murit pe loc.

De data asta am alergat la Richard Greenblatt, un hacker cu vechime la MIT, care era prin preajma. Nici el nu observase intrerupatorul pina atunci. L-a inspectat, a concluzionat ca nu are utilitate, a luat un cleste si l-a taiat. Dupa care am reinviat sistemul care-a si functionat fara probleme de-atunci incoace.

In continuare nu stim cum anume reusea intrerupatorul sa perturbe masina. Exista o teorie cum ca un circuit din imediata apropiere era marginal, si comutind intrerupatorul modificam impedanta electrica suficient cit sa ametim circuitul prin care treceau pulsuri de milionime de secunda. Totusi, nu stim sigur, si nici nu vom sti vre-odata. Tot ce se poate spune este ca intrerupatorul era magic.

Inca il am in pivnita. Poate ca sunt ridicol, dar in general il tin setat pe "mai multa magie".

UPDATE, 1994 : O explicatie alternativa pentru aceasta aventura a fost oferita intre timp. Notati ca intrerupatorul avea carcasa metalica. Sa presupunem ca partea neconectata a intrerupatorului era in fapt conectata la carcasa (in general carcasa e conectata la un piciorus special de masa, dar exista exceptii). Cum carcasa e conectata la cutia computerului se presupune ca-i impamintat. Pe de cealalta parte, masa computerului insusi nu se afla cu necesitate la acelasi potential electric ca si masa dulapului in care se afla computerul, asa incit comutarea intrerupatorului induce o variatie de potential suficienta cit sa reseteze masina. Chestia a fost probabil descoperita de cineva care s-a curentat atingindu-le pe ambele, si-a implementat intrerupatorul pe post de gluma.

PS :

    The more I am clever, the more I am good,
    The more, as a rule, I am misunderstood.

---------
* GLS = Guy Lewis Steele Jr. zis si The Great Quux, cunoscut si drept gls@east.sun.com

** MIT = Massachusetts Institute of Technology, principalul institut politehnic de pe coasta de est a Statelor Unite, echivalentul CalTech (California Institute of Technology).

Category: SUA care este
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

4 Responses

  1. Cristian Lisandru`s avatar
    1
    Cristian Lisandru 
    Saturday, 23 April 2011

    Mircea, sărbători pascale fericite îţi doresc şi îţi dorim, alături de cei dragi. Să ai parte numai de bine şi, evident, de tot ceea ce îţi doreşti tu, alături de întreaga familie.
    Paşte Fericit!

    Cristi şi Geanina

  2. romania inedit`s avatar
    2
    romania inedit 
    Saturday, 23 April 2011

    De atunci computerele au mai evoluat .

  3. Imi aminteste de soarecele de mac. Tot asa un fir, un buton ...

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Saturday, 23 April 2011

    @Cristian Lisandru Si voua.

    @romania inedit Oare ?

    @Dr.A E, e bifilar firu', ce vii sa ne pacalesti aici :D

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.