O confuzie stupida

Thursday, 17 February, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Patria este norodul, nu tagma jefuitorilor!
~Tudor Vladimirescu

Citatul din frunte este intru totul adevarat, asa cum a fost fixat el de olteanul revolutionar. Patria chiar este norodul, multimea, patria chiar este cei douazeci de milioane si mai bine de anonimi, de nebagati in seama, de indivizi neimportanti. Pleava, gloata, multimea. Aia-i patria.

Dar, si aici intervine indeobste confuzia, dar numai in totalitatea lor. Rationamentul care se aplica indeobste de politruci, mai ridicati sau mai putin ridicati, propune ca "patria este norodul, eu sunt unul din acel norod, deci patria sunt eu". Fals. Intru totul si complet fals.

Sa vedem cu exemple :

10 ani de la moartea lui Richard Wurmbrand
Posted by Florin Puşcaş

Unul dintre cei mai mari români (deşi era evreu) a murit în urmă cu exact 10 ani, pe 17 februarie 2001, în California. Deţinut politic în România anilor ’40, ’50 şi ’60, predicator creştin lutheran, Richard Wurmbrand este autorul român ale cărui cărţi au fost traduse în cele mai multe limbi. Mai jos aveţi o întâmplare petrecută în închisorile comuniste, povestită de Richard Wurmbrand.

Mie mi se pare absolut stimabila atitudinea lui Florin, nu doar pe tema asta, as putea sa mai dau exemple. Ce raspuns primeste ?

1. malpraxis said in February 17th, 2011 at 2:23 am

“Unul dintre cei mai mari romani”?? Se exagereaza cu asta. Daca a fost detinut politic nu inseamna ca a fost unul dintre cei mai mari romani…Totusi a existat un Antonescu, C.Z. Codreanu, Eliade, Eminescu, Cioran etc

Gresala pe care-o comite anonimul malpraxis este exact gresala pe care-o comite orice politruc, de la Gheorghe Gheorghiu Dej la Crin Antonescu. Da, e adevarat ca patria este norodul, nu tagma jefuitorilor. DAR! Nu este adevarat ca malpraxis, sau Crin Antonescu, ca indivizi, sunt altceva decit tagma jefuitorilor.

Patria este norodul, ce-i drept, dar in corpore. Tot. Indivizii care s-au separat din norod, in orice fel si prin orice mijloace, in orice conditii si cu oricare scopuri, chiar daca separatia respectiva consta doar atit, in a lua cuvintul si-a vorbi, nu mai sunt norodul. Sunt tagma jefuitorilor. Sunt ori politruci ori politicieni, si urmeaza a fi judecati prin faptele lor. Nu prin apartenenta la norod. Pentru ca desi patria este norodul, totusi malpraxis nu este norodul, nu mai mult decit este Ceausescu poporul, sau Crin Antonescu liberalismul, apara doamne.

Exista exemple de cetateni care, chiar si cind s-au ridicat sa vorbeasca, chiar si cind s-au separat de norod, folosind atributele individualitatii, au ramas totusi, norodul. Mos Ion Roata e un exemplu. Badea Cirtan e un alt exemplu. Aveti, apropo, dragi timisoreni care ma cititi, idee cine-a fost si ce-a facut badita asta ? Ca daca n-aveti, sa va cam fie rusine obrazului, da' voua ca indivizi zic. Si idem celor zece sau douazeci de cetateni diversi pe care i-am intrebat in ultimii doi-trei ani cine-a fost Paul Chinezu si n-au stiut sa-mi spuie sa le fie rusine obrazului.

Richard Wurmbrand este si el un exemplu. Si asta il face unul dintre cei mai mari romani, faptul c-a fost un exemplu in discutia asta. Asta-i criteriul pentru a fi un mare roman, sa vorbesti in individualitatea ta fara ca prin asta sa te separi cu adevarat de norod. De norodul ala care-i patria, in totalitatea lui.

Nu etnicitatea, faptul ca ala-i evreu sau faptul ca ala-i tigan sau faptul ca ala-i oltean il face sau il desface pe cineva din poporul roman. Nu aprobarea sau dezaprobarea politrucilor, ca-s ei cunoscuti, ca Antonescu, Basescu si Ponta, sau anonimi ca malpraxis il face sau il desface pe cineva din poporul roman.

Miliardul de romani care au trait pina astazi, si miliardele de romani care vor mai trai de-aici incolo toti impreuna sunt norodul. Si ei sunt patria. Ei, toti impreuna. Si-n raport cu ei, tagma jefuitorilor chiar nu conteaza.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

11 Responses

 1. patria sunt SI eu.

 2. Patria este si ea http://www.112chan.ro/b/src/129772356935.jpg Noroc ca patria altcuiva.

 3. Mircea Popescu`s avatar
  3
  Mircea Popescu 
  Thursday, 17 February 2011

  @cipslim Nu merge, ca nu-i divizibila. Nici o felie de cascaval nu-i roata de cascaval.

  @lexy229 Plm!?

 4. pai nu e logic.
  Cum se exclude cineva, pe principiul ca tu nu esti de acord cu el?

 5. Mircea Popescu`s avatar
  5
  Mircea Popescu 
  Thursday, 17 February 2011

  Nu se exclude nimeni pe principiul ca io nu-s de acord cu el.

  Se exclude orice persoana, atita timp cit e persoana, in virtutea faptului ca e persoana. Pentru ca persoanele sunt cu necesitate tagma jefuitorilor. Norodul nu exista decit impersonal.

 6. nu se exclude nimeni. Nici chiar cei ce se vor exclusi.

 7. Mircea Popescu`s avatar
  7
  Mircea Popescu 
  Thursday, 17 February 2011

  Si-aia-i drept. Dar in sens statistic nu se exclude, ulterior. Ori eu discutam cit ce priveste intemeierea discursului.

 8. de care miliard de romani ce a trait pana azi vorbesti, prietene? /:)

 9. Mircea Popescu`s avatar
  9
  Mircea Popescu 
  Saturday, 19 February 2011

  Pai azi traiesc douazeci si ceva de milioane. In 1961 traiau douazeci fara ceva de milioane. Dintre aia care traiau in 1961, doar citeva milioane mai traiesc si astazi, anume, partea din populatia curenta in etate de 40 de ani si peste (cam o treime). In 1860 traiau vreo zece milioane, sau pe-acolo. Din care nu mai traieste niciunul astazi. Mergind astfel inapoi pe fluxul istoriei pina la mitologic-virtuala fundare a stramosilor nostri dacoromani acum doua mii de ani, si la nevoie chiar mai devreme tot se stringe de-un miliard de suflete.

  In care, ca asta-i chestia cu adevarat importanta, in care orice majoritate electorala, de azi sau de miine, e o picatura care nu prea conteaza.

 10. bun. sa zicem ca trece raspunsul tau. acum intrebarea mea e: viitorul presedinte cine o sa fie: duda ai zis ca nu, puric ai zis ca nu, bucurenci al' verde(nu mai stiu cum il cheama si is de pe mobil) ai zis ca nu, crinescu & ponta au fata de ghei cuminti si nu au cum ajunge la guvernare, basescu nu mai poate candida... deci raman in joc: diaconescu(asa il cheama) si marian bataiosu, cel mai amuzant candidat la presedintie, cu conditia ca, desigur, prostia sa amuze.

 11. Mircea Popescu`s avatar
  11
  Mircea Popescu 
  Saturday, 19 February 2011

  Multumesc frumos, ai cistigat aceasta discutie, te mai asteptam pe la noi.

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.