Numai-decit

Sunday, 10 July, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Numaidecit este un cuvint de sine statator in limba romana, si inseamna ceva destul de apropiat de "imediat". Diferenta intre cele doua este o palida umbra, si anume : "imediat" noteaza lipsa oricarei intirzieri, in timp ce "numaidecit" noteaza ignorarea unei posibile piedici. Deci, "odata ajunsi in camera fata a trecut la treaba imediat", dar "odata ajunsi in camera fata n-a mai inchis usa, trecind la treaba numaidecit". Umbra este atit de palida incit tinde sa dispara, si probabil nici nu mai este perceputa de cei ce-au picat relativ recent examenul de Bacalaureat. Imediat, fiind mai scurt, tinde sa inlocuie alternativa corecta, care decade incet-incet spre arhaism.

Dincolo de aceasta imprejurare, perechea numai - decit (doua cuvinte separate si distincte) are la rindul ei niste probleme. Sa vedem cu exemple :

numai-ratati

Problema constructiei "de ce nu intilnesc numai ratati" este ca ea nu interogheaza, asa cum probabil ca-si inchipuie autorul, ceva echivalent cu "de ce nu intilnesc altceva in afara de ratati", ci dimpotriva, interogheaza ceva echivalent cu "de ce mai intilnesc si altceva in afara de ratati", de parca asta si-ar dori cel ce-a scris, sa intilneasca strict si exclusiv ratati si-i indignat de faptul ca uneori mai intilneste si altceva. Intentia pe care-o presupunem in spatele cuvintelor s-ar fi exprimat corect in formula "de ce intilnesc numai ratati", o cu totul alta mincare de peste.

decat-baieti

Formularea nu-i logic eronata, ca si prima, dar e stilistic inadecvata, pentru ca incalca regula aia de care n-ati auzit de cere ca tot ce se poate exprima mai scurt in forma afirmativa sa fie exprimat in forma afirmativa, si nu negativa. Ca atare, in loc de "din mine nu ies decit baieti", vom nota "din mine ies numai baieti". Mai concis, mai elegant, si-n plus aratam de parca am fi absolvit ceva scoala, cindva, cumva, cit de cit.

Observatia asta se extinde si asupra mult agitatei probleme a folosirii lui decit in fraze afirmative ("vreau decit cinci kilograme de rosii"), chestie care aparent zgirie vederea si auzul vorbitorilor internauti (probabil intr-o masura comparabila cu cit imi zgirie ei ochii si urechile mie, judecind dupa reactii). Am vesti triste pentru expertii de duminica, gasiti in drum la marginea superautostrazii informationale* : "nu vreau decit cinci kilograme de rosii" e o formulare cam la fel de toanta ca si cealalta. Oamenii civilizati o spun asa cum este, "vreau numai cinci kilograme de rosii". Asta in cazul in care au de-a face cu romani, ca-n general intre oameni sanatosi la cap intarirea nu-i necesara, daca spui ca vrei cinci kilograme de rosii se intelege ca nu vrei sase. Pentru ca daca-ti erau de lipsa sase cereai direct sase.

Pe final, sumarul : numai barbati, decit ratati. Probleme lingvistice. Asta e.

---------
* Information superhighway, in limba engleza in original.

Category: Trilenciclopedia
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

4 Responses

  1. Păi "am luat numai 5 kilograme" (că mai mult n-or avut) sau "am luat doar 5 kilograme", tot aia. Ce zgârie este să fi luat decât 5 kilograme.

    Ştii cum spun?

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Sunday, 10 July 2011

    "Am luat doar..." si "am luat decit..." zgirie ambele la fel de mult, ca ambele-s adversative, nu se pot folosi in constructii afirmative.

  3. ala ia cate 50 kg ba, daimon logic fails.

  1. [...] Numai-decit [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.