Note medii la bacalaureat dupa gen

Wednesday, 13 July, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Chiar daca genul nu este un factor important in modelarea teoretica a abilitatilor si capacitatilor indivizilor (cel putin asa cum se practica aceste modelari teoretice la ora actuala), totusi el poate juca, si adesea chiar si joaca un rol important in actualizarea-n practica a acelor teorii. Ca atare, un studiu al rezultatelor de la Bacalaureat dupa gen poate servi pentru a intelege in ce masura sistemul educativ romanesc asa cum se gaseste el serveste interesele si nevoile celor doua genuri, si bineinteles pentru a diagnostica eventualele disparitati.

Datele aflate la dispozitie nu includ din nefericire precizarea genului candidatului. Am procedat ca atare la un mic artificiu : am ales numele comune ale barbatilor (cu atentie spre a nu ocoli nume din alte culturi, Jozsef, Arpad, Andrasz, Leopold, Iosif scl), dupa care am notat toate persoanele al caror nume se termina-n A ca femei (dupa care am mutat inapoi la barbati ~300 de Mircea, 200 de Gheorghita etc).

Ne-a ramas un rest de 15,059 nume nealocate, in parte pentru ca nu rezulta clar genul detinatorului (Ziadin Geihun - un nume chiar frumos, apropo), si-n parte pentru ca ne-a fost lene sa ne ocupam de fiecare Johanna-Adrienne, Erik-Roland si alti templieri. Per total ar fi vorba de 91,917 (46,49%) persoane de genul masculin si 105,787 (53,51%) persoane de genul feminin astfel identificate. Rezultatele nu sunt cu siguranta perfecte, dar sunt probabil suficient de precise cit sa ne ingaduie sa ne formam o idee.

Disciplina electiva II, uman (Sociologie, Psihologie, Filosofie, Logica si Argumentare)*

fete-baieti-judete-elect-uman-s

Disciplina electiva II, real (Geografie, Informatica T1/T2/T3, Anatomie si fiziologie umana T2, Biologie T1, Chimie anorganica T2 nivel I si II si organica T1 nivel I si II, Fizica, Economie)

fete-baieti-judete-elect-real-s

Disciplina electiva I, uman (Istorie)

fete-baieti-judete-istorie-s

Disciplina electiva I, real (Matematica)

fete-baieti-judete-mate-s

Limba si literatura romana :

fete-baieti-judete-rom-s

Pe toate graficele fetele sunt reprezentate prin bare albastre iar baietii prin linia rosie. Interpretarile la dispozitia cititorului, poate vom reveni pe tema.

---------
* Aceste specializari au fost alese de un numar relativ mic de elevi (de ordinul a citeva zeci intr-un judet), si ca atare prezinta indoielnica acuratete statistica. In plus, au fost preferate de catre fete cam de 3-4 ori mai frecvent decit de baieti, inregistrindu-se chiar si un caz cu 0 baieti participanti (Tulcea).

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

46 Responses

  1. Explica de ce filologia (si disciplinele umaniste in care predomina fetele) are distributia promovarii mai buna decat mate-info (la care predomina in general baietii). Nu-i chiar un secret ca fetele au in general rezultate mai bune la invatatura decat baietii cam la toate nivelurile de studiu.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Thursday, 14 July 2011

    Sau arata ca practica educatiei in Romania se adreseaza mai degraba capacitatilor, nevoilor si dispozitiilor fetelor.

    E adevarat ca la proba 2 sunt cam de 2x mai multe fete la Istorie decit baieti (2793/1513 in Buc, 948/423 in Cluj, 282/90 in Ialomita etc) ceea ce indica o preferinta clara a fetelor pentru ce-am numit aici mai mult de nevoie "umanism". Pe de alta parte, la non-Istorie (deci matematici) avem prezente foarte apropiate (2853/2832 in Arges, 7999/8711 in Buc, 2202/1989 in Cluj etc).

    Pe scurt, sigur ca vedem mai multe fete la uman, dar sunt mai multe fete din capul locului. La real capitatiile-s cam egale.

  3. pai matematica e probabil obligatorie la toate disciplinele. Da pe T-uri s-ar putea sa observi diferentele. proba matematica de la real si cea de la uman nu sunt la bac la fel de dificile.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Thursday, 14 July 2011

    Nu poate fi cum zici tu, dat fiind ca toata lumea da proba 2 o singura data, ori acolo optiunile-s Istorie sau trei T-uri de Matematica.

  5. De fapt există câteva (chiar dacă nu multe) lucrări care tratează problema. Eu am dat recent peste una [1] legată de proiectarea negociatorilor automați în funcție de gen și din ce am văzut separarea parțială a modelelor de agent pe criteriul ăsta dă ceva rezultate în domeniul respectiv.

    [1]: http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/summary?doi=10.1.1.131.6107

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Thursday, 14 July 2011

    In limba engleza s-a mai facut cite ceva. In limba romana destul de foarte putin.

  7. Hipsterilor`s avatar
    7
    Hipsterilor 
    Friday, 15 July 2011

    eu ce nu inteleg e de ce rezultatele bacului sunt disponibile pentru oricine online. nu e cam violare de privacitate asta?

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Friday, 15 July 2011

    E examen public, nu privat.

  9. Hipsterilor`s avatar
    9
    Hipsterilor 
    Friday, 15 July 2011

    cum sa fie public, ce scrii in foaie e privat precum corectarea lui. bine, afisarea aia cu listele pe geamul scolii e cam aiurea, dar se presupune ca e munca individuala, ceva personal, meritul tau.

    in strainatate ca sa ai acces la nota la bac sau ce ai dat tu, e pe baza de CNP si vezi ce e al tau, punct.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Friday, 15 July 2011

    "In strainatate" asta e un concept cam vag. Rezultatele examenului de Bacalaureat sunt publice, si-n Romania, si-n Franta, cum sunt publice si sentintele instantelor de judecata si asa mai departe.

    Rezultatele elevilor la examenul de maturitate sunt eminamente chestiuni publice, altfel n-ar mai avea rost sa-l organizam. Scopul lui e tocma asta, sa forteze hoarda curenta de "experti online" sa-si confrunte propriile limite si inabilitati pe de-o parte, si sa arunce oarece lumina asupra chestiilor pe care ei le-ar tine secrete. Ca de exemplu, cam cita matematica stiu.

  11. Hipsterilor`s avatar
    11
    Hipsterilor 
    Friday, 15 July 2011

    Din cite am inteles, in Tara Taurului Rasare nu se bac obligatoriu, ai luat 12 clase punct. Dai examen numai daca vrei sa dai la facultate, ai optiunea de a face 2 ani ceva vocational.
    Ma rog si examenul pentru facultate se da numai la o facultate, depinde cu cine are parteneriat primaria, liceul, disponibilitate, etc. Oricum vorbim de stat.
    Si dai respectivul examen. Rezultate publice gen lista nu cred ca publica, ca ar veni cam tot orasul sa se holbeze la geamurile universitatii.
    Iar varianta virtuala e cu acces nelimitat. Adica universitatea face o baza de date cu rezultatele, da' nu e publica.
    Ca sa vezi rezultatele, defapt numai si numai cel al tau, bagi CNP punct

  12. @Hipsterilor:

    cum sa fie public, ce scrii in foaie e privat precum corectarea lui.

    Una-i ce scrie în foaie, alta e rezultatul (nota). Să presupunem pentru un moment că ar sta treburile în felul ăsta. În cazul ăsta, examenul ar fi complet lipsit de transparență, fiindcă fiecare participant nu și-ar cunoaște decât nota și eventual locul din clasament, nici măcar numărul de participanți. Mie în circumstanțele astea îmi cam scapă un pic logica unui astfel de examen.

  13. Hipsterilor`s avatar
    13
    Hipsterilor 
    Friday, 15 July 2011

    beneficiul ignorantei ar fi un principiu de egalitate.

  14. Errr wait a sec. Păi și în cazul ăsta cel ce corectează pune mai multe note, iar notele sunt (sau nu) afișate după evaluarea propriu-zisă a rezultatelor. Nu văd cum ar afecta afișarea rezultatelor rezultatele însele. Competiția și egalitatea între participanți s-ar menține.

    Plus că mai e o problemă aici. Ministerul tot trebuie să facă statistici legate de câți oameni au picat, deci cum trebuie corectați parametrii din sistem pe viitor pentru a face sistemul mai eficient. Deci datele tot ar sta la dispoziția câtorva oameni, nu ar fi complet confidențiale. Așa beneficiul e că oricine poate verifica corectitudinea rezultatelor în ansamblul lor.

    În fine, se mai pune și problema că rezultatul nu reprezintă datele personale ale participantului, ci evaluarea unei comisii, care-i cu totul altceva.

  15. @Hipsterilor
    Atata ca platesti 300 de euro pt examinare daca vrei sa participi la Examinarea Nationala in tara soarelui. Si universitatile zic: noi nu acceptam decat rezultate peste 9.50. De restul locurilor se da examen din nou. care costa 500 euro.
    In plus scorul la examinarea aia nu are valoare in afara de admitere.
    Din cauza asta e privat rezultatul. Pt ca e privat examenul.

  16. Hipsterilor`s avatar
    16
    Hipsterilor 
    Friday, 15 July 2011

    Lmao wtf. Oricare poate da Selectivitatea, chit ca-i negru, arab sau pakistanez. Si se poate intra binisor cu 5 la facultate, pana si gen drept, ca-s prea prosti. Sau 6 medicina, lol, viitori doctori.

    Stai ca poate ne confundam de tara sau n-am inteles.

  17. @Hipsterilor
    Tu vorbesti de tara aia in care si-o facut universitata pasarica Phoenix ? Ca m-ai derutat cu rasaritul.

  18. Hipsterilor`s avatar
    18
    Hipsterilor 
    Friday, 15 July 2011

    io vorbesc de acilishea capsuni.

    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_International_Mathematical_Olympiad_participants

    deci ne putem mandri ca desi multi au picat bacul, romania are elevi inteligenti.

    Ömer Cerrahoğlu (Romania)

    sa-mi bag ce patriot ma simt azi.

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Friday, 15 July 2011

    @Hipsterilor E un obicei timpit asta de-a inlocui formele proprii ale cuvintelor cu forme improprii, inventate ad-hoc. Nu este nici interesant, nici cul, nicicum altfel decit un semn al inadecvarii tale personale la realitate, in sensul ca nu te simti suficient de om cit sa abordezi lucrurile care sunt, si preferi s-o freci la rece intr-un univers paralel, construit de tine sa fie ceva mai primitor. Practic vorbind e echivalentul mersului la bere cu ursuletul de plus dupa tine, sa te apere de baubau. Iti inchipui cam ce impresie ar face asa ceva.

    Despre Bac, nimeni nu te obliga sa-l dai. Daca nu doresti sa-l dai, stai acasa, nu-i suparare.

    In plus, in Romania CNP-urile sunt tot date publice. Agitatia asta cu "vai, CNP privat" survine prin contaminare culturala de la SU, unde neexistind acte de identitate (o lunga si complicata discutie) lumea e silita sa identifice persoane in cele mai laterale moduri : aduceti doua acte cu fotografie, o factura de la gaz si cinci declaratii ale vecinilor. N-are nici o treaba toata agitatia aia cu situatia legala din Romania.

    @spyked Mei, adolescentii din toate timpurile si din toate locurile vor "privacy", ceea ce inseamna in practica sa nu fie deranjati din a-si tese visele lor, in care ei sunt, pot si conteaza. Evident, chestia asta-i antisociala, si nu trebuie incurajata.

    @Dr.A El vorbeste de Spania. Beneficiile sistemului privat de reprezentare al realitatii : nimeni nu pricepe ce zici, si ca rezultat e posibil sa "ai de fapt dreptate". Sau macar sa nu fi silit sa confrunti faptu' ca n-ai dreptate din cauza ta, ci sa pretinzi ca "o fost o problema de comunicare".

    Atita se tot coieste lumea-n ultima vreme ca te si miri cum de nu-s pustii strazile.

  20. Hipsterilor`s avatar
    20
    Hipsterilor 
    Friday, 15 July 2011

    @zenone mai nou freud lol

    @mp :

    Despre Bac, nimeni nu te obliga sa-l dai. Daca nu doresti sa-l dai, stai acasa, nu-i suparare

    titlul de 12 clase se da si in .ro fara bac? parca nu. e cum ar fi termenul englezesc non-degree granting diploma, ceva gen. mai bine nu includeam explicatia cu spania.

    restul de deductii sunt absolut cretine. analizele de sange sunt publice? diagnosticul doctorului?

  21. @hipsterilor
    Diploma de absolvire a liceului se da si fara Bacalaureat Daca ai absolvit 12 clase. Pe de alta parte aia pana in 25 de ani sunt 45% someri si in Spania.

    Acum ca sa lamurim pe deplin problema ai doua variante.
    I. Pricepi ca in Romania prin lege rezultatele la bacalaureat sunt publice si fiind publice nu te poti plange ca sunt publicate. Daca nu esti de acord cu faptul ca sunt publice n-ai decat sa-i scrii o scrisoare deputatului din circumscriptia ta si sa-i ceri sa schimbe legea si sa te muti in Spania daca nu o face.
    II. Nu pricepi. In cazul asta ai doua variante. Faci concurs cu Marian Stavaroiu si vedeti care-i primul care isi face server de hosting acasa. Sau te faci piarista.

    PS. Nu-i exclus (da nici obligatoriu) ca elevii chiar sa fi semnat pe fisa de inscriere la bac un accept pentru ca rezultatele lor sa fie facute publice.

  22. Da nu faci si tu un bine si spui care a fost media fetelor la BAC vs media baietilor? Eventual si pe fiecare materie in parte. Ca zau ca in cazul asta nu ma prea intereseaza distributia geografica si nu adauga nici un fel de informatie interesanta.

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Saturday, 23 July 2011

    Daca zici ca te intereseaza calculez imediat si voi raspunde aici.

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Sunday, 24 July 2011

    Rezultatele promise :

    • Medii la Limba Romana :
      F : 6.35988 (105787 note) | B : 5.32431 (91917 note)

    • Medii la Matematica :
      F : 4.64747 (80452 note) | B : 4.22192 (78841 note)
    • Medii la Istorie :
      F : 7.57692 (25335 note) | B : 6.84095 (13076 note)

    • Medii la electiva, umaniste :
      F : 8.3257 (4367 note) | B : 7.7279 (1117 note)
    • Medii la electiva, reale :
      F : 6.52018 (101420 note) | B : 5.58213 (90800 note)
  25. pe scurt, gagicile vor cuceri Romînia.

  26. Mircea Popescu`s avatar
    26
    Mircea Popescu 
    Sunday, 24 July 2011

    Exista un motiv pentru care eu m-am orientat inspre gagici inca de la ovirsta frageda :D

  27. @Mircea Popescu Mersi!

    @dAImon Nu mi-as face griji asa repede ca gagicile cuceresc Romania. Ca fapt divers - anul aproximativ cand femeile au atins 50% din diplomele de facultate a fost 1980 (in state) - adica acum 30 ani, aproximativ anul in care maica-mea termina facultatea. Totusi, din anii 80 si pana acum, desi ar fi fost suficient timp, reprezentarea femeilor in politica/CEO/tehnologie nu s-a modificat esential.

  28. Hipsterilor`s avatar
    28
    Hipsterilor 
    Monday, 25 July 2011

    ca fapt divers faptul ca femeile se descurca mai bine la socio-umane demonstreaza ca tehnic sunt mai proaste, exceland la invatat mecanic, spre deosebire de baietii cu matematica, care tine asa de niste neuroni mai dinamici la procesat numere si formule, un efort cu mult mai mare.

    meh, si eu care o tineam cu egalitatea intre sexe, ideologie marxista, mda.

    e bine de stiut ca barbatii cu numerele stiu cate numere sa cheltuie si duduile cat se cheltuie. antropologie fuck you again.

  29. Mircea Popescu`s avatar
    29
    Mircea Popescu 
    Monday, 25 July 2011

    @MQ Nici nu se va modifica esential vre-odata.

    @Hipsterilor Imi pare rau sa-ti dezumflu bula, da' din faptu' ca baietii is 79k la mate unde iau 4.2 vs 13k la istorie unde iau 6.8 demonstreaza ca dimpotriva, ei is cei tonti. Rau de tot. Ca sa nu mai vorbim de tristetea de-a avea juma' de punct sub fete la absolut orice. Absolut orice unde nu-i un punct intreg, vreau sa zic.

  30. @Mircea Popescu Si eu care speram sa zici ca peste inca 50 de ani... oricum, mersi de raspunsul pentru Hipster, fix ce voiam sa spun, dar cu sentimentul de rigoare.

    Ar fi interesanta si o comparatie cu notele de absolvire a facultatii, dar acolo rezultate publice ioc. Nu m-ar surprinde ca media sa se pastreze. After all, am terminat facultatea cu note mai mari decat tech-lead-ul echipei, seful meu, si seful sefului meu.

  31. Mircea Popescu`s avatar
    31
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 26 July 2011

    Totusi, observa ca s-ar putea preabine ca asta sa fie o problema mai degraba a notelor decit a oamenilor. Majoritatea tipilor care-si baga in buzunar colegii in lumea reala de-i cunosc eu au fost mai degraba mediocri in timpul scolilor. Rareori aceeasi chestie se observa la tipe, desi eu stiu mult mai multe tipe decit tipi. O fi ceva aici.

  32. Teoria mea este ca multe lucruri vin de la "Fii fetita cuminte"/"Fii baietel curajos". Scoala rasplateste cumintenia (a face ceea ce ti se spune/ce se asteapta de la tine), dar pentru a "reusi" (in politica, afaceri, etc) ai nevoie de o doza de curaj (aka initiativa, asumare de riscuri).

  33. Mircea Popescu`s avatar
    33
    Mircea Popescu 
    Thursday, 28 July 2011

    E o teorie. Din pacate eu n-am mai auzit cam demultisor un parinte zicind "fii baietel curajos". E cam "fii baietel cuminte", fara discriminari.

  34. Mie mi se pare "Nu plange, fii curajos, baieteii nu plang, etc" destul de popular. Then again, cunosc 5 persoane cu copii mici, iar cu ceva ani in urma nu eram chiar atenta la stfel de lucruri.

  35. Mircea Popescu`s avatar
    35
    Mircea Popescu 
    Friday, 29 July 2011

    Eu aud "nu plinge ca nu-ti mai iau masinuta/ciocolatuta/paparaduta" cam un ordin de marime mai frecvent decit "fii barbat bwey mucea!"

  1. Note medii la bacalaureat dupa gen pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    Intrebarea care ramine fiind bineinteles daca fetele-s mai tocilare sau mai dajtepte....

  2. [...] medii obținute la Bacalaureat 2011, în funcție de gen (Mircea [...]

  3. [...] de autobuz compostat la ambele capete, un flacon epuizat de ruj si-un ac de siguranta. Dupa care ma uit la note si cum is ele-n medie cam patru si ma apuca durerea de [...]

  4. [...] Note medii la bacalaureat dupa gen [...]

  5. [...] indiferent de gen care-s masculine-n cultural, si uite cum avem o explicatie alternativa pentru problema rezultatelor la Bacalaureat dupa gen, pe linga cea evidenta a stratificarii dupa apartenenta la clase sociale, care raspunde problemelor [...]

  6. [...] S-ar zice ca in general femelele mai degraba decit masculii se fac vinovati de pacatul ista, si dintre femele fatucile mai ales, da' s-ar zice fals. E drept ca barbatii si femeile secreta universuri sentimentale formal clasificabile dupa gen in stupiditatea lor, da' nu-i adevarat ca-s numaidecit mai multi de-un fel decit de celalalt. E, eventual, adevarat ca intr-o oarecare masura femelele din populatia Romaniei sunt mai alfabetizate decit masculii (la nivel functional, nu bazal zic), cum se poate de altfel constata usor din studii recente. [...]

  7. [...] ca ma preocupa si pe mine (Fainografice, Grafice tridimensionale, Note medii la bacalaureat dupa gen, Sa desenam cu fain). Mai amatorist asa, ca un hobby, dar asta e, nu putem fi toti niste [...]

  8. [...] A, nici fizica nu stii ? (De fapt sunt prea simple pentru tine, bun, am inteles). Ar fi atunci aici sau aici niste date statistice de procesat. A, nici matematica ? Da' uite ca un tip care munceste [...]

  9. [...] country and published it all, by county (grep for "rezultate"), along with various stats later on (Average marks by gender ; Histogram by county ; List of Romania's best Highschools). As to this last one, if you're [...]

  10. [...] could not. This was followed by detailed statistical massaging of the raw data (for instance : by gender) leading to the very embarassing situation (never publicly admitted) where the minister was reading [...]

  11. [...] been stricken from the graphs as they represent major dumps of data not originated here (July was the utter humiliationii of Romania's Education Ministry ; September was the early dump of USG cables which eventually [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.