Nesimtirea la crestini si atei

Sunday, 24 April, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Am avut o foarte interesanta conversatie pe twitter ieri, soldata pina la urma cu buna pace peste popoare si intelegere intre oameni. Sa v-o citez :

@Mircea_Popescu : Reciproca e si ea valabila @amzolini Susțin @RFboris: Inteleg ca unii sunt atei. E dreptul lor, dar de ce insista atata cu glumitele de 2 lei?

@RFboris : @Mircea_Popescu nu am vazut glume despre atei. si .. e vorba despre respect. eu te respect si cer acelasi lucru, indiferent de ceea ce crezi. Ah .. si eu nu sunt un habotnic. daca ajung la biserica de 3-4 ori pe an. ceea ce am zis mai devreme era doar o constatare.

@Mircea_Popescu : @RFboris Bun, dar asa cum credinciosii isi pot exprima credinta si necredinciosii isi pot exprima necredinta. Care-i problema ?

@RFboris : @Mircea_Popescu Corect ! Eu am zis doar ca, din respect,in perioada asta ar putea sa nu isi faca "un titlu de glorie" din atacarea credintei. Nu cred ca in afara de urari a facut cineva asa ceva ( ma refer pe twitter ) . si .. cum cineva se ia de credinta altcuiva, tot asa altul se potate lega de rasa, afiliatia politica , etc. eu vroiam sa subliniez ca nici un exces nu isi are rostul. e loc pentru toata lumea.

@Mircea_Popescu : @RFboris Dar la fel de bine din respect credinciosii ar putea, in perioada asta, sa nu-si faca un titlu de glorie din afisarea credintei.

@amzolini : @Mircea_Popescu Credeam ca observatia e despre glumele proaste, fara legatura cu afisarea (ne)credintei. cc @rfboris

@aiurea : @Mircea_Popescu e cam aiurea sa spui chestia asta in perioada unei sarbatori religioase. In plus, pe-aici n-am vazut credinciosi care sa ia la pula ateii. Invers da.

@RFboris : @Mircea_Popescu si cum unii isi afiseaza credinta, ceilalti au dreptul sa-si afiseze necredinta. totul e sa nu se jigneasca unul pe altul.

@Mircea_Popescu : @amzolini Pai aia mbine, glumele proaste sunt glume proaste, ce le poate salva ? @RFboris Io-s de acord cu ce zici tu acolo-sa. Dar daca se jignesc unul pe altul ii din cauza ca fiecare anumit ii dobitoc, nu din cauza de "ateii" etc, just ?

@RFboris : @Mircea_Popescu :) atunci ... de ce ne "certam" ? pana la urma e vorba doar de respect.

@Mircea_Popescu : @RFboris Pai nu ne certam lol.

    Doua idei imi pare mie ca se desprind din aceasta discutie si-s importante. Prima ar fi ca daca faci o magarie nu te poti ascunde dupa apartenenta la grup. Deci, nu te astepta ca daca injuri aiurea pe nustiucare ca esti tu mare ateu sa vina ateii care chiar conteaza (ca de exemplu eu) si sa te scape de aia. Mai ales nu te-or scapa de aia care chiar conteaza. Daca spargi un geam nu te astepta sa se certe pentru tine directorul scolii, ca tu inveti la scoala aia. Si asa mai departe. "Poate vrei sa chem patrula" functioneaza-n film, nu in realitate.

    A doua ar fi ca spatiul public, in Romania ca si in lume, nu apartine unei specii de trazniti anumite, care se intimpla sa fie ori sa fi fost majoritari la un anumit moment dat. Spatiul public apartine adevarului, care-i o categorie abstracta, si nu oamenilor, care sunt, au fost si vor ramine vesnic perfect irelevanti pe lumea asta.

    Ca atare, nu se pune problema ca discursul public este "credincios" si ateii, tolerati sa-si manifeste si ei prostioarele lor in restul timpului, au a-si lua jucariile si a se duce acasa pe data de X de la ora Y, pentru ca vin adevaratii proprietari ai spatiului si nu doresc sa fie deranjati. Nici vorba de asa ceva.

    Daca vrei sa te inchini la ceva mos imaginar din ceruri... ma rog, e dreptul tau, dar iti revine s-o faci cu constiinta ridicolului chestiei respective. Nu poti cere tuturor sa stea cu ochii inchisi cit ai tu chef sa umbli-n pielea goala pe drum, si nu poti cere oamenilor sanatosi la cap sa nu se exprime cit timp tu dai din tine cele mai ridicole traznai (apropo de care chestie, de ce vopsiti oua, ca parca Maria nu era gaina, sau am inteles eu ceva anapoda ?).

    Odata intelese chestiile astea zic ca suntem exact la fel de elvetieni ca si elvetienii. Ceea ce... iote la noi ce departe am ajuns in douazeci de ani, totusi.

    Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

    35 Responses

    1. Mda, pe mine ma enerveaza chestiile alea surprinzator de inteligente pentru a fi fost gandite de niste popi care incearca sa bage o anumita credinta pe gatul societatii. Ma refer desigur la faza cu "Cristos a inviat, adevarat a-nviat" care se tot repeta 40 de zile in fiecare an.

      In perioada asta cineva inevitabil o sa ma intampine la un moment dat cu "Cristos a inviat", moment in care raspunsul meu va fi unul dintre: nu, sa-ti traiasca, salut, mda, sau tacere, injuraturi, etc. De unde reiese evident ca eu sunt un hater care nu-i respecta credinta. Dar care-i alternativa? Sa aiba ei onoarea de a auzi din gura mea confirmarea credintei lor, chiar daca e nesincera?

      Pai, pentru mine chestia asta e o gluma proasta...

    2. Mircea Popescu`s avatar
      2
      Mircea Popescu 
      Sunday, 24 April 2011

      Vezi intelepciunea milenara a poporului roman ? Ai la dispozitie varianta "mda, am fost informat", care impaca si capra si varza. Adica, nici tu nu tre' sa dai de la tine, nici ala n-are pe ce baza sa se considere jignit, doara e o gluma, nu ?

    3. Intr-adevar, mult mai buna optiunea ta. Dar vezi, ei fac bariera de intrare in ateism mult mai mare, ca nu toti ateii sunt asa de sofisticati in limbaj :))

    4. Mircea Popescu`s avatar
      4
      Mircea Popescu 
      Sunday, 24 April 2011

      Imprejurare care mie imi pare foarte convenabila.

    5. cipslim`s avatar
      5
      cipsliminsigna pentru 1000 de comentarii 
      Sunday, 24 April 2011

      Intoleranta religioasa nu este tolerata de catre stat, iar ateii cam bat in colo prin insultele pe care le aduc oamenilor religiosi.
      Ateii au dat dovada de ce sunt in stare in perioada uniunii sovietice.
      Una e sa fi ateu, si alta e sa-ti faci o obsesie din asta.

    6. Mircea Popescu`s avatar
      6
      Mircea Popescu 
      Sunday, 24 April 2011

      Mei, eu scriu un articol despre diferenta intre oameni si grupuri, tu te apuci sa faci cele mai fistichii identificari intre oameni si presupuse grupuri. Imi pare un exercitiu in neintelegere.

      Nu ma indoiesc ca pentru mintea imbicsita a unui crestin oarecare atitudinea echilibrata se numeste "ateism", tot asa cum probabil pentru neozeelandezii care fut oi o fi existind ceva cuvint special pentru a-i denumi pe "ciudatii" care nu fut oi. Totusi, aceste cuvinte sunt argou propriu subculturilor respective si nimic altceva. Ca atare, eu nu sunt "ateu" decit ca semn al neputintei unui crestin oarecare de-a percepe corect lumea, si tot ca atare singurul capabil de-o obsesie pe tema e dinsul.

      A spune ca "ateii" au facut nustiuce in Russia sovietica e cam de aceeasi natura cu a spune ca "am vazut de ce-s capabili fumatorii cu ocazia crimelor din Nanking" sau "am vazut de ce-s capabili oamenii care poarta cizme cu ocazia masacrului din Odessa". 'Ai sa fim seriosi.

    7. Tweet-ul meu era despre faptul ca folosea cuvinte jignitoare. Nu ma interesa daca persoana respectiva e credincioasa sau nu. Fiecare are dreptul sa creada sau nu. Eu zic ca credinta ( dar si necredinta ) este o chestiune personala. Nu trebuie facuta parada de ea. Ca sa fac pe inteligentul ( glumesc, desigur ), exista o relatare despre Voltaire ( despre care sa stie ca era cam agnostic ): vine la el cineva si ii spune : "Monsieur Voltaire je suis athe", iar Voltaire ii raspunde : "Alors, l'atheisme c'est votre religion".
      Cat despre paragraful din postarea ta ca cei credinciosi ar trebui sa-si dea seama de ridicolul situatiei lor atat am de spus : am cunoscut ( direct sau indirect ) destui oameni ridicoli din ambele "tabere", dar ... am cunoscut si oameni extraorinari care erau credinciosi sau nu erau. "Desteptaciunea", la fel ca si tampenia saunt egal raspandite de ambele parti. :)
      E loc pentru toata lumea si cel mai important este sa ne respectam ca oameni, indiferent de credinte, opinii, etc.

    8. nu ştiu ce tot aveti unii cu conceptul de ateu. ateu e fara credinta in dumnezeu de vreo cateva secole. atata tot.

      eu n-am iesit in strada sa urlu 'ue biserica si traiasca republica socialista, wtf.

      una e comunism, una e crimele pentru sistem, una e ateismul si alta e fanatismul. ah si anarhia.

    9. Mircea Popescu`s avatar
      9
      Mircea Popescu 
      Sunday, 24 April 2011

      @RFboris Inca o data nu putem fi decit absolut de acord pe ce zici.

      Cu mentiunea, bineinteles, ca ridicolul oamenilor nu se confunda neaparat cu ridicolul situatiilor in care se regasesc ei.

      @Critic Asa, asa!

    10. sa o luam sistematic:

      1. cei mai multi atei din romania sunt niste prosti. asta dovedit statistic
      2. cei mai multi prosti din romania sunt atei. tot dovedit stiintific.
      3. cei mai multi atei si cei mai multi prosti nici macar nu stiu ce inseamna a fi ateu. asa se explica de ce sunt prosti, nu si de ce sunt atei.
      4. cei mai multi atei si cei mai multi prosti nici nu sunt atei (pentru ca nu stiu ce inseamna?) doar ca e mai simplu sa fii asa ca sa pari ... inteligent, culmea.

      are logica ce zic? bun!

      mie nu-mi pasa daca X de langa mine e ateu sau religios sau agnostic sau ce vrea el. adica bravo lui. in nota asta ar trebui sa gandeasca orice om zdravan la cap. fa ce vrei, crezi in ce vrei si ce nu vrei, nu-mi pasa, numai nu-mi scoate mie ochii si nu incerca sa-mi zici ca la tine e bine si la mine in cap e rau, ca pana la urma cine esti tu sa-mi zici bine sa bla bla bla.

      asa, de la o vreme, cei mai multi atei, adica aia prosti care nu-s atei ca nu stiu ce inseamna, au facut o manie din a le demonstra celor care nu sunt atei ca gresesc. de ce? cauta prozeliti, vor sa faca din asta o religie? wtf? bine ca-i blamam pe martorii lui iehova, aia de bat la usa la niste ore temble si vor sa vb despre Iisus. aia sunt nenorociti? bun, pai si ateii care ma dispera, fara ca eu sa fi cerut sfatul sua parerea, imi zic mie cat gresesc ca-s crestin. why? vrea sa ma lumineze, sa ma scoata din intuneric? nene, lasa-ma, nimeni nu ti-a cerut nimic.

      atei prosti, n-ai cu cine. or fi si crestini prosti, dar nu asa multi, serios. de ex daca eu stau la niste tequila, nu am auzit unu sa zica fara nici o legatura cu ce vb: bai, tu stii dogma sfintei treimi si cum Dumnezeu cel Viu este singurul si adevaratul Dumnezeu caruia sa te inchini? Zau ca n-am auzit, dar in schimb: Crestinii sunt prosti pentru ca teoria lu nu stiu ce gog zice ca .. si tu esti prosti ca uite ce zice aia ... cum sa crezi ca ...

      Hoooo cu tata. De ce simt nevoia de a se lua ateii de tine si de a te certa? Wtf? Traim intr-o lume nebuna. Jur ca incepand de acum o sa fac si eu asa, jur. Cum ma intalnesc cu cineva despre care stiu ca e ateu o sa-l atac cu versete biblice & stuff. Asa din senin, pentru ca eu le stiu pe toate si sunt superior ateilor care nu le stiu si nu vad dovezile bla bla ...

      A, ateii prosti din romania nu-s atei pentru ca la prima buba incep sa se roage. Am vazut asta intr-un accident auto. Si se ruga sa nu-i moara gagica ... hahah ... si ofc, n-a murit. Si Adrian, ca asa il cheama, nu a mai fost ateu, seara aia si cateva zile dupa. Cand gagica-sa s-a facut bine, a revenit. Da, stia nu stiu ce teorii de pe wikipedia despre care imi pasa putin spre deloc, dar tot cauta sa faca prozeliti printre non-atei.

      ps. cei mai multi romani sunt prosti. si ticaloci. si impocriti. cei mai multi.

    11. Critic`s avatar
      11
      Critic 
      Monday, 25 April 2011

      http://trololololololololololo.com/

    12. ma enerveaza ca nu ai pe blog o chestie sa trimit articolul pe twitter. asa trebuie manual si nu am chef si dureaza ...

    13. Ionut, statistic vorbind, 50% din tara e la tara http://www.youtube.com/watch?v=fXag-Tfswms

    14. Mircea Popescu`s avatar
      14
      Mircea Popescu 
      Monday, 25 April 2011

      @Ionut Apai daca nu ai chef ma gindesc ca pina la urma mai bine sa nu, nu ? Tocmai ce le-am scos de pe fain, oricum nu le folosea nimeni.

      Dar la subiect : unde-i dovada de la 1, respectiv 2 ? Daca nu se intimpla ca statistic sa nu fie totuna cu stiintific, poate ca nu te intrebam. Restul il discutam dupa aia.

      @gheorghe Ca sa nu vorbim de aia 4x% la suta fara buda/dus in casa.

    15. Stii cum se saluta nemtii in Bavaria ..

    16. Mircea Popescu`s avatar
      16
      Mircea Popescu 
      Tuesday, 26 April 2011

      Gruss Verbrennen Gott ?

    17. Geniala melodia, niciodata nu ma plictisesc de ea, mersi Critic. :))

      Sa stii ca eu nu le-am vazut niciodata. Adica in coada articolului, dar niciodata. Poate ce foloseai tu nu se vedeau la toate browserele, altfel nu-mi explic. de ex IE9 folosesc de vreo 2 - 3 luni si nu aparea nici pt twitter nici pentru fb.

      Cum unde-i dovata? Nu ai citit restul commentului? Experienta personala. Statistica nu asa. Adica m-am intalnit cu oameni din toate categoriile si mediile sociale, si toti ateii erau prosti. Aproape toti. Cel putin aia de se bat cu caramida in piept, ca aia care sunt si-s oameni normali, sunt oameni normali, ca sa zic asa.

      Unde e dovada ca 1 si 2 nu-s reale? na!

      Daca nu le am, nu inseamna ca nu exista, statisticile oficiale, la ele ma refer!

      Gheorghe, iti bati joc de mine? E un clip tembel in care au fost filmati jumate ce erau aghezmuiti. Vrei sa-mi zici ca n-au selectat la montaj doar ce era "amuzant". Ateul cu " ti chis in freza" ce iti spune? E nevoie de link? Punkerul ala de la 1 mai. Si daca 50% sunt la tara ce? Inteligenta nativa nu-ti zice nimic? Adica e mai prost unu care da la sapa decat unu care are facultate gen ... un militian/ministru/presedinte?

    18. Mircea Popescu`s avatar
      18
      Mircea Popescu 
      Tuesday, 26 April 2011

      Experienta personala e o dovada cel mult pentru persoana a carei experienta este. Pina la a fi statistica mai sunt niste pasi de facut, nu merge chiar asa, declarativ. Ca altminteri si Romania era "stat democratic" in 1985.

      Daca nu le ai nu inseamna ca nu exista, dar inseamna ca... nu pot fi folosite. Pina cind nu le gasesti, oficiale sau neoficiale da' facute pe bune, nu te poti baza pe ele.

    19. @Ionut, tu ai avut vorbit vreodata cu oameni de la sate? Peste tot pe unde-am fost la sate, la fel de prosti erau majoritatea, parca facuti la xerox tot satul. Stii, au calendar, se uita in fiecare zi sa vada daca e cruce cu negru, cu rosu, tinem post, nu tinem, spalam nu spalam, batem si injuram animalele sau nu, ne ducem la biserica, etc. dar in rest n-au nici o treaba.

      Mai ia si 50% sau poate chiar mai mult din populatia rusiei, ucrainei si alte bullshituri dinastea este europene si aia-s crestinii ortodocsi, marii savanti ai lumii.

    20. mda, am fost si eu la tara. nu aia e problema in sine, posibil mai degraba pentru ca nu citesc altceva anafara de aia.

      daca le dai o carte in mana, nu stie sa citeasca. hartii de semnat? pla, nu stim sa completam formularul.

      calendarul ? ! iote cum stie taranul sa citeasca perfect "dezlegare la peste" si subliniaza cu pixul.

      extra ordinar.

    21. Cred ca prostia a impartit-o mosul cu barba in mod democratic si peste atei si pe peste crestini ... sau poate ca lucrurile sunt cu mult mai complicate; daca pui deoparte imaginea cu mosul, triviala si, oricum, copilareasca din partea ta, eu zic ca exista reflectii teologice in crestinism pe care nici cei mai straluciti la minte atei nu sunt in stare sa le patrunda. De cate ori il vad pe Dawkins vorbind despre religie imi dau seama ca, in ciuda inteligentei sale incontestabile, detine niste faulturi in gandirea sa absolut infioratoare ...
      Parerea mea.

    22. Mircea Popescu`s avatar
      22
      Mircea Popescu 
      Tuesday, 11 October 2011

      Citeaza o astfel de reflectie.

    23. http://www.youtube.com/watch?v=GlZtEjtlirc
      Nu sunt un fan Expelled, dar aici Dawkins a cam scaldat-o ...

    24. Mircea Popescu`s avatar
      24
      Mircea Popescu 
      Thursday, 13 October 2011

      Mei, da-n scris ca n-am flash.

    25. parerea mea este ca pustanii care fac laba pe internet si dupaia urla ca vai suntem crestini si etc, nu au dreptul la parere dupa 2 click-uri pe cretinortodox.ro, in care au citit ei cum ca d'le 2 satanisti englezi pe nume darwin si dawkins au nascocit ei ca omul se trage din maimuta si vai dumnezeu nu exista, ateism, e rea biserica, etc. si vai dupa 10 minute de youtube si discovery channel omfg omfg iluminati conspiratie satanista ne ascund adevarul despre dumnezeu.

      mue.

    26. Mircea Popescu`s avatar
      26
      Mircea Popescu 
      Thursday, 13 October 2011

      Chillax bwey asta. Ce te flambezi asa, una-doua ? Nu mai e democratie, pareri, alea ? Ha ?

    27. pai stai ba, ca de 2000 de ani incoace 2 tipi pe nume epicur si lucretiu, care nu sunt studiati in scoala aia minunata de o lauzi tu, au rezolvat toate dilemele cretinilor astora numite religiosi.

      defapt eu chiar am constatat in ultimul timp ca in cartiile alea de scoala chiar sunt idei care ar trebui sa-i lase clar unui elev ce e evolutia, universul si toate cele, dar se mai sare asa nitel peste materie ca e prea grele pentru elevi, sau ne contrazice credinta(cica invatamantul e impartial) sau nu mai predam ca vine vacanta, sau predam 1/2 din idei in clasa x, in clasa y nu si se uita, predam 2/2 in clasa z si numai are sens, etc.

    28. Mircea Popescu`s avatar
      28
      Mircea Popescu 
      Thursday, 13 October 2011

      Dar la subiect. Nu mai e democratie, pareri, alea ?

      Si sublinies : nu mai.

    29. Potrivit Legii Culteltor pe 2006, art 13, blasfemia si proziletismul sunt interzise.
      Art. 7.2 se contrazice cu Art 9.1-2, care art 13 se contrazice cu articolele 30 din constitutie si art. 70 din codul civil.

      Deci nu, nu e democratie. Consider ca e legitim ca forma de protest.

    30. *ma rog, libertate de exprimare, nu e voie cu cenzura, da e naspa sa spui ceva din biserica, in special BOR, pentru ca legi, importanta istorica si alte cacaturi, desi tot in chestii alea per separat scrie ca statul roman nu sustine in mod oficial niciun cult.

      deh, daca ciorditi constitutia pe bucati din alte tari, uite ce se intampla.

    31. Mircea Popescu`s avatar
      31
      Mircea Popescu 
      Thursday, 13 October 2011

      Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor :

      Art. 13. – (1) Raporturile dintre culte, precum şi cele dintre asociaţii şi grupuri religioase se desfăşoară pe baza înţelegerii şi a respectului reciproc.
      (2) În România sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă, precum şi ofensa publică adusă simbolurilor religioase.
      (3) Împiedicarea sau tulburarea libertăţii de exercitare a unei activităţi religioase, care se desfăşoară potrivit legii, se pedepseşte conform dispoziţiilor legii penale.

      Despre ce vorbesti ?

    32. În România sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă

      (1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.

      Dreptul la libera exprimare Art. 70
      (1) Orice persoana are dreptul la libera exprimare.

      am uitat sa adaug ca in constitutie ca Art.30 alineata(sau cum se zice) 1, ala de mai sus cu libertatea de exprimare, intra in contradictie cu

      (6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine.

      (7) Sunt interzise de lege defaimarea tarii si a natiunii, îndemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica, precum si manifestarile obscene, contrare bunelor moravuri.

    33. Mircea Popescu`s avatar
      33
      Mircea Popescu 
      Thursday, 13 October 2011

      N-ai instrumentele cu care sa interpretezi ce texte de lege citezi. De exemplu 13-1 si 13-2 dinsus sunt litera moarta, ca n-au sanctiuni asociate. Is interzise. Bine. Si ? A, ar fi politicos, bine si frumos sa nu fie incalcate. Absolut de acord. Si-atit.

      C70-1 nu inseamna ca "orice persoana are dreptul la libera exprimare asa cum defineste ea libera exprimare", ci ca "orice persoana are dreptul la libera exprimare, dupa o definitie care nu contrazice 6 si 7 dinjos".

      Acum, e oarecum amuzant ca in Constitutie se fac referiri la chestii ca "sunt interzise de lege", da-n fine, mici scapari de amatori.

    34. oricum e cam tampit sa spui ca domnule libertatea de exprimare e libera, interzis cenzura, nu poate fi ingradita si cateva linii mai jos herp derp muie la orice.

      defapt articolul ala 30 alin 7 e chiar extrem de amuzant, sunt curios dupa ideologie politica si religioasa ce intelege fiecare judecator prin "manifestari obscene" sau "ura nationala".

      ca ala legionar o sa fie cu muie bozgor si deci ura nationala nu exista, romania pentru romani; ala religios cu vai poarta fusta scurta tarfa de ea si tot asa.

      sigur ca in principiu judecatorii n-au pareri, sunt un fel de masinarii. lol.

    35. Mircea Popescu`s avatar
      35
      Mircea Popescu 
      Thursday, 13 October 2011

      Oricum astea-s chestii pe care curtile romanesti nu le-au decis inca, nefiind noi la nivelul ala. Deocamdata avem probleme mai presante, cu raspunderea civila, cu chestii.

    Add your cents! »
      If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.