Mark Cuban e un imbecil

Wednesday, 19 October, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

De cind cu criza tot soiul de idioti ies la suprafata cu tot soiul de idiotenii despre care pretind mindrii ca "sunt solutia". Mark Cuban e unul dintre ei.

Ca sa ne intelegem : e adevarat ca are 20 de ani si vreo doua miliarde de dolari in plus fata de mine. Totusi, alea doua miliarde de dolari sunt ce-a ramas dintr-o palitura de noroc chiori care n-are nici un fel de legatura cu afacerile. Practic vorbind Cuban e un fel de Becali de-al lor. Nu-i o comparatie fortata deloc : omul s-a trezit cu niste bani picati din cer si de-atunci nu face altceva decit sa se dea mare in timp ce pierde din ei.

Si-acum, subiectul concret : Mark Cubecali asta scrie niste sfaturi pentru idiotii cu Occupy Wallstreet. Care, ca sa ne intelegem, sunt niste oameni disperati sa constate ca n-au nici un fel de utilitate pe lume, nici o pricepere pe care sa o doreasca cineva si nici o abilitate de-a produce valoare. Da' in schimb au asteptari. Uriase. Asta e, daca ai trait bine pe credit greu te inveti sa traiesti greu pe merit. Pakistanezul mediu e bun sa traga de ricse pentru cincizeci de centi pe zi, da' lu' americanu' mediu ii cad flocii daca tre' sa mature pe jos pentru cinci dolari pe ora. Harfe.

Sa vedem putin ce propune Cubecali :

I. Sa cumpere toata lumea cite o actiune, dupa care sa vina si sa faca scandal la adunarile actionarilor, ca ei nu vor sa cistige bani, ci vor sa se cheltuie de catre firma cit mai multi bani pentru platit salarii.

In principiu e o idee buna sa cumpere fiecare prostalau cite o actiune de la ceva. Ideea ca o actiune ii da dreptu' sa strige si sa faca scandal e stupida, si seamana foarte bine cu parerea bizonilor de pe la noi ca "ei platesc impozit" si deci au drepturi, ca de exemplu dreptu' de-a face liniute in curtea fabricii cu motostivuitoarea. Ce, ei nu platesc impozit ? DECI E TARA LOR!!! Cam asa si astia cu actiunile.

I.1. Ca eficienta economica a companiilor este o idee proasta, pentru ca pune in lumina ineficienta economica a guvernelor.

Deci va dati voi seama, gindire tipica de socialist timpit : a, sunt niste unii care alearga mai repede, asa ca altii ramin in urma ? SA LI SE TAIE PICIOARELE!!! Sa alerge cu greutati! Aceasta nepotrivire trebuie rezolvata! NU ESTE CINSTIT!!1

II. Bancile sa nu mai fie organizate capitalist, ci fascist. Sa fie niste parteneri a carora ii banca, si in rest sa nu se schimbe nimic sub aspectul reglementarilor de raportari statistice scl.

Sigur, nici un bancher competent nu va fi dispus sa isi asume pozitia pe care i-o ofera Cubecali. Asta in practica nu va conta, pentru ca se vor gasi suficienti idioti, fara nici o competenta, care sa gindeasca "pai decit nimic, dat cu sapa, ia mai bine sa ma bag eu acolo, ma mai ia lumea in serios, pe urma vedem noi cum o rezolvam". Ca-n povestia aia in care Afanti se angajeaza sa invete un magar sa vorbeasca, daca o stiti. Cam asta este de fapt si reteta prin care statele socialiste ajung sa dea economia de gard : planificatori nu ajung economistii competenti, ci birocratii dispusi. Care nu ajungeau birocrati dispusi [la orice] daca ar fi avut cum sa ajunga economisti competenti.

III. Sa se limiteze imprumuturile catre studenti la X valoare arbitrara pe an.

De ce ? Pentru ca in felul asta nemaiexistind bani si taxele la facultati vor scadea. A, asta va insemna ca scade si calitatea serviciilor oferite de facultati ? Nu, zice Cubecali, pentru ca... pentru ca... pentru ca exista TA (adica teacher's assistants, practic studenti la rindul lor in SU) dispusi sa lucreze ieftin. Deci bun ? Asta e marele plan. Niste studenti facind munca patriotica invatindu-i pe alti studenti patriotismu', ca altceva nu e clar ce : toti oamenii competenti o vor lua frumos-frumos spre China din motivul simplu ca e de o suta de mii de ori mai placut sa inveti niste studenti competenti si interesati decit sa te chinui cu pizde proaste (de ambele genuri) cu figuri in cap.

Aici intervine un citat care trebuie dat in original, ca-i prea de tot :

The beauty of capitalism is that people like me will figure out new and better ways to create and operate for profit universities that educate as well or better as today’s state institutions, AND I have no doubt that the state colleges and universities will figure out how to adapt to the new world of limited student loans as well.

Adica frumusetea capitalismului este ca oameni ca el vor descoperi metode noi si mai bune de-a crea si opera universitati care sa educe mai bine decit cele curente bla bla bla. Problemele cu prostia asta ar fi ca :

  1. El nu e capitalist, ci socialist.
  2. El nu a facut in viata lui o universitate, si nici nu il impiedica nimic sa faca una chiar miine. Ca-i oarecum absurd sa sustii ca nu faci o universitate de succes pe motiv ca inca is conditii financiare prea bune pentru asa ceva, tu te pastrezi pentru cind va fi mai greu.
  3. Tipul are toate competentele si calificarile unui ... comentator sportiv. Literalmente, B.S. in Business de la Indiana University (locul 90 in lume, 50 in SUA).

Mai departe, solutia de forta :

IV. Tax the Hell Out of Wall Street; Give it to Main Street

Oricine foloseste impozitarea in ideea de "a da" cuiva ceva e complet idiot, si ar trebui sa i se interzica prin ordin judecatoresc sa mai discute problemele cetatii in public. Ca si femeilor din Grecia antica, si din exact aceleasi motive.

N-am citit mai departe, ca am si eu o limita. Ma bucura totusi sa constat inca un capitol la care Romania sta bine : noi ridem de Becalii nostri. Americanii ii asculta pe ai lor.

———
  1. Yahoo.com a platit in 1999 5,9 miliarde de dolari in actiuni pentru a achizitiona broadcast.com, un site de sport care avea ceva sute de angajati si venituri de 13 milioane pe trimestru. Pentru ca era boom-ul, si pentru ca Yahoo sunt si ramin idioti. []
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

9 Responses

  1. Daca ajungi cu mai multe comentarii decat Cuban ala se sinucide.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 19 October 2011

    Ce-i cu obsesia asta cu comentariile in ultima vreme ?

  3. Nu e obsesie, e fascinatie.

  4. Sa ne intelegem:

    1. Exista o problema serioasa de corporate gouvernance pe wallstret (si nu numai) din cauza ca mecanismele de control nu fuctioneaza.
    2. Bancile opereaza un monopol oferit dfe stat si nu sunt actori economici pe o piata libera.

    De exemplu: http://money.cnn.com/2011/10/18/markets/thebuzz/index.htm

    Problema taxari tranzactiilor nu e o idee proasta. Bancile te taxeaza pentru orice tranzactii. si nu-i motiv pentru care sa fie scutite de taxe avand in vedere ponderea activitatii lor in economie.

    Ideea ca sistemul se regleaza/guverneaza singur e contrazisa de realitate. E suficient sa vezi ca profilul psihologic al unui unui trader e unul de psihopat ca sa intelegi de ce avem o criza finaciara si sa intelegi ca schimbarea nu poate veni din interior.

  5. Te-ai oprit din citit fix inainte de miez:

    In a world of High Frequency Trading and black box trading that does nothing but create a platform for “financial hackers” to turn the market into their own proprietary financial playground, we need to figure out a way to revert the Stock and Bond Markets, and the derivative instruments created from these equities, back to their original purpose, a place to raise capital for growing business. Instead, today its a platform for financial engineers and hackers looking to exploit every and any opportunity. When 60pct or more of trades are from High Frequency/Algorithmic traders and the correlation for every market index rushes past .7, the market is no longer a market, its a platform.

    The simplest way to change this is to place a very simple per share tax on every transaction. 10 cents a trade. Every share. Every option. Every Bond. Every currency transaction. Every trade.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 19 October 2011

    @anonimosu A, da ? Bine.

    @Dr.A Exista o problema pe Wall Street din cauza ca lumea e proasta si isi cauta popi, samani si salvatori, iar Wall Street a ajuns in viziunea lor in acest rol. WS nu este nici popa, nici saman, nici salvator, e un chirurg pe mintea mea : dispus la nevoie sa foloseasca drujba sau excavatorul. Ceea ce e bine. De fapt, e singurul lucru "bine" din toata paleta. In lipsa lui, lumea se va termina. Literalmente.

    Ideea taxarii tranzactiilor e o idee buna, si eu zic.

    Ideea ca autoreglarea sistemului ar fi contrazisa de realitate e o prostie. Sistemul se autoregleaza perfect dar dureros. Asteptarea ca autoreglarea sa adere la niste standarde arbitrare de confort e absurda.

    Asta cu profilul psihologic al unui trader e o idiotenie pseudostiintifica de-a dreptul rusinoasa. Una la mina ca se bazeaza pe o pseudostiinta, ale carei pronuntii au fost dovedite contrarii realitatii in nenumarate cazuri (in general cazuri in fata curtilor, care au crezut prostiile pseudo-stiintei in discutie, ca apoi sa se demonstreze ca au condamnat nevinovati) da' cumva refuza sa moara (deh, credintele religioase ale popolatiei) si cealalta la mina ca nu discerne nimic : toti oamenii care-au facut ceva au "profil psihologic de psihopati", ceea ce nu uimeste dat fiind ca jumatatea de pseudostiinta cu aplicatii practice e fix jumatatea de pseudostiinta cu aplicatii de control social, si inca nu s-o inventat controlu' social care sa urmareasca altceva decit sedarea victimelor.

    For the record, tu ai profil psihologic de psihopat. Ca de altfel majoritatea cunoscutilor tai, afara de cazu' ca ai o mare cantitate de plicticosi pe lista.

    @lexy229 Intr-adevar, la partea aia omul zice ceva. Mai ales problema de convergenta indecsilor e grava. Nu mi-e clar daca 10 centi e valoarea corecta (ori in sus ori in jos) dar indiscutabil trebuie introduse niste costuri per tranzactie. Ele de altfel si existau, istoric, inainte ca tehnologia sa le dizolve.

  1. [...] este. Asta este. Devin realitate, asa cum Groupon este un proiect de succes fara sa fie, asa cum broascast.com valoreaza sase miliarde de dolari fara sa valoreze, asa cum sute si mii de exemple. Piata este, pe [...]

  2. [...] vorbind, Yahoo sunt un fel de Mark Cuban : au prins o conjunctura favorabila in pozitia norocoasa, au scos niste bani, si gata. Cam ca si [...]

  3. [...] ———Cum ar fi de exemplu Chris Anderson, editoru' sef de la Wired, sau cum ar fi Mark Cuban sau asa mai departe. [↩]Care este presa, da, tot asa cum si adevarul.ro e presa, exact la [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.