Marea afacere cu tuns iarba

Saturday, 30 July, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Mdeci, avantajele de-a avea "casa ta pe pamint" survin nemijlocit din pamintul respectiv, si anume : cind e seceta, tre sa uzi. De exemplu in luna Iunie am cheltuit pe apa cam un salariu minim pe economie, dat fiind ca sf. Ilie era ocupat cu repus bordurile-n cer sau ceva. Iar cind ploua tre' sa tunzi iarba. Pentru ca ea cu asta se ocupa, creste.

E drept ca intr-o prima faza am lasat-o sa creasca in legea ei, mai ales pentru ca ocupantii anteriori fura cam nepriceputi la doxa, si taiara iarba dupa metoda de-i zice-n englezeste scalping (adica foarte jos si foarte scurt), pina mi-or umplut curtea de gauri. Asa ca am lasat buruiana in legea ei, sa umbreasca locul, si iarba a recuperat destul de frumos, mai am 2-3 pete de cite un metru patrat cam dubioase, da' nu se compara cu ce era.

Indiferent de aste considerente, ca nu carecumva sa ma ia iarba prin surprindere discutasem din timp sa vedem, ce-o fi cind tre' taiata ? Si-asa am aflat ca da, exista ceva "meseriasi" - cuvintul asta saracu' a ajuns atit de imbalosat prin proasta aplicare de catre nepriceputenii din partea locului incit e un fel de sinonim pentru "expert online" deja - care s-ar indeletnici cu taiatul ierbii. Pentru care operatiune asteapta bineinteles sa fie platiti, da' pentru care plata nu sunt capabili sa emita facturi. Ca pe-aici asa ceva e posibil, nu se stie cum. Si cam cit costa, ati vrea sa stiti ?

Ha. Hahahahaha. Pai ai' sa va spun cit costa munca meseriasului roman : ne intelegem noi. Da tati, intr-adevar, noi. Adica astia doi, io si cu tine, recte noi. Ne intelegem. Chiar asta si facem. Deci citi bani vrei tu sa ne intelegem noi sa primesti tu fara sa dai factura pe ei ? Pai aaa... sa vedeti. O suta cincizeci de lei, da' mai depinde de cit de mare ii iarba. Plus ca n-o poate duce el, o parte o aruncam la gunoi si cu restul aaa... aaa... Deci putas frinaru' asa s-o gindit el, ca a) ii platit la negru b) ii platit cit salariul minim pe nu mai retin da' minim o saptamina si c) mai si "negociaza" pe urma. Ca vorba ceea, asa-i "in spiritul negocierii". Ce s-a schimbat in ultimii doi ani ? A, nimic ? Mbine, continuati cu foamea, e chiar ok.

Asa ca m-am dus frumos pina la un anumit magazin, unde am cumparat a mai mindra masina electrica de taiat iarba, Rotak nustiucum. Facuta de Bosch. Ajuns acasa am constatat ca in cutie pe linga masinuta se mai gaseste si-un weedwhacker, cum i s-o fi zicind in romaneste, dildo de-ala mare cu un snurulet de plastic la un capat pe un tambur rotativ cu care tai buruienile daca poftesti. Si uite asa din 450 de lei pentru scule + 90 de lei pentru 2 prelungitoare de cite 20 de metri bucata m-am pus la rind cu echipamentele. Si azi, in prima zi insorita dupa setul de doua saptamini de ploi, m-am pus pe treaba, da' asa, mai pe dupa-masa, sa nu arda soarele taieturile.

O ora mai tirziu gramada mea de compost capatase cam 20-30 de kile de iarba maruntita, dublindu-si astfel volumu' (si-am si udat-o bine, asa ca la anu' oi avea mranita ceva ce n-a vazut Parisul), toata iarba e frumos taiata, nu tu strop de buruiana (minus un scaiete mare pe care l-am lasat intentionat, ca sa-si duca florile la capat si sa faca saminta, pentru ca pitigoii iubesc saminta de scaiete) si gata povestea. Soarele a uscat-o frumos numa' bine cit sa nu prinda ciuperca, daca are noroc sa ploua la noapte sau miine va creste ca trasa cu ata.

Mnoa, si revenind la marea afacere : o ora de munca a unui roman valoreaza un dolar. Aceasta socoteala e obligatorie si nu optionala. Amortizarea sculelor pe o ora de uz poate sa fie si ea un dolar, eventual. In conditiile astea, poti sa-mi ceri cinci, ca ori ma prefac ca nu observ ca de fapt e doi, ori nu-mi pasa sa te imping de la cinci la trei, ca n-am eu nevoie de doi dolari. Da' nu poti sa-mi ceri cincizeci.

Romanii au impresia gresita ca nu se poate muri de foame. Se poate. Nu doar ca se poate, se va chiar intimpla. Un numar oarecare de romani (oricit de mare este necesar) vor muri de foame, in viitorul mai apropiat sau mai indepartat, pentru ca altfel populatia nu pare a fi capabila sa inteleaga ca singura ratiune pentru care i-o lasat Trompi pe lume este sa munceasca. Nu-s aici ca sa se simta ei bine, nu-s aici ca sa fie fericiti, nu-s aici ca sa-si expuna opiniile, sa sparga seminte sau sa bea bere. Ci numai si numai ca sa munceasca, mult, greu si pe bani putini. Pina dau in brinci.

Intre pula si bani femeile foame si lene romanii nu pot s-aleaga.

Category: Zsilnic
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

42 Responses

  1. Celalalt Hipsterilor`s avatar
    1
    Celalalt Hipsterilorinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Saturday, 30 July 2011

    Te-or fi vazut mai dubios de ti-au cerut atat, mie mi-o taiat tata iarba din curte (printre care si canepa de peste 2 metri, crescuta de capul ei, cat cuprinde, care nu mergea taiata cu coasa- nu stiu daca i-o dat si foc) cu 40 de lei, asta cam in doua ore jumatate, cam cinci dolari pe ora. La un dolar pe ora, adica opt dolari pe ziua de munca, sa taie iarba Trompi, ca 170 de dolari pe luna nu-i nici macar minim pe economie.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Saturday, 30 July 2011

    Pai poate ca pe tine te-or vazut mai dubios.

    Sau poate ca tu nu traiesti in cartier de fraieri cu nasu' pe sus din Banat.

  3. Celalalt Hipsterilor`s avatar
    3
    Celalalt Hipsterilorinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Saturday, 30 July 2011

    Ce-i drept, sunt dubios de fioros :))

    Intre 400 de lei/luna somaj si 500 de lei/luna taiat iarba, zic ca li-i greu sa aleaga. Daca ii sa fie 24 de lei pe zi, ma duc si culeg ciumperci, zmeura, fragute, prind peste ori adun fer vechi si tot adun mai mult.
    Sub 40-50 de lei pe zi, nu-ti vine nimeni la sapa cu ziua.

  4. Hipsterilor`s avatar
    4
    Hipsterilor 
    Saturday, 30 July 2011

    DATI PE OTV ACUM
    deci ma pis pe mine de ras, dan diaconescu si-a montat un podium cu pupitru si vorbeste cu un steag roman si european langa :))))

    chemati baietii aia cu pastile

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Saturday, 30 July 2011

    @CH Ce sapa buei turcule, sapa auzi. Inca o data, cinci dolari ii dadeam pe-un ceas de amuzament, ca taiat iarba nu-i munca. Cincizeci nu. Ce-i ase greu de inteles ? Zece ore de cinci dolari inseamna o mie si ceva pe luna, ce plm.

    @H Si daca nu dam a fi grav ?

  6. Al-Quatrolea Hipster`s avatar
    6
    Al-Quatrolea Hipster 
    Saturday, 30 July 2011

    si ce ai de gand sa faci cu iarba? baga biocombustibil.

  7. Al Treilea Hipster`s avatar
    7
    Al Treilea Hipster 
    Saturday, 30 July 2011

    de ce mă copiază atâta lume?

  8. Celalalt Hipsterilor`s avatar
    8
    Celalalt Hipsterilorinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Saturday, 30 July 2011

    Mircea, sapa in sensul ca genul de munca care solicita numa muschiu. Io te cred ca-i dadeai cinci dolari pe ora de munca, da nu vad de ce plm sa fie 3 lei ora de munca la rumani.

  9. mitzaabiciclista`s avatar
    9
    mitzaabiciclista 
    Saturday, 30 July 2011

    E frumos dacă ai gazon, da nu ar strica să ai şi ceva plante frumos mirositoare, dacă tot îţi place. Şi când vei pune ceva salvie şi rozmarin, să vezi ce fain îţi miroase prin curte. Io la primăvară am să pun trandafiri căţărători. Am ambâţu' să-mi îmbrac absolut tot gardul de împrejmuire cu aşa ceva.

  10. Vroiau sa-i platesti in bitcoini fara factura? :)

  11. Hipsterilor`s avatar
    11
    Hipsterilor 
    Saturday, 30 July 2011

    bre' mirshea, n-ai articol pe trilema de cum te-ai apucat de fumat, ca-s curios

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Sunday, 31 July 2011

    @4H Pamint de flori.

    @3H Pentru ca poate ? Cred.

    @CH Pentru ca atita pot justifica ei. Asta e pozitia lor de negociere. Sunt nimeni si inseamna nimic, n-au de nici unele, si-or picat Bacu', traiesc in Evul Mediu, sunt mai inculti decit isi inchipuie ei ca-s americanii (care nu-s defapt, nici pe departe, minus acea minoritate dintre ei care chiar o suge la rece pe 10-20 de dolari blowjobu', fix ca si ale noastre).

    Diferenta intre un dolar pe ora (cit pot cere) si cinci dolari pe ora (cit "se da") e actul meu de generozitate, nu meritul lor. Nu-i o chestie care li se cuvine, in virtutea faptului ca "daca nu exista ajutor de somaj". Ajutorul ala de somaj exista in virtutea generozitatii mea si a celor ca mine (recte, care ne-am luat Bacu', si traim in lumea moderna).

    Pricepi tu cum zic ?

    @mitzaabiciclista Am salvie, am si menta (da' de-aia lemon mint dac-o stii, nu cacaturi de peppermint), da' astea nu-s nimic. Iti pun o poza cu tufa me de cimbru proaspat inflorit ? A ? :D

    A, si mai am mazare salbatica :D

    @gheorghe Lolz. Hatere!

    @H Exista, oarecum : http://trilema.com/2009/fumez/

  13. Celalalt Hipsterilor`s avatar
    13
    Celalalt Hipsterilorinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 31 July 2011

    Io pricep cum zici, da nu inteleg. Tu zici "o ora de munca a unui roman valoreaza un dolar", pai a unui rumel, nu a aluia de ti-a cerut tie j de dolari pe ora. Cand colo "Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 670 lei pentru un program complet de lucru de 170 de ore in medie pe luna pentru anul 2011 reprezentand 3,94 lei/ora."
    Minim ii spus.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Sunday, 31 July 2011

    Da. Dar asta e un act de bunavointa al nostru, astia raii, fata de care el nu are alt merit decit potentialitatea recunostiintei. Ca nu-i setat acolo pentru ca ala-i nivelul pe care el il merita, ii setat acolo ca ala-i nivelul la care suntem noi dispusi sa ne "fie mila si de asta saracu', ca el crede ca munceste". Aia-i chestia.

    Orice contract e rezultatul unei negocieri, si-n orice negociere conteaza cam care-s tariile pozitiilor partilor. Ori taria pozitiei partii lui e acolo, in jurul limitei saraciei dupa BM. A, care era un dolar pe zi, nu un dolar pe ora. Mnoa.

  15. Celalalt Hipsterilor`s avatar
    15
    Celalalt Hipsterilorinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 31 July 2011

    Nu-i vorba de "el", de oricine care vrea sau nu vrea sa taie iarba, ci de cat valoreaza ora de munca a unui roman. Ii stabilit ca Minimul este de 3,94 lei pe ora, nu un dolar, nici doi guldeni ori alte estimari individuale. Pentru minim pe economie, de regula, mucesc aia care chiar nu stiu sa faca mare lucru (ori nu stiu sa faca nimic), da muncesc zi de zi, de luni pana vineri, au un program au "loc de munca asigurat". Muncile sezoniere, asa cum sunt si cele de genul taiatul ierbii, n-au fost si nu-s incadrabile la minim pe economie. Daca chemi instalatori, zugravi ori pe unii cu coasa, cei mai multi vor tine cont ca-i o munca ocazionala si o vor trata ca atare - in care vor cauta sa acopere si plata timpilor morti - (la un dolar pe ora - adica 24 de lei pe o zi intreaga de munca- au sanse sa nu-si recupereze caloriile consumate, daca nu-si gatesc :P, mai ales aia cu coasa ), adica, ii chemi degeaba, si tocmai asta conteaza, ii CHEMI tu sau se roaga ei de tine sa le dai de munca.
    Daca l-ai chemat tu, vorbim d'a'mpulea, daca o venit el la tine sa te intrebe daca vrei sa-ti taie iarba, atunci da, toate astea isi au rostul.

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Sunday, 31 July 2011

    E stabilit, dar nu de catre acel roman. Pricepi tu ? Daca aia care dau bani la cersetori decid sa dea in medie cite un leu, e adevarat ca in medie cersetorul va primi cite un leu.

    Dar asta nu inseamna ca cersetorul are cauza sa ceara un leu. Pentru ca taria pozitiei lui in negociere nu este un leu. Este zero lei.

  17. Mihai B`s avatar
    17
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 31 July 2011

    @Celalalt Hipsterilor

    dar ce esti, mey, asa de preocupat de astfel de aspecte? :D

    io-s ferm convins ca mircea o pornit din start cu ideea ca nu o sa se inteaga cu meseriasul fiindca... de fapt nu avea nevoie de el(poate maxim ca si material pentru blog). si e oricum mai cool sa iti cumperi tu coasa din aia electrica si sa scurtezi iarba si buruienile cu ea.

    cu gardul e insa mai greu, dar nu cred ca are mircea gard natural. acolo cand dai cu foarfecele mai ales sus, e chiar solicitant.

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Sunday, 31 July 2011

    Mi-am cumparat foarfeca, daca te intere.

    Si nu-i mai greu decit s-o elicopterizezi pe una. Dilauc.

  19. Mihai B`s avatar
    19
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 31 July 2011

    pai daca-o elicopterizezi tot ai un punct de sprijin.

    dar acolo cocotat pe scara si taind la gardul de peste 2 metri nu ai nici un punct de sprijin. :(

  20. Trebuia sa faci ca mine: o mana de gaini si-ai sa le ai pe toate: oaua, iarba scurta, ingrasamant. :D

  21. Mihai B`s avatar
    21
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 31 July 2011

    @Morom3t3

    da mai moromete, dar omu' se respecta, nobilul nu iese sa stea in iarba cu gainile alaturi. ;))

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Sunday, 31 July 2011

    @Morom3t3 Am deja giste, si nu maninca iarba (ci o fumeaza).

    @Mihai Io nu stiu ce probleme poti avea tu de tre' sa te sui pe 2m de scara ca sa poti ajunge la femee, da' nici nu voi sa aflu :D

  23. Celalalt Hipsterilor`s avatar
    23
    Celalalt Hipsterilorinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 31 July 2011

    @Mihai B, apai la 2,96 lei pe ora, nu vad cum naiba ar fi vrut Mircea sa se inteleaga cu meseriasul (ca meseriasul cu Mircea, nici atat, la resturile alea de bani). Io inca n-am auzit de om sanatos la cap care sa ceara 150 de lei pentru o ora doua de munca cu muschiu (cu coasa mai mult sau mai putin electrica), de fapt, n-am auzit de niciunul, si lucrez destul de des cu oameni d'astia, cu ora/ziua si cu muschiul. Niciunul, niciodata, nu o muncit entru trei lei pe ora, da' nici nu o cerut 150.
    La randul meu, si pe mine ma cauta diversi (asa cum inteleg ca l-o cautat si Mircea pe meserias) pentru munci ocazionale si, foarte foarte rar, daca ma scotea din sarite putentialul client, ii livram cate un scor nesimtit ca sa se duca naibi si sa ma lase in pace (de regula ii dau la scarbe din prima pe cei care nu-mi convin).
    Clar ca nu-i vorba de bani, la 540 de lei, cat o fost sculele, ar pi futut Mircea sa plateasca un roman cam 180 de ore. Adica, la o ora taiatul ierbii de prin curte, cam trii taieri pe an, avea bani de vreo 60 de ani de taiat iarba :))) Daca-i zici oricarui pulete din oricare sat ca-i dai 540 de lei sa-ti taie iarba de prin curte timp de 60 de ani, ori se strica de ras, ori se strica de ras.

  24. Al cinquelea Hipster`s avatar
    24
    Al cinquelea Hipsterinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 31 July 2011

    Uraciosilor!!!11

  25. Al sixelea si-al saptelea hipster la un loc`s avatar
    25
    Al sixelea si-al saptelea hipster la un locinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 31 July 2011

    Mircea putea sa-si cumpere de la inceput o coasa cu 40 de lei si sa faca treaba, da' v-ati fi plictisit fara compostu' de mranita si alte alea ...

  26. Mircea Popescu`s avatar
    26
    Mircea Popescu 
    Sunday, 31 July 2011

    Pai cu risu' si ramine, mestere.

    La ce-i serveste ?

  27. Mircea Popescu`s avatar
    27
    Mircea Popescu 
    Sunday, 31 July 2011

    Ei, pentru cosit poate ca era mai scumpa munca, acolo se cere ceva pricepere, e calificata cum ar veni.

  28. Daca n-a luat bacu, n-are ce cauta la coasa.

  29. Mircea Popescu`s avatar
    29
    Mircea Popescu 
    Sunday, 31 July 2011

    A quoi bon avoir quitté Coasta Boacii?

  30. Celalalt Hipster`s avatar
    30
    Celalalt Hipsterinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 31 July 2011

    Adevaru-i ca rasul face bine la ten :)

  31. Celalalt Hipsterilor`s avatar
    31
    Celalalt Hipsterilorinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 31 July 2011

    Ai naibi hipsteri, calci pe ei p'aici ca pe broaste dupa ploaie. Ce le mai place iarba la toti.

  32. Al cinquelea Hipster`s avatar
    32
    Al cinquelea Hipsterinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 31 July 2011

    Ba, tu m-ai facut vaca? Ma-ta-i vaca, boule!!!

  33. Celalalt Hipsterilor`s avatar
    33
    Celalalt Hipsterilorinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 31 July 2011

    Ba tu esti roman? Nesimtitul3!!

  34. Mircea Popescu`s avatar
    34
    Mircea Popescu 
    Sunday, 31 July 2011

    Faza faina-i ca fix asa faceau caii de iarba dupa ce-am pornit catastrofa si genocidul : sareau toti prin toate partile.

  35. Celalalt Hipsterilor`s avatar
    35
    Celalalt Hipsterilorinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 31 July 2011

    Caii de iarba is cosasii, nu? Merge la clenut, pe vaduri, cu cosasi, de apara si pazeste.

    PS. daca ti-ai luat cositoare din aia cu fire, nu cu paleti, vezi sa nu o bagi prin buruieni prea groase, ca se duce naibi repede.

  36. Mircea Popescu`s avatar
    36
    Mircea Popescu 
    Sunday, 31 July 2011

    http://mart3d.co.uk/productImages/955_0.jpg

    Am taiat cu ea tot soiu' de balarii, n-o avut nici pe dracu'. M-am uitat inauntru, are niste lame de otel de fo 2mm grosime, se ascut la nevoie.

  37. Hipsterilor`s avatar
    37
    Hipsterilor 
    Sunday, 31 July 2011

    retarded trolling hiar

  38. Zic c-ai intrat in rand cu lumea de pe strada ta. Ti-ai luat masina-bijuterie, este?

  39. Mircea Popescu`s avatar
    39
    Mircea Popescu 
    Monday, 1 August 2011

    @Diana Coman Iti dai seama, are doi cai putere!

  1. [...] Marea afacere cu tuns iarba [...]

  2. [...] Mdeci, avantajele de-a avea o proprietate facuta de romani pentru romani survin nemijlocit din Romania respectiva, si anume : nu sunt plase pentru tintari. De exemplu, acum doua nopti am omorit cam 30 de dracovenii inaripate, dupa urmatorul program : pina am stat si-am scris la blog respectiv citit la alte bloguri, 22 de bucati, cu mina direct in timp ce-mi zburau prin cimpul vizual. Da, sunt chiar atit de zen. [...]

  3. [...] din vina lor. Sunt saraci pentru ca sunt lenesi, prosti, infumurati, increzuti, pentru ca asteapta sa li se dea si sa li se faca, pentru ca-s - fundamental vorbind - mai aproape de maimute decit de [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.