Limba latina, versiunea 87

Saturday, 26 February, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Tocmai am petrecut o ora agreabila in compania unei fiinte extraterestre si extratemporale, venita in vizita pentru prima oara in mileniul curent*, si doritoare sa se intretina cu cel mai inteligent reprezentant al speciei umane. Care se vede treaba c-am fost eu, da' nu disperati, cu munca asidua situatia se poate schimba pina la vizita viitoare (care am inteles ca se va petrece ceva mai repede decit un mileniu, poate patru-cinci sute de ani acolo).

Am aflat cu aceasta ocazie un numar de chestii foarte interesante, pe care am sa le pastrez strict pentru mine, si-un numar de banalitati imunde, pe care vi le redau dinjos.

In primul rind, ca am intuit corect, hidrocarburile stocate in scoarta Pamintului sunt pierderi tehnologice, rezultatul functionarii usor defectuoase a imensei masinarii numita abuziv "viata".

Totusi, am aflat simultan si ca n-am intuit corect : sursa proxima a ziselor hidrocarburi nu-i nici intr-un caz atit de generala precit mi-am inchipuit eu. Nu din frunze si trunchiuri survin ele, ci din sticle goale si alte obiecte similare. Din polietilena, din policlorura de vinil, din cauciuc sintetic, ingramadite in cantitati absolut uriase in decursul scurgerii civilizatiei dinspre pajisti inverzite, rugi cu zmeura, cai nechezind inspre zumzet de hard-disk-uri, birouri din spuma de lemn incleiata, monitoare de cincizeci de inch si vibratoare de silicon. Ca deh, si fericirea asta... evolueaza.

Se pare ca in urma Marii Catastrofe care Pune Capat Civilizatiei - entitate abstracta discutata ades de oameni si care pe aceasta cale isi primeste cea mai inalta confirmare ca da, intr-adevar exista - depozitele imense de materiale plastice sufera anumite procese complexe care le reduc intr-un interval oarecare din forma polimerizata in forma de hidrocarbura.

Fata cu uimirea mea vizitatorul s-a amuzat : "Doara nu chiar credeai ca din frunze de feriga si balegi de mastodont s-au aglomerat bazine de miliarde de metri cubi de gaz ori titei. Nu-i nici macar logic, viata are loc pe toata suprafata Pamintului si deci petrolul ori gazul ar fi trebuit sa fie uniform distribuite, unde-i huma este si hidrocarbura. Motivul pentru care rezervele sunt concentrate in anumite zone este pur si simplu cel evident : acolo erau gropile de gunoi ale civilizatiei precedente"**.

Cu care ocazie am aflat ca da, au mai existat civilizatii precedente pe aceasta identica planeta, si anume 86. Cea curenta este a 87-a. Si am mai aflat si bomba bombelor care va va da pe spate in asa hal de nu va veti mai reveni o vreme, daca va mai reveniti cindva.

Nu doar ca s-au succedat 86 de civilizatii (87 cu a noastra), nu doar ca toate au descoperit roata, focul, numerele, aria patratului, motorul cu ardere interna, materialele plastice, nu doar ca toate au creat - mai mult sau mai putin, dupa apetituri si inclinatii - petrol ca sa aiba si urmatorii ce sa arda-n motoarele cu ardere interna si asa mai departe.

Ci, toate au creat limba latina.

Ma intelegeti voi, dragi cititori ? Limba latina a fost inventata independent de 87 de subgrupuri ale civilizatiei in dezvoltare pe planeta noastra, si se vadeste ca aparitia ei urmata de uitarea treptata e un predictor destul de bun deja pentru scenariul in care se inscrie evolutia vietii tura asta. Din experienta (a sustinut interlocutorul meu).

Care, ca tot veni vorba, este un specialist in... istoria limbii latine. Cu asta se ocupa el, e un fel de cercetator, pe linga un fel de universitate, specializat in limba latina, asa cum se dezvolta si redezvolta ea pe planeta noastra. Aparent variatiile sunt minore dar interesante, si restul conversatiei s-a invirtit in principal in jurul lor. Dupa care am facut sex si-o plecat imediat.

In final va marturisesc ca am ramas foarte tulburat, contrariat si ma simt de-a dreptul confuz in urma experientei, pentru ca nu am mai intilnit niciodata un individ al speciei respective, asa incit nu mi-e clar : oare am facut sex oral ?!

---------
* Care mileniu curent nu a inceput la 0:00:01, pe 1 Ianuarie 2001, cum v-ati putea inchipui, si nici intr-un caz la aceeasi ora si data in 2000, ci in 1629, cindva prin Mai. Se pare ca intr-adevar, precum intuiam eu intr-un articol recent, s-au mai pierdut niste zile, saptamini, luni pe parcurs.

** Mentionez ca traducerea este aproximativa.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

47 Responses

  1. pletzalcoatl`s avatar
    1
    pletzalcoatlinsigna de criptograf 
    Sunday, 27 February 2011

    Pics or gtfo.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Sunday, 27 February 2011

    http://www.youtube.com/watch?v=_rsASdrs_us

  3. stiam io ca tu esti reptilian bre de cand am citit primul articol |||-lema

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Sunday, 27 February 2011

    Asssssssaaaa ? :D

  5. DMT?

  6. ciuperci ..

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Sunday, 27 February 2011

    Ce borobocaciti voi acolo ?

  8. O suta de cuvinte reloaded ... lol

  9. Tocmai ce-am citit intr-un articol recent pe un site de stiinte si alte fineturi, ca a aparut o tehnologie care transforma punga de plastic in petrol (adica titei, nu altceva). Deci ce ti-a zis extraterestru` e foarte probabil sa fie posibil. Da` chiar 87? N-a zis cumva 78? Sau 7-8?

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Monday, 28 February 2011

    Nu putea fi 78, singura chestie cu care suna asemanator e 42. Da-s cert c-o fost 87.

  11. tot nu am înţeles din ce ai înşiruit e mai exact pe ce se bazează teoriile astea, presupunând că articolul trebuie să îl i-au literal sau să râd.

    un link ceva, o carte, etc.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 1 March 2011

    Pai dadice sal i-ei, lasal aici cai al meu sim-i trebe'.

  13. idea cum că există o specie de reciclare şi catastrofe naturale prin care se distruge cam tot ce trăieşte pe pămant şi se face restart la evoluţia speciilor e o realitate, dar se presupune că potrivit la ce am dezgropat, omul de acum cateva milioane de ani nu era tocmai ca ăsta de acum. avea să dureze mult timp până să evoluze musculatură, gândire, cioplire de unelte, foc, roata, că abea alesese să nu stea prin copaci ca fratele maimuţă, ci să se lupte cu toţi prădătorii de pe pământ. şi evoluţia avea să dureze, că suntem prea complecşi.

    idea cum că şi omul şi civilizaţiile lui s-au reciclat şi cum că ar exista un număr de câte ori a făcut asta, sună a poveşti cu extratereştri.

    faptul că în calendar lipsesc multe zile sau luni nu e noutate. religioşii mântuitorului plii s-au gândit ei că vechiul calendar nu era bun şi trebuia să facem anul zero and shit. problema e că între a avea cunoştiinţe de astronomie şi a da o 'slujbă' e o diferenţă enormă.

  14. (omul nu a re-evoluat de la zero vroiam să spun, doar s-a adaptat)

  15. @Mircea:

    Vezi ca pana la urma ti-ai gasit un (alt) troll?

    Da intrebareai buna: trebe s-al lom in serios s-au in ras? Articolu zic.

  16. Dacă prin extraterestru înţelegi "piticii de pe creierul lui Mircea" şi prin conversaţie înţelegi "coşmarurile lui", cred că poţi lua articolul în serios!

  17. teoria nu e rea, dar mi se pare foarte putin plauzibilă. tu vrei să cred că stră-stră-stră-Gheorghe Grotă avea acum 7 milioane de ani la 1 metru înălţime, 30 kg şi capacitatea cranială unei maimuţe mici, avea ăla pungi de plastic şi mIRC?

    "Dacă prin extraterestru înţelegi “piticii de pe creierul lui Mircea” şi prin conversaţie înţelegi “coşmarurile lui”, cred că poţi lua articolul în serios!"

    oh well, gândesc interesant piticii ăia. şi l-am luat.

    @adi : spune-mi şi mie unde am troll-at. că vreau să râd şi eu.

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 1 March 2011

    @Critic Turcule, ti-a scapat ideea articolului. Omul ASTA de-acuma o fi facut ce zici tu. Dar inainte ca el sa apara a mai existat un set, care si el. Si inaintea lui, alt set, care iarasi. Si intre ele au trecut jdemii de ani.

    Prea te legi in gindul tau de planeta de parca o fost virgina cind ai aparut tu. In realitate relatia dintre voi nu-i ca si cea dintre tine si prietena ta, care da, foarte teoretic privind putea fi virgina cind v-ati intilnit. Relatia dintre voi e ca si cea dintre tine si ma-ta, care dinsa sigur nu putea fi virgina cind v-ati intilnit.

    @adi Pai stiti ride in serios ? Daca stiti atunci da. Daca nu stiti, atunci luati in serios a ride.

    @dAImon Buei asta, "piticii" de pe creieru' meu au asa dimensiuni ca daca-ti baga unu' o palma zici ca te-o lovit curu' lu Rihanna. De doua ori.

  19. Critic`s avatar
    19
    Critic 
    Tuesday, 1 March 2011

    mda, mersi pentru amabilitate. pula mea, spre că pierduţii ăia în timp or fi fost mai deştepţi decât ăştia acuma recenţi de dupa epoca glaciară.

    nu de altceva dar după câte am înţeles eu, Gheoghe Grotă nu găsea răspunsuri în mama natură că era numai zăpadă şi statea toată ziua în peşteră, aşa că şi-a căutat răspunsurile în stele şi s-a apucat de desenat cu creta zodiace pe pereţi. dar măcar aşa avea să apară limbajul, scrisul, matematica, etc. dupaia nişte muie oficială prin revoluţia franceză and here we are.

    sper că poate nu m-am culturalizat eu suficient.

  20. gheorghe`s avatar
    20
    gheorgheinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Tuesday, 1 March 2011

    mey Critic, daca se ciocneste planeta de ceva astfel incat sa ramana doar foc si para, sa fiarba oceanele sa se evapore toate, etc. fii sigur ca nu mai ramane nici o urma din noi.

    Cam asa s-ar fi putut intampla si cu altii inaintea noastra. Desi mi se pare cam implauzibil, ca ar fi ramas urme de la coliziune, si cam singura care-ar fi putut face asa ceva ar fi fost aia in care s-a format luna.

  21. Critic`s avatar
    21
    Critic 
    Tuesday, 1 March 2011

    "mey Critic, daca se ciocneste planeta de ceva astfel incat sa ramana doar foc si para, sa fiarba oceanele sa se evapore toate, etc. fii sigur ca nu mai ramane nici o urma din noi."

    asta am zis si eu mai sus, catastrofa aia poate veni orcand. s-a intamplat cu dinozaurii parca.

    "Desi mi se pare cam implauzibil, ca ar fi ramas urme de la coliziune, si cam singura care-ar fi putut face asa ceva ar fi fost aia in care s-a format luna."

    asta e ceva geologic. eu am zis cultural.

    la ora actuala se pleaca de la idea ca civilizatia, ideile umane, analizarea mediului and shit a inceput acum , cu agitarea genetica hardcore a homo sapiens dupa ce s-a topit pizda aia de zapada si a inceput o cotrobaiala prin mama natura, plantand seminte, sa ne uitam cu creste iarba, vanatoare, am inventat niste zei, urletele au devenit sunete, silabe, cuvinte, scris in pesteri, in piei, in lemn, papirus etc si tot asa.

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 1 March 2011

    @Critic Pai n-o lua prea piersonal, nici amabilitatea ceea. Da' revenind, tocmai asta-i chestia, ca nici pierdutii ceia n-or fost mai rasariti sau mai intunericiti decit pierdutii de noi. Cel mai usor accesibila e intelegerea asta prin perspectiva unui profesor de liceu, care vede in tot anu' cite-un set de pierduti. Si eventual isi aminteste de cind era el pierdut ca si ei, nu ca acu' n-ar fi.

    @gheorghe Nu tre' sa se ciocneasca cu nimic. Hai sa vedem cite posibilitati exista : trece o cometa formata din metale grele si iradiaza intreaga planeta cu 3-500 de gigaremi. Nu ca nu mai ramine nimeni in viata, da' nu mai ramine nimic decit gaz ionizat, nici macar molecule simple precum acidul tartric (CHOH-COOH-CHOH-COOH). Poate ca respectivul corp trece pe linga noi cu o regularitate de ceasornic la fiecare 850,000 de ani sau ceva si face ordine. Poate ca se numeste Cometa IMGB, nu m-ar uimi, dat fiind simtul umorului pe care nu poti nega ca-l posed (vorbesc in calitate de divinitate acum, bun ?).

    Sau daca n-am cometa la dispozitie ca e previously engaged poate ca intra soarele intr-un ciclu si cind va fute o temperatura medie de 2-300 de grade o luna-doua asa va trec figurile. Sau poate ca apare ceva lepra ftizica a sistemului osos transmisa telepatic si intr-un an de zile sunt gata toate mamiferele. Sau asa mai departe, de finaluri posibile nu ducem nici o lipsa. Cu atit mai putin ducem lipsa de ajutoru' bipedelor vorbitoare in treburile divinitatii, da' asa, din mila fata de sentimentul lor de autoimportanta frustrat, hai s-adaug si-o varianta de-aia : se razboi nuclear, sterilizeaza planeta, adio, recicepem de la descoperit eukariotele.

    @Critic Exact. Se cam pleaca, si-i cam ridicol, imi pare mie.

  23. gheorghe`s avatar
    23
    gheorgheinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Tuesday, 1 March 2011

    @Mircea Popescu Da, doar ca ar trebui sa fie o catastrofa de-asta ceva mai hardcore, sa nu mai ramana nici cladiri, nici oase, ca din 87 de generatii, tot gaseam ceva.

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 1 March 2011

    Nu te pune cu capacitatea omului de-a nu baga in seama. De la piramide pina la colosii de prin America de Sud sunt tot felul de chestii care ar putea, la rigoare, sa fie.

    Am gasit de exemplu ramasitele marelui depozit de gunoi al megaconurbatiei T'Klup. Noi avem impresia ca am gasit un rezervor de petrol.

  25. gheorghe`s avatar
    25
    gheorgheinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Tuesday, 1 March 2011

    Da, iti dai seama, ce bulangii egiptenii aia, s-au dat ei smecheri c-au construit piramidele, dar de fapt ei doar le-au gasit acolo gata facute :)

  26. Mircea Popescu`s avatar
    26
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 1 March 2011

    Rizi de mine, rizi de tineret!

  27. Critic`s avatar
    27
    Critic 
    Tuesday, 1 March 2011

    ai uitat de teoria aia cu uraganele uriase, ca cica daca temperatura oceanelor ar atinge 50 de grade celsius se face unul dinala mare cat sua, asta presupunand ca inca o sa mai fie viata pe care sa o si distruga :lol:

    bai, presupunand ca au mai fost deja civilizatii si ca s-a facut niste control + alt + delete, nu se presupune ca noi am putea sa tot redescoperim ce era descoperit deja?

    avand in vedere ca exista niste legi fizice fixe, eu stiu un numar pi, ceva care nu se schimba niciodata, daca noi l-am descoperit, inseamna ca o sa il poata descoperi si aia care o sa vina dupa noi, daca noi disparem. ca doar nu s-or schimba legile peste noapte.

    deci daca acolo a fost ceva, ce mai conteaza.

    sau poate chestia cu 'aia care nu tin minte istoria sunt condamnati sa o repete' iese din ecuatia existentei?

  28. Mircea Popescu`s avatar
    28
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 1 March 2011

    Mei da' tu citisi articolu' ? Iote

    Nu doar ca s-au succedat 86 de civilizatii (87 cu a noastra), nu doar ca toate au descoperit roata, focul, numerele, aria patratului, motorul cu ardere interna, materialele plastice, nu doar ca toate au creat - mai mult sau mai putin, dupa apetituri si inclinatii - petrol ca sa aiba si urmatorii ce sa arda-n motoarele cu ardere interna si asa mai departe.

  29. Stai că n-am priceput, recomanzi să râdem da' pe de altă parte te stropşeşti că mi-am luat în derâdere piticii. :confuzed:

  30. Mircea Popescu`s avatar
    30
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 1 March 2011

    Da' ziceam la misto, ce te confuzezi si tu acuma. Pina la urma, cit de groaznica soarta o fi si aia, sa-ti traga una cu curu' Rihanna ?

  31. Cica trece o cometa de-aia "long period" pe langa Terra:

    - Ce mai faci soro? Nu te-am vazut de cateva milioane de ani.
    - Nu prea bine, mi-au iesit niste homo sapiens.
    - Eh, se mai intampla, las` ca trece!

  32. Mircea Popescu`s avatar
    32
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 2 March 2011

    Haha just. Face o cura de ultraviolete ceva.

  33. Ci, toate au creat limba latina.

    Și iPhone, să se joace populația Angry Birds în timp ce se cacă. Altfel nu văd cum s-ar numi cilivizație. :D

  34. Mircea Popescu`s avatar
    34
    Mircea Popescu 
    Friday, 4 March 2011

    Chiar de ifon n-am discutat. Trebuia ?

  35. Apăi dacă nu, atunci probabil că de fapt nu contează.

  36. Hipsterilor`s avatar
    36
    Hipsterilor 
    Thursday, 14 July 2011

    proof for this?

  37. Mircea Popescu`s avatar
    37
    Mircea Popescu 
    Thursday, 14 July 2011

    aici.

  38. O întrebare de latină: de ce mi milli se scrie cu de L? Știu că vine de la mille, dar nu înțeleg de ce simțeau nevoia romanii să fie mai cu moț și să dubleze L-ul.

  1. [...] termeni survin din limba latina (care-a murit, bineinteles), dar informeaza practica dreptului pina in zilele noastre. Primul s-ar traduce drept [...]

  2. [...] Darlocii au aparut acum doua saptamini. Din ce zic ei stiau ce urmeaza de-acum o suta si treizeci de ani, si-au pornit la drum de-atunci. Din ce zic ei ne-au privit evolutia inexorabila pe masura ce se apropiau de sistemul solar. Din ce zic ei nu-i prima oara. Din ce zic ei e a optzeci si saptea oara. [...]

  3. [...] Si-n romaneste se poate orice. Stiti de ce ? Pentru ca latina. [...]

  4. [...] ossuaries beggars belief. [↩]Speaking of which, ever wondered the which nth Latin it was ? 87, turns out. [↩] Category: Politica si Prostie Comments feed : RSS 2.0. Leave your own [...]

  5. [...] will happen to survive. Do you happen to know how many times there's been a Latin language to date ? ———Somehow not one in millions of Jews was fat genetically irrespective of what [...]

  6. [...] in the terminus of a mountain range, because it's just fun to haul gasoline or whatever they call Latin in that "different" world up the hill from the prairie for no reason whatsoever. What's economic [...]

  7. [...] as well be encrypted", and the scheme could then work as $key1/$key2/gn (a breathtakingly beautiful arch over the centuries uniting previous "Consulem Romanorul Regii Phyrrhy Salutem"vi with current [...]

  8. [...] for the marbling (sperm coagulates) and cake probably for the phonetic similarity with the ancient (Latin and otherwise) root for shitting -- caco, cacare (note, for instance, that the cum biscuit's a [...]

  9. [...] are reshuffled... The European Union as implemented in Python to be run in java, an unlikely retracing of the late Roman empire's [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.