Jaful si economia

Tuesday, 06 September, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

When a country doesn't develop a commercial middle class, industrial technologies, a strong military, and strong institutions, it is particularly vulnerable to a certain form of theft that I call "extraction". This is when a bunch of foreigners land on your shores, buy up some local chiefs, chop down your forests, rip the minerals out of your soil, enslave a few generations, and eventually go home, leaving their bastards in charge.

If you're lucky enough to live in a malaria-infested swamp, they go home. If you live in a healthy, inviting landscape, you will be corralled into reservations in the worst parts of the country (those furthest from water, of course), your land will be taken away by "treaty", your rebels will be slaughtered by machine gun, the survivors poisoned with alcohol, and your prettiest women taken for concubinage. After a few generations, people will forget you ever existed, except as quaint memories.

Extraction economies do not depend on a commercial middle class. There are no networks of trade. No-one needs to learn to read and write in order to carry rubies out of a deep mine. Educated middle classes make trouble. They form unions, elect honest politicians, and demand fair prices for their natural resources. Extraction economies don't just disregard the needs of the people, they actively oppress them. That is, for an extraction economy to operate at maximum efficiency, it must turn the mass of people into near-slaves.

Pasajul survine dintr-o carte scrisa de Pieter Hintjens si semnalata aici de gheorghe. Sa traducem in limba romana :

O tara care nu-si dezvolta o clasa de mijloc, tehnologie industriala, o armata si institutii puternice se gaseste foarte vulnerabila in fata unui anumit tip de furt, pe care eu l-as numi "extractie". Asta-i atunci cind o trupa de straini iti debarca pe tarm, cumpara niste sefuleti locali, iti taie padurile, smulg mineralele din subsol, aservesc citeva generatii si intr-un final pleaca acasa, lasindu-si bastarzii la putere.

Daca ai noroc sa traiesti intr-o mlastina plina de malarie, pleaca acasa. Daca traiesti intr-un loc frumos si primitor te vei trezi adunat in rezervatii amplasate convenabil in cele mai putin convenabile parti ale tarii (bineinteles cele mai departe de apa), pamintul iti va fi luat "prin tratate", rebelii vor fi macelariti cu mitraliera, supravietuitorii otraviti cu alcool, fetele mai dragutele luate pentru distractie. Dupa citeva generatii, lumea va uita ca ai si existat, afara de citeva amintiri tacute.

Economiile bazate pe extractie nu depind de-o clasa de mijloc. Nu exista retele de comert. Nimeni n-are nevoie sa invete sa citeasca sau sa scrie pentru a cara rubine afara dintr-o mina de adincime. Clasele de mijloc si oamenii educati cauzeaza probleme. Formeaza sindicate, aleg politicieni capabili si cinstiti, cer preturi juste pentru bunurile lor. Economiile bazate pe extractie nu neglijeaza pur si simplu nevoile oamenilor, ci le oprima activ. Cu alte cuvinte, pentru ca o economie bazata pe extractie sa functioneze, are nevoie sa transforme majoritatea oamenilor practic in sclavi.

Si-acum cu aplicare directa la problemele noastre, recte Rosia Montana :

I. Ideea ca extragerea aurului din pamint serveste la ceva e stupida. Ce se va face cu aurul respectiv ? De mincat nu-l maninca nimeni, in rezervor nu-l toarna nimeni, aurul nu are o utilitate practica in afara de cea de tezaur. Deci, aurul extras cu multe eforturi, mari distrugeri si imense pagube de toate soiurile va fi transportat o anumita distanta, rafinat, transportat o alta distanta (totul sub paza) si... ingropat.

Da, de-aia vrem sa-l extragem din pamint, ca sa-l ingropam. In pamint. Nu doar ca am stricat solul original, taiat paduri, creat miliarde de metri cubi de apa otravita in situatii instabile, nenorocit mostenirea lasata de sute de generatii, ci in plus am mai creat si-o liabilitate cum ii zice in engleza, o paguba perpetua : acum aurul ala trebuie pazit. Pentru totdeauna.

N-ar fi mult mai simplu sa cheltuim cincizeci de euro pentru o placuta cu "Aici e Tezaurul BNR, sucursala Rosia Montana" si gata toata povestea ? Stiu eu un primar corupt de-aici de la noi din Timisoara care chiar nu mai are colturi prin oras unde sa puna cite cinci stilpi cu semne pe ei (foarte ieftine de altfel, Primaria face o buna economie cumparindu-le), pot sa vi-l recomand.

II. Ideea ca Statul roman cistiga ceva din extragerea aurului de la Rosia Montana e ridicola. Statul roman are la ora actuala niste rezerve. Ele se compun, cit ce priveste aurul, din echivalentul a aproximativ trei miliarde de euro in pivnita BNR, si respectiv a zece pina la douazeci miliarde de euro sub Rosia Montana. Daca miine vine o firma care scoate acel aur, Statul roman va avea per total mai putine rezerve. Chiar si daca primeste 99.99% din aurul extras, Statul roman va avea mai putine rezerve decit are astazi, si asta neluind in considerare costurile cu paza muntelui de aur, cu tratamentul celor o suta, o mie, o suta de mii de cetateni imbolnaviti de exploatare si asa mai departe.

III. Teoria ca proiectul RMCG ofera o parte justa Statului roman e o insulta la adresa inteligentei romanilor. Sub Rosia Montana se gasesc intre zece si douazeci de miliarde in aur, intre cinci si cincizeci de miliarde in argint si alte metale pretioase. Statul roman va primi, in termenii aranjamentului actual, ceva intre unu si doua miliarde de euro, adica poate doi la suta din valoarea intregii afaceri.

Daca asa ceva va pare o idee buna, sa-mi lasati la comentarii unde locuiti, am sa vin sa va cumpar una-alta de prin casa : produse electronice la 20-30 de lei (daca aveti un televizor de-ala mare cu plasma poate sa dau chiar 100 de lei), masina cu 2-300 de euro si asa mai departe. Eventual si nevasta, negociem.

IV. Teoria ca banii rezultati din exploatarea propusa la Rosia Montana ar ajuta la ceva e absurda. Romania a avut la dispozitie ceva peste douazeci de miliarde de euro din partea Uniunii Europene, din care a reusit sa "absoarba" (ceea ce inseamna, sa cheltuiasca eficient) ceva sub un miliard. Daca Romania ar fi avut la dispozitie cincizeci, sau o suta cincizeci de miliarde de euro ea tot ceva sub un miliard ar fi reusit sa absoarba. La ce poate atunci servi sa adaugam noi un miliard la cele douazeci necheltuite si necheltuibile ?

A, ca se vor imbogati niste nechemati, ca vom avea un nou Becali, sa aiba cine iesi la televizor sa declare ca "Eeeeuuu, Xulescul Anodin, te fuuut in guraa!". E bine. Sa avem un nou nepriceput care sa cumpere o echipa de fotbal si s-o dea de gard. Mare nevoie avem de panarame de-astea, zau asa, chiar merita afacerea.

Intre timp in lumea reala autostrada de la Turda la Gilau a costat mai mult decit miliardul ala. Nu e rau sa facem inca o bucata de autostrada, dar n-avem cum, cu cine si cu ce (ca daca aveam faceam deja, nu banii-s problema acolo). Evident nu merita sa distrugem pentru asa ceva o suprafata patrata ceva mai mare pe latura decit e soseaua liniara.

Cine plateste otravitii cu cianura din 2020, cind se va rupe primul dig si vor muri primii oameni ? Unde va fi RMGC in 2025, cind bugetul asigurarilor de sanatate va colapsa si sub povara amintirilor lasate de ei ?

A sustine acest proiect este imoral. Persoanele care sustin acest proiect sunt niste persoane imorale, ceea ce-i un mod politicos si elegant de-a spune ca sunt entitati subumane care n-au ce sa caute intr-o societate civilizata. Asta-i tot.

Category: Activism
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

40 Responses

  1. Îţi citesc blogul de vreo 4 luni, give or take, dar asta-i prima postare cu care rezonez complet. Mi-a plăcut. Cum strâng mia pe fain, îţi trimit mailul ăla, lua-l-ar boala să-l ia.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 6 September 2011

    Haha saru'mina.

  3. sfbacterie`s avatar
    3
    sfbacterie 
    Tuesday, 6 September 2011

    Esti suparat tare.
    Ai punctat excelent si ai acoperit cam toate punctele slabe ale afacerii R.M.
    Totusi, chiar crezi ca factorii decizionali vor tine cont de proteste sau de bunul simt ?

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 6 September 2011

    Nu exista "factori decizionali" in chestiunea asta.

  5. sfbacterie`s avatar
    5
    sfbacterie 
    Tuesday, 6 September 2011

    Ok, si cine decide ?
    Poporul ?

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 6 September 2011

    Pai practic vorbind nimeni.

    Cine zici tu ca are autoritatea sa distruga o tara ? Nimeni.

  7. sfbacterie`s avatar
    7
    sfbacterie 
    Tuesday, 6 September 2011

    pai autoritarea asta le-am dat-o noi, cand i-am votat.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 6 September 2011

    Nici vorba de-asa ceva. Functionarii alesi prin vot fura alesi sa execute legile tarii. Ca sa ilustram printr-un exemplu : daca o asociatie de locatari dintr-un imobil isi alege un presedinte, asta nu inseamna ca cetateanul ala se poate apuca sa demoleze casa scarilor. El a fost ales strict ca sa angajeze femeia de servici, sa verifice administratorul si sa semneze diversele hirtoage necesare in numele asociatiei.

  9. Citatul din carte imi pare ca spune clar cam tot.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 6 September 2011

    Si mie.

  11. De acord cu ce spui tu aici, însă nu știu în ce măsură îi convinge pe unii locuitori de la Roșia Montana. Că și mineritul de cărbune e o belea, dar minerii tot s-au agitat că ei vor să muncească, deși cred că sunt conștienți de bolile profesionale și influența negativă asupra mediului.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 6 September 2011

    E cunoscuta asta, nu doar la noi, incepind din secolul XVIII e documentata dorinta oamenilor de-a munci chiar si cind stiu ca le pune sanatatea in pericol si etc, de fapt de-aia au si aparut initial organisme de protectia muncii, apoi a consumatorilor si mediului in statele vestice.

    Totusi, parerea niste unora care intimplator locuiesc la momentul ala prin zona aia nu conteaza. Moldova nu-i a mea si nu-i a voastra gen.

  13. romania inedit`s avatar
    13
    romania inedit 
    Wednesday, 7 December 2011

    Cel mai tare m-as bucur ca RMGC sa nu le dea banii astora care primesc publicitate de la ei si sa-i lase cu jalea in suflet, la fel cum s-ar intampla daca ar incepe exploatarea asta .

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 7 December 2011

    Pai mi se pare ca se cam plingeau ca nu si-au primit banii. Deh, se face frate cu dracul...

  15. romania inedit`s avatar
    15
    romania inedit 
    Wednesday, 7 December 2011

    Pai nu au primit niciun ban pana acuma si cica nici nu o sa primeasca pana cand RGMC nu primeste avizul de mediu ca sa inceapa lucrarea si sa creasca pretul actiunilor .

  16. din cate am auzit eu, au bagat deja vreo 80 de milioane de coco doar in publicitate. fara cumparare de case, terenuri, etc. exloatare iarasi inca nu au inceput si doamne ajuta sa nu inceapa. e cred, motivul pentru care imi zic, merita sa raman si sa traiesc in romania. daca rosia nu se va exploata, e dovada vie ca exista o bruma de normalitate in tara asta. ;)

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Sunday, 11 December 2011

    Zici tu ceva.

    Chit ca-n Romania exista mult mai multa normalitate decit estimeaza romanii.

  18. Cu asta m-ai dat gata! Sincere felicitări! Articolul este minunat, iar citatul este esenţa. Consider Roşia Montană "ultima redută", deşi mai sînt multe alte redute. La Roşia Montană, pe lîngă aur, cianură şi crîncenă exploatare, mai sunt silicoza, sărăcia, dar mai ales "tot tabelul lui Mendeleev", cum îmi place să spun, îndeosebi wolfram. Mai trebuie adăugat trenul plin cu valori şi aur pe care ni l-au furat marile imperii de-a lungul timpului... cît de lung o fi? Te iau în gaşca mea, a celor care apără Roşia Montană. Cum apără proprietatea privată, Constituţia apără şi proprietatea publică, zice un prieten din zonă. Vai de localnici, dacă se declanşează acolo iadul - citiţi-l pe Geo BOGZA, reporter la faţa locului în perioada interbelică. Te iert de toate dacă mai scrii despre Roşia Montană. Savin BADEA

  19. pletzalcoatl`s avatar
    19
    pletzalcoatlinsigna de criptograf 
    Monday, 26 March 2012

    Lol o brother... when MP reads this...

  20. TRAIASCA DONU BADEA PESEDINTE SI SAI FUTAN GITI DE IMPERIALISTI CARI VREA SA NE FURE MAREA AVERE DE NE AJUNGE LA TATI DOUAJ DA MII DA OIROI GRATIS

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Monday, 26 March 2012

    Noi sa fim sanatosi.

  1. Jaful si economia pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    Citeste si da mai departe cum se zice....

  2. [...] dea aurul de la gît înapoi celor pe care-i iubeşte! Iar aurul lui nu este metal ci suflet, nu se extrage ci se [...]

  3. [...] de la Alburnus Maior & Goţiu n-o să stârnească scandalurile care-ar fi fost normale într-o ţară mai puternică, ştiu că presa e prea ocupată cu fundul lui Boc şi găsitul mizeriilor despre Ungureanu şi că [...]

  4. [...] Hintjens, engleză şi română Like this:LikeBe the first to like this post. This entry was posted in Domenii - Economie, [...]

  5. 26
    Cosmin Maricari » Generaţia de aur redivivus (via Pingback)
    Monday, 5 March 2012

    [...] de la Alburnus Maior & Goţiu n-o să stârnească scandalurile care-ar fi fost normale într-o ţară mai puternică, ştiu că presa e prea ocupată cu fundul lui Boc şi găsitul mizeriilor despre Ungureanu şi că [...]

  6. [...] exploatate (extraction economy) raporteaza salarii sensibil mai mici decit produsul intern brut per capita pentru ca mare parte [...]

  7. [...] cit sa-si salveze constructia. ———Vedeti pentru detalii cartea discutata in Jaful si Economia. [↩] Category: Politica si Prostie Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment [...]

  8. [...] realizat intr-un final ca n-are absolut nici un fel de sansa sa convinga pe cineva de "utilitatea" inutilului lor proiect, de "oportunitatea" inoportunului lor proiect si asa mai departe. Daca nici macar Academia Romana [...]

  9. [...] ideala, este aceea in care cumparam un lot la un pret fix mult inferior venitului mediu per loz, ca RMGC de [...]

  10. [...] Sunteti poate la curent cu nemultumirea mea cadece vine supermarketu' sa cumpere laptele de la tarani cu 50 de bani litrul, sa-i adauge apa pina face cinci litri si sa-l vinda cu cinci lei noul litru, scotind deci de cincizeci de ori banii pe care i-o dat taranului, nemultumire intitulata sugestiv "De ce nu-mi place capitalismul ?". Ea este cogenera cu un mod anumit de-a gindi economia (fundamental antieconomic, apropo) ilustrat intr-o situatie mai generala da' perfect reductibila in articolu' despre economiile de extractie intitulat inca si mai sugestiv Jaful si economiai. [...]

  11. [...] nu reuseste sa faca parte. Asta-i adesea simptomul dupa care oamenii normali recunosc un pasunist : se trezesc alocati in diverse tabere cu care ei n-au neaparat treaba. Pasunistul nu are probleme a vorbi "in numele [...]

  12. [...] go "omfg we're dying of hunger", the works. It never worked, to date, it'll never work to any date. My objection, and i'm confident the thing that sunk the project (not for it being mine, but for it being sound) [...]

  13. [...] liquids can't possibly ever work. This doesn't mean every fuel bomb is actually a car. [↩]Jaful si Economia was linked for details [↩]Not because of anything to do with them, either in the case of [...]

  14. [...] that crowbar ? Well, it's a sort of power. Brutish, without words and without the need for words. It's in no case a principle, or an idea (not that they won't try to put the idea of principle, and [...]

  15. [...] was destroyed. You know, by "corruption". Except that magic word has a very peculiar meaning in a colony : corruption is what those people opposing the colonizer do or say. When they're following the [...]

  16. [...] you know what makes it all ok ? The circumstance that when the Russian puppet regime in Romania decided to make a film about the man, they pretended like he was assassinated by the [...]

  17. [...] time there not being an overactive USG agency involved in overthrowing local elites with a view to replace them with their own despicable spawn, the term "corruption" wasn't in wide usage. [↩]Nothing less necessary than a rigid wooden [...]

  18. [...] iron poses -- it has to be dug up and transported long distances, which yes can all be done by unskilled labour (therefore not running into the insurance problems above) but nevertheless, it's a lot of damned [...]

  19. [...] and composition) like the other (the ending of the native line, and the loss of the realm to meaninglessness) was universally deplored as an unmitigated disaster at the time, thereby making any other view [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.