ISP-ul lui Don Quijote

Tuesday, 22 March, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Acum vreo doi ani am facut un cont la ceva ISP de reseller, genul ala de afacere tinuta de-un singur om, care om n-are de fapt nici un fel de legatura cu serverele in discutie sau administrarea lor, si nici nu ofera in fapt nici un serviciu real. De fapt nici nu mai retin pentru ce, l-am folosit atunci pentru aia, ce-o fi fost, si-am uitat.

Proprietarul, un oarecare James E. sa-i zicem astfel, n-a uitat, dat fiind ca avea emailul meu in lista, si-a continuat sa-mi trimita de-atunci incoace, cu o frecventa cumpatata, diverse informari.

Sa nu ma intelegeti gresit, nu scriu ca sa ma pling, nu-i vorba de spam aici. Nu m-am obosit sa cer sa nu-mi mai scrie pentru ca... hmm... oare cum sa ma explic... Hai mai bine sa lasam titlurile sa vorbeasca :

james-isp

Deci, prin martie 2009 si-a schimbat providerul de cont de reseller, miscare care probabil o fi costat un cinci dolari in plus pe luna, asa ca a simtit nevoia unui sondaj de satisfactie intre clienti, zece zile mai tirziu. Apoi un an si mai bine tacere. Ce-o fi facut James in anul ala ?

Chiar cind ma gindeam ca s-o fi lasat, jap, o superoferta, hosting la o lira (da, ie in Anglia baiatul). Dupa care downtime, nu mai retin, vre-o sase ore. Ei, este interesant sa primesti rapoarte ocazionale din tara celor lipsiti. Dupa care "hardware failure", daca nu stiti cum functioneaza hostingul asta de a sasea mina, "hardware failure" e atunci cind ai downtime mai mare de 24 ore.

Peste inca trei zile, o entitate interesanta : emergency planned failure astaaa, downtime. Deci si urgenta si planificata, cumva, misterios. Probabil ca-l trecea pe server pisu. Dupa care vederile se succed in straturi, ca si viata, dedicated servers coming soon, DDoS Attack (asta e cind ai downtime peste 12 ore dar sub 24), Continuing Value for Money (ce-o fi aia ?), cinci zile mai tirziu Unexpected Downtime (nici planificat si nici de urgenta bun ?), dupa care Server Maintenance (se mai umplu de praf si serverele alea), tre' sa vina femeia de serviciu cu mopu', si asa mai departe, viata curge.

In anii astia eu am avut fix zero downtime, planificat sau neplanificat, chit ca serverele de DNS care deservesc Romania au mai luat pauza pe ici-pe colo. Ca mnoa, "nu se poate" face un obiect perfect, este ? Da, mi-am matolit o data serverul de mysql, ceea ce-a rezultat in cinci spre zece minute de "could not connect", da' parca n-as zice ca-i vina serverului, cu toata onestitatea.

Va inchipuiti poate cum se vad zbaterile stimatului James din pozitia unuia care-a avut zero downtime doi ani la rind (incluzind aici upgradari de frontend server si diverse modificari ale zonei in special prin adaugiri de hardwarwe) ?

Mnoa, de-aia-l tin in lista. Ma face sa apreciez la justa valoare nivelul la care ma aflu.

Nici macar nu-i singurul.

Category: Zsilnic
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

3 Responses

  1. ramicori`s avatar
    1
    ramicori 
    Tuesday, 22 March 2011

    eu m-as fi saturat de mult si as fi sters totul.

  2. Serverele tale sunt magice si indistructibile? :D Si uptime-ul asta e cu doua taisuri, am echipamente care din noroc si ignoranta au ajuns cu uptime 6 ani, dar nu sunt sigur ca mai pornesc dupa un reboot, deci incerc sa le ating cat mai putin.

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 23 March 2011

    @gheorghe Mei, multa redundanta, ca in afara de Mysql daca pica ceva oricum nu pica toata hardughia numa' se degradeaza intrucitva performanta, hardurile-s duale si-n hotswap toate etc, si evident mult noroc, ca n-o cazut un meteorit fix acolo.

    Da' acum vreo 3-4 ani o traznit una sanatoasa hapt in cladirea astora, de le-o puscat tot ce aveau electric absolut si-or fost offline cam o saptamina. Sper ca avem un deceniu linistit inainte.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.