Ion Iliescu cel rau

Thursday, 20 January, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Ion Iliescu cel rau a facut un numar de chestii bune. Pot sa precizez ca nu l-am votat niciodata, daca asta usureaza cu ceva suferintele suspiciosilor de serviciu, acesti oameni de bine chititi pe descoperit si infierat lucrurile rele in practica de zi cu zi, si nici nu l-as vota, nu l-as fi votat si alte istorii aiureli alternative care in realitate nu conteaza da-n ochii lor cei tulburi sunt foarte importante, din ceva motive inexplicabile si inca neexplicate. Greu blestem alfabetizarea minimala, mai ales cind rezultatul e o abilitate de-a urmari literele in cuvinte lipsita de-o abilitate corespunzatoare de-a urmari silogismele-n rationament.

Tin minte cum s-a inserat in viata mea : parintii, complet extenuati de privit ecranul televizorului (Diamant, sau un Telefunken vechi nu mai retin) s-au retras in bucatarie sa manince. Eu, complet inextenuabil, am ramas sa privesc in continuare, cu intelegerea ca daca se intimpla ceva important ii chem. Oamenii au revenit dupa vreo jumatate de ceas, si intrebindu-ma ca mnoa, ce s-o mai intimplat le-am zis ca nimic, ceva batrinel o citit o lista. Stiti lista, aia cu "si cu voia dumneavoastra, ultimul pe lista...". Ei o ratasera, iar mie nu-mi paruse ceva important. Cine stie, dupa ani, unde-i dreptatea ? In tot cazul, dupa chiotele cerute de situatie s-a stabilit ca si daca nu-i important, totusi, cind mai apare batrinelul ala, care-i Ion Iliescu, sa-i chem. Chiar daca nu-i important. Mnoa, bine.

Ei, si mai tin minte niste alte chestii. De exemplu, c-a fost primul om care sa zimbeasca, intr-o societate de oameni incruntati. Cu stupizenia in ciucuri care-i caracterizeaza indeobste, indiferent de subiectul urii lor, haterii au incercat sa-i transforme principala calitate intr-un soi de defect sui generis, de parca spunindu-i Zimbilici i-ai fi putut aduce oarece daune de imagine. Zece ani de colectie a Academiei Catavencu (pe cind cuvintele alea mai insemnau inca ceva) stau marturie antropologului, istoricului si curiosului pentru cit de ciudat era zimbetul in practica sociala a romanilor : nu exista caricatura a lui Iliescu altfel decit zimbind, cred ca-i prezentat in costumatie de arlechin de minim o mie de ori si asa mai departe. Greu la deal cu caii mici...

Tin minte si ca bunica-mea, o femeie cam de-o virsta cu el, si care, spre deosebire de mine l-o votat cu toate ocaziile, a si zis la un moment dat ca-i place foarte mult pentru ca zimbeste, spre deosebire de toti ceilalti. N-o fost ea singura, daca-i pina acolo, Petre Roman, primul lui discipol in ciudata Biserica a Romanilor Zimbitori mai avea putin si transforma Apaca-n harem. Ca si femeile astea, stiti cum sunt ? Nu vor bani, nu vor valuta, vor pe unu' sa le zimbeasca.

Da' sa zimbeasca frumos, ca e si asta o chestie. Ion Iliescu zimbea frumos - e foarte usor, mai ales pentru incruntatii din scoala Tudor Popescu sa zimbeasca sardonic. Nu-i bine. Nici zimbetul batjocoritor nu-i acceptabil, nici acel zimbet care de prea multa practica divortata de o nevoie perceputa subiectiv s-a transformat intr-un fel de pareza a fetei, un rinjet capabil sa sperie copiii. Tre' zimbit cu convingere, asa fel incit sa se simta, si uite chestie ca al lui Zimbilici se simtea prin sticla televizorului intr-un milion de locuinte si mai bine. Se vede clar ca zimbetul nu-i deloc suficient, ca si Ratiu sarmanul zimbea, si Coposu zimbea din cind in cind, dar desfid pe oricine sa-mi sustina ca nu conteaza. Suparatii sunt buni de caporali, da' nu prea dau bine pe afise electorale.

Sa continuam a desfoia ceapa : dupa foaia-zimbet vine o foarte interesanta foaie-austeritate. Cetateanul a avut o casa, nu patru, si-atit de putini bani incit daca m-as apuca sa afirm cu tarie ca are miliarde de dolari ascunsi prin conturi in strainatate s-ar gasi cine sa ma creada : lumea iubeste o disonanta cognitiva solida, si cu cit mai solida cu atit mai bine. E un exemplu de retinut aici, si daca ne gindim bine singurul politician de astazi intr-o situatie similara este si cel mai capabil sa aduca daune comparabile cu cicatricile lasate in viitorul Romaniei de Ion Iliescu. Norocul nostru ca broscoiul Crin Antonescu nu zimbeste (si ma rog, ca-i prost ca un lemn, da' astea-s deja detalii).

Dincolo de-a doua foaie nu prea ma simt capabil sa pasesc, evenimentele sunt prea recente si amanuntele prea intinse ca sa pot pretinde ca s-ar fi consolidat in mintea mea in ceva concluzii utile. Sa zicem ca acest text este un inceput, si eventual dupa posibilitati si nevoi i-oi mai scrie continuari, dac-o fi cazul. Cine stie...

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

29 Responses

 1. da' tu vezi ca presa nici macar nu-l citeaza cand dau articole din blogul sau? :P

 2. Da, dar in esenta ramane ''cel rau'' :P

 3. Mircea Popescu`s avatar
  3
  Mircea Popescu 
  Thursday, 20 January 2011

  @Mihai B Rusine Dinu Patriciu.

  @krossfire Ion Iliescu, esenta raului. Zici tu ceva.

 4. chestii bune .. desfa putin, bune pentru el ca politician sau pentru cei condusi?

 5. Mircea Popescu`s avatar
  5
  Mircea Popescu 
  Thursday, 20 January 2011

  Nu exista "bine pentru".

 6. Porcul de York`s avatar
  6
  Porcul de York 
  Friday, 21 January 2011

  ooo.. si cum mai zambea.. :)

 7. lol, da, bine, e fain ca zambea ca un copil retardat fericit ca are o ciunga. numa' ca ciunga lui se numea Romania.

  am mai vazut zambetul ala la diverse specimene care fie se prefac perfect fie chiar habar n-au ce se intampla in jurul lor, si daca te fut sau sare ceva in aer au mereu aerul ala ca "ce pula mea, I have plausible deniability!!"

  daca tu zici.

 8. Dorin Victor Vasile`s avatar
  8
  Dorin Victor Vasile 
  Friday, 21 January 2011

  Mie mi-a placut o singura chestie la Iliescu, retzeta de crap la carton, e originala si interesanta...

  Cati membri de partid (afara de dl. Popescu, desigur) stiti sa vorbeasca in public despre gatit & retzetele lor favorite? :)

 9. Mircea Popescu`s avatar
  9
  Mircea Popescu 
  Friday, 21 January 2011

  @Porcul de York De parca viata lui depindea de asta... :p

  @dAImon Pai binele e categorie anterioara evaluatorului mei, cu necesitate. Nu poate sa fie "bine pentru" ca atunci nu mai e bine, e cel mult convenienta.

  @Dorin Victor Vasile Destul de bon-viveur, asa, pentru ce fani infocati avea.

 10. @Dorin Victor Vasile
  Mai stim..

 11. Mircea Popescu`s avatar
  11
  Mircea Popescu 
  Friday, 21 January 2011

  Tu nu te socotesti ca nu esti notoriu buei.

 12. Pe aici "notorii" sunt aia cu 3 ani de expereinta.

 13. Mircea Popescu`s avatar
  13
  Mircea Popescu 
  Friday, 21 January 2011

  Io tot astept un CV de-asta suprarealist cu "3 ani de notorietate" si alte constructe ideale similare si tot nu mi se ofera. Deduc, vrind-nevrind, ca tineretea cea necoapta la minte este cam impotenta, Dali o fost capabil sa-l felicite pe Ceausescu pentru sceptru da' astia nici macar sa-si duca prostia pina la oaresce culmi cit de cit remarcabile nu se gasesc. Stau acolo si baltesc, capu' te doare.

 14. de ce nu-ti place Crin?

 15. Mircea Popescu`s avatar
  15
  Mircea Popescu 
  Friday, 21 January 2011

  Noa frate! Sa-ti fac o lista, deci (ordonata istoric) :

  http://trilema.com/2009/cum-petrece-un-liberal-ziua-nationala/
  http://trilema.com/2010/cel-mai-bun-presedinte-pentru-pnl/
  http://trilema.com/2010/ma-puteti-ajuta/
  http://trilema.com/2010/doua-vorbe-despre-responsabilitate/
  http://trilema.com/2010/eu-capul-lui-crin-antonescu-il-vreau/
  http://trilema.com/2010/mesaj-catre-delegatia-permanenta-a-pnl/

  Si-n fine, http://trilema.com/2010/ajunge/

 16. iarta-ma dar am citit azi vreo 30 de lucrari studentesti si nu mai vad bine
  poti sa-mi rezumi?
  nu-ti place pentru ca nu crezi ca se ridica la nivelul istoric al partidului, ca nu merita sa fie la virful partidului acum, nu-ti place de el cum arata, cum vorbeste? crezi ca soarta PNL e legata de el?

 17. Mircea Popescu`s avatar
  17
  Mircea Popescu 
  Friday, 21 January 2011

  Nu-mi place pentru ca s-a dovedit a fi un impostor jegos, care trateaza ideile liberale cam in stilul in care a tratat Ceausescu ideile nationale, pentru ca-i un individ structural iresponsabil (iarasi, vadit, nu caaa) si pentru ca-i absolut socialist in structura si, precit poate fi vorba de asa ceva la el, in gindire, neavind absolut nimic in comun nici cu liberalismul nici cu libertatea.

  Cred ca soarta PNL e legata de mine, in sensul ca atita timp cit exista si un singur liberal autentic, putin conteaza ca numele PNL e dat in arenda cine stie caror dubiosi. Sigur, faptul spune ceva despre starea fara de hal in care se gaseste societatea romaneasca, dar nu impieteaza asupra liberalismului ca atare, tot asa cum daca popii sunt escroci dovediti asta e o pata pe obrazul bisericii dar nu decade divinitatea.

 18. okay, am inteles. eu nu sunt membru PNL, doar simpatizanta cu oarecare insite dar totusi as vrea sa-mi definesti " impostor jegos" si " individ sctructural iresponsabil" aici sau pe mail.

 19. Mircea Popescu`s avatar
  19
  Mircea Popescu 
  Saturday, 22 January 2011

  Pai link-urile alea de la #15 sunt exact ce ceri.

 20. Roman nu a fost cum zici tu discipolul lui ala. Roman era alta problema. La un moment dat (si iti zic din sursa sigura) era vorba de privatizari si suna petre Roman pe un ministru:
  -ce faci mai cu privatizarea? Am zis ca privatizezi tot,, privatizezi tot! ce dureaza atata, pune-le de vanzare in ziar, nu ma intereseaza, le privatizezi!

  dupa o zi Iliescu:

  -Mai ***, las-o mai usor cu privatizarile, nu e nevoie sa ne grabim si sa facem greselii ireversibile, las-o mai incet!

  Iar suna Roman si tot asa. Pana la urma omul si-a dat demisia.

  si zambetul asta, mai conteaza ce are si in spate.

 21. Mircea Popescu`s avatar
  21
  Mircea Popescu 
  Saturday, 22 January 2011

  E destul de notorie chestia despre cum or functionat privatizarile in perioada aia. Pacat c-o cistigat asta. Da' io ziceam strict sub raportul zimbitului, vezi tu.

 22. Iliescu mai are o chestie- echilibrul. mai rar de gasit in lumea asta de histerici, de la Basescu la Antonescu, aici ai dreptate.

 23. concurs de perspicacitate pe blog avem :))

 24. zic sa nu confundam echilibrul cu lasitatea si delasarea.

 25. Mircea Popescu`s avatar
  25
  Mircea Popescu 
  Saturday, 22 January 2011

  @corina Pfoai, zau asa, io zic niste chestii, tu-mi ceri intemeierile, io ti le dau, tu zici ca n-ai timp/chef/dispozitie sa citesti si sa-ti dau un rezumat, io ti-l dau si pe ala, tu-mi ceri intemeierea la rezumat... dupa care vii si-mi dai dreptate pe niste chestii pe care eu unul cel putin nu am cunostiinta sa le fi zis. Apai acuma sincer, daca ti-ai fi studenta ce nota ti-ai da pe asa participare la seminar ?

  @cipslim Si eu zic, mai ales cu prima. Frica paralizanta a lui Iliescu de-a nu gresi, cumva, ceva, cicatrice rezultata cel mai probabil in psihologia lui din nefericita aventura cu minerii (pentru care public n-a recunoscut niciodata, da' mie-mi pare ca in forul interior s-a simtit foarte vinovat) a creat destule probleme in epoca.

 26. mi-as da 10 pentru ca invat repede!:)

 27. Mircea Popescu`s avatar
  27
  Mircea Popescu 
  Sunday, 23 January 2011

  Ehehehe.

  Cu mina ta ti-ai facut-o, cine stie ce copchila dezghetata citeste pe-aici.

 28. Eu din cate stiu cei care i-au luat zambetul la misto nu aveau ceva cu atata fericire in sine, cat fix cu discrepanta intre promisiunea zambetului si realitatea livrata. Dar na, o fi fost fiecare cu motivul lui sa-i vina sa-i intoarca zambetul la spate cum s-ar zice.

  Altminteri gasisem (cu greu) o carte care incerca macar sa trateze cat de cat rezonabil ceva istorie recenta inclusiv perioadele Iliescu si Constantinescu - asa ca exista totusi asa ceva.

 29. Mircea Popescu`s avatar
  29
  Mircea Popescu 
  Monday, 24 January 2011

  Pai este ce zici, eu priveam din perspectiva luptei politice, unde abordarea era complet inadecvata, stii cum e, motivele pentru care politicianul x nu-l poate suferi pe politicianul y nu se suprapun cu criticile pe care acelasi i le aduce aceluiasi, ca n-au de ce.

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.