Interogatie economico-statistica

Sunday, 02 October, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

S-o luam catinel si explicit, sa ne intelegem.

    I. Produsul intern brut dintr-un an este valoarea totala adaugata prin activitate economica in anul respectiv. Deci, daca in Trompiland se produc in anul 2020 12 pere in valoare de 120 de fildesi, produsul intern brut al Trompiland este 120 de fildesi.

    II. Produsul intern brut per capita se obtine impartind produsul intern brut la populatia statistica totala. Asta include si sugari si curve si militari in termen si babute care cauta prin gunoaie. Rezultatul presupune (foarte socialist) ca poate sa existe un imaginar "cetatean mediu"i, sau cu alte cuvinte ca fiecare isi aduce contributia la bunul mers al societatii si rezultatele agregate tre' alocate indiviz intregii societati.

    III. Salariul mediu se obtine ca medie a tuturor salariilor, sau cu alte cuvinte adunind toate salariile platite intr-un an si impartindu-le la numarul de persoane angajate in munca. Asta nu include nici sugarii nici curvele nici militarii in termen nici babutele care cauta prin gunoi, precum nu-i include nici pe cei lucrind la negru, sau in alte state sau teritorii sau avind propria firma care nu-i salarizeaza etc.

Si-acum, sa purcedem la a incropi un tabelii:

    Tara PIB per capita Salariu mediuiii Raport
    SUA 45`989 46`326 1.007327839
    Germania 40`670 68304 1.679468896
    Japonia 39`738 42`000 1.056922845
    Arabia Saudita 14`799 15`170 1.025069261
    Suedia 43`654 63`348 1.451138498
    Costa Rica 6`386 3`762 0.589101159
    Congo 2`601 2`225 0.855440215

    Somalia 139 600 4.316546763
    Romania 7`500 7`852 1.046933333

Citeva idei simple :

  • Tarile cu impozite mari (Germania, Suedia) raporteaza salarii sensibil mai mari decit produsul intern brut per capita, ceea ce demonstreaza cum cresterea fiscalitatii falsifica economia.
  • Tarile cu slabla participare sociala in economie (Somalia) raporteaza salarii sensibil mai mari decit produsul intern brut per capita pentru motivul simplu ca mare parte din populatie nu participa la creerea produsului intern brut.
  • Tarile exploatate (extraction economy) raporteaza salarii sensibil mai mici decit produsul intern brut per capita pentru ca mare parte din valoare e captata si exportata de entitati straine.
  • Romania sta destul de bine, intre Arabia Saudita si Statele Unite pe de-o parte (cele doua sunt mult mai asemanatoare decit va vine sa credeti, apropo) si Japonia pe de cealalta.
  • Diferentele intre tarile africane, pe care noi le percepem drept uniform sarace, este de un ordin sanatos de marime. Diferenta intre tarile africane mai rasarite si noi este de-abia un factor de 3. Diferenta dintre noi si tarile bogate nu este chiar un ordin de marime, dar in tot cazul, suntem mai aproape de Congo decit de Germania, in termeni economici. Iar pe vremea lui Ceausescu eram chiar egali cu Congo, Vietnam si ate bizdiganii.

Cam asta, sper ca v-am amuzat.

———
  1. Ramine ca exercitiu pentru statisticienii incepatori cu simpatii socialiste sa stabilieasca sexul acestui cetatean imaginar. []
  2. Toate valorile in dolari 2009 []
  3. Anual, brut. []
Category: Actiuni si Optiuni
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

13 Responses

  1. pe vremea raposatului era mai bine. regret revolutia. am regretato in 91 si inca o regret.

    numele meu e luat in gluma, numai sunt coautor la carti de hidrologie si nici invitat la conventii socialiste, mai pupa rahat ala de geoana ceva discursuri la televiziunea franceza.

    hua hua hua. daca asta e democratia, nu o vreau. prefer sa fiu sarac ca orezarii si falusarii si de asemenea apreciat, decat bogat si uitat.

    socialismul e singurul care se intereseaza de cetateni.

    in imperialismul asta de rahat suntem doar numere, nu persoane.

  2. Am si io o nelamurire. Suntem in Ro sau nu suntem in Ro. S-o schimbat la noi cumva separatorul de zecimale, nu mai ii virgula? Hai ca pana acum, daca vedeam pe bloguri puctul pe post de separator de zecimale, ma mai gandeam ca oamenii-s americaniti, engleziti ori de-altele.
    Mai nou vad si masuratori cu punct in loc de virgula, s-o schimbat regula cumva si io nu stiu? Roar?

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Sunday, 2 October 2011

    @Tuk Nu exista stiinta nationala. Partea nationala nu-i stiinta si partea care-i stiinta nu-i nationala. Nu exista nici matematica romaneasca. Nu exista nici alfabet romanesc. Limba romana se va scrie in 27 de caractere si numerele se vor scrie de catre toata lumea (da, asta include si romanii) tot la fel.

    Plm, bine ca nu i-ati pus si ceva sedila 15 grade spre stinga sa fiti voi mai speciali, adica mai francezi, adica mai timpiti.

    HUO!

  4. Pai io nu asta am intrebat. Am itrebat daca s-o schibat cumva conventia - regula - la noi, in Ro, si mi-o fi scapat mie.

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Sunday, 2 October 2011

    Pai aia zic, ca nu intrebi pe cine tre', io nu recunosc dreptu' Ro de-a avea conventii pe tema.

  6. TRAIASCA STIINTA POPORULUI !!!111

    NICOLAIE TECLU A INVENTAT UN NOU ARZATOR PENTRU EPRUBETE. HEITARII EUROPENI REFUZA SA RECUNOASCA ADEVARUL CA SUNTEM MAI BUNI CA EI!!!

    ELENA CEAUSESCU, MARE CHIMISTA A POPORULUI, A INVENTAT NOI POLIMERI PENTRU PLASTIC SI TEXTILE, NE-AU FURAT FRANCEZII!!!!

    PIETRACHE POIENARU A IINVENTAT STILOUL, L-AU FURAT FRANCEZII!!!!

    BATERIA KARPEN FACE CURENT PERPETUU, NU VOR SA RECUNOASCA!!!!1111

    NOI AM INVENTAT LIMBA LATINA

  7. @Tuk Deci de-aia pun aia de la ING in excelurile exportate din internet banking virgula atat ca seprator pentru zecimale cat si pentru a separa miile si milioanele de lei din contul meu intre ele, astfel incat nu poti sa calculezi nimic din numerele alea pana nu le parsezi. Mda, virgula poate sa moara.

  8. iote cine are cont la ing.

    pe sistemul nu platim taxe la retragere din cont ca suntem studenti pana la 25 ani? ;D

  9. @Gheorghe, io tin atat cu virgula si punctele, cat si cu liniutele :P

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Sunday, 2 October 2011

    @gheorghe Deci nu pot sa cred ca poate sa existe asa ceva. Nu cred ca se pune in cuvinte cit de nereusiti sunt astia care au impresia ca is bancheri la noi in scumpa patrie daca asta e nivelul.

    @Tuk Un echidistant, eh ?

  11. @Futaforic vorbind ... asta ... metaforic, tin cu liniutele.

    Acum serios, in constructii ii reglementat (in normativele de proiectare) si stiam ca-i regula general, ca asa ne-or invatat la scoala (si vorba aia, si banii de pe statele de plata sau de pe card, tot asa se socoteau, cu virgula pe post de separator de zecimale).
    Cum vat tot mai des alte cle, ma intrebam si io ca omul daca s-o fi schimbat ceva.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Sunday, 2 October 2011

    Pai serios, e o stupiditate tipica, genu' englezii tre' sa conduca invers, ca sa aiba loc accidente. Francezii tre' sa faca invers zecimalele, ca sa fie probleme. Cacareze de-astea de impotenti in supracompensare.

    Eu sunt de parere ca regula cea mai raspindita e prin asta si universala, da' concret n-am idee care-o fi situatia. Probabil ca neschimbata din 1950, dat fiind ca e greu.

  13. Ce cacat!

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.