Incompetenta pe Internet - studiu de caz

Wednesday, 09 February, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Eu nu citesc ziarele.

Mai citesc din ziare, rar si fara sistem, de-aia nu putem zice ca "citesc ziarele", expresia presupune un obicei si-o indeletnicire. Asa cum ma spal pe dinti, de exemplu, in fiecare seara si-n fiecare dimineata, asa cum scriu pe blog, in fiecare zi de citeva ori.

Am citit mai recent Academia Catavencu - doua trei pagini acu' o saptamina-doua - si m-am uimit cit de jos a cazut foaia ceea (nu mai citisem de prin 2009 cindva). Acum douazeci de ani regaseai acolo articole grele, statea lumea cu sufletul la gura prin tot Sectorul 1 pina aparea Catavencu si se linisteau ca nu-i azi rindul lor. Acum zece ani mai rideai la poante pe ici pe colo, chiar daca stia toata lumea ca "nu mai conteaza". Astazi e o insiruire de glumite rasuflate despre proastele de la televizor. Un fel de Cancan cu pretentii, si pina la urma un model de business sortit esecului, cititorii de Cancan nu vor text, vor poze, iara cititorii de text nu vor Cancan, vor Trilema. Da-n fine, problema lor, doara nu pe banii mei invata chestii de-astea, de baza.

N-am citit Dilema anul asta. Nu m-a atras, Plesu e tot mai ridicol in impotenta lui tot mai acra, tot mai putinii semnatari competenti se regasesc tot mai diluati intr-o mare de viitori Lucieni Mindruta, publisher-ul revistei imi displace pina la greata... ce sa mai, sta pe tarabe si asteapta. Anul trecut o mai citeam sporadic, poate cinci sau zece numere, acum cinci ani o citeam aproape regulat, poate jumatate, poate ceva peste jumatate. Mai citesc Romania Literara din cind in cind (mai de pe la mijloc asa), cit o mai dura si aia, si idem Observatorul Cultural. Cam asta-i.

Data fiind aceasta cel putin la prima vedere ingrijoratoare stare de abulie, in mintea mea s-a ridicat cineva in picioare zicind "hai dom'le sa mai vedem ce e prin ziare, nu se poate asa". Bine, sa dam cuvintul onorabilului, hai sa vedem, ce mai e prin ziare ? Nu urma sa cheltui bani pe asa ceva, date fiind asteptarile situate undeva intre talpa si carimb, dar totusi, un minut putem acorda si curiozitatii asteia. Ca tot omul in atari conditii, m-am indreptat spre Google. Ce-am gasit acolo ?

google-noutatiIn ordine, o agentie de stiri din Republica Moldova, stiri economice din aceeasi republica, pagina de noutati de pe sait-ul Margaretei Pislaru (sincer acuma, cam cit de noi noutati asteptati din sursa respectiva ?), noutati in ce priveste cariera la operatorul de telefonie Orange TOT din Republica Moldova, precum si noutati ale agentiei de stat care se ocupa cu proprietatea intelectuala in... Republica Moldova, noutatile de la Fondul Monetar International, biroul online din Romania, noutati de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, de la Asociatia pentru Compatibilitate Electromagnetica...

Mai frate, nu-s setat eu sa favorizez nicicum fratii de peste Prut, ce se intimpla aici ? Vom ajunge azi-miine sa citim despre cum o prapadita de tarisoara de trei milioane acolo, fara resurse naturale, chinuita-n toate chipurile de mizerabilul vecin de la Rasarit secole de-a rindul ne da tonul in economia viitorului ? Urmeaza sa vedem in fapt adusa visarea aia cu Invidia ca nu-s Moldoveni ?

google-informatiiSa mai insistam, zic.

Informatii de spre Jean Jack (nu era Jacques ?!) Cousteau. Fascinant, da' parc-o murit bietul de vreo douazeci de ani asa, ce mai informatii ? "Daca esti vorbitor de limba maghiara [si cumva magic citesti acest text in limba romana] poti apela serviciul de informatii in limba maghiara [unde se vorbeste limba romana, probabil]). Motor de cautare online pentru Romania. Ia uite frate motorul-informatie. Tre' sa fiu atent sa nu comand vre-o pizza pe-acolo si sa ma trezesc ca mi se livreaza un cuptor de-ala mare, italienesc, second in leasing. De pizza. Si-n fine, numere de telefon.

google-comentariiDeci... presa asta are o problema serioasa pina la urma : Noutati, nu. Informatii, nici atit. Cam ce anume trebuie sa caute cetateanul pe internet pentru a da peste presa romaneasca ? Poate comentarii. Ia sa vedem, e o idee asta. Deci, comentarii...

Comentarii literare, specia aia infecta a limbii de lemn de care nu mai scapam odata. Huo. Comentarii (probabil prefabricate ?) pentru oarece retea de socializare, semn ca esenta lemnoasa nu moare si nu se preda, ci inmugureste. HUO! Si-n rest tot asa, "referate" la limba romana...

google-analizeNu-i bine, mai frate. Poate analize ? Nu prea suna a limba romana, ce-s alea, da' sa zicem, in disperare de cauza.

Analize medicale. Logic, de altfel.

Deci, nici noutati, nici informatii, nici comentarii, nici analize... ce mai ramine ? La ce are relevanta presa asta ? Ce sa caut ? A, uite, dacacaut "Capatos" iese Antena 1 pe primul loc, (iar dacacaut Badea nu iese Mircica, sa vezi acuma drama-n Antene). Deci bun, hai c-am prins spiel-ul, tre' cautate mizerii, acolo presa are relevanta maxima si iese la apel.

Perfect. Da' de ce as citi eu ?

Concluzia care se impune e destul de simpla : ori jurnalistii nu-si stiu face meseria, si ca atare au o relevanta nula in raport cu societatea, ori specialistii in tehnica reprezentarii pe Internet lucratori pe la "mijloacele de comunicare in massa" nu-si stiu face meseria, si ca atare intregul agregat are o relevanta nula in raport cu Google.

Judecind dupa halul de anti-succes ma gindesc ca ambele cauze-si dau concursul la mareata implinire. Parerea mea.

Category: Trilema Presei
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

5 Responses

 1. tu cauti pe google.com, google are rezultate in functie de domenii google.ro/google.md si altele pe .com. Pe .ro vei avea prioritar rezultatele romanesti, chiar daca nu alegi "pagini din Romania". Ma mir ca nu te redirecteaza automat spre pagina in romana. Te poti juca si cu parametrul hl=ro
  Ce-i drept e o nisa pentru pustanii specialisti SEO, spamarea multilingva pe google.

 2. Mircea Popescu`s avatar
  2
  Mircea Popescu 
  Wednesday, 9 February 2011

  Deci ce zici tu, ca singura speranta s-ajungem si noi in virf e sa ni se faca un internet special pentru astia cu nevoi speciale ?

 3. Urmeaza sa vedem in fapt adusa visarea aia cu Invidia ca nu-s Moldoveni ?

  Cred că da. Adică am doar așa o senzație că moldovenii, așa puțini cum sunt, au potențialul de a face chestii cu un ordin de mărime peste ceea ce este acum România. Unde chestiile alea pot fi orice-i de interes pentru oameni, de la navete spațiale la sex.

 4. Mircea Popescu`s avatar
  4
  Mircea Popescu 
  Friday, 11 February 2011

  Si eu zic ca-i posibil, chiar daca nu neaparat probabil.

  Da' timpu', stii cum zic.

 1. [...] puteti aplica cam aceleasi metode pentru a evalua presa romaneasca, veti descoperi subit de ce incompetenta lor nu este, si nici nu va fi rezolvata niciodata. Pentru ca nu sunt [...]

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.