Fonduri structurale online

Thursday, 02 June, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Acum aproximativ zece zile anuntam un proiect de sustinere-a dezvoltarii mediului online romanesc. Concret, ziceam atunci :

La o socoteala simpla 166 de euro x 60 de firme = 10,000 de euro investiti de catre Polimedia srl pe de-o parte in dezvoltarea comertului online din patrie si pe de cealalta in dezvoltarea blogarimii studioase.

Totusi, ca si la fondurile europene, beneficiarii trebuie sa faca ceva pentru asta, nu mult, ce-i drept, dar anumit. Nu merge oricum si orice. Ca atare, sunt foarte curios cam in ce masura fondurile disponibile pentru proiecte speciale vor fi si trase de catre beneficiari, tot pe doua parti : in primul rind, ce fractie din cei 10,000 de euro disponibili vor fi chiar atrasi de catre proprietarii de magazine online, si in al doilea rind ce fractie dintre banii astfel disponibilizati* pentru beneficiul blogerilor vor fi atrasi de catre ei.

Ei bine, din 60 de beneficiari au raspuns in total trei. Trei. 5%. Unul a zis ca "unsubscribe". Asa a inteles el. Altul si-a facut cont, si-a primit karma, da' a neglijat sa-mi mai trimita link-ul si descrierea, asa ca sta-n limbo si-asteapta. Al treilea si-a facut cont, si-a primit karma, a trimis link-ul si descrierea, eu le-am adaugat in lista si a primit deja un numar de review-uri.

Deci cam asa stam, per total : din zece mii de euro, am tras cam 333, adica 3,33%. Din care jumatate sunt blocate-n procese administrative, care poate ca vor ajunge la un sfirsit sau poate ca nu. Pentru comparatie, ca sa vedeti chestie, Romania cea offline reuseste, in medie, sa atraga aproximativ 3% din fondurile structurale puse la dispozitie de Uniunea Europeana (dupa criteriul plati intermediare catre beneficiari, via Ramona Manescu).

Este ca-i o coincidenta de toata minunea ? Mnoa, poate ca esantionul ales de mine aleator n-o fost aleator, poate ca o fost prea mic, poate ca nu-i reprezentativ. Totul este, nu-i asa, o uriasa coincidenta. Sau poate ca-i o imensa conspiratie. Sau invers. Dar in tot cazul nu se pune problema sa reflecte corect capacitatile de dezvoltare ale Romaniei. Sau ? Poate...

Sincer va spun ca mi se pare ciudata potriveala, data fiind imensa divergenta a celor doua probleme. Ce au in comun niste magazine online cu niste institutii si ong-uri ? Absolut nimic, in afara de faptul ca-s compuse, conduse, populate si animate de romani. Oare acest ~3% masoara ceva fundamental despre noi ca popor, despre capacitatile, abilitatile si posibilitatile noastre ca natiune ? Cit de importanta este oare aceasta proportie, de 1 din 30, pentru destinul nostru ?

Sa lasam toate aceste intrebari deschise comentatorilor, si sa incheiem cu un citat, de la un bloger mic si irelevant, care n-are absolut nici o treaba nici cu Uniunea Europeana nici cu eComertul, ci pur si simplu incearca sa isi repare masina :

Totusi, tin sa constat o problema. In ultimul timp, relatia dintre mine si serviceurile auto s-a desfasurat in conditii decente. Am avut garantie, de fiecare data cand am avut o problema, s-a rezolvat, per total, am fost multimit. Numai ca de data asta am incerc sa repar o masina fara sa ma duc la reprezentanta autorizata, la serviceul dealerului, incerc sa o repar la alte serviceuri care sa nu ma sece la bani.

Asa ca am decis sa o fac cu cap, sau ma rog, ce am crezut eu ca este “cu cap”. Am facut poze frumos la masina cu partile avariate si am scris un mail detaliat si elaborat care explica problemele, ce lucrari doresc sa se faca si am solicitat o estimare de pret. Pe urma tusti pe nenea Google si trimis mailul la mai multe serviceuri in speranta ca il voi alege pe cel cu oferta cea mai convenabila. Deja asteptam valul de e-mailuri cu oferte care de care mai imbietoare, cum se vor bate agentii economici pentru a ma avea client, ce mai, imi imaginam ca sunt cel care va face economia sa mearga, cel care va pune capat prin aceasta afacere crizei economice.

Rezultatul? Un singur mail care sa-mi spuna ca nu pot face lucrarea ca nu le merge nu stiu ce aparat. Deci, scorul este asa:

Impresia lui Vlad ca in anul 2011 o societate care activeaza intr-o piata destul de solicitanta poate sa raspunda la o cerere de oferta folosind adrese de e-mail pe care le au create special pentru acest scop. – 0
Realitate. – 1

Si chiar mai mult, vorbim de societati comerciale care au platita reclama pe Google, Google fiind un motor de cautare. Si nu un motor de cautare in 4 cilindri, un motor de cautare pe INTERNET care te trimite la pagina de INTERNET a companiei, pagina de INTERNET care are si o sectiune de contact, sectiune de contact unde sunt trecute adresele de e-mail, e-mail care se transmite pe INTERNET. Deci ai putea sa presupui ca o asemenea societate ar fi dispusa la corespondenta comerciala pe INTERNET, nu? Ai putea, dar te-ai insela.

Deci, oare se masoara ceva fundamental despre noi ca popor, despre capacitatile, abilitatile si posibilitatile noastre ca natiune ? Cit de importanta este oare aceasta proportie pentru destinul nostru ?

Category: 3 ani experienta
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

24 Responses

  1. Romanul (mediu, nu vreo extrema) nu stie sa faca business, sunt si eu vinovat de boala asta, nu ma exclud. Totusi mai pun mana pe unele carti (in engleza ce-i drept) si dupa ce invat principii de marketing, management, vanzari, etc. si incerc sa le compar cu realitatea de la noi, aproape ca ma apuca rasul.

    Un comentator de la mine de pe blog zicea ca exista in Germania para-cursuri de specialitate pentru a te intelege cu romanii, deoarece principiile fundamentale de afaceri nu functioneaza la noi.

    Sunt anumite industrii in care vanzatorul trebuie tras de maneca si nu de putine ori trebuie sa-i si multumesti ca a facut efortul de a-ti vinde marfa (sincer, ti se pare normal sa dai spaga pentru a cumpara un produs sau serviciu?). La polul opus as da exemplu piata de asigurari unde daca inaintezi o cerere de oferta, sunt aia in stare sa-ti trimita omul de vanzari sa-ti lustruiasca pantoful.

    Concluzia ca romanul nu vrea sa se ajute singur este evidenta. Mai rau este ca nici nu vrea sa fie ajutat sau vrea sa fie ajutat doar in anumite conditii. Acest lucru ar putea fi interpretat ca ceva pozitiv deoarece pana la urma deschide piata catre bunuri si servicii de valoare si cine stie sa profite, capitalizeaza. Din cate observ, stacheta nu este chiar atat de sus dar pana si acest "nu atat de sus" este prea sus pentru romani.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Thursday, 2 June 2011

    Eu in continuare cred ca-i lipsa de experienta care-si spune cuvintul. Majoritatea cetatenilor activi astazi au fost crescuti intr-un sistem teoretic iara nu practic, de niste oameni nascuti si crescuti si ei intr-un sistem teoretic, iara nu practic. In cazurile mai nefericite ajungem la trei generatii de tipi crescuti in eprubeta. De unde sa existe atunci o intelegere directa a realitatii ? Cum sa se fi format ea ?

    Si-atunci, nu-i de mirare ca va mai dura, oamenii tre' expusi, insistent dar cu rabdare realitatii celei neschimbate, sa-si acomodeze incet-incet spiritul la dinsa. Nu-i nici recomandabil nici prea cinstit sa-i injuram ca nu stiu, si-avem a ne astepta ca n-o sa le iasa nimic calumea din prima, ori a doua, ori a cincea. Da' asa, incet-incet...

  3. Caterina-Dana Gensinoiu`s avatar
    3
    Caterina-Dana Gensinoiu 
    Thursday, 2 June 2011

    Fondurile structurale ar fi mai bine absorbite dacă românii ar reușit să se auto-motiveze mai bine și să pună mâna pe treabă. Dar cam greu cu pusul osului la treabă. E greu, taică.

  4. Haha. Cam sari de pe o parte pe alta. Din nou.

    La articolul în care o blamai pe Lorena Lupu, printre altele scriai că a lansat acea propunere de a scrie biografii unor persoane cunoscute şi nimeni nu se bagă - de ce? Păi sigur, pentru că e lumea proastă, o să zică ea, nu pentru că ideea ei ar fi proastă.... (scriai tu acolo)

    Ei bine, iată că a expirat perioada de înscriere la tine şi ai abia un link pe fain. Da' unul singur. Mno, acuma nu mai îi prost iniţiatorul ideii, acum îi proastă lumea, zici tu. Deşi cele două idei sunt aproape în oglindă, dacă te gândeşti bine. Iar Lorena, din ce am înţeles, în iulie se apucă de prima biografie.

    Deci baftă zic, cu fain-ul, unde, la timpul ales de tine, ai făcut mişcarea gândită de tine, ce a avut un succes răsunător.

    Acum o să zici că ideile sunt diferite.

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Thursday, 2 June 2011

    @Lotus Eu ma gindesc chiar foarte bine, da' nu vaz cum sunt in oglinda, nici aproape, nici departe.

    Sigur ca pot intelege de ce proletarul si-ar dori sa-si imagineze ca oferta muncii lui e egala cu oferta spatiului in chirie la preturi promotionale facuta de proprietarul de real estate. Totusi, in realitatea cea reala cei doi nu au absolut nimic in comun.

  6. QED.

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Sunday, 5 June 2011

    Pai qed ca esti tu prost, eventual, ca altceva nu-i ce. Nu ca ar mai fi fost nevoie neaparat de demonstratii.

    Cind zice proletara de-i duci tu candele ca "garanteaza", de-un exemplu, la ce se refera ea exact ? Ce e garantia asta, ca asa vorbe dulci si soapte fierbinti sigur ca poate orice gasita-n drum. Da' are ea un patrimoniu, bazeaza pe ceva ferm garantia respectiva ? Daca vine unu', strica un milion de lei sub forma de cheltuieli materiale si inca un milion de lei sub forma de timp pierdut cu ea, si cartea rezultata vinde optzeci de exemplare, ca si data trecuta, "epuizind" aproape un tiraj de o suta, ce ne facem cu garantia ? Din ce-si recupereaza fraierul cele doua milioane investite intr-o chestie nu-i asa, "garantata" ?

    Io inteleg de ce orice sapator de santuri s-ar dori patron de antrepriza de sapat santuri, si de ce orice copchil de cafenea se crede om de afaceri, si aici ca si-n Cairo ca si-n orice saracie. Da' de la a te dori si-a te crede pina la a fi mai este un spatiu. Spatiu la care privind, cei ce chiar au patrimonii, si sunt oameni de afaceri, vor ridica amuzati din umeri. Foarte previzibl, intr-adevar.

  8. Cine este "proletara"? Eu am vorbit aici de două persoane folosind în acest scop numele lor (în cazul tău adresarea directă) şi atât. Chit că nu ambelor persoane "le aduc candele". Stilul este omul însuşi, aşa că, încă o dată, QED relativ la imparţialitatea, obiectivitatea şi în general calitatea etică a ce scrii tu pe aici.

    PS: Dacă totul e "cristal clear" de ce simţi nevoia de justificări şi comparaţii extensive? Că pentru mine am înţeles că nu, că na-m de unde...

  9. n-am*

  10. Critic`s avatar
    10
    Critic 
    Monday, 6 June 2011

    PS: Dacă totul e “cristal clear” de ce simţi nevoia de justificări şi comparaţii extensive? Că pentru mine am înţeles că nu, că na-m de unde…

    pai nu le ceri tu de 'jdemii de postari incoace?!

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Monday, 6 June 2011

    @Lotus Eu tin un blog. Pe acest blog, oamenii pot sa puna intrebari, carora eu le raspund. In masura in care ei apoi ma intreaba de ce le raspund, putem trage concluzia ca intr-adevar qed.

    Problema este tocmai ca tu compari o persoana (Nede) cu o institutie (fainul). Ca institutia aia are un stapin nu schimba mare lucru.

    @Critic Ce ejti hater pe succesul tinarului acu' ?

  12. @Mircea Popescu

    Bre, tu şi dacă ar fi fost vorba despre un alt agregator de bloguri ai fi zis că nu e acelaşi lucru. Normal că nu e fix acelaşi lucru, dar e pe aceeaşi linie. Sunt două canale de a face publicitate unei persoane sau unui magazin, în scris sau pe blog. Nu cred că e mare investiţie financiară, plus că poate există persoane care deja s-au gândit sau ar dori să aibe o biografie publicată, iar acum li se oferă ocazia.

    Oricum, din ce am înţeles, deja are cereri. Păi de ce, dacă e aşa de proastă ideea? A, m-am prins, că şi ceilalţi sunt proşti, da? Păi şi atunci de ce nu te-ai gândit la asta când ai râs de ideea ei? Apropo, ideea ta cu fain-ul se bazează pe inteligenţa sau pe prostia celorlalţi? Just wondering...

    În orice caz, până la urmă, când e vorba de o idee de acest tip, inteligenţa înseamnă să reuşeşti să ai succes cu ea. Indiferent că ceilalţi sunt proşti sau nu, trebuia să te gândeşti la asta înainte. Dar tu cam ai dat-o în bară până la ora actuală, much to your own surprise... Păi nu este ăsta un criteriu obiectiv de analiză?

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Monday, 6 June 2011

    Taci ma, o zis fata ca are cereri ? Si io care credeam ca-i fraiera, sa zica ca n-are. Fantastic, ce chestie.

    Da' auzi, ea ce zice, traieste din coji de cartofi si ce mai gaseste prin tomberon, pufuleti cu apa minerala, de-astea ? Asa, de curiozitate, sa calibram instrumentu' de masura.

  14. Bre, şi dacă publică, ce zici dupa aia? Că până acum numai ai denigrat-o.

  15. @Lotus
    Mircea Popescu nu face articole pe Trilema oferind "fonduri structurale" ci "scriind despre" faptul ca ofera fonduri structurale. Faptul ca nu le trage nimeni ii da ocazia sa scrie un nou articol tot asa cum ii da ocazia sa scrie un articol si faptul ca se trag. La final el si-a scris articolele chestie care e obiectul "afacerii Trilema" indiferent de rezultatul ofertei de fonduri structurale.

    Pe de alta parte afacerea gagicii era sa scrie biografii. Chestie care poate sa mearga sau nu. Si e mai probabil sa nu daca il intrebi pe Mircea Popescu.

    Asa trebuie sa intelegi diferenta intre cele doua situatii.

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Monday, 6 June 2011

    @Lotus Daca publica probabil ca nu-mi va place textul, in cazul improbabil ca-l citesc, eventual adus in dinti de autoare. Daca totusi imi place imi schimb parerea. Logic, de altfel.

    @Dr.A Un fin observator al meandrelor concretului.

  1. Fonduri structurale online pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    Apropo de "nu mai merg vinzarile", "nu mai sunt bani" scl etc. ...

  2. 18
    La caz ca v-ati saturat de “facut handmade” si “lucrat online pe OnBux” pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu. (via Pingback)
    Saturday, 12 May 2012

    [...] ai un magazin online puteai trage fonduri structurale oferite de mine pentru dezvoltarea acesatui ogirjit sector in valoare de pina la 10`000 de euro. Din pacate ai [...]

  3. [...] "Garantiile" lui peste prajit, garantate-n fapt de cuvintu' lu' Nedeflorena si eventual de bonuri de tezaur emise de guvernu' confederat din Richmond. Tot soiu' de icoane si [...]

  4. [...] Romania e ineficienta. Asta inseamna doua chestii principale. In primul rind, ca e incapabila sa absoarba investitii. In al doilea rind, ca e incapabila sa faca mare lucru cu investitiile pe care reuseste cumva sa le [...]

  5. [...] Fonduri structurale online [...]

  6. [...] srl acorda un sprijin de ~10`000 de euro industriei online, care este absorbit in proportie de aproximativ 3%. Mai este de [...]

  7. [...] ai un magazin online puteai trage fonduri structurale oferite de mine pentru dezvoltarea acesatui ogirjit sector in valoare de pina la 10`000 de euro. Din pacate ai [...]

  8. [...] invazie extraterestra in sus. Iar daca sunteti proprietar de magazin online ceva mai rasarit decit timpiteii astialalti ati face bine sa luati notite : iata ca se poate si fara PayPal, iata ca se poate si fara [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.