Figurile, impresiile si globalizarea

Thursday, 24 November, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Citeam la o domnita (zice dinsa, n-am verificat) arominca (zice dinsa, n-am verificat) pe blog ceva tentativa de descriptio aromaniae sau asa ceva, ce tre' sa faci la ei la nunta.

Chestia-i cam asa : n-am fost niciodata la o "nunta de aromani", tot idem cum mi s-o rupt cu regularitate si maxima precizie fix in paispce la "ce fel de" nunta am fost. Daca o fi fost de romani sau de tigani sau de unguri sau de australopiteci de stepa mie mi-o fost cu exactitate totuna. Eu cind merg la nunta merg la nunta, ma imbat bine si le pun mina pe cur alora pe-acolo, dat fiind ca asta-i ce este o nunta. Cine are probleme cu ce este o nunta nu are decit sa-si organizeze ceai dansant cu ocazia maritisului, sa nu ma invite, sau sa-si organizeze ceai dansant cu ocazia maritisului la care sa nu ma invite. Pentru ca mie, revin si subliniez, mi se rupe fix in pula nu doar de orice persoana anumita dar si de orice agregat de persoane oricit de anumite ar fi sau s-ar crede ele. Asa ca...

Dar independent de chestiunea asta, nu pot sa nu remarc niste uriase, colosale, imense complexe de inferioritate urlind de-acolo din textul in discutie. Nu mi-e clar daca-s ele reprezentative pentru microcomunitatea altminteri perfect neglijabila de aromini ramasi pe lume (cine era, ca nu mai retin, Berbecali si cu mai cine ?) sau sunt doar problemele de socializare si insertie-n real ale domnitei in discutie, da-n tot cazul, mai frate. Deci vai, ca spun niste prostovani ca mucani nustiuce ? Ar trebui cumva sa ma impresioneze chestia asta sau ceva ? Pai si io pot sa zic de pizda ma-sii, daca-i pina acolo, si inca dinlauntru. Care-i problema ?

Se intimpla ca eu am umblat ceva prin lume. Uite de exemplu am fost la niste oameni de-si zic amish. Astia-s niste ciudati care fac smintina de casa foarte buna, da' cu mina. Pentru ca nu folosesc curent electric. Uite bine, nu folosesc. Deloc. Ca-s traditionalisti. Si ei traiesc intr-o comunitate de-asta micuta si complexata fata de exterior, si ei au dume cu shunningi si respectiv birfeala colectiva perpetua (fara telefon) si aparent is foarte interesati de toata drama. Da' mie mi se rupe, ca io am curent electric, si telecomunicatii, si pe cale de consecinta Internet. Io-s globalizat, si-atunci ma cam rid de prostioarele mintiucilor ramase-n 1700.

Problema nu se opreste aici : globalizarea pe care-o ingaduie electricitatea + puterea sovietelor duce la o restructurare a valorilor. Spre exemplu, la capitolul "traditionalisti" eu notez cu 100% (sau 1.0, cum preferati) pe astia, amish. Pentru ca baietii is pe bune, nu folosesc curent electric. E ceva clar si respectabil acolo, cit o fi de bizar ori stupid. Iara diverse alte comunitati cu pretentii, harfe, aferatii, figuri si impresii de traditionalism le notez cu ... pai cu fractii. 90%. 0.75. 1/2 amish. Uite de exemplu aromanii astia asa cum reies din scrierea fetei (care, intre noi fie spus, li-e foarte prost ambasador, indiferent cit de prosti or fi ei) is un fel de 10% amish. 1/10, 0.1, caca maca. Niste unii, amish-wannabe, niste nereusiti care se dau mari.

Ca asta-i chestia cu globalizarea, restructureaza scara de valori, daca ceva miss comuna Titu are impresia ca ea-i o frumusete unica si irepetabila si asteapta sa-i construiasca cineva poduri de clestar si palate de pizda ma-sii io cel mult rid de ea citu-i de tuta si-o poftesc sa lase figurile si sa treaca la scurt dat fiind ca am futut frantuzoaice-n Paris cu mai putine figuri in cap decit ea, vis a vis de Luvru. Si ea nu-i prin Luvru, ca-i prin Titu, asa ca ciocu' mic si joc din buze. Ca le-am chiar futut, dat fiind ca un bilet numa' dus pin' la Paris e venitul meu pe-o ora sau ceva de genul asta. Globalizare, am mai zis ?

Si-atunci cam asta-i chestia : piata globala nu forteaza doar calitatea marfurilor in sus si preturile marfurilor in jos. Economia-i esenta vietii, si ca atare aceleasi mecanisme functioneaza peste tot. Daca la 1700 fiecare comuna, satuc, orasel avea frumusetile lui care erau "cele mai frumoase din lume" (dat fiind ca transportu' prost si telecomunicatiile lipsa, rezultind in toata lumea minim un milion de toante "cele mai frumoase din lume"), iata ca-n lumea globala cea mai frumoasa femeie din lume de-adevaratelea, aia unica si singura din patru miliarde de pizde-n viata ia totul. Iar tot restul o iau in gura, dat fiind ca... pai ca... zero virgula ics pisi, lasa figurile ca nu esti tu aia.

Chestia asta-i perceputa de comunitatile de intirziati drept "o amenintare", si adevaru-i ca exact asta si este : o amenintare. Reduce comunitatile inchise la irelevanta si reduce comunitatile deschise la o structura plana. Chestie pe care bineinteles toata lumea o gaseste foarte convenabila. Mai putin o toanta din comuna Titu, care nu pricepe-n ruptul capului de ce baietii din sat nu-s tirla-n coada ei, asa cum scrie la cartea ramasa ei mostenire de la stramula ca ar trebui sa se intimple.

Adevaru-i ca-i amuzant. Parerea mea.

———
  1. Adica nu vorbesc cu ala pedepsitu', mare chestie, io mi-am invatat parintii de pe la patru ani ca atita le trebe, si ma gindesc ca daca un copchil de patru ani o putut or putea si niste adulti sa faca de ris "metoda" asta. []
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

15 Responses

  1. Salut,

    Prea dur cu Izabela, prea multe referiri inutile la persoana, si asta pornind din start cam stramb.

    Daca ti s-ar prezenta o lista doar cu ce NU ai voie sa faci in avion, masina, la doctor, intr-un contract de leasing, de credit, in contractul de garantie pentru un bun electronic sau in recomandari legate de ingrijirea pantofilor de piele intoarsa, sau in folosirea cauciucurilor de iarna, sau... ai avea aceeasi reactie. Cred ca Izabela a gresit cand nu a completat acel articol cu o descriere a nuntii in sine, adica, cu ce poti sa faci, pentru ca, intr-adevar, e cam ton de Gestapo, si-ti lasa o impresie tampita, daca apreciezi subiectul doar prin filtrul asta unic. Aici inteleg ce te-a declansat.

    Ce te rog, e sa-ti formezi o parere despre aromani intr-un context caruia sa-i dai timp sa devina cat mai larg.

    De restul, cu mentalitati si globalizare nu comentez, pen` ca le expui intr-o nota cam exhibitionista pentru gustul meu.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Thursday, 24 November 2011

    Daca mi s-ar prezenta o lista cu ce "nu" am voie sa fac indiferent unde in termeni asemanatori as trimite prezentatorul la plimbare in termeni asemanatori, iegzact cum zici.

    Sa nu ma-ntelegi gresit : nu-mi voi forma eu impresia despre aromani, cit nu-mi voi forma impresia despre nimeni, turci, tigani, extraterestrii sa fie in baza unei chestii de-am citit-o pe-un blog. Cum nimeni sanatos la cap nu va face asa ceva.

    Utilitatea articolului e mai degraba inversa : uite un mod neproductiv de-a vorbi despre aromani, sau despre nuntile aromanilor, sau asa mai departe din cadrul comunitatii. Daca le vrei binele, vreau sa zic. Chestie pe care de altfel mi se pare c-ai si remarcat-o. Cam aia-i tot.

  3. Meeh, ultima oara cand s-a interesat cineva pentru aromani era un mustacios care avea nevoie de niste sateliti prin balcani. Loopu' ii zicea.

  4. @Estragon

    După cum bine observi, aromânii şi globalizarea sunt teme secundare în articol. Dar având în vedere ce ai scris, ce te rog e să-ţi formezi o opinie despre Trilema într-un context căruia să-i dai timp să devină ceva mai larg.

    @Mircea Popescu

    Dacă, după cum scrii, nu-ţi vei forma impresia despre o etnie pe baza unei chestii citită într-un blog, atunci afirmaţia cum că fata ar fi un prost ambasador al aromânilor e praf în ochi. Eventual ai fi putut scrie că fata e un prost ambasador al aromânilor în faţa celor care-şi formează o opinie despre o etnie pe baza unui singur articol dintr-un blog... iar de acolo mai departe, se putea discuta dacă ai sau nu dreptate şi eventual în ce măsură contează asta.

    Ţi-ai ales prost articolul, care e scris într-un ton oarecum umoristic. Asta arată că nu citeşti. Dar, bine, globalizarea, se-nţelege. Când ai de jurizat patru miliarde în loc de patru sute, nu mai ai cum să fii profund. Devii superficial. Un rid pe faţă te face să pierzi din vedere ochii superbi şi unici.

  5. Reamintim ca spyteri/el/ea/aromanca inca nu a dat poze cu ea.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Friday, 25 November 2011

    @Lotus Pai hai sa gindim logic. In fata celor ce o baga in seama e un prost ambasador. In fata celor ce n-o baga in seama nu e un ambasador deloc. Ca atare, e un prost ambasador. Logic.

    Toti ochii is unici. Unicitatea indesine nu-i o calitate. Nu ridurile-s problema-n discutie, cit nasu' inclinat gresit in raport cu densitatea cutiutei. Si da, ai dreptate, asa ceva ma face sa "pierd" ochi unici si alte marafeturi.

  7. Nu în faţa celor care o bagă în seamă e un prost ambasador ci în faţa celor ce trag concluzii despre o etnie pe baza unui singur articol de pe un blog (sau cu alte cuvinte a celor ce citesc superficial). E o diferenţă între cele două categorii.

    Altfel, şi tu eşti un prost ambasador al Trilemei, căci iată: ai o grămadă de articole în care te apuci să înjuri din senin pe unii şi pe alţii. Este? Este. Intră cineva pe blogul tău şi vede că o înjuri pe fata asta care nu ţi-a făcut nimic. Ce concluzie trage? Deci eşti un rău ambasador al idealurilor ce le promovezi pe Trilema.

    Sau eşti un bun ambasador al unor idealuri putrede? Asta ar fi mai naşpa.

  8. Lolz, ambasador.

    A pai asa se construieste personalitatea la oameni : oamenii de care ti-e frica si oamenii care te stiu de frica. Astea cu filozofie, discursuri etc sunt pentru aia de pierd mereu ca sa zica ca lolz, iei au valoare intelectuala, deci 'superior'.

    Pseudopsychosociology you fucking fail at it + life.

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Friday, 25 November 2011

    @Lotus Traznaia asta cu "nu ti-a facut nimic"... ma rog, sa ma repet ?

    @Freud Unde-ai citit asta, in pseudologia dupa Machiavelli ?

  10. Ala stiu cine e dupa nume, da' n-am citit nimic de la respectivul. Puliticean.

    Dadice n-as avea dreptate, give proof.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Friday, 25 November 2011

    Pai poate ii fi avind, eu stiu ? Ce garantii ai de oferit c-ai avea dreptate ?

  12. Frica e singura chestie inascuta. Vanezi sau esti vanat. Foarte simplu. Asta-i viata. Ori alergi dupa chestii sa te realizezi ori te calca altii in picioare ca sa se realizeze ei.

    Doar n-om trai acuma intr-un paradis dala socialoanarhist(defapt crestin apropo de origini si etc) unde avem toti de toate cu pula/burta la soare.

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Friday, 25 November 2011

    Bun, da' garantii zic.

  14. Deci mue si unsuccesful reverse troll attack dat find ca istoria e o chestie de documentare si litere, nu experimentala pe subiecti umani ca pseudologia. Deci ar fi mai usor sa obtin eu garantii la alea decat la ce pseudoceri tu acum, hartii, lolz.

  1. [...] si alte distractii). Elementele mai inteligente sunt intr-o oarecare masura capabile sa-si curete jegul mostenit din mosi-stramosi si mule-stramule, devenind totusi oameni. Da' acest proces este dificil, [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.