Fetele bitcoin-ului, episodul II

Wednesday, 12 October, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Mircea Popescu : Asa. Dai nume sau preferi sa ramii anonim ? Un blog/twitter/facebook/linkedin, ceva ?
imsaguy : imsaguy e ok, nu tin de-astea de social media. Ma cheama Nick si sunt trader. In plus am scris un script pentru interfata cu gpg.

Mircea Popescu : Ok, atunci spune putin despre scriptul respectiv. Ce este si ce face ?
imsaguy : E un plug-in pentru mIrc. Il instalezi si rezolva automat identificarea pentru gribblei, nu mai e nevoie sa deschizi link-ul pe care ti-l da gribble, sa copiezi continutul in gpg, sa decriptezi, sa copiezi rezultatul in mIrc etc. Pur si simplu /verify.

Mircea Popescu : Fain. Si, cum merg vinzarile ? Ce faci, ceva arbitraj ?
imsaguy : Cumpar si vind BTC, cel mai des pentru vouchere (gamespot etc). Sunt omul cu voucherele pentru multi utilizatori.

Mircea Popescu : Si, plateste chiria ? Sau mai mult asa, de distractie ?
imsaguy : Ajuta la chirie, dar nu pina la nivelul la care sa ma las de servici inca.

Mircea Popescu : Crezi ca va ajunge vre-odata la nivelul ala ?
imsaguy : Pai, incet incet... Am atins deja un nivel la care sunt bine cunoscut si ma bucur de incredere, daca lucrurile continua in ritmul asta poate pina la sfirsitul anului sa-mi pun serios problema sa ma las de job si sa ma dedic 100% aici. Si asta luind in considerare preturile destul de scazute la ora actuala.

Mircea Popescu : Cam de cind te ocupi cu bitcoini ?
imsaguy : Am descoperit chestia in Iunie, deja in August faceam cite-o tranzactie ici colo, iar din Septembrie deja "m-am bagat tare" cum s-ar zice.

Mircea Popescu : Nici nu-i asa mult timp. Si, e distractiv ?
imsaguy : Oh da. Aproape poti zice ca da dependenta. Cam ca si Bursa, pentru mine.

Mircea Popescu : Daca ar fi sa alegi, ai zice ca bitcoinii sunt de fapt a) un fel de MMORPG ; b) un fel de cont de Bursa, ca si cum ti-ai fi deschis cont de antrenament la un broker pe Internet sau c) un fel de investitie / afacere ?
imsaguy : Pai, a) poate fi c), si b) poate fi c)... eu tratez toata chestia ca si cum ar fi c).

Mircea Popescu : Deci cu toata seriozitatea. Cam citi oameni ai zice ca folosesc bitcoin la ora actuala, din cit iti poti da seama ? O suta ? Zece mii ? Un milion ?
imsaguy : N-am cum sa-ti zic per total. In OTC probabil vreo doua sute, din care o parte intra zilnic. Exista destui care nu stau mult, dar ma cauta in fiecare zi pentru ce-i interesaza, cumparat, vindut. El poate fi online 5 minute dar si-a facut afacerea pe ziua respectiva. Poate sa fie 25-50 care-s "hardcore", online tot timpul, din ce am vazut eu.

Mircea Popescu : MtGox, care-i cam cea mai puternica bursa, are un volum undeva la 2 milioane BTC pe luna. Cam ce volum zici ca trece prin OTC la ora actuala ?
imsaguy : Ha, e o intrebare dificila, dat fiind ca oamenii tranzactioneaza in discutii private, dar as zice cinci cifre minimum.

Mircea Popescu : Am putea atunci extrapola, doua pina la cinci mii de utilizatori "hardcore" pe MtGox ? Asa in zona ?
imsaguy : Tot ce-i posibil.

Mircea Popescu : Ok. Care-i chestia pe care ti-ai dori cel mai mult s-o vezi in viitor ?
imsaguy : Sistemul trebuie simplificat inainte de-a putea fi folosit pe scara larga, de utilizatori sa zicem obisnuiti. A cere unui incepator sa stie ce-i gpg sau cum se foloseste e prea mult. Trebuie simplificat.

Mircea Popescu : Aha. Si cam care-i cea mai mare amenintare, cel mai rau lucru ce se poate intimpla ?
imsaguy : Sunt convins ca se va intimpla mai devreme sau mai tirziu... sub o forma sau alta interventia guvernului/statului.

Mircea Popescu : Intotdeauna nociva, nu-i asa ?
imsaguy : Da si nu. Interventia statului poate fi utila pina la o anumita limita, dar in practica adesea agraveaza problemele in loc sa le rezolve.

Mircea Popescu : Am inteles. Bun, vrei sa spui ceva cititorului in incheiere ?
imsaguy : Aveti grija cu cine faceti afaceri, nu va lasati intepati. Tratati bitcoinii cum ati trata orice altceva de valoare si faceti-va temele inainte.

———
  1. Gribble e un robotel care gestioneaza acordarea de voce in diverse canale. In cazul concret in discutie, gribble acorda voce doar utilizatorilor care trec un test criptografic menit a le verifica identitatea. []
Category: Trilterviuri
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

5 Responses

  1. baaaa AI UITAT INTREBAREA DE BAZA, CITESTE MAI JOS :

    -esti evreu Nick sau nu?! ;D

    7396 mircea_popescu imsaguy 2011-10-12 00:50:01 2 50btc to pp, smooth trz.

    ye yyyyeeaaah meerchea in da hud. fak ja.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 12 October 2011

    Cine e pe bitcoin e evreu by default.

  3. ultimate proof that mircea is jew.

    ahaha, apropo ca mi-am adus aminte, citam din clasici "slavii cel mai criminal popor". inb4 mircea are rusi in familie. sau sirbi.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 12 October 2011

    Apai la un moment dat probabil.

  5. Mandru ca sunt roman.........

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.