Fetele bitcoin-ului, episodul I
Mircea Popescu : Asadar, d-le Graet, spuneti-ne citeva cuvinte despre dumneavoastra.
@_Cristian : WTF?!
Mircea Popescu : Shuddup you silly op.
Graet : lol. Pai, conduc o comunitate de minerii in Australia.
Mircea Popescu : A, chestia unde oamenii isi utilizeaza in comun GPU-urile pentru a rezolvaa blocuri ? Cam citi oameni aveti / cit scoateti ?
Graet : Avem ~1400 utilizatori inregistrati din care ~70 mineaza constant, si cam 80-90Ghash/sii in medie, dar ne straduim s-o crestem. Merge destul de bine, productia e in crestere chiar si in conditiile economice actuale. De asemenea sunt membru in comitetul de organizare in Australia a unei conferinte special gindite pentru a populariza Bitcoin. Initial ne doream sa aiba loc in Noiembrie curent, dar din pacate n-am reusit sa rezolvam spatiu suficient de incapator atit de repede.
Mircea Popescu : Impresionant. Si totusi, ce rost are sa isi bata cineva capul cu bitcoinii ? Ajuta la ceva sau pur si simplu iti da ceva cu care sa te joci ?
Graet : Eu sunt de parere ca BTC pot fi o valuta a Internetului, tot asa cum fiecare tara are valuta ei.
Mircea Popescu : Dar ce nevoie are Internetul de-o valuta ? Nu-i totul gratis pe Internet ?
Graet : Nu-i chiar totul gratis pe Internet, si BTC ingaduie oamenilor din tari diferite sa vinda si sa cumpere bunuri si servicii fara sa se mai incurce cu complicatiile transferului de valute, fara sa mai plateasca comisioane si fara sa mai piarda timp asteptind dupa transferuri bancare.
Mircea Popescu : Din ce inteleg, exista doua fete ale monezii asteia. Pe de-o parte, daca cineva ti-a furat niste bani, sunt bun furati, nu se mai intorc niciodata, in timp ce banca poate anula tranzactii si asa mai departe. Pe de cealalta parte, nici un guvern si nici o instanta nu poate "confisca" bitcoinii. Cu alte cuvinte, mai multa libertate, mai putina siguranta. Oare merita ?
Graet : Oamenii au in general bani la ei, pe care-i tin tot intr-un portofel. De amindoua trebuie avut grija, pina la urma nu este prea mare diferenta. Mie personal imi place libertatea si siguranta pe care o ofera bitcoinii, pentru ca sa nu uitam, in spatele unei tranzactii anulate de banca se poate ascunde la fel de bine o frauda. De asemenea cunosc oameni care lucreaza la a urmari bitcoinii furati prin sistem - cine stie, poate ca in viitor munca lor va da roade.
Mircea Popescu : Diversi jurnalisti (in general mai putin competenti in problemele tehnologiei) se agita pe tema utilizatorilor fiind in general oameni certati cu legea. Iti pare o descriere adecvata ?
Graet : Si in dolari americani, si in dolari australieni, si in toate valutele lumii se vind si se cumpara chestii ilegale. Care-i diferenta ? Nu cred ca majoritatea utilizatorilor sunt in afara legii, dimpotriva, cred ca o mare parte dintre ei sunt vizionari, interesati mai degraba de impactul pozitiv pe care bitcoinii il vor avea in lume.
Mircea Popescu : Detaliaza putin pe tema impactului astuia pozitiv. Cum ar putea o reprezentare virtuala a ceea ce-ar putea fi foarte bine bani din ceva MMORPG "schimba lumea" ?
Graet : Initial cred ca bitcoinii pot oferi o baza sigura si eficienta pentru comert, indiferent de tari si alte considerente arbitrare. Cum taxele sunt minuscule, asta va distruge monopolul detinut de banci si alte organizatii similare (precum paypal).
Mircea Popescu : Aha. Chiar suna a pas in directia corecta.
Graet : Dar mai cred ca in timp va contribui la o micsorare a lumii, asa cum Internetul si "autostrada informationala" au facut la timpul lor. Cred ca in viitor va fi o unealta foarte importanta. De asemenea, se lucreaza la proiecte care-ar ingadui plata catre comercianti cu telefonul mobil. Inchipuie-ti, sa-ti incarci telefonul cu BTC cumparati in valuta ta proprie, pe care sa-i cheltui apoi fara dificultati oriunde in lume, magazine, restaurante scl, cu costuri foarte mici si fara a mai schimba valute.
Mircea Popescu : Daca ar fi sa ghicesti, ti se pare ca BTC e mai mare decit iPhone sau mai mic decit iPhone ? Ca potential bineinteles, evident ca in momentul de fata e mai mic.
Graet : Ca potential cred ca poate fi mai mare decit iPhone si Android impreuna, daca-i dezvoltat si marketat corect. Una dintre principalele dificultati este ca utilizatorul mediu, desi foarte competent in probleme tehnice nu este totusi prea bun la marketing. Va trebui sa facem putina vilva si sa transformam BTC intr-o experienta prietenoasa pentru utilizator.
Mircea Popescu : E un fel de povestea linuxului repovestita, in sensul ca tehnologia e foarte puternica dar nimic nu se intimpla pe piata decenii de-a rindul ?
Graet : S-ar putea sa fie, desi tot mai multi participanti incep sa inteleaga ca publicitatea si marketingul sunt esentiale.
Mircea Popescu : Esti de parere ca bitcoinii ar putea fi la indemina oricui intr-un deceniu ? Sau cinci ani ? Poate chiar doi ani ?
Graet : Evident mi-ar place ca BTC sa ajunga "mainstream" in 2 ani, dar sincer sa fiu cred ca cinci ani e o asteptare realista.
Mircea Popescu : Cum am defini chestiunea, intrevezi un test care sa ne spuna daca intr-adevar, bitcoinii sunt de-acum mainstream ?
Graet : Unii sunt de parere ca in momentul in care volumul tranzactiilor in BTC depaseste volumul tranzactiilor via PayPal am atins succesul, dar pina atunci cred ca simpla perceptie a BTC drept o alternativa mai ieftina e un tel rezonabil, ceea ce poate sa insemne doar 20% din piata.
Mircea Popescu : Intervine o problema de scala aici. Bitcoinii sunt limitati, exista vreo sapte milioane in total la ora actuala, nu vor exista niciodata mai mult de vreo douazeci de milioane. Economia lumii se masoara in mii de miliarde de dolari. Daca 20% din comertul international ar avea loc in BTC, atunci valoarea unui singur bitcoin ar fi probabil de ordinul milioanelor de dolari. Crezi ca-i posibil sa vedem asa ceva la un moment viitor, bitcoinul de un milion de dolari ?
Graet : Multe dintre noile tehnologii vor ingadui oamenilor sa foloseasca BTC fara ca macar sa stie ce este "un" bitcoin. De-asta sistemul e gindit pentru a mentine opt zecimale exacte. Deci pe de-o parte sunt convins ca da, vom vedea "la un moment dat" bitcoinul de un milion de dolari, dar in acelasi timp vor exista in circulatie diviziuni suficient de mici cit sa se poata plati o sticla de bere fara probleme.
Mircea Popescu : Eu sunt un om tinar, sa zicem ca imi cumpar un bitcoin astazi. Ce sanse imi dai ca pe cind voi fi batrin, sa zicem in 2040, sa-l vind si sa-mi cumpar din banii aia o casa ?
[19:28] Graet : 30 de ani ? Hmm ... daca bitcoinul de un milion de dolari se intimpla, poate-ti cumperi un conac de banii aia.
Mircea Popescu : Ce sanse imi dai ?
Graet : Eu nu am placerea pariurilor, asa ca nu stiu sa-ti spun.
Mircea Popescu : Bine. Dar ai putea separa cele doua, te intereseaza bitcoinii mai mult ca o investitie ? Sau mai mult din punctul de vedere al tehnologiei ? Sau poate mai degraba chestiunea politica, sa-i spunem ? Sau e pur si simplu un pachet complet.
Graet : Toate aspectele mentionate ma atrag, cel politic sau mai bine zis filosofic cel mai mult, apoi posibilitatile tehnice si valoarea de investitie as zice in mod egal, tehnologia e fascinanta si vad diverse oportunitati de a cladi afaceri in aceasta economie emergenta.
Mircea Popescu : Bun. Ce-ti doresti cel mai mult sa vezi in viitor, pentru Bitcoin ?
Graet : As dori sa ajunga un sistem raspindit, legal si comod de tranzactionare in toata lumea.
Mircea Popescu : Si ce ti-ai dori sa nu vezi ?
Graet : Probabil o imensa batalie prin tribunale cu diverse guverne din lume ar fi cea mai rea eventualitate.
Mircea Popescu : Aha. Ok, vrei sa spui ceva cititorilor de incheiere ?
Graet : Minati cu Ozcoin!!!!
- Singurul mod de-a produce BTC este "rezolvind" bloc-uri. Rezolvarea necesita o importanta putere de calcul, asa incit participantii construiesc retele dedicate rezolvarii, care functioneaza oarecum asemanator cu proiecte de cercetare distribuita precum cele pentru SETI sau pentru impachetarile moleculelor. [↩]
- Aproximativ 1 PetaFLOPS. [↩]
Wednesday, 12 October 2011
ori e de la proxy, ori tocmai am citit
a href=http://trilema.com/2011/bitcoin-ce-este-un-miner-si-alte-consideratii/>importanta putere de calcul/a>
asa fix.
Wednesday, 12 October 2011
Dar mersi.
Wednesday, 12 October 2011
Si cat e un bitcoin azi, de curiozitate?
Wednesday, 12 October 2011
Pacat ca n-ai mentionat si kick-ul
Wednesday, 12 October 2011
@Bogdan ~4$. Ai aici chart-uri si toate minunile.
@Lilly E, acuma sa bag in seama toti nubii ? :D
Wednesday, 12 October 2011
You are grounded, young man!
Wednesday, 12 October 2011
ahaahhahahah a scazut de la 10 dolari la 4. luzerilor.
ma, mie mi-ar placea sa se puna sua ceva pe voi.
a inceput in suedia faza aia cu i-au dat la un pustan o amenda pentru piratat doua filme de nu poate sa o duca toata viata lui, dupa nenumarate procese cu costuri in zeci de milioane de dolari, statul versus the pirate bay versus sua versus nu stiu cate firme.
asa o sa inceapa si decadenta bitcoinului : in germania cu siguranta alt pustan de 18 ani cu ocazia majoratului face macel in scoala si isi zboara creierii, dupa care o sa rezulte ca si-a luat pistol de pe silkroad cu bitcoin.
si o sa luati muie.
asa 3 hipstero-anarhisti putori se vor duce la munca pe bune in folosul comunitatii, nu consumat curent prosteste si indirect resurse naturale prin ceva north stream etc, mai crestem si dependentele energetice aiurea.
Wednesday, 12 October 2011
@Freud: puștanul ăla o să plătească în Bitcoin, îți zic eu.
Wednesday, 12 October 2011
@Freud Sau nu.
Wednesday, 12 October 2011
daca sau nu e la partea cu dus la munca si etc, da desigur, sunt complet de acord.
ce pl voastra, traeasca capeetalizmu!!11111 w1n anarhopula!1111!!1111213125
Wednesday, 19 October 2011
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2011/10/bitcoin-implodes-down-more-than-90-percent-from-june-peak.ars
Wednesday, 19 October 2011
Mie-mi convine, ca poci sa cumpar ieftin :D