Fainoracol

Thursday, 10 November, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Se zice ca ai' de nu cunosc istoria sunt condamnati sa o repete. Rezulta de-aici ca ai' de cunosc istoria sunt in masura sa prevada viitorul celor ce n-o cunosc. Aceasta imprejurare fericita ne ingaduie urmatoarea aplicatie practica : eu cunosc istoria fainului in toate amanuntele ei. In masura in care dumneavoastra n-o cunoasteti, rezulta deci ca va pot prevedea viitorul. Ceea ce am sa si fac, dinjos!

~ Tabel cu viitorul dumneavoastra probabil functie de anumite considerente maiestrit alese ~

I. Va considerati mai bun, mai inteligent, mai competent, mai talentat, mai asa mai departe decit media :

  Oricit de inteligent ai fi, exista cu siguranta cineva mai inteligent. Oricit ai fi de talentat, exista cineva care este, sau macar pare, mai talentat. Oricit de competent ai fi, daca-ti pui problema competentei in sens comparativ sigur exista altii care-s autentic competenti. Imprejurarile astea nu-s mare lucru in viata de zi cu zi, pe care fiecare si-o petrece intr-o minuscula bula de citeva zeci de persoane, sau chiar mai putin. Oricit de false ar fi respectivele autoreprezentari, intr-un mediu ingust si atent controlat n-au sanse sa fie invalidate experimental.

  Pe Internet insa lucrurile stau exact pe dos : e garantat ca vor fi invalidate. Cum fainul se intimpla sa fie singurul loc in care internetul romanesc se ridica la nivelul de autentic Internet, iata ca-i garantat ca respectivele autoreprezentari eronate vor fi invalidate pe fain si, probabil, numai pe fain. Mai departe, viitorul vi-e destul de lamurit :

  • Daca aveti inteligenta, talentul, competenta sau ce-o mai fi in discutie mai mari in realitate decit vi-e ego-ul, mindria cea gaunoasa, trufia cea pacatoasa si restul de rataciri ale spiritului veti profita de ocazie pentru a va curata de mizerie si lepada de greseli, devenind astfel mai inteligent, mai competent scl.
  • Daca dimpotriva, ego-ul vi-e cea mai mare latura veti profita de ocazie pentru a va lepada de fain.
   • In masura in care nu erati inteligenti, talentati scl mai deloc, asta va fi tot.
   • In masura in care erati totusi cit de cit inteligenti, talentati scl, lepadarea de fain se va face cu lacrimi, scandal si neaparat demonizarea institutiei si conducatorilor. Pentru ca ei is de vina.

II. Va intereseaza autopromovarea :

  Nu-i nimic rau in a dori sa-ti faci fiinta, implinirile, produsele ori rezultatele cunoscute lumii. Problemele vin cind aceasta dorinta se formuleaza intr-un deplin dezinteres fata de lumea respectiva, mergind uneori pina la halul de-a predica in limba turca unor brazilieni. Ce conteaza ca ei nu cunosc limba turca ? Doara nu ne-om obosi noi acuma sa invatam limba lor ?!

  • Daca dorinta de autopromovare se ingemaneaza cu un interes autentic pentru ceilalti, dublat de-un solid respect al alteritatii si suficienta modestie (care suficienta nu-i neaparat "multa", adeseori modestia-i ca sarea-n bucate, nu tre' mult da' totusi, un praf asa) veti ajunge probabil unul dintre cei mai respectati participanti. Functie bineinteles si de inteligenta, talentul, competenta scl, dar nu in chiar asa mare masura. Cele trei ajuta, da' pina in final nu prea conteaza (v-o spune unul care le-a avut de cind se stie).
  • Daca lipsa de interes pentru ceilalti ia locul interesului celui autentic, va veti regasi in situatia trista a femeii maritate pentru bani : amorul conjugal, sursa de atitea placeri nestiute si indescriptibile pentru femeia maritata din dragoste devine aspra si trista corvoada, viol si siluire. Pina in final banii, oriciti bani, toti banii se vor dovedi insuficienti sa rasplateasca asa orori, si veti parasi fainul plingindu-va de regulile gresit construite ale alocarii de karma.
  • Daca nu-i vorba de lipsa de interes pentru ceilalti cit de-a dreptul de dispret pentru dinsii, rezultatele promit a fi dintre cele mai explozive.
   • Daca reusiti cumva, prin interactiune, sa va rezolvati conflictul fundamental care v-a adus in asa o fundatura, veti deveni un om intreg, ceea ce-i mai mult decit putea face orice psiholog si orice guru pentru dumneavoastra.
   • Daca nu reusiti sa idem, ori ca-i conflictu' prea adinc ori ca-s puterile sinelui prea slabe, veti obosi probabil urlind singur in padure. Totusi, cu suficienta practica se intaresc incet-incet puterile sinelui pina la a ingadui rezolvarea problemei, asa ca nu-i timpul pierdut. Insistati, zic, cit v-or tine curelele, da' aveti in vedere ca drumu' perfectionarii personale trece destul de des prin mlastina umilintei.

III. Va propuneti modele limitate de interactiune cu ceilalti :

  Adevarul este ca din ceva motiv care-mi scapa Internetul nu prea gusta asa ceva. Poate pentru ca-i faptura divina si aspira la integralitate, nu mi-e clar, da-n tot cazul :

 • Daca ceea ce tineti in umbra nu prezinta cine stie ce mare interes pentru ceilalti (ca de pilda, cite furuncule va ies pe fund intr-o luna medie) nu vor exista efecte perceptibile.
 • Daca ceea ce tineti in umbra prezinta interes pentru ceilalti, se poate sa nu prezinte relevanta.

  • Daca intr-adevar nu prezinta relevanta (cum ar fi de exemplu titele tuturor domnisoarelor, care sigur ca prezinta interes, da' idem sigur nu-s relevante in discutii) veti avea parte de-un numar de persecutii, variind in frecventa si intensitate dupa cum curge interesul public.
   • Daca propriile convingeri si alcatuirea psihicului va ingaduie, le veti ignora cu gratie si-n bloc, fara a mai exista alte efecte.
   • Daca se ascund ceva probleme mai in adincime acolo, veti ceda nervos, si veti parasi fainul suparati pe idiotii de ceilalti. E un rezultat trist, nu neaparat pentru ca fainul pierde un membru altfel valoros (pline cimitirele de cetateni valorosi) cit pentru ca acest model al interactiunii va va domina probabil viata sociala, aducindu-va intr-o fundatura populata-n general cu amaraciune.
   • Daca pina la urma vi-e indiferent, va veti arata in cele din urma titele, ce mare lucru (sau in fine, chestia de interes dar irelevanta de se afla-n discutie). Si-n rest, dincolo de eventuale cereri in casatorie si alte pasiuni nebune, nu-i probabil sa existe efecte.

  • Daca prezinta si interes si relevanta ati cam imbulinat-o, pentru ca probabil cineva va afla adevarul, si-l va face public. Moment la care va veti supara, si probabil imi veti cere mie sa fac ceva. Iar eu nu voi face absolut nimic.

IV. Va propuneti scopuri mai degraba politice

  Ce va intereseaza pe fain nu are legatura cu scopul lui direct (adica, promovarea si criticarea blogurilor romanesti) ci este un meta-scop, aspirati, va vedeti si va doriti lider de opinie, conducator de oameni scl

  • Daca aveti grija sa va aliniati intotdeauna "politicile" cu cele ale guvernului este improbabil sa ajungeti vre-odata altceva decit un simplu utilizator, si este posibil sa atrageti amuzamentul, mai prietenos sau mai ostil, a unei parti sau chiar a tuturor participantilor.
  • Daca n-aveti grija sa va aliniati intotdeauna "politicile" cu cele ale guvernului, e cert si indubitabil ca veti ajunge mai devreme sau mai tirziu in offside, si va veti vedea trimis la plimbare fara menajamente. In cetatea ideala viata politrucului e cea mai grea dintre toate.

Cam atit ma duce capul pe moment. Daca mai imi vin idei revin eu cu precizari, precum de altfel va invit sa procedati si pe dumneavoastra.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

4 Responses

 1. Dan Popescu a scris pe 10 Noiembrie 2011, 5:31 pm

  N-are rost sa faceti publicitate acestui frustrat, care nu face altceva decat sa improaste cu noroi pe toata lumea. Succesul lui este evident, n-are nici o reclama, insa are constant aceeasi postaci care raspund imediat in acelasi ton la comentariile lui.
  Deplorabil. Ceea ce face curios este totusi, din ce dracului traieste. Serviciu nu are, pentru ca n-ar avea timp sa scrie atata mizerie decat daca ar lucra ca un fel de paznic.
  Il comentez cu atat patos pentru ca personal m-a denigrat gratuit, am incercat sa am un dialog normal cu el, insa isi modereaza forumul dupa cum vrea.
  Polimedia.us e o prostie, Mircea Popescu este un golan in blogosfera.

  Over @zoso's if you care.

 2. Mircea Popescu`s avatar
  2
  Mircea Popescu 
  Saturday, 12 November 2011

  Lolz interesant, da' mi se pare ca nu exista un comentator Dan Popescu. Cine stie ce-o fi incercat cetatenaul, si unde.

 3. Dupa data poate ca Dan Popescu e celalalt nume al mult stimatului Stefan Badescu, spammer si profesionist.

 4. Mircea Popescu`s avatar
  4
  Mircea Popescu 
  Saturday, 12 November 2011

  Submitted on 2011/11/10 at 3:12 d.m.

  Buna ziua,

  Inteleg acum, v-a deranjat emailul meu nesolicitat.

  Ce-i drept, e o teorie. Daca mai apare l-oi intreba.

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.