Fabula foarte transparenta

Friday, 28 October, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

CRITICILOR MEI

Critici voi, cu flori desarte,
Care roade n-ati adus
E usor a scrie versuri
Când nimic nu ai de spus.

Aceasta frumoasa si emotionanta poezie de Sergiu Nicolaescu captureaza si inlantuie cred eu cel mai bine mudul, filingul compozitiei fabulative cu care va voi decerna palatul auditiv in continuare.

Deci, Billy Mumphry era un simplu cowboy, am putea spune un optimist cocosat la ochi, care s-a trezit amestecat in apele tulburi ale autostrazii informationale super. Si cum naviga Billy Mumphry din entitate digitala in entitate digitala de-a lungul si de-a lungul in directie inversa al zisei autostrazi super, iata c-a ajuns el pe-o planeta aparte, sa-i zicem ei Pamint.

Pe aceasta planeta aparte sa-i zicem ei Pamint, Billy Mumphrey a constatat experimental prin observatie directa ca exista un astru straluctior in rotatie aparenta pe cer (care exista si el) precum si un astru mai putin stralucitor de asemenea in rotatie pe cer, dupa urmatoarea formula empirica : o parte din timp se rotea unul dintre astrii, in timp ce in cealalta parte de timp ramasa se rotea celalalt dintre astrii.

"Aha!" si-a spus indesine Billy Mumphry descocosindu-si ochiul mai cocosat in directia celui mai necocosat (pe care si-l descocosa de asemenea, dar intr-o mai mica proportie). "Am descoperit secretele planetei acesteia anumite sa-i zicem ei Pamint!" isi mai zise el, ocos.

Dupa care, din lipsa de alte activitati (neavind altceva de facut), Billy Mumphry ramase pe planeta anumita sa-i zicem ei Pamint, ca altundeva chiar daca in principiu se putea duce, nu prea avea rost. Si petrecindu-si tot timpul acolo, facu niste observatii foarte interesante!

Si anume : ca astrul stralucitor nu rasarea mereu la aceeasi ora si in acelasi loc, ci amasurat cu trecerea timpului rasarea parca tot mai tirziu si tot mai hacana, in timp ce de apus apunea tot mai devreme si tot mai invers-hacana pe cealalta parte aproximativ. Si de asemenea si astrul mai putin stralucitor, doar ca dupa alte proprotii. Ba in plus stralucirea lui nu era uniforma, cit nici forma lui aparenta constanta, ci mereu schimbindu-se, de la bila la coaja de piine adinc muscata. Zimbindu-si in barba, ocosul Billy Mumphrey cu ochii cocosati isi zise fericit : "Am descoperit niste neconcordante! Aceasta planeta anumita sa-i zicem ei Pamint ESTE FALSA!!!"

Dar asta nu e tot! Pe masura ce trecea timpul ocosul Billy Mumphrey constata cu proprii-i ochi ca dimpotriva, de la o vreme astrul luminos dimpotriva, rasarea acum tot mai devreme! Si tot mai invers-hacana decit inainte, in timp ce apunea tot mai tirziu! Iara corpul mai putin luminos tot idem, doar ca altfel!

"AHA!" urla ca pentru sine Billy cel optimist. "Datorita faptului ca am descoperit eu neconcordantele, aceasta planeta anumita sa-i zicem ei Pamint ISI MODIFICA ACUM FUNCTIONAREA!!! DA! SUNT IMPORTANT! AM FOST LUAT IN CALCUL! SUNT PRIMUL OPTIMIST COCOSIT LA OCHI CARE A INFLUENTAT MERSUL ASTRELOR PE CERUL ACESTEI PLANETE ANUMITE (sa-i spunem ei Pamint)".

Nu intrebati de ce se exprima Billy cu litere de tipar. Nu este neaparat o realitate a expresiei lui, cit o metoda stilistica de-ai reda finetea gindirii.

Si-n fine, ca sa incheiem fabula pe o nota eroica : Billy si-a petrecut restul zilelor incercind sa repare si fazele Lunii asa cum reparase si precesia Soarelui in miscarea lui aparenta pe cerul unei planete anumite, sa-i zicem ei Pamint, si luptindu-se abitir cu cazurile grave de ipocrizie manifestate periodic de catre planeta anumita sa-i zicem ei Pamint cind tendentios, fals si neadevarat micsora nedrept si nefondat lungimea zilelor. Din fericire, datoria vigilentei nestirbite a unui vizitator optimist (in principal asupra sa insusi) aceste grave incalcari erau in cele din urma remediate de fiecare data.

Si dupa ce si-a petrecut si ultima zi din rest astfel, Billy a fost ingropat alaturi de toti ceilalti vizitatori care mai reparasera diverse pe o planeta anumita, n-o mai numim, de-a lungul nesfirsitelor milenii de existenta a ei, in rotatie ponderata de legi si norme cu mult inafara puterii de patrundere a unui tinar, oricit de optimist (in principal asupra sa insusi).

Cred cati inteles ceam vrut sa zic.

Category: Cuvinte Sfiinte
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

4 Responses

 1. trolalert

 2. Mereu esti hater pe oamenii care aduc speranta pe pamant pentru ca au un dar.

 3. Mircea Popescu`s avatar
  3
  Mircea Popescu 
  Friday, 28 October 2011

  @f Deci cum ?

  @Giuu Lolz. Vezi c-ai scris aceasta planeta anumita gresit.

 4. Cam cu greu am inteles....dar pana la urma am inteles
  Imi place "despre" Billy asta :P

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.